Okçuluk Federasyonu ‘Uygulama eski’ dedi, Anagöz ve Coşkun yalanladı

Okçuluk Federasyonu ile iki milli sporcu arasındaki tartışma sürüyor. Federasyon ilk beş dışında yalnızca 21 yaş altındaki sporculara katılım hakkı verme uygulamasının 2013'ten beri devam ettiğini belirtirken diğer taraf bunu yalanladı.

Spor 19 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Anagöz ve Coşkun'la federasyonun çekişmesi sürüyor.

Paris Olimpiyatları’nda altın madalya alamadan dönme şokunu atlatamadan okçuluk sporu spekülasyonlarla karşı karşıya. Paris’e gidemeyen iki sporcu Gülnaz Büşranur Coşkun ve Yasemin Ecem Anagöz ikilisi haksızlığa uğradıklarına dair açıklamalar yaptı. Bu açıklamalara Okçuluk Federasyonu’ndan yanıt geldi.

İkili 21 yaş altındaki sporcuların ana kadroya dahil edilebilmesine dair kuralla Olimpiyat kafilesinden uzak kaldıklarını savunuyordu. Kadınlarda 17 yaşındaki dünya 21 numarası Elif Berra Gökkır Türkiye’yi temsil etmek üzere Fransa’nın başkentine gitmişti. Elif Berra bireyselde çeyrek finale kadar yükseldi. Oyunlar bittikten sonra Anagöz ve Coşkun ikilisi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla haksızlığa ve mobbinge uğradıklarını açıkladı. Özellikle teknik heyeti ve federasyonu hedef alan ikili 2023 yılında kural değişikliği yapılarak önlerine taş konduğunu ısrarla belirtti. Topa Paris’e giden aralarında bronz madalya kazanan Mete Gazoz, Abdullah Yıldırmış ve Berkim Tümer gibi sporcuların da bulunduğu ekip girdi, sosyal medya hesaplarından hocaları için “itibarsızlaştırma” yapıldığını vurgulayan paylaşımlar yaptılar.

Yasemin Ecem Anagöz ve Gülnaz Coşkun: Adil yarıştırılacağımızı bilsek...Yasemin Ecem Anagöz ve Gülnaz Coşkun: Adil yarıştırılacağımızı bilsek…

İki tarafın atışması hız kesmeden devam ediyor. Son olarak Okçuluk Federasyonu 25 ve 26 yaşındaki iki sporcuya 21 yaş altı uygulamasının 2013’ten beri devam ettiğini vurguladığı bir açıklama daha yayınladı. Açıklama şu şekilde:

Uzun zamandır iki milli sporcumuz Yasemin Ecem Anagöz ve Gülnaz Büşranur Coşkun Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Milli Takımlar Teknik Direktörü Yusuf Göktuğ Ergin hakkında bazı iddialarda bulunmaktadır. Her ne kadar daha önce bu iddialarla ilgili şikayetlerinde ve açmış oldukları davalarda haksız bulunmuş ve söylemlerinin doğru olmadığı, yargı yoluyla da tescillenmiş olsa da konuyla ilgili herkesi doğru bilgilendirmek adına bir kez daha açıklama yapmanın gerekliliğine inanıyoruz.

2013 Yılından bu yana uygulanmakla birlikte 2016, 2020 ve 2024 Stratejik planlarımızın değişmez başlıklarından biri olan “Olimpiyatın Gençleri Projesi” kamplarımızda genç ve gelecek vadeden sporcularımızın bulundurulması ile ilgili bir kuralın bilinçli olarak çarpıtılarak kamuoyuna yanlış aktarıldığını üzülerek görmekteyiz.

Olimpiyat kadrosu için ok yaydan çıkmış: Mobbing, aşağılama, adam kayırmaOlimpiyat kadrosu için ok yaydan çıkmış: Mobbing, aşağılama, adam kayırma

İDDİA SAHİBİ SPORCULAR KARİYERLERİNE, MAĞDUR EDİLDİKLERİNİ ÖNE SÜRDÜKLERİ PROJE KAPSAMINDA BAŞLAMIŞTIR.

