Sporda perşembe mesaisi: Play-off’un ateşi Miami!

Futbol, basketbol ve diğer branşlarda gündem yoğun. NBA'de play-off heyecanı devam ederken ödüller de sahiplerini bulmayı sürdürüyor. İşte 10Haber'le günün sporda öne çıkanları.

Spor 25 Nisan 2024
İşte spor dünyasında günün öne çıkanları.

Spor dünyasından öne çıkan haberler 10Haber’le sizlerle. Hem dünyada hem Türkiye’de yaşanan son gelişmeler. İşte sporun her dalında yaşananlar…

NBA’de Miami yine play-off modunda

NBA’de play-off’lara Doğu ve Batı Konferansı’nda oynanan birer maçla devam edildi. Gecenin sürprizi Boston’da geldi. Normal sezonun lideri Boston Celtics, geçtiğimiz sene de play-in’den gelip NBA Finali’ne kadar yükselen Miami Heat’i ağırladı. Erik Spoelstra’nın öğrencileri yıldız isim Jimmy Butler’dan yoksun olmalarına rağmen güçlü Boston Celtics’i 111-101 mağlup ederek seride durumu 1-1’e getirdi ve saha avantajını ele geçirdi. Bu maçta toplam 23 üç sayılık isabet bulan Miami, takım tarihinin play-off rekorunu kırdı. Heat’te Tyler Herro 24 sayı, 14 asist, Bam Adebayo ise 21 sayı, 10 ribauntla double double yaptı. Caleb Martin de 21 sayıyla galibiyete katkı verdi. Ev sahibi Celtics’te Jaylen Brown’ın 33 sayı, 8 ribaunt, Jayson Tatum’ın ise 28 sayı, 8 ribauntluk oyunları galibiyete yetmedi.

Batı Konferansı’nın 1-8 eşleşmesinde ise sürpriz çıkmadı. Pelicans’ı evinde 124-92 yenen Oklahoma City Thunder seride durumu 2-0’a getirdi. Thunder’da hai Gilgeous-Alexander 33 sayı, 5 asist, Chet Holmgren 26 sayı, 7 ribaunt, Jalen Williams 21 sayı, 7 asist, 5 ribauntla galibiyete katkıda bulundu. Pelicans’ta ise Jonas Valanciunas 19 sayı, 7 ribaunt, Brandon Ingram ve Herbert Jones 18’er sayıyla mücadele etti.

NBA’de Yılın Altıncı Adamı Naz Reid

NBA’de play-off’lar sürerken normal sezonun ödülleri de sahiplerini bulmayı sürdürüyor. Yılın En Çok Gelişim Gösteren Oyuncusu ödülünün Tyrese Maxey’e gitmesinin ardından Yılın Altıncı Adamı ödülü de sahibini buldu. NBA’den yapılan açıklamada Minnesota Timberwolves’un uzunu Naz Reid’in Yılın Altıncı Adamı olarak seçildiği duyuruldu.

352 oyla birinciliği alan Reid’i Sacramento Kings oyuncusu Malik Monk 342 oyla takip etti. Sıralamada ilk beşi Bobby Portis Jr, Norman Powell ve Bogdan Bogdanovic tamamladı. NBA tarihinde bu ödülü kazanan ilk Wolves oyuncusu olan Naz Reid, %41’lik oranla maç başına 2.1 üç sayılık isabet kaydederek kariyer rekorunu kırdığı sezonu 13.5 sayı, 5.2 ribaunt ve 1.3 asistle tamamladı.

Avrupa Şampiyonası’nda üç milli boksörden final bileti

Türk boksu Avrupa finalinde üç sporcu tarafından temsil edilecek.

Sırbistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada Buse Naz Çakıroğlu 52 kilo yarı final maçında Bulgar rakibi Venelina Poptoleva’yı, Busenaz Sürmeneli 66 kilo yarı finalinde Slovak rakibi Jessica Triebelova’yı, Samet Gümüş de 51 kilo yarı finalinde karşılaştığı Sırp rakibi Omer Ametovic’i ikinci rauntta nakavtla mağlup ederek finale yükseldi. 75 kiloda mücadele eden boksör Büşra Işıldar ise İrlandalı rakibi Aoife O’Rourke’a, mağlup olarak turnuvayı Avrupa üçüncüsü olarak tamamladı ve bronz madalya kazandı. Tuğrulhan Erdemir, yarı finalde Gürcistan’dan Madiev Eskerkhan’a mağlup olarak bronz madalya elde etti. Samet Gümüş ile Busanaz Sürmeneli 27 Nisan Cumartesi günü, Buse Naz Çakıroğlu da 28 Nisan Pazar günü şampiyonluk maçına çıkacaklar.

