O top çimde kolay gitmiyor: Milimlik çim için binlerce euro!

Zengin sporu olarak bilinen golf için mükemmel saha gerekiyor. Bazen bir tilki bazen bir karga gelip zemini bozabiliyor. Milimlik yanlış kesim çok fark yaratıyor. Golf sahası bakımı hakkında her şey...

Spor 10 Eylül 2024
Golf zeminin bakımı büyük emek gerektiriyor.

İngiliz aristokrasisinin beş asır önce keşfettiği golf yüksek konsantrasyon, zihin kullanımı, dikkati odaklama gerektiriyor. Yorucu olmayan, oldukça yavaş seyreden, birçok aradan ve vuruşlar arası boş zamanlardan oluşan golf iş dünyasının ve diplomasinin sporu olarak biliniyor. Bir oyun yaklaşık dört saat sürüyor. Genelde refah düzeyi yüksek oyuncular farklı sahalarda golf oynamayı seviyor. Bu da dünya çapında golf turizmine yol açıyor.

Golfçülerin gözde yerlerinden biri Antalya. Avrupa’nın en iyi golf tesisleri arasında yer alan Antalya Belek Turizm Merkezi’ndeki golf sahalarını farklı ülkelerden çok sayıda turist tercih ediyor. Golf turizmi için gelenlerin günün büyük bölümünü geçirdiği sahaların bakımı titizlikle yapılmak zorunda. Avrupa’da yağışlar bol olduğu için golf sahalarının bakım maliyeti daha düşük. Antalya’da isa golf sahalarında sulama ve drenaj hattı bulunuyor. Maksimum kalitede çim için zemininde 30 santimetre kum var.

Sahaların bakımı yoğun mesai istiyor.

Sahanın bakımı için rutin bakımlar var. Bunlar şöyle…

* Günün ilk ışıklarıyla çalışmaya koyulan uzman ekipler önce çimleri suluyor.

* Sulama işleminin ardından her gün ilk olarak sahadaki bayraklı yerlerin çimi 2.5 milimlik kalacak şekilde biçiliyor. Özellikle çukur çevrelerinde küçük makaslar kullanılıyor.

* Diğer yerlerdeki çimler iki günde bir gün biçiliyor.

* Kum engellerindeki bir önceki müşterinin ayak izleri mutlaka tırmıklanarak yok ediliyor.

* Bayrağın yeri her gün değiştiriliyor. Çünkü golf oynayan çok olduğu için çimlerin yıpranmaması gerekiyor.

* Rutin bakımların yanı sıra bir gün önce rüzgar çıkmış, tilki gelmişse veya karga bir yeri kazmışsa bunlar tamir ediliyor, müşteriye halı gibi saha sunuluyor.

Golf sahasının yıllık personel gideri hariç 450 bin euro bakım masrafı bulunuyor.

Carya Golf Kulübü Genel Müdürü Hasan Ceylan da özellikle yaz döneminde sıcak hava ve yüksek nemden dolayı golf sahasının bakımının daha zor olduğunu belirtiyor. Bölgede 760 dönüm alana sahip olduklarını vurgulayan Ceylan “Alanın 430 dönümü çim. 22 personelle bakımı sağlıyoruz. Golf sahalarımızın personel gideri hariç yıllık 450 bin euro bakım maliyeti var. Dört farklı uzunlukta çimlerimiz var. Sıcaklığa en uygun çim varyasyonlarını seçiyoruz. Bunların hepsinin bakım yöntemleri çok farklı. Boyut olarak 80 futbol sahasına 22 kişi bakıyor. Çimlerde milim yanlış kesim olsa hemen fark edilir” diyor.

Şok gelişme: Suudi Arabistan golf sahasına resmen daldıŞok gelişme: Suudi Arabistan golf sahasına resmen daldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.