İddia sahibi sporcular Yasemin Ecem Anagöz ve Gülnaz Büşranur Coşkun “Olimpiyatın Gençleri Projesi”ni  ilk kez uygulamaya başladığımız 2013 yılında Milli Takımlarımıza davet edilmiş, Federasyonumuzun imkanları ile tüm ihtiyaçları karşılanmış ve bugün akla aykırı ithamlarla suçladıkları Okçuluk Federasyonu Milli Takım Teknik Ekibi tarafından yetiştirilmişlerdir. Henüz 14 yaşında iken Milli takımlarımızın hazırlık sürecine dahil edilmiş ve tüm planlamaları eksiksiz şekilde uygulanmıştır. Milli Takım Teknik Ekibi sporcuların saha içi performanslarından malzeme tedarikine hatta yabancı dil eğitimine kadar pek çok konuda kendileriyle bire bir ilgilenmiştir.

Bu süreçte her iki sporcumuz da büyük fedakarlıklarla kariyerlerine devam ederek ülkemize hizmet etmiştir. Zaman zaman ortaya çıkan “hedeften ve amaçtan uzaklaşma” süreçlerinde yine onların yanlarında olarak spora devam etmelerini sağlayan da, bugünlerde asılsız ithamlara maruz bıraktıkları, başta Milli Takımlar Teknik Direktörü Yusuf Göktuğ Ergin ve teknik ekibi olmuştur. Yasemin Ecem Anagöz ilki 2014 yılında Nanjing’de düzenlenen Gençlik Olimpiyatlarından 1 gün önce olmak üzere toplamda 6 defa okçuluğu bırakmaya karar vermiş, her seferinde geleceğini düşünmesi, örnek ve güçlü bir Türk kadını olarak en iyi yaptığı işe yani okçuluğa devam etmesi gerektiği noktasında ikna edilmeye çalışılmıştır.

2022 Yılında takım halinde önemli başarılar kazanmış olsak da Yasemin Ecem Anagöz bireysel olarak istediği başarıları yakalayamayınca bir kez daha okçuluğu bırakmak istediğini dile getirmiştir. Bu noktada sporcumuz bir kez daha ikna edilmeye çalışılmış hatta ailesinden destek istenmiş, milli takım psikoloğu sürece dahil edilmiştir. Tüm bu süreçler Federasyonumuz tarafından yakından takip edilmiş ancak sporcunun kararında ısrarcı olması dolayısıyla sonuç alınamamıştır. Yasemin Ecem Anagöz Milli Takım’dan bir yıl süreyle uzak kalmak istediğini belirterek ayrılma dilekçesini Federasyonumuza sunmuştur. Buna rağmen 2024 Millli Takım Aday kadrosuna girme opsiyonu, sıralamada ilk 5’te yer almak şartıyla geçerli olarak kalmıştır. Diğer sporcumuz Gülnaz Büşranur Coşkun ise son yarışmadan önce zaten 4. sıradaydı. Maalesef son yarışmada gerekli performansı gösteremediler. Federasyonumuzun bu sporcuların son yarışmada gösterecekleri performansa göre bir kural koyabilmesi nasıl mümkün olabilir?

Özellikle 2022 yılında Avrupa Şampiyonu olduktan sonra 2023 yılında Milli Takım aday kadrosunda yer almasına rağmen 3 kişilik asıl kadroya girmeyi başaramayan Gülnaz Büşranur Coşkun Milli Takım Teknik Direktörü Yusuf Göktuğ Ergin’in inisiyatifiyle Olimpiyatlara kota veren ilk yarışma olan 2023 Açık Hava Dünya Şampiyonası kadrosuna dahil edilmiş, ancak burada da 86. sırada yer alarak kota mücadelesinden çok uzakta kalmıştır.

Olimpiyat madalyası ısırmaktan çorba servisine...Olimpiyat madalyası ısırmaktan çorba servisine…

MİLLİ TAKIM’A SEÇİLME PROSEDÜRÜ TÜM SPORCULAR İÇİN EŞİT ŞARTLAR İÇERMEKTEDİR.

Okçuluk Milli Takımı her bir kategori için 3 sporcudan oluşmaktadır. Türkiye sıralamasında ilk 5’te yer alan tüm sporcuları herhangi bir yaş vb. şart aramadan Milli Takım Aday kadrosuna davet edilirler. Dolayısıyla, Milli Takım için ima edilen şekilde bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu 5 kişinin dışında kalanlar için 21 yaş altında olma şartı vardır ve bu da Federasyonumuzun “Olimpiyatın Gençleri Projesi” kapsamında 2013 yılından bu yana uygulamadadır. Bu proje sayesinde Türk okçuluğu tarihinde ilk kez Olimpiyat ve Dünya şampiyonlukları kazandığı gibi bir çok Avrupa şampiyonluğu ve toplamda 372 uluslararası madalya kazanmıştır.

