Merih Demiral’ın bozkurt işaretli sevinci Avrupa’yı da karıştırdı

Türkiye- Avusturya maçının oyuncusu seçilen Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapması başına belaya soktu. UEFA soruşturma başlattı, Hollanda ve Almanya futbolcunun ceza alması için bastırıyor.

Spor 3 Temmuz 2024
Avusturya maçına iki golle damga vuran Merih yaptığı gol sevinciyle de gündemde.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın Avusturya’yı 2-1 mağlup ettiği karşılaşmada attığı iki golün yanı sıra savunmadaki kusursuz oyunuyla da çeyrek final biletinin alınmasında başrolü oynayan Merih Demiral karşılaşmanın ardından UEFA tarafından maçın oyuncusu seçildi. Karşılaşmanın 57’nci saniyesinde attığı golle ay-yıldızlıların maça adeta 1-0 önde başlamasını sağlayan Merih bu golle tarihe de geçti. Merih’in ilk golü Türkiye’nin Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde attığı en erken gol olarak kayıtlarda yerini aldı. Ama Merih’in attığı ikinci golden sonra sevinirken elleriyle bozkurt işareti yapması onun başını belaya sokabilir, UEFA’dan ceza alabilir.

Golün ardından bozkurt işareti yaparak tribünleri selamlayan 26 yaşındaki stoper kamuoyunu da böldü. Bir kesim bu hareketi politik sembol olarak görüp Merih’in sevincini eleştirirken bir kesim de işaretin Türklüğü sembolize eden kapsayıcı bir işaret olduğu, kullanılmasında beis olmadığı görüşünde.

Euro 2024'te 'Türk Marşı'nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldiEuro 2024’te ‘Türk Marşı’nı Merih Demiral çaldı! Çeyrek final geldi

Merih Demiral: Herhangi bir mesaj yok

Sevinciyle gündeme gelen Merih Demiral konuya açıklık getirdi. Başarılı stoper yaptığı açıklamada şöyle dedi: “İki gol attığım için çok mutluyum. Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra bunu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde de görmüştüm yapan taraftarları, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum. Türkiye’de hepimiz Türk’üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim.”

UEFA soruşturma başlattı

UEFA Merih Demiral’a gol sevinci sebebiyle soruşturma başlattı. UEFA Etik ve Disiplin Müfettişliği tarafından başlatılan soruşturma kamuoyuna şu sözlerle duyuruldu:

“Avusturya ile Türkiye arasında 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral’ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde daha detaylı bilgi verilecektir.”

Alpler de aşıldı, sıra geldi ‘Değirmenler’e...Alpler de aşıldı, sıra geldi ‘Değirmenler’e…

Devlet Bahçeli: UEFA şer kervanına katıldı

UEFA’nın Merih Demiral’e soruşturma başlatmasına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den tepki geldi. Bahçeli, “Dün akşam attığı gol ve oynadığı futbolla milletimizin takdirini ve haklı övgüsünü kazanan Merih Demiral evladımızın, gol sevincini Bozkurt işaretiyle paylaşması anlaşılan içimizde ve dışımızda pek çok hastalıklı çevreyi rahatsız etmiş, bu suretle farklı arayış ve açıklamaların bahanesi olmuştur. Türk ve Türkiye husumeti aşikar olan dahili odakların yanı sıra UEFA’nın da bu şer kervana iştiraki son derece yanlı ve yanlıştır. Merih evladımızın fileleri havalandırmasını müteakiben yaptığı Bozkurt işareti Türk milletinin dünyaya mesajı olup UEFA’nın bu kapsamda soruşturma başlatması hem maksatlı hem de son günlerde tehlikeli şekilde mesafe alan zincirleme provokasyonların bir ara istasyonudur” dedi. Bahçeli açıklamasına şöyle devam etti: UEFA’nın başlattığı soruşturmayı kınamakla birlikte sahadaki mücadelemizin masa başında heder edilmemesi için herkesin, her insanımızın sağduyulu ve soğukkanlı davranması milli bir zarurettir. Her zeminde ülkemizin önünü kesmek, iç huzur ve barış ortamımızı bulandırmak isteyen fırsat düşkünlerinin tahrik ve tacizlerine kapılmamak ortak sorumluluğumuzdur.”

Milli maç ve Bozkurt işaretiMilli maç ve Bozkurt işareti

Geçmişte para cezası verilmişti

UEFA 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Fransa’ya karşı oynanan maçta asker selamı veren milli oyunculara kınama ve Türkiye Futbol Federasyonu’na 50 bin euro para cezası vermişti.

Merih Demiral davasında emsal olabilecek bir olay 2018 Dünya Kupası’nda yaşanmıştı. İsviçreli Shaqiri, Xhaka ve Lichtsteiner Sırbistan maçında Arnavut Kartalı işareti yaptı. FIFA olaya karışan futbolculara 10 bin İsviçre Frangı para cezası verdi.

Avrupa'da gündem milliler: Avusturya'nın masalını Türkiye sona erdirdiAvrupa’da gündem milliler: Avusturya’nın masalını Türkiye sona erdirdi

Hollanda basını men cezası istiyor

Merih Demiral’ın bozkurt sevinci ve UEFA’nın başlattığı soruşturma Hollanda medyasında baş haber oldu. Hollandalılar futbolcunun soruşturma sonucu beklenmeden çeyrek final maçında oynamaması için cezalandırılması yönünde haberler yapıyor.

Almanya: Yaptırım bekliyoruz

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da Merih Demiral’ın cezalandırılmasını istedi. Faeser “Türk aşırı sağcılarının işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. UEFA’nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” dedi.

Avusturya’da işaret yasak

2019 yılında Avusturya’da bozkurt işareti yapanlara 4 bin euro’ya kadar para cezası verilmesini öngören ‘Sembol yasası’ kabul edilmişti. Yasa kapsamında aşırı sağ örgütlerin sembol olarak kullandığı yaklaşık 13 flama ve işaret yasaklanmış, Türkiye karara tepki göstermişti. Benzer tartışmalar Almanya’da da başlamış ve aynı düzenlemenin Almanya parlamentosunda da kabul edilebileceği belirtilmişti. Ancak bozkurt işaretine karşı Almanya’da yasal bir adım atılmadı.

Bir kurtarışın anatomisi... 'Kalede Mert Günok vardı' diyecekler Bir kurtarışın anatomisi… ‘Kalede Mert Günok vardı’ diyecekler Bakanlık açıklama yayınladı, Büyükelçi’yi makama çağırdı

Yaşanan süreçle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınladı. Soruşturma açan UEFA’ya ve konu hakkında açıklama yapan Alman makamlarına tepki gösterilen yazıda şöyle dendi:

“2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez.

Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında tarihi ve kültürel bir sembolün hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz.”

Açıklamanın ardından Anadolu Ajansı kaynaklı bir haber gündeme oturdu. AA’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.Milliler istatistikleri parçaladıMilliler istatistikleri parçaladıMerih’ten Atatürk’lü paylaşım

Merih Demiral gün boyu yaşanan yoğun gündemin ardından akşam saatlerinde sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. Milli futbolcu, Mustafa Kemal Atatürk’ün 11 Aralık 1935 tarihinde Mülkiyelilere hitaben söylediği “Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur.” sözünü paylaştı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Merih Demiral (@merihdemiral)’in paylaştığı bir gönderi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.