Mehmet Büyükekşi: Halk ‘Seni seviyoruz’ diyor

DHA'ya konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi sosyal medyadaki bot hesapların Türk Futboluna zarar verdiğini söyledi ve gündem değerlendirmesinde bulundu.

Spor 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Büyükekşi basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Büyükekşi, dün DHA’ya verdiği röportajda Türk Futbolu ve geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Milli maçlar nedeniyle Eskişehir ve Konya’ya giden başkan Büyükekşi, sokaklarda Türk futbolseverlerin kendisini desteklediğini belirterek ”Burada normal vatandaş, gençler, çocuklar, ihtiyar, çiftçisi hepsi kulağıma eğiliyor diyor ki, ‘Başkanım, seni seviyoruz, doğru yoldasınız. Böyle gidin. Bu sosyal medyayla, şunla bunla, troller, bot hesaplar kamuoyunu yanlış yönlendirme… Bunlar maalesef Türk futboluna zarar veriyor’ dedi.” sözlerini söyledi.

Son 15 yılda geri gitmişiz”

TFF Başkanı, ”Biz, yeni şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü eskiyi tekrar ederek, Türk futbolu son 15 yılda her yıl biraz daha geriye gitmiş.’’ dedi. Sözlerine Albert Einstein’dan alıntı yaparak devam ederek “Aynı şeyleri tekrarlayarak, farklı sonuçlar beklemek aptallıktır” sözünü hatırlattı. Büyükekşi “Onun için aynı şeyleri yapıp farklı sonuç almak mümkün değil. Onun için farklı şeyler yapmamız lazım. Ama bunun da dezavantajı şu; şimdi eğer aynı şeyleri yaparsanız sizi hiç kimse eleştirmiyor. Aynı şey rutin devam ediyor. Klasik devam ediyor. Biz de yeni şeyler yapmak istiyoruz. Risk alıyoruz.’’ dedi.

Takımlar devamlı günah keçisi arıyorlar”

Büyükekşi açıklamalarına “Diyelim ki, 10 tane iş yaptınız, 9’u doğru olup bir tanesi yanlış olunca, herkes o bir taneyi alıyor, yerden yere vuruyor. Zaten genel bir şey, yanlış bakış açısı var. Bu bakış açısını, şimdi Süper Lig’de her sene bir tane takım şampiyon olacak. Şu andaki şeye göre de dört tane takım küme düşecek. Kendi içerisinde bir rekabet var. Bir kısmı işte dört takım, beş takım, üç takım neyse şampiyonluğa oynuyor. İşte yedi takım, sekiz takım, on takım da küme düşmemek için oynuyor. Bu şimdi bu kendi içindeki rekabeti, bunlar kendi içinde yapmıyorlar. Devamlı bir günah keçisi arıyorlar. Bunu da sahibi olmayan, taraftarı olmayan MHK, hakemler ve federasyon. İyi de yapsa, kötü de yapsa maalesef böyle çok büyük bir sıkıntılı bir şey var. Çünkü kulüpler kendi taraftarlarına şirin gözükmek için böyle bir olgu içerisine giriyorlar” diyerek cümlelerine devam etti.

Hakeme hakaret var ama hakaret borsası da VAR!Hakeme hakaret var ama hakaret borsası da VAR!

‘’Her takımda bir köşe yazarı var’’

Basının da hatalı olduğunu söyleyen Başkan Büyükekşi, her takımın köşe yazarının olmasını eleştirdi ve ”Basının da bize göre hataları var. Çünkü basında da her takımın bir köşe yazarı var. Fenerbahçe’nin ayrı, Galatasaray’ın ayrı, Beşiktaş’ın ayrı, Trabzonspor’un ayrı. Bu da ayrı zarar veriyor Türk futboluna. Çünkü hiçbiri objektif değil. O ama, o sonunda, o takıma zarar veriyor bu bakış açısı. Çünkü hakemi suçlamak veya federasyonu suçlamak kendi hatalarını görmüyor.’’ dedi.

Bu durumun teknik direktörlere ve taraftarlara zarar verdiğini belirten Mehmet Büyükekşi sporun doğası gereği zaten bir takımın şampiyon olacağını ve her şeyin hakemlere yıkılmaması gerektiğini ‘’Hoca diyor ki, ‘ya biz çok iyi oynuyoruz işte, hakemler bizi doğuruyor’ veya futbolcular diyor ki ‘işte biz çok iyi oynuyoruz ama’. Şu da var, şimdi diyelim ki, A takımı şampiyon oldu. Öbür oynayanlar olamadı. Şimdi ben, üç tane şampiyon yapacak halimiz var mı? Yok. Birileri kaybedecek zaten” diyerek anlattı.