2013 yılında Erkek Takımımız dünya sıralamasında 34. Sıradayken bugün 6. sırada bulunmaktadır. Aynı dönemde Bayan Takımımız dünya sıralamasında 31. Sıradayken bugün 13. Sıraya çıkmıştır. Türk Milli Takımı Uluslar sıralamasında 2013 yılında 24. Sırada yer alırken 2020 yılından bu yana ilk 5 içerisinde yer almaktadır.

Bu da uygulanan sistemin başarısının somut rakamlarla ifade edilmiş şeklidir.

Mete Gazoz yedi yıla 50 madalya sığdırdıMete Gazoz yedi yıla 50 madalya sığdırdı

İKİ SPORCUMUZUN İDDİALARININ GEÇERLİLİĞİ VAR MIDIR?

Yasemin Ecem Anagöz ve Gülnaz Büşranur Coşkun daha öncesinde bu seçme kriterleri dolayısıyla mağdur olduklarını düşünüp şikayette bulunup dava sürecini başlatmışlardır. Buna karşılık, yarışma sonuçları ve evraklar ile uygulamanın kendilerini kapsamadığı, ilk 5 sırada olabilmeleri halinde zaten Milli Takım Aday kadrolarına davet alabilecekleri net bir şekilde tescillenmiştir. Bunun yanında, Türkiye’deki herhangi bir okçuluk sporcusu Türkiye sıralamasına bağlı olmaksızın, herhangi bir yarışmada belirlemiş olduğumuz baraj puanları (670) atmaları halinde otomatik olarak Milli Takımlarımıza girme hakkına sahiptirler. Sonuç olarak her iki sporcu için de Milli Takım yolu hiçbir şekilde kapatılmamış ve özel bir uygulama yapılmamıştır. Tüm sonuçlar Federasyonumuzun çevrimiçi sayfalarından kontrol edilebilir durumdadır.

Yöneltilen tüm suçlamaların, ülkemize Olimpiyat şampiyonluğu yaşatmış okçuluk branşının pozitif algısına gölge düşürdüğünü üzülerek takip etmekteyiz. Bunun yanında, haksız yere suçlamaların hedefi haline getirilen, tüm hayatını okçuluk sporuna adamış, Türk sporunun ve spor adamlarının global ölçekte en iyi şekilde temsil edilebilmesi için uluslararası spor organizasyonlarında görev alan, tüm katılımcıların oy birliği ile Dünya Okçuluk Federasyonunun Antrenör Komitesi Başkanlığı görevine seçilmiş ve dünya da 3 kez de “Yılın En İyi Antrenörü” olarak gösterilmiş olan Milli Takım Teknik Direktörümüz, gurur duyduğumuz çalışma arkadaşımız Yusuf Göktuğ Ergin’in, bu süreçteki en büyük destekçisi olduğumuzu bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Beklentimiz zamanında Milli Takım’a hizmet etmiş, sportif gelişimlerini bu çatı altında sağlamış her iki sporcumuzun bu tavırlarından ve toplumu yanlış yönlendirme çabalarından bir an önce vazgeçmeleridir.

‘Yalanla kamuoyunu yanıltmaya çalışan federasyon’

Bu uzun açıklamanın ardından iki sporcu yine sosyal medya hesaplarından yanıt verdi. İki sporcu ortak açıklamada “2013’ten beri böyle bir sistem olduğu yalanıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışan Federasyon bu kuralı ilk kez 2023-24 yılı içerisinde almıştır. 2013’ten beri Milli Takım aday kadrosunda 30 yaşından büyük, ilk beşte olmayan birçok sporcuyla kamp yaptık. Buna bir örnek, 2019 sonu 2020 sezonu için ilk sekiz sporcuyu herhangi bir kritere bakmaksızın kadroya aldınız. Yedinci ve sekizinci sıradaki arkadaşlarımız 21’den büyük. Gerçekten artık diyecek bir şey yok” dedi.

Coşkun ve Anagöz ikilisinin yanıtı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.