Kadıköy’de hüzün var… Fenerbahçe’den Avrupa’ya penaltılarla veda

Konferans Ligi çeyrek finalinde Fenerbahçe, İrfan Can Kahveci'nin golüyle Yunanistan temsilcisi Olympiakos'u 1-0 yendi. Uzatmalarda sonuç değişmeyince karşılaşma penaltılara gitti. Üç penaltı kaçıran Kanarya, Avrupa'ya veda etti.

Spor 19 Nisan 2024
Fenerbahçeli futbolcular maç sonu büyük üzüntü yaşadı.

Fenerbahçe için tarihi gecelerde biri yaşandı. Konferans Ligi’de çeyrek finale kalan sarı lacivertliler, Yunan rakibi Olympiakos’a deplasmanda 3-2 kaybetmişti. Kanarya’ya tur atlamak için iki farklı galibiyet getiriyordu. Bu yıl sakatlıklardan çok çeken Fenerbahçe, altı ay sonra ideal 11’iyle sahadaydı. Teknik direktör İsmail Kartal, ligde son oynadıkları Karagümrük maçının ilk 11’ine göre kadrosunda biri zorunlu üç değişiklik yaptı. UEFA kadrosunda bulunmayan Serdar Aziz yoktu. Çağlar Söyüncü ve Rade Krunic ise yedek kulübesindeydi. Onların yerine Rodrigo Becao, Alexander Djiku ve Sebastian Szymanski 11’deydi.

Sarı-lacivertlilerin yedi yeni transferle oluşturduğu ideal 11’i, bu sezon sakatlıklar sebebiyle yalnızca üç maçta bir arada oynamıştı. Transferin ardından Fenerbahçe’nin Livakovic, Osayi-Samuel, Becao, Djiku, Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek, İrfan Can Kahveci, Fred, Tadic, Szymanski ve Dzeko’dan oluşan ideal 11’i, 22 Ekim 2023 tarihinde iç sahada oynanan Hatayspor müsabakasının ardından 180 gün sonra bir araya geldi. Söz konusu kadro, Hatayspor ile oynanan lig maçının ardından 23’ü Süper Lig, üçü Türkiye Kupası ve yedisi de UEFA Avrupa Konferans Ligi olmak üzere toplamda 33 karşılaşmada sahada olamamıştı. Sarı lacivertileler ideal 11’le çıktığı Alanyaspor, Rizespor ve Hatayspor’u yenmeyi başarmıştı. Fenerbahçe’de sakatlıklarını atlatan Joshua King ile Mert Hakan Yandaş, Olympiakos maçı kadrosunda yer aldı.Eksik olan tek oyuncu ise ameliyat olan Jayden Oosterwolde’ydi.

İrfan Can Kahveci, bu sezon Avrupa’daki altıncı golünü attı.

Maça baskılı başlayan Fenerbahçe oldu. 9’da Szymanski’nin ceza sahası dışı sağ çaprazında düşürülmesiyle kazanılan serbest vuruşta topun başına yine bu futbolcu geçti. Polonyalı futbolcunun vuruşu üstten dışarı çıktı. 11’de sarı lacivertlilerin istediği gol geldi. Tadic’in soldan pasında ceza yayı üzerinde meşin yuvarlağı kontrol eden Szymanski, sağdan atağa katılan İrfan Can Kahveci’yi gördü. Bu futbolcunun ceza sahası içi sağ çaprazından düzeltip yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kalecinin solundan filelerle buluştu. Bu, İrfan Can Kahveci’nin Avrupa’da filelere gönderdiği altıncı gol oldu.

Mücadele gücünün yüksek olduğu karşılaşmada sert oyunla iki takım birbirinin oyununu bozdu. 30’da yine Fenerbahçe tehlikeli geldi. Ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Szymanski, savunmanın arasından kale sahasına hareketlenen Tadic’e pasını aktardı. Bu futbolcudan önce son anda Ntoi araya girerek topu kornere gönderdi. 34’de Olympiakos savunmasının uzaklaştıramadığı top İrfan Can Kahveci’de kaldı. Ceza sahası dışı sağ çaprazında meşin yuvarlağı alan milli futbolcu, rakibinden sıyrılıp sert vurdu ancak kaleci Tzolakis gole izin vermedi. İlk yarı 1-0 Kanarya’nın üstünlüğüyle bitti.

