Miami’de unutulmaz bir gün, başrolde Lando Norris

Formula 1 2024 Miami Grand Prix'sinde zafer McLaren pilotu Lando Norris'e gitti. Kariyerinin ilk galibiyetine imza atan İngiliz pilot bunu 110'uncu GP startında ve McLaren'in efsane ismi Ayrton Senna'nın hayata gözlerini yumduğu haftada yaptı.

Spor 7 Mayıs 2024
Lando Norris Miami'de hayatı boyunca unutamayacağı hisler yaşadı.

Formula 1’de 2024 sezonunun dördüncü ayağı olan Miami Grand Prix’sinde damalı bayrağı ilk sırada gören isim Lando Norris oldu. 24 yaşındaki İngiliz pilot 16’ncı kez çıktığı podyumda nihayet kürsünün en üst basamağını elde etti. McLaren’a 2021 İtalya GP’den beri ilk zaferini getiren Lando kariyerinin 110’uncu Formula 1 startında kazanmanın tadına ilk kez vardı. Organizasyon tarihinde galibiyet şerefini elde eden 114’üncü isim olan Norris bu onura McLaren’la üç kez dünya şampiyonluğu yaşayan efsane pilot Ayrton Senna’nın ölüm yıldönümünün içinde bulunduğu haftada erişti.

Bu sezon Verstappen’i pist üstünde alt eden ilk isim

Lando Norris’in kazandığı yarışta ikinci sıra Max Verstappen’e gitti. Formula 1’in son yıllarına damga vuran Hollandalı pilot bu sezon ilk kez pist üzeri mücadelede birine yenildi. Üç kez dünya şampiyonu Red Bull sürücüsü daha önce Avustralya Grand Prix’sinde fren diski arızasıyla yolda kalarak galibiyet elde edememişti. Miami’de çarptığı kuka sonrası tabanı hasar alan Verstappen, güvenlik aracının çıkış anında da azizliğe uğrayınca uzun süre sonra pist üzerinde bir isme yenilmiş oldu. Max’in dominasyonunu kıran isim ise yakın arkadaşı Lando Norris oldu. Norris’in kariyerinde ilk kez zafere uzandığı yarış sonrası mikrofonlara konuşan Verstappen, “Birine kaybetmem gerekiyorsa, bunun Lando Norris olmasını tercih ederim” dedi. Hollandalı pilot yarış sonrası kutlama yapan Norris’e de gece kulübünde eşlik etti.

Verstappen’i alt etmenin formülü herhangi bir sağlık sorunu (!)

Formula 1’in 2024 sezonunda Max Verstappen hariç iki isim, Carlos Sainz ve Lando Norris yarış kazanabildi. Max haricinde zafere uzanan iki isimde ise ilginç bir ortak nokta ön plana çıktı. Avustralya’da damalı bayrağı ilk sırada gördüğü yarış öncesi apandisit sorunu yaşayıp ameliyat olan, bu operasyon nedeniyle Suudi Arabistan GP’de Ferrari’sinden uzak kalan Carlos Sainz, bir sonraki yarışta galip gelmişti. Lando Norris de Miami’de kazandığı yarıştan bir hafta önce Hollanda’da bulunduğu sırada ufak bir kaza geçirdi. Cam bardağın kırılması sonrası burnunda kesik oluşan Norris hayranlarını belki korkuttu ancak bu sezonun lanetini kendisi adına gerçekleştirip devamında piste çıktığı ilk yarış olan Miami GP’de kariyerinin ilk Formula 1 galibiyetine ulaşmayı başardı.

Gridin sevilen çocuğu artık bir GP kazananı

Lando Norris’i kazandığı yarış sonrası ilk tebrik eden isim Max Verstappen oldu. Hemen ardından üçüncü olan Charles Leclerc, iki kez dünya şampiyonu Fernando Alonso ve Mercedes’ten vatandaşları George Russell ile Lewis Hamilton da genç İngiliz’i daha kaskını bile çıkaramadan kutladı. Miami’deki yarışa çıkarken Norris, yarış kazanmadan en çok podyuma çıkan isim unvanına sahipti. Bu konuda sık sık soruların muhatabı olan Lando sürekli “Endişem yok, benim de zamanım bir gün gelecek” diyordu.

