O artık doğal Altın Top adayı: Vinicius Jr

Real Madrid Şampiyonlar Ligi'ni Borussia Dortmund'u 2-0 yenerek kazandı. Karşılaşmada öne çıkan isimlerden biri takımının ikinci golünü atan Vinicius Jr oldu. Brezilyalı Altın Top'u kazanmak için en büyük adaylardan.

Spor 2 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Vinicius, Real Madrid'le başardıklarıyla Ballon d'Or'a yürüyor.

2022-23 sezonunun son haftaları Real Madrid için sancılı geçti. 35. haftada Valencia deplasmanında oynanan karşılaşma bir futbol müsabakasından çok ırkçılık illetinin tatsız tezahürüne katlanma seansı gibiydi.

1-0 kaybedilen maçın 90+7. dakikasında ipler koptu. Real Madrid’in siyahi Brezilyalısı Vinicius Jr, kırmızı kart gördü. Bu kartın nedeni neredeyse tüm stadyumun kendisine ırkçı tezahüratta bulunmasına gösterdiği tepkiydi. Valencia’nın stadyumu bu olayların ardından beş maç kapandı. Vini, ülkesi Brezilya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında ırkçılık karşıtı eylemlere destek vermek üzere basın toplantıları yaptı ve konuşmalarında bu konuya değindi.

Almanların az-biraz oynadığı, nihayetinde Real Madrid’in kazandığı bir finaldi…Almanların az-biraz oynadığı, nihayetinde Real Madrid’in kazandığı bir finaldi…

LaLiga’nın Barcelona’ya kaptırıldığı ve Şampiyonlar Ligi hedefinden de Manchester City’ye yarı finalde elendikten sonra uzak kalındığı sezonun bitişi işte böyle sorunlu ve tatsız olmuştu. 2022 Dünya Kupası’nda takımını çeyrek finalin ötesine taşıyamayan Vini için bu günler takımın durumundan bağımsız daha da kötü geçmişti.

Ancak önünde yeni sezon olan Real Madrid ve Vinicius Jr için önde duran engellere yeni birer meydan okuma vaktiydi. Vini için sezonun ilk yarısı o kadar da parlak geçmedi. Ligdeki ilk 18 haftada 4 gol ve 1 asist yapabilirken iki sakatlık yaşadı, LaLiga’da sekiz, 2 gol, 3 asist yaptığı Şampiyonlar Ligi gruplarında üç maç kaçırdı. Suudi Arabistan’daki Süper Kupa turnuvasıyla beraber işler tersine döndü. Finalde Barcelona’yı 4-1 yenen Madrid’de Vini hat-trick yapmıştı. Yeni yıl öncesi beş gol katkısı verebildiği LaLiga’da 11 gol ve beş asistle toplam 16 gol katkısına çıktı. Takımının haftalar öncesinden şampiyonluğu ilan etmesinde kritik rol oynadı.

Avrupa futbolunun sefiri: Don CarloAvrupa futbolunun sefiri: Don Carlo

Şampiyonlar Ligi’nde zorlu Bayern Münih deplasmanında attığı iki gol hayati önem arz etti. Rövanşın son dakikalarında mucizevi dönüşlerinden birini yapan Madrid Münih’i saf dışı bırakırken kulüp sezonunun ön plana çıkan takımı olmayı başarmışlardı. Wembley’de alınacak zafer, Süper Kupa’yla beraber sezonun üç kupayla sonlanması anlamına gelecek. Dortmund cephesinde Vini’ye özel önlem vardı. Sağ bek Ryerson dışında Jadon Sancho da Vini topu ayağına alır almaz başında bitiyor, arkada Mats Hummels ek kuvvet olarak bekliyordu. Bu markaj altında ilk yarıda zorlanan Vini ikinci yarıda daha iyi oynadı. Dani Carvajal’ın golü attığı korner öncesinde çok şık çalımlar atarak topu taşıdı, ardından Dortmund’un kornere atarak savuşturabildiği top geldi gol oldu. Maça noktayı koymak da ona kaldı. Maatsen’in olağanüstü hatasını değerlendiren Madrid’de kaleciyle karşı karşıya kalan Vini, düzgün bir vuruşla farkı ikiye çıkarıp şampiyonluk ateşini yaktı.

Geçtiğimiz yıllarda Altın Top ödülü senelik dilimi kapsıyordu. Ancak bu kural son iki yılda değişti, artık sezonluk olarak ödül sahibini buluyor. Bu açıdan bakınca üç kupalı sezona 39 maçta 24 gol ve 11 asistle katkı sağlayan Vini artık doğal aday. Copa America’da Brezilya’nın kazanacağı bir şampiyonluk ise o adaylığı perçinleyen etken olacaktır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.