Fenerbahçe kalecisi Livakovic, gecenin başarılı isimlerindendi.

İkinci yarıda hem Fenerbahçe hem Olympiakos daha temkinli başladı. Müsabakanın ikinci yarısında rakip alanda fazla görülen ve topun hakimiyetini elinde bulunduran Fenerbahçe, pozisyon bulmakta ise zorlandı. Sarı-lacivertliler, son bölümde yaptığı değişikliklerle rakibini ceza alanına hapsetse de golü bulamadı. 50’de Ferdi Kadıoğlu’nun pasıyla buluşan Dzeko’nun ceza sahası çizgisine yakın noktadan şutunda top savunmaya çarparak kornere gitti. 66’da Yunan ekibi tehlikeli geldi. Merkezde topla buluşan Masouras’ın ceza sahası yayının biraz uzağından şutu yandan dışarı gitti. 80’de savunma arkasına atılan topa hareketlenen Masouras’ın karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşu Livakovic kurtardı.

Fred oyundan alınmasına tepki gösterdi

86’da sağ taraftaki İrfan Can Kahveci pasını sol kanattaki Tadic’e aktardı. Tadic’in ceza sahasına yaptığı ortayla buluşan Szymanski’nin dokunuşunda top az farka auta çıktı. Aynı dakikada oyundan alınan Brezilyalı Fred, şaşkınlığını gizleyemedi ve tepki gösterdi. Teknik direktör İsmail Kartal, kenara gelen oyuncusuna konuşarak ona moral verdi. İki takım sonucu değiştiremeyince maç uzatmaya gitti.

Fenerbahçe’nin bataryaları yeniden dolar mı?Fenerbahçe’nin bataryaları yeniden dolar mı?

Uzatma bölümünde iki takımda da yorgunluk belirtileri görülürken, Rodrigo Becao, sakatlığı nedeniyle maçı tamamlayamadı. Müsabakanın 99. dakikasında kendini yere bırakan 28 yaşındaki oyuncu, değişiklik istedi. Becao, 100. dakikada yerini Çağlar Söyüncü’ye bıraktı. 103’te Fortounis’in arka direğe ortasında Iborra’nın yaptığı kafa vuruşunu kaleci Livakovic çeldi. Dönen topla buluşan Carmo’nun vuruşunu Djiku çizgiden çıkardı. Uzatmanın ikinci yarısında son dakikalarda Olympiakos, Ntoi’nin ikinci sarı karttan kırmızı görmesiyle 10 kişi kalsa da kalan bölümde Fenerbahçe gol bulamadı ve seri penaltı atışlarına geçildi. Tadic, Cengiz Ünder ve Leanordo Bonucci’nin vuruşlarını Yunan kaleci Tzokalis çıkardı. Batshuayi ve Djiku ise ağları buldu. Fenerbahçe kalecisi Livakovic, El Arabi ve Rodenie’nin vuruşlarını çıkarsa da sarı lacivertliler 3-2’lik skorla Konferans Ligi’ne veda etti.

Fenerbahçe taraftarı takımına büyük destek verdi.

Türkiye dokuzuncu sırayı garantiledi

Viktoria Plzen’in UEFA Konferans Ligi’nden elenmesiyle Çekya’nın Avrupa’da takımı kalmadı ve Türkiye’nin, UEFA ülke puanı klasmanında sezonu dokuzuncu sırada bitirmesi kesinleşti. Süper Lig’de 2024-25 sezonu şampiyonu UEFA Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılacak. Lig ikincisi ise gruplara kalabilmek için iki eleme turu oynayacak.

İsmail Kartal, oyun ve mücadele anlamında turu hakettiklerini söyledi.