Galatasaray'ın 100. yıl forması raflardaGalatasaray’ın 100. yıl forması raflarda

‘’Kulüpler günü kurtarmaya çalışıyor.’’

Türkiye’deki kulüplerin büyük bir çoğunluğunun altyapıya önem vermediğini ve yaptıkları transferlerle günü kurtarmaya çalışmasını eleştiren Mehmet Büyükekşi ‘’ Bir, iki tane istisnai kulüp hariç, hep iki, üç yılda bir şeyler değişiyor. İki, üç yılda olunca o zaman insanlar gelecekle ilgilenmiyorlar. Bugünü kurtarayım yarın ben yokum nasıl olsa diyor. ” dedi.

Başkan, son iki maçta gösterdiği performansla Avrupa’nın büyük kulüplerinin radarına girmeyi başaran İsmail Yüksek’i örnek gösterdi.

”Bizim özümüze dönmemiz lazım. 85 milyonluk bir ülkeyiz. Yüzlerce, binlerce iyi futbolcu yetiştirmemiz lazım. Bakın bir Hırvatistan maçında İsmail Yüksek, Avrupa kupası eleme maçı oynayan tüm Avrupa’daki takımların futbolcularının içinde birinci oldu. İsmail Yüksek, bugüne kadar hiç bilmiyordum U15, U17, U19’da oynamamış.’’

Sabır ve çalışma fırsatla birleşti: İsmail YüksekSabır ve çalışma fırsatla birleşti: İsmail Yüksek

‘’2032’de ben olmayacağım’’

EURO 2032 hakkında da konuşan başkan, UEFA’nın başvuruyu kabul etmesiyle ilgili yaşanan süreçte, arkasında çok sıkı bir çalışmanın olduğunu belirtti. Süreçle ilgili konuşan Mehmet Büyükekşi tribünden 2.5, televizyondan ise 6 milyon kişinin izleyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Büyükekşi, ”Biraz önce 2032’den bahsettik. Şimdi 2032’de ben olacak mıyım? Olmayacağım. Niye 2032 için uğraştık? Çünkü biz aynı zamanda gelecekle de ilgileniyoruz. Bugün milli takımda oynayanlarında yüzde 90’ı 2032’de olmayacak.’’ Bugün 10 yaşında olan bir çocuğun 2032’de 19 yaşında olacağından bahseden Büyükekşi gelecek günlere ve çocuklara tohum ektiklerinin altını çizdi.

UEFA duyurdu: İşte Euro 2032 için aday 10 stadyumUEFA duyurdu: İşte Euro 2032 için aday 10 stadyum

‘’Altyapı hocalarının maaşlarını vereceğiz’’

Futbol ülkesi olmak ve sürdürülebilir başarı için altyapının gelişmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Büyükekşi, daha çok yerli oyuncu yetiştirmek için adımlar attığının altını çizdi.

”Şu ana kadar 35’e yakın Anadolu’nun değişik yerlerinde ve İstanbul’da bütün altyapılarını ziyaret ettik. Çok kötü altyapısı olan kulüplerimiz var. İdare edecek kulüplerimiz de var. Ama sistem yok.’’ diyen TFF Başkanı, sistem oluşturmak için dört senelik bir Double Pass anlaşması yaptıklarını ve 220 altyapı hocasına eğitim vereceklerini açıkladı.

TFF olarak yüklü bir anlaşma yaptıklarını da açıklayan Başkan, kulüplerden ve hocalardan bir lira istemediklerini hocaların her masrafını karşıladıklarını da cümlelerine ekledi.

TFF açıkladı: Play-off bu sezon yokTFF açıkladı: Play-off bu sezon yok

‘’ Eğitim bitince bunlara bir sertifika vereceğiz. 6 ayda maaşlarını vereceğiz federasyon olarak. Niye maaşlarını vereceğiz? Çünkü kulüpler altyapı hocalarının kıymetini bilmiyorlar. Hepsine asgari ücret ödüyorlar.’’ diyerek altyapı hocalarına sahip çıkacaklarını belirtti.

‘’Her şey A Takım için. A takımın altında geçen gün çok büyük bir kulübümüzün yöneticisiyle görüştüm. Çok büyük bir kulüp, üç büyük kulüpten birisi, ‘top bulmakta zorluk çekiyoruz’ diyor. Futbol neyle oynanır? Topla oynanır. ‘Top yok’ diyor. ‘Bize ancak A Takım’ın eski toplarını veriyorlar’ diyor. Altyapıya böyle bakılıyor Türkiye’de.’’ diyen Mehmet Büyükekşi bu tarz olayların önüne geçmek için yeni kanun oluşturduklarının da altını çizdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.