Manchester City fişi ilk yarıda çekti

Manchester City, Premier Lig’de zirveye doğru.

İngiltere Premier Lig’de Manchester City, Brighton’a konuk oldu. İki maç eksiği olduğu Arsenal’dan dört puan geride olan City’nin hataya tahammülü yoktu. Maça hızlı başladılar ve Kevin de Bruyne’nin enfes kafa vuruşu golüyle 17. dakikada 1-0 öne geçtiler. 26. dakikada kazanılan serbest vuruşu, o vuruşu kazanan Phil Foden kullandı. İngiliz golü attı skor 2-0 oldu. Foden bu golden 7 dakika sonra yine sahne aldı. Pasla çıkmak isteyen Brighton savunması çıkarken topu kaptırdı, bu kayıp pahalıya mâl oldu skor 3-0’a geldi. Dördüncü gol 62. dakikada Julian Alvarez’in ayağından gelirken City, sahadan farklı şekilde galip ayrılıp puanını 76’ya yükselterek ayrıldı.

Ebrar ve Kaliningrad işi evde bitiremedi

Rusya Voleybol Ligi final serisi dördüncü maçında Ebrar Karakurt’un formasını giydiği Lokomotiv Kaliningrad, sahasında Dinamo Ak Bars’ı konuk etti. Seride 2-1 önde olan Kaliningrad, 25-15 ve 26-24 kazanarak durumu 2-0’a getirdi. Ancak Zoran Terzic’in antrenörlüğünü yaptığı Dinamo buradan dönmesini bildi. 25-19’luk iki setle durumu eşitlediler. Ardından beşinci set büyük çekişmeye sahne oldu. Ancak maç 19-17 konuk takımın lehine sonuçlandı. Dinamo Ak Bars 3-2 kazandığı maçla beraber final serisini beşinci maça taşıdı. Brayelin Martinez 26 sayıyla ön plana çıkan oyuncu oldu. Ebrar 29 sayıyla oynadı ancak takımına şampiyonluğu getiremedi.

Zambiya futbolunda yolsuzluk suçlaması

Afrika ülkesi Zambiya’daki kaynaklar, Zambiya Futbol Federasyonu (FAZ) Başkanı Andrew Kamanga’nın, yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla ifadeye alındığını, ardından da serbest bırakıldığını bildirdi. Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’ndan (DEC) yapılan açıklamada, FAZ Başkanı Kamanga’nın, FAZ’da görevli olmayan Madalitso Kamanga ve Jairous Siame adlı kişileri 2023 Afrika Uluslar Kupası’na katılan ulusal görev heyetine dahil ettiği ifade edildi. Başkan Kamanga, bu kişilerin seyahat masraflarını hükümete faturalandırdığı için yolsuzluk ve kara para aklamakla suçlanıyor.

Kamanga’nın suçlamalar nedeniyle gözaltına alınarak ifade verdiği kaydedilen açıklamada, Andrew Kamanga ve FAZ Genel Sekreteri Reuben Kamanga’nın da dahil olduğu 4 kişilik bu heyetin maliyetinin yaklaşık 16 bin dolar olduğu aktarıldı. Konu hakkında açıklama yapan Başkan Kamanga, heyete dahil olan iki kişinin, “FAZ’ın ayrılmaz bir parçası olduğunu” söyledi ve heyette yetkilendirilen kişilerin federasyon görevlisi olma zorunluluğu olduğunu bilmediklerini öne sürdü. Zambiya, 13 Ocak-11 Şubat’ta Fildişi Sahillerinde düzenlenen CAF 2023 Afrika Uluslar Kupası’nda turnuvaya grup elemeleri aşamasında veda etmişti.

Halkbank’ta yaprak dökümü

Halkbank’ta Slobodan Kovac’la yollar ayrıldı.

