Mersin izlenimleri: Sakin kalan EuroLeague finaline çıktı

Son EuroLeague şampiyonu Fenerbahçe ünvanını korumak için ev sahibi Çukurova Basket'le nefes kesen maç oynadı. Maçı sarı lacivertlilere kazandıran iki isim Emma Meesseman ve Kayla McBride 10 Haber'e konuştu: Henüz bitmedi.

Spor 13 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Mersin'de finalin adı Fenerbahçe-Villeneuve D'Ascq LM oldu.

Sabırsızlıkla beklediğim gün gelip çattığında normal olarak fazlasıyla heyecanlıydım. Doğup büyüdüğüm ve basketbola aşık olduğum şehirde büyük bir organizasyonun son safhası gerçekleşecekti. Saat 15.00 gibi evimden çıktım ve yaklaşık beş dakika mesafedeki -Evet Mersin’de bir yerden bir yere bu kadar kısa sürede gitmek mümkün- Servet Tazegül Spor Salonu’na, Kadınlar EuroLeague Dörtlü Finali’nin heyecanının yaşanacağı salona geçtim.

Akreditasyon kartımı alma sürecinde yaşadığım elektrik sıkıntısı, medya tribününde ilk kullandığım prizde de vardı. Durum, yerimi değiştirmemi gerektirdi. İlk maç için takımlar FIBA’nın final organizasyonlarındaki gösterişli tanıtımıyla sahaya geldi.

Fenerbahçe Türk derbisini kazandı, EuroLeague finaline çıktıFenerbahçe Türk derbisini kazandı, EuroLeague finaline çıktı

‘Final Four’da illa bir sürpriz olur’

Her ne kadar resmi duyuru 2 bin 500 kişinin salonda olduğunu söylüyorsa da Villeneuve ve Prag arasında oynanan ilk yarı final için görevlilerle beraber bin kişiyi anca geçebilecek bir kalabalık vardı. Fransız ekibi Villeneuve, maça favori olarak çıkan buraların tecrübeli ekibi Prag’ı 84-78 yendi. Üstelik takımın yıldızı Kennedy Burke sadece 6 sayıda kalmıştı. Maçın ardından salonun arka bölümünde karşılaştığımız Galatasaray Kadın Basketbol Takımı koçu Ekrem Memnun da olayı “Final Four’da illa bir sürpriz olur, burada da oldu işte” diye açıklıyordu.

FIBA Avrupa Başkanı Jorge Garbajosa da turnuvayı yerinden takip etmek üzere salondaydı. Salondaki kalabalık iki Türk takımının karşılaşacağı maç öncesi artıyordu. Resmi rakamların gösterdiğine göre 6 bin kişi Fenerbahçe ve Çukurova Basketbol arasındaki maçı yerinden takip etti. Salonda hem turuncu hem de sarı-lacivertli formayı giyen insanlara rastlamak mümkündü. Elbette Mersin seyircisi daha fazlaydı ancak Fenerbahçe taraftarı, sezonun tamamında olduğu gibi Akdeniz’de de takımını yalnız bırakmamıştı. Atmosfer, maç sonundaki yersiz gerginliğe kadar olağanüstü bir basketbol şöleni halindeydi.

Fenerbahçe maça Meesseman, Milic, Collier’lı uzun beşle başlamanın avantajını kullandı. Hücum ribauntlarıyla üstünlüğü ele aldılar. Mersin zorlama dış şutlarla işini zora soktu. Oysa ilk yarı boyunca Fenerbahçe kaybettiği 9 topla rakibinin hücum ribauntu zaafını nötrlemişti. Öte yandan ABD’li kısa Yvonne Anderson’ın erken üç faul alması da Fenerbahçe’nin fazlasıyla top kaybı yapmasına neden oluyordu. Mersin ekibi ikinci çeyrekte ilk faulünü 1.23 kala yaptı, sertlik düzeyini yukarı çekemediler, ilk yarı 48-42 sarı-lacivertli takımın üstünlüğüyle bitti.

İki güçlü Türk takımının maçı büyük mücadeleye sahne oldu.

