Leipzig’de Türk Marşı çalsın!

Euro 2024 son 16 turunda Türkiye bir ay önce hazırlık maçında 6-1 yenildiği Avusturya ile karşılaşacak. Karşılaşmayı kazanan çeyrek finalde Romanya- Hollanda maçının galibiyle oynayacak.

Spor 2 Temmuz 2024
Montella ve öğrencileri Avusturya karşısına tur için çıkacak.

Türkiye A Milli Futbol Takımı EURO 2024 son 16 turu maçında Avusturya ile karşı karşıya gelecek. Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada grubunu ikinci sırada tamamlayarak adını son 16 turuna yazdıran Türkiye, Avusturya’yı da geçerek çeyrek finale yükselmeye çalışacak. Leipzig şehrinde aynı adı taşıyan stadyumdaki maç 22.00’de başlayacak ve TRT1 ekranlarından yayınlanacak. F Grubu’nu altı puanla Portekiz’in ardından ikinci tamamlayan Türkiye D Grubu’nu aynı puanla Fransa, Hollanda ve Polonya’nın önünde lider tamamlayan Avusturya’yla kozlarını paylaşacak. Turu geçen taraf çeyrek final maçına 6 Temmuz Cumartesi günü Berlin Olimpiyat Stadı’nda Hollanda-Romanya eşleşmesinin galibiyle çıkacak.

Avusturya ile Türkiye arasındaki karşılaşmada Portekiz’den hakem Artur Soares Dias düdük çalacak. Dias’ın yardımcılıklarını aynı ülkeden Paulo Soares ve Pedro Ribeiro yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi Ukrayna Futbol Federasyonundan Mykola Balakin olacak. Portekizli Tiago Martins ise VAR görevini üstlenecek.

Millilerde eksikler can sıkıyor

A Milli Takım’da kart cezalıları kaptan Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydın Avusturya karşısında forma giyemeyecek. Millilerde cezası sona eren Abdülkerim Bardakcı ise sahada yerini alabilecek.
Avusturya’da ise Hollanda mücadelesinde ikinci sarı kartını görüp cezalı duruma düşen orta saha oyuncusu Patrick Wimmer Türkiye’ye karşı forma giyemeyecek.​​​​​​​

10 oyuncu ceza sınırında

Türkiye’nin Çekya’yı 2-1 yendiği maç Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinin en çok sarı kart çıkan maçı olmuştu. A Milli Futbol Takımı’nda Avusturya maçı öncesinde 10 futbolcu ceza sınırında. Turnuvada birer sarı kartı bulunan Zeki Çelik, Salih Özcan, Kenan Yıldız, İsmail Yüksek, Mert Günok, Uğurcan Çakır, Mert Müldür, Orkun Kökçü, Kaan Ayhan ve Arda Güler Avusturya maçında da sarı kart görmeleri halinde cezalı duruma düşecek.

Montella yönetiminde 12’nci maç​​​​​​​

Türkiye İtalyan teknik adam Vincenzo Montella yönetiminde 12’nci sınavını Avusturya karşısında verecek.
Montella’nın kulübede yer aldığı ilk üç karşılaşmayı kazanan Türkiye sonrasında oynadığı beş maçta galibiyet elde edemedi. Ay-yıldızlı ekip EURO 2024’ün ilk maçında Gürcistan’ı yenerek galibiyet özlemine son verdi. Milli takım Montella yönetiminde çıktığı 10. maçta Portekiz’e kaybederken son maçında Çekya’yı mağlup etti. Bu maçlarda 16 gol atan milliler kalesinde 17 gol gördü.

Avusturya karşısında 18’inci sınav

Türkiye EURO 2024 son 16 turu maçında karşılaşacağı Avusturya’yla tarihindeki 18’inci maçına çıkacak. İki ülke A milli takımları arasında yedisi Türkiye, 10’u da Avusturya’da yapılan 17 maçta Avusturya dokuz, Türkiye yedi galibiyet aldı. İki ülke sadece bir maçta yenişemedi. 10’u resmi, yedisi özel olmak üzere geride kalan maçlarda Türkiye’nin toplam 23 golüne Avusturya 24 golle yanıt verdi.