Voleybol Efeler Ligi’ni şampiyon tamamlayan Halkbank’ta Sırp başantrenör Slobodan Kovac ile yeni sözleşme imzalanmayacak. Ankara temsilcisinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sezon başında Başantrenörlük görevine getirilen Slobodan Kovac’a veda ediyoruz.  Kendisine bugüne kadar vermiş olduğu emekler için teşekkür ediyor, bundan sonraki kariyerinde başarılar diliyoruz”

Halkbank Kovac’ın yanı sıra takımın en önemli iki ismi, kaptan Nimir Abdelaziz ile Fransız Earvin Ngapeth’nin sözleşmelerinin de yenilenmediğini açıkladı.

Alanyaspor’dan Büyükekşi’ye destek

Süper Lig ekiplerinden Alanyaspor, 18 Temmuz olan TFF başkanlık seçim tarihinin değiştirilmemesi konusunda Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye desteğini açıkladı. Alanyaspor’dan yapılan açıklamada “Kaos yaratılmaması ve futbol ailesinin birlikteliği adına olağanüstü genel kurulun 18 Temmuz’da yapılması en uygun tarihtir. Futbolun geleceğine kulüpler ve delegeler 18 Temmuz’da karar vermelidir.” dendi.

Açıklamada dikkat çeken tek kısım bu değildi. Akdeniz ekibi yabancı hakeme de karşı çıkarak “Federasyonun en çok eleştiri aldığı konulardan biri de hakemler konusudur. Biz kulüp olarak yıllardır Türk hakemlerinin her zaman arkasında durduk ve durmaya da devam edeceğiz. Biz ülkemizde yabancı hakeme karşıyız. Liyakatli Merkez Hakem Kurulları, liyakatli hakemlerin yetiştirilmesi, daha fazla eğitilmesi, TFF, MHK Başkanı ve yönetimlerinin hakemlerin arkasında gerçekten durması ile hakem hatalarının en aza ineceğine inanıyoruz. Bu ligde hangi kulübe sorsak, bir sezonda en az 10 tane skoru etkileyecek maç kaybetmelerine yol açacak hakem hatası gösterebilir. Hakem hatalarını kabul etmediğimiz sürece futbol adamı da olamayız. Türk futbolunu her daim TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu yönetmelidir. Futbolun ihtiyacına göre, zamanında, şeffaf kararlar alınmalı ve uygulanmalıdır. Büyükekşi ve yönetiminin iyi niyetinden ve çalışma tempolarından en küçük şüphemiz yoktur. Futbolda barış ve birliktelik iklimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır” dedi.

Milli okçulardan Avrupa rekoru

Türkiye Okçuluk Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen 2024 Okçuluk Dünya Kupası’nın ilk etabında Dünya Yenihayat ve Berkay Akkoyun’dan oluşan milli takımının 21 yaş altı Avrupa rekoru kırdığı bildirildi. Daha önce 1328 puanla İspanya milli takımına ait olan rekoru 1330 puana yükselten milliler, 28 Nisan Pazar gününe kadar turnuvada boy göstermeyi sürdürecek.

Dev derbi Volkan Bayarslan'a emanetDev derbi Volkan Bayarslan’a emanetAncelotti’den Arda Güler açıklaması

Son maçında Barcelona’yı mağlup edip La Liga’da şampiyonluk yolunda dev bir adım atan Real Madrid’in teknik direktörü Carlo Ancelotti, deplasmanda Real Sociedad’a karşı oynayacakları karşılaşma öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arda Güler’le ilgili bir soruyu yanıtlayan İtalyan teknik adam, “İyi durumda. Uzun zamandır hazır durumda ama fırsat bulamadı. Oynadığımız maçlar çok çekişmeliydi. Arda maçta süre almaya layık. Yarın oynayabilir.” dedi.

Bu sezon La Liga’da hiç ilk 11’de yer almayan, yedekten girdiği beş maçta da yalnızca 31 dakika sahada kalabilen Arda, takımının oynadığı son beş maçın hiçbirinde kulübeden çıkamadı. La Liga’da yarın başlayacak 33. hafta maçları öncesine Real Madrid 81 puanla lider, gelecek sezon Avrupa kupalarına katılma mücadelesi veren Real Sociedad ise 51 puanla altıncı sırada bulunuyor.