Ancak o sertlik düzeyi devre arasındaki Anıl Piyancı konserinden sonra sahaya gelen iki takım tarafından arttı.  Fenerbahçe yine top kayıplarını sınırlayamadı, rakibini oyuna ortak eden hatalar yaptı. Mersin kötü şut seçimlerini bıraktı, daha fazla boyalı alana atak etti, maç böylece 6.09 kala skor 72-72’ye geldi. Taraftar coştu. Oyuncuların tam da oynamak isteyeceği bir atmosfer yaratıldı. Derken bir gerginlik, bir çuval inciri berbat etti.

Gerginlik tecrübeli takıma yaradı

Skor 76-74 Fenerbahçe öndeyken Çukurova mola aldı. Moladan hemen önce saha kenarı koltuklarında oturan, Mersin ekibinin yönetiminde yer aldığı belirtilen bazı kişilerle Fenerbahçe benchinin olduğu potanın arkasında Fenerbahçeli yönetici Mustafa Kemal Danabaş ve beraberindekiler arasında bir atışma yaşandı. Bu atışma esnasında saha kenarı koltuklarında oturan birkaç kişi ayaklandı, Fenerbahçeli yöneticilerin olduğu tarafa koşmaya yeltendiler ancak itidal sağlamaya çalışan bazı taraftarlar o kişileri durdurdu. Ancak bu taraftarları atlatan iki şahıs, o tarafa ulaştılar, Danabaş ve beraberindekilere saldırmaya kalktılar. Bu sırada Fenerbahçe benchinde molada olan sporcular koçlarının verdikleri talimatları dinlemeye çalışıyorlardı. İki şahsın saldırdığı kesimde sadece yöneticiler yoktu, her yaş grubundan insanın yanı sıra Fenerbahçe’de kadroda yer almayan sporcular da vardı. İkili bu insanlarla fiziksel temasa girmeden güvenlik görevlileri ve polislerce alandan uzaklaştırıldı.

Bu hengame nedeniyle maç birkaç dakika durdu. Bekleyiş, rüzgarı arkasına alan Mersin ekibine yaramadı. Fenerbahçe moladan daha iyi döndü, skor bir anda 85-76’ya geldi. Maç da 89-80 Fenerbahçe üstünlüğüyle bitti. Bir anlık öfke patlaması ve gerginlik, tribündeki onca çocuğu ve çocuklu aileyi korkutup germekten başka bir işe yaramadı. Sahadaki profesyonel sporcular etkilenmedi, oyunun soğuması ritmi kaybolan Fenerbahçe’nin soluklanmasını sağlayınca sarı-lacivertliler daha kârlı çıkıp final bileti aldılar. Ayrıca buraların tecrübeli ekibi olduklarını gösterdiler.

Avrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin AtamanAvrupa basketbolunun zirvesinde bir Türk: Ergin Ataman

Meesseman’ın hedefi, Meziane’ın boynuna gümüş madalya takmak

O tecrübeli isimlerden biri Emma Meesseman yine en kritik anlarda sorumluluk aldı. 17 sayı, 4 ribaunt ve 6 asistle oynarken skor 72-72’ye geldiğinde 8-0 seri yiyen takımını uykudan uyandıran iki baskete imza attı. Maç sonu mixed zone’da bir araya geldiğim Belçikalıya kendini bu anlara nasıl hazırladığını sordum, o da bana “Kariyeriniz boyunca bu anlar için çalışıyorsunuz. Kritik anlarda şüphe edemezsiniz. Bu anlarda takımınıza yardım etmek istiyorsunuz ve tüm yaptığınız bu oluyor” dedi.

Emma, pazar günü kendi açısından duygusal bir maça çıkacak. 2023 yazında beraber Avrupa şampiyonu olduğu koç Rachid Meziane’ın takımına karşı şampiyonluk mücadelesi verecek. Bu konu hakkında görüşlerini sorduğumda önce şakayla “Düşmanım!” dedi ardından da “Her şeyden önce onunla gurur duyuyorum umarım yaptığı şeyin ne kadar özel olduğunun farkındadır. Ancak elbette umarım ilk gümüş madalyasını alır (gülerek). Ama bilirsiniz eski takım arkadaşlarınıza karşı oynarsınız, milli takımdan takım arkadaşlarınıza karşı oynarsınız, farklı hissettirir. Ama şunu tekrar söylemeliyim ki onunla gurur duyuyorum” diye yanıt verdi.