Son maçta farklı yenilgi

A Milli Takım Avusturya ile son maçını 26 Mart’ta Viyana’da oynadı. Hazırlık karşılaşmasını Avusturya 6-1 kazandı. Bu sonuç Avusturya’nın Türkiye karşısındaki en farklı galibiyeti olarak kayıtlara geçti.
Ay-yıldızlı ekip 14 Kasım 2001’de İstanbul’da oynanan Dünya Kupası elemeleri play-off maçında rakibini 5-0 mağlup etmişti. Milli takım Avusturya ile yaptığı ilk altı maçta gol atma başarısı gösterememişti.
A Milli Futbol Takımı genel toplamda galibiyet sayısı bakımından iki farkla geride bulunduğu Avusturya ile yaptığı son dokuz maçtan altısını kazandı, birinde berabere kaldı, ikisinde de mağlup oldu.

Türkiye ile Avusturya A milli futbol takımları arasındaki maçlarda alınan sonuçlar şöyle:

Tarih Yer Organizasyon Sonuç
30.05.1948 İstanbul Özel 0 – 1
20.03.1949 Viyana Özel 0 – 1
13.11.1974 İstanbul Özel 0 – 1
17.04.1977 Viyana Dünya Kupası Elemeleri 0 – 1
30.10.1977 İzmir Dünya Kupası Elemeleri 0 – 1
17.11.1982 Viyana Avrupa Şampiyonası Elemeleri 0 – 4
16.11.1983 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri 3 – 1
02.11.1988 Viyana Dünya Kupası Elemeleri 2 – 3
25.10.1989 İstanbul Dünya Kupası Elemeleri 3 – 0
10.11.2001 Viyana Dünya Kupası Elemeleri Play-Off 1 – 0
14.11.2001 İstanbul Dünya Kupası Elemeleri Play-Off 5 – 0
19.11.2008 Viyana Özel 4 – 2
29.03.2011 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri 2 – 0
06.09.2011 Viyana Avrupa Şampiyonası Elemeleri 0 – 0
15.08.2012 Viyana Özel 0 – 2
29.03.2016 Viyana Özel 2 – 1
26.03.2024 Viyana Özel 1 – 6

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

A Milli Futbol Takımı 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turu maçında Avusturya ile karşı karşıya gelecek.

Montella: Öç alma duygusuna kapılmak doğru düşünmemizi engeller

Karşılaşma öncesi düzenlenen basın toplantısında A Milli Takım’ın teknik direktörü Vincenzo Montella Avusturya’ya karşı mart ayında oynadıkları hazırlık maçını hatırlatarak “Avusturya iyi bir takım, belki de en iyi takım olduklarını düşünüyorum. Çok agresif, pres yapan ve geçişleri harika bir takım. Birkaç gün önce yaptığım bir yorum vardı, ‘Bana kulübü anımsatıyorlar’ diye. Her anlamıyla bütünlüklü bir takım. Hazırlık maçının ilk yarısı son derece eşitti, başka bir skorla da bitebilirdi. İkinci yarıda psikolojik olarak düşüş yaşadık. Bunu toparlayamadık. Ağır bir mağlubiyet oldu. Bu kadar büyük skor farkıyla oyuncu ve hoca olarak maç kaybettiğimizi hatırlamıyorum. Hazırlık maçı başka, bu maç başka olacak. Karşı takımın hocası da bundan bahsetti. Umarım bu sefer sonuç farklı olur” dedi.

İtalyan teknik adam “6-1’lik maç oyuncularınıza farklı bir motive sağlayabilir mi” sorusuna “İlk mesele duyguların işimize engel olmasına izin vermemek. Öç alma duygusuna kapılamazsınız. Çünkü doğru düşünmenizi engeller. Avusturya’nın nasıl, bizim de nasıl bir takım olduğumuzu biliyoruz. Neler yapabileceğimizi biliyoruz. Bizim düşünce şeklimizin bu olması lazım. Bunun geri kalanı tamamen dedikodu” yanıtı verdi.