Milyoner bir borsa simsarının oğlu olan Lando, genç yaşında sahne aldığı karting yıllarından itibaren yeteneğiyle önce ülkesi İngiltere, devamında da tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmişti. 2018’in başında henüz 18 yaşındayken Daytona 24 Saat Yarışları’nda Formula 1 efsanesi Fernando Alonso’yla takım arkadaşı bile olmuştu. O dönem kendisine Alonso’dan daha hızlı olma hedefi koyan genç İngiliz bunu başarınca spot ışıklarını iyice üzerine almayı başarmıştı.

O yıllarda McLaren’in yedek sürücüsü olan Lando, takımın ana sürücüsü ve marka yüzü konumundaki Fernando Alonso’yu bir başka seride de olsa geride bırakıp ondan daha hızlı olabileceğini papaya turuncusu renkli takımın yetkililerine kanıtlamıştı. Bu başarısının meyvelerini kısa süre içerisinde alan Norris’in 2019’da yedek sürücülükten F1 gridine terfi olacağı McLaren’in Woking’deki uzay üssünü andıran teknoloji merkezinden yapılan duyuruyla açıklandı.

Motor sporlarının en üst seviyesinde üzerindeki çaylak imajını kısa sürede yok eden Lando, McLaren’da takım arkadaşı olan Carlos Sainz’ın sezon içerisinde gerisinde kalsa da ilk yılında ortaya koyduklarıyla McLaren yetkililerine gelecek için hayaller kurdurmayı başardı. Sainz 2020’nin sonunda Ferrari’ye transfer olunca Lando’nun takım arkadaşlığına Daniel Ricciardo getirildi. Daha önce Red Bull’la çok iyi yarışlar çıkarıp yedi kez yarış kazanma başarısı gösteren Avustralyalıya karşı çok daha üstün olmayı başaran Lando’nun talihsizliği 2021 İtalya’da başını ağrıttı. Şampiyonluk için kıyasıya çekişen Verstappen ve Hamilton’ın birbirlerine çarparak yarış dışı kaldığı Monza’da ilk iki sırada ilerleyen McLaren sürücülerine birbirleriyle çekişip dubleyi riske atmamak adına takım emri geldi. Önde olan Ricciardo belki de arkasındaki Norris’ten daha düşük bir tempoya sahip olmasına karşın bir kez daha kürsünün ilk basamağına oturmayı başardı.

2021 Monza podyumunda Lando Norris, takım patronu Zak Brown ve o gün yarışta zafere uzanan Daniel Ricciardo.

Aynı yılın devamında Rusya yarışında zafere bir kez daha yaklaşan Norris bu kez pole pozisyonundan start aldı. Sochi’de ne olduysa birden bastıran yağmur sonrası oldu. Takımının onu pite çağırıp ıslak zemin lastiklerine geçmesini istediği anda inisiyatif alan Lando pistte kalmayı tercih etti ancak bardaktan boşalırcasına yağan yağmurun bu kadar hızlı bir etki yaratacağını tahmin edemeyen İngiliz aracını kontrol etmeyi başaramayınca tecrübesizliğine yenik düşüp kariyerinin ilk yarış galibiyeti hayallerini bir başka bahara bırakmak zorunda kaldı.

İşte o günden beri üç yıldır beklediği, bu sürede pek çok kez podyuma çıksa da bir türlü en üst basamağı elde edemediği günleri geride bırakan Lando, 2024 Miami Grand Prix sonrası artık bir yarış kazananı. McLaren’la uzun süreli kontrata henüz yeni imza atan İngiliz pilotun turuncu araçta gelecekte neler yapabileceği ise tüm Formula 1 severlerin aklındaki asıl soru.

Miami'de zafer Norris'in: Lando da artık bir GP kazananı!Miami’de zafer Norris’in: Lando da artık bir GP kazananı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.