Emma Meesseman maç sonunda 10haber’in sorularını yanıtladı.

McBride için 2 ya da 25 fark etmiyor

Maçın bir diğer yıldızı Kayla McBride, mixed zone’da karşılaştığım bir diğer isimdi. Onu yakalamışken 25 sayı, 6 ribaunt, 5 asist ve 2 top çalmalık performansını hatırlatıp, pazar günü tekrarlaması halinde en değerli oyuncu olabileceğini söyledim. Kayla “Bunu çok düşünmüyorum. Takımıma nasıl daha çok yardımcı olabilirim onu düşünüyorum. 2 ya da 25 fark etmiyor. İş kazanmakla ilgili. Villeneuve çok iyi bir takım. Bütün sezon bunu gösterdiler. Birçoğu onları underdog olarak görüyor ancak bizce öyle değil. Onlar finalde ve en iyi halimizle karşılarında olmalıyız. Takımıma inanıyorum, videoları izleyeceğiz, dinleneceğiz, pazar günü bir 40 dakika daha için burada olacağız” dedi.

Kayla’ya beklemediği yerden sordum. Sorumun WNBA takımı Minnesota Lynx’i de kapsadığını duyunca şaşırdı. Ona “WNBA’de beraber oynadığın Napheesa Collier ve Nikolina Milic ile beraber Fenerbahçe’de Avrupa şampiyonluğu kovalamak, aynı forma ve aynı çatı altında başarı peşinde koşmak nasıl bir duygu?” diye sordum. Kayla memnuniyetle karşıladığı soruma “Bu inanılmaz, inanılmaz. Phee ile üç yıldır, Nikolina ile iki yıldır WNBA’de beraberiz. Tüm yılı aynı takımda geçiriyoruz. Böyle olunca birbirinize fazlasıyla güveniyorsunuz. Phee ilk defa okyanus ötesinde oynuyor ve Fenerbahçe gibi bir yerde oynuyor. Nikolina ilk kez Fenerbahçe’de oynuyor. Bu anları paylaşmak inanılmaz. Onlar benim kardeşlerim. İkisini de çok seviyorum. ABD’de ve burada onlarla beraber oynayabilmek gerçekten çok eğlenceli” diye yanıt verdi.

Kayla McBride maç sonunda 10haber’in sorularını yanıtladı.

Finalin favorisi Fenerbahçe

Villeneuve karşısında favori olan Prag, yaptığı 15 top kaybına yenik düştü. Fransızların 10 top kaybı vardı. Fenerbahçe de neredeyse Çukurova’ya karşı top kayıplarına yenik düşüyordu. Dolayısıyla final maçının anahtarı bu olabilir. Öte yandan Prag’a bu sezon 80 sayı ve üstünde atan takım sayısı bir. O takım da Villeneuve. Normal sezonda 90 attıkları rakiplerine karşı 84 sayı buldular. Belçika ile EuroBasket’i kazanan Rachid Meziane’ın ekibi büyük maçlara ayrı bir motivasyonla geliyor bu açık. İki takım bu sezon ilk kez karşılaşacak. Fenerbahçe adeta ev sahibi olacak. Favori konumdaki takım 2022’de resmen ev sahibiydi. Ancak finalde yine favori olduğu maçta Sopron’a kaybetmişti. Kanarya, bu hataya tekrar düşmek istemiyor ve müzesindeki EuroLeague kupası sayısını ikiye çıkarmak istiyor. Final saat 19.00’da. Çukurova ve Prag’ın karşılaşacağı üçüncülük maçıysa 16.00’da.

Atina'da Fenerbahçe'nin rotası belli oldu: Fransa... İşte EuroLeague eşleşmeleriAtina’da Fenerbahçe’nin rotası belli oldu: Fransa… İşte EuroLeague eşleşmeleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.