Mert Müldür: Bu maç daha özel olacak, çünkü ucunda çeyrek final bileti var

Vincenzo Montella’nın maçın oynanacağı Leipzig Stadı’nda düzenlediği basın toplantısına futbolculardan Mert Müldür de katıldı. Müldür bu maçın mart ayında kaybettikleri karşılaşmaya benzemeyeceğine inandığını belirterek şöyle konuştu:
“Bu maç daha özel olacak çünkü ucunda çeyrek final bileti var. Her iki takım buna ulaşmak istiyor. Umarım yarın iyi bir sonuçla gülen taraf biz oluruz. Rakibimizi çok iyi analiz ettik, çok iyi hazırlandık, hazırlık maçındaki duruma benzer bir maç olmayacağını düşünüyorum, inşallah tur atlayan taraf biz oluruz. Yarın çok önemli bir maç. Viyana’dan birçok arkadaşım beni aradı, yarın stadyumda da olacaklar. Avusturya çok sağlam bir takım, güçlü bir takım, tek bir oyuncu seçmek istemem çok iyi oynuyorlar, zayıf ve güçlü yanlarını iyi biliyorlar, her zaman tüm güçlerini sahaya yansıtıyorlar. Avusturya’da büyüdüm, okudum ve futbola orada başladım, Avusturya ile belli bir bağlantım var ama Türkiye’de 17 ve 19 Yaş Altı takımlarında yer aldım, bugün de Türk Milli Takımı’ndayım. Avusturya’da oynama ihtimali benim için hiç yoktu.”

Ralf Ragnick: Türkiye takım olarak duygusal bir takım

Karşılaşma öncesi Avusturya teknik direktörü Ralf Ragnick de basınla buluştu. Teknik direktörlük ve sportif direktörlük yaptığı Leipzig’de Avusturya’nın başında sahaya çıkacak olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Rangnick “Grup aşamasında son 16’ya kalıp Lepizig’de maç oynayacaksınız’ deselerdi ‘çok iyimsersiniz’ derdim” dedi.

Türkiye’yi de değerlendiren Ragnick “Türkiye’yi hazırlık maçında 6-1 mağlup ettiniz. Rakibinizin zayıf ve güçlü yönleri size göre neler” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Hazırlık aşaması bizim için çok önemli bir süreç değildi, o maçın yarınki maç üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Türk takımının çok güçlü olduğunu biliyoruz ama bu maç için iyi çözümler bulmaya çalışıyoruz. Hazırlık maçını kazandık diye yarına dair bir çıkarım yapmak mümkün değil. Yarınki maç tamamen başka bir görüntü arz edebilir. Yarın bir avantaj sahibi olduğumuzu düşünmüyoruz. Yapmamız gereken hazırlanmak, Türkiye’nin bizden beklediği oyunla ilgili hazırlık yapmalıyız. Kendi futbolumuzu oynayacağız. Avrupa Şampiyonası’nda gördüğümüz bir durum var; birçok takım, bireysel oyunculara dayalı, birebire dayalı oyun oynuyor. Bazıları da topa odaklı ve maçın ilk evrelerinde atak yapmaya dayalı oyun oynuyorlar. Yarın neticeyi sahada göreceğiz. Maçın hazırlık aşamasını geride bıraktık, şu an olay maçı kazanmak. Buna odaklanmamız gerek. İyi performans sergileyelim ki bir sonraki tura kalalım.”

Rangnick Türkiye’nin Çekya maçında çok fazla kart gördüğü hatırlatıldığında “Açıkçası çok da bilemiyorum, tabii ki maçı izledik. Çekya bence iyi iş çıkardı, uzun süre maçı iyi götürdüler. Fiziksel olarak çekişmeli bir maç oldu. Maçın başında gelen sarı kartlar ve kırmızı kart işin gidişatını değiştirdi. Dönüm noktası oldu. Kart olmasa farklı mı olurdu bilemeyiz ama Türkiye takım olarak duygusal bir takım, duyguların yoğun yaşandığı bir takım. Oyuncularımızın enerjisinin sahaya yansıması gerekecek. Yüreğimizi sahaya koymamız gerekecek” şeklinde konuştu.

Kevin Danso: Kendimize güvenerek oynadığımız sürece maçı kazanacağız

Avusturya Milli Takımı’nın başarılı savunmacısı Kevin Danso da maç öncesinde “Çok farklı bir maç olacak. Mart ayında 6-1 kazandığımız dostluk maçında gerçekten iyi oynadık. Geriye dönüp oynadığımız dostluk maçına baktık. Onları analiz ediyoruz. Geliştirilecek çok şey var ve eğer bunu yapabilirsek, bu şekilde oynadığımız ve kendimize güvenerek oynadığımız sürece maçı kazanacağız” dedi.

Davet polemiği tam gaz devam: TFF bu kez de Bülent Korkmaz'ı hedef aldıDavet polemiği tam gaz devam: TFF bu kez de Bülent Korkmaz’ı hedef aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.