İsmail Kartal: En güvendiklerimiz penaltıları kaçırdı

Sarı lacivertlilerin teknik direktörü İsmail Kartal, maça çok iyi başladıklarını belirterek ” İlk devre muhteşem bir Fenerbahçe vardı. Golü de erken bulduk, 1-2 net pozisyonumuz daha vardı ama bunları değerlendiremedik. İkinci yarıya iyi başladık. Bir ara oyun dengelendi ve sona doğru yine hakimiyeti aldık ama golü bulamadık. Golü bulamamanın stresini yaşadık. Uzatmalarda mecburi değişiklikler yaptık. Uzatmalar dengeli geçti. Turu geçmeyi hem takım hem taraftar olarak hak etmiştik. Oyuncularımı mücadelelerinden dolayı tebrik ediyorum” dedi.

Fenerbahçe hocası konuşmasına şöyle devam etti: “Kaybettiğimiz için üzgünüz. Taraftarlarımıza mahcup olduk, onları üzdük. Her şeye rağmen ligde yolumuza bakacağız. Penaltılarla elenmeyi beklemiyorduk. Oyuncuların değişikliklerinde bazen karşılık bulursunuz bazen de istediğiniz verimi alamayabilirsiniz, bu çok doğal. Bugün girenlerin bazıları karşılık verdi bazıları ise veremedi. Fred ile konuştuk uzun zaman sakatlık yaşadı. Uzatmaları düşünerek daha mücadeleci dinlenmiş bir oyuncuyu almayı düşündük. Bugün Bonucci çok kariyerli, Cengiz aynı, Tadic bugüne kadar penaltılarımızı kullandı. Yüzdesel olarak çoğunu atan oyuncular ama kaçıranlar da onlar oldu. En güvendiğimiz penaltıcılarımız penaltıları kaçırdı. Kendileri de çok üzgün.”

Ferdi Kadıoğlu, 120 dakika boyunca büyük mücadele verdi.

 

Sarı lacivertlilerin tek golünü atan İrfan Can Kahveci, “En iyi maçlarımızdan birini oynadık. İlk yarı özellikle. Pozisyonlar bulduk. Ancak değerlendiremedik. Üzgünüz. Erken golle 2-0, 3-0 yapabilirdik. Yarı finale çıkmak istiyorduk. Atmamız gerekiyordu ama atamadık. Penaltılarda olmaması bizi çok yordu. Pazartesi maçımız var. Önümüze bakacağız. Şampiyonluk şansımız yüksek. Ben takım arkadaşlarıma güveniyorum. İnşallah lige şampiyon olacağız” dedi. Ferdi Kadıoğlu ise şöyle konuştu: “Hayal kırıklığı yaşıyoruz. 120 dakika boyunca her şeyimizi verdik. Bu kulübün bir parçası olduğum için gurur duyuyorum. Maalesef yarı finale adımızı yazdıramadık. Ortaya koyduğumuz performanstan dolayı gurur duyabiliriz. Bu maçı unutup ligde oynayacağımız Sivas maçına odaklanacağız. İkinci yarı çok baskılı oynadık. 20 dakika boyunca rakibi ablukaya aldık ama maalesef gol bulamadık. Penaltılar zaten şans oyunu gibi. Livakovic iyi penaltı çıkardı ama kaçırdığımız penaltılar vardı. bunları kaçırınca sonuç böyle oluyor.”

Yusuf Yazıcı yetmedi, Aston Villa penaltılarla turladıYusuf Yazıcı yetmedi, Aston Villa penaltılarla turladı

Mendilibar: Topu rakibe verip onları yorduk

Olympiakos Teknik Direktörü Jose Luis Mendilibar, dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek “Çok zor bir oyun oynadık. Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık. 10. dakikada gol yedik, fakat dayandık. Özellikle ilk devrede dayanma gücümüzü iyi kullandık. Topu rakibe verip onları yorduk. Penaltılara gitmesiyle iş artık futbolcuların becerisine kaldı. Yarı finale kalmaktan memnunum. Takımı daha ileriye taşımayı umuyorum.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.