Xavi resmen açıkladı, Barça’da kalıyor

Xavi, evde kalmaya karar verdi.

Barcelona’da Xavi’nin ayrılık kararı üzerine bir teknik direktör arayışı rüzgarı esiyordu. Oyuncu grubunun bu ayrılığı istemediği ve Xavi’den memnun oldukları da yazılıp çiziliyordu. Özellikle bu sezon hem Şampiyonlar Ligi hem de LaLiga’da alınan sonuçların ardından yeni teknik direktör kim olacağı tartışma konusuydu. Özellikle Real Madrid’in kadrodaki dönüşüm sürecini başarılarla geçiriyor olması ve bu başarılara yenisini eklemeye yakın gözükmesi soru işaretlerini büyütüyordu. Barcelona yönetiminin imdadına Xavi’nin karar değişikliği yetişti. Dün İtalyan gazeteci Fabrizio Romano’nun Xavi’nin kararını değiştirip Barcelona’da kalacağına yönelik karar verdiğini açıklaması olay oldu. Katalan ekibin antrenörü bu haberleri doğrulayan açıklamayı yaptı. 44 yaşındaki Xavi “Ocak ayında yaptığım değerlendirmede değişikliğin iyi olacağını düşünmüştüm. Ancak başkan ve yönetimle yaptığımız görüşmeler neticesinde fikrim değişti. Birlikte yola devam etmeye karar verdik. Çok mutluyuz” dedi.

Antalyaspor’da ayrılık

Antalyaspor’da forma giyen Kosovalı kanat oyuncusu Zymer Bytyqi, alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle sözleşmesini feshetti. Antalyaspor’un Türkiye Futbol Federasyonu’na yaptığı bildirim sonrası resmileşen fesih işlemlerinin ardından Bytyqi resmen kulüpten ayrılmış oldu. Bu sezon ödemeler konusunda sorunlar yaşayan Antalyaspor’da Zymer Bytyqi’nin FIFA’ya başvurmasının ardından kırmızı-beyazlılara süre verildi. Verilen süre içerisinde ödeme yapılmazken, 27 yaşındaki futbolcu sözleşmesini tek taraflı fesih etmek için düğmeye bastı. Antalyaspor ile 2026 yılına kadar sözleşmesi bulunan Kosovalı futbolcunun yaklaşık 3 aylık alacağı karşılığında ihtarname çektiği öğrendi. Başarılı futbolcunun açtığı dava sonrası Antalyaspor’a oluşacak faturanın yaklaşık 2.2 milyon Euro olması bekleniyor. Antalyaspor’da bu sezon 33 maçta süre bulan 27 yaşındaki futbolcu 2 gol attı ve 4 asist yaptı.

Eczacıbaşı, Voronkova’ya veda etti

Sultanlar Ligi finalinde Fenerbahçe’ye 3-2 kaybedip sezonu ikinci sırada noktalayan Eczacıbaşı’nda ayrılık yaşandı. Turuncu-beyazlılar, 28 yaşındaki smaçör Irina Voronkova’ya veda etti.

2022-2023 sezonunun başında takıma katılan Rus oyuncuya “Enerjin, azmin ve bize kattıkların için teşekkürler Irina Voronkova, sen daima bu ailenin özel bir parçası olarak kalacaksın!” sözleriyle veda edildi.

Avrupa Şampiyonu Fenerbahçe’nin bayrağı boğazda dalgalanıyor

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nın bayrağı üçüncü köprüye asıldı.

Sezonu FIBA Süper Kupası, Kadınlar Türkiye Kupası, Kadınlar EuroLeague ve Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe’nin bayrağı Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde dalgalanıyor. Bayrağın asılma anı, kulübün resmi sosyal medya hesabı üzerinden “Gururla” mesajıyla paylaşıldı.

Milli Takımın Uluslar Ligi adresi belli oldu

Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu milli takıma kapılarını açıyor.

A Milli Futbol Takımı, 2024-25 Uluslar Ligi macerasına Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan sonra başlayacak. Yeni macerada milli takımın ilk iç saha maçını nerede oynayacağı netleşti. Buna göre ilk karşılaşmasına 6 Eylül Cuma günü çıkacak milliler Galler’e konuk olacak. Karşılaşma Cardiff City Stadyumu’nda oynanacak. 9 Eylül Pazartesi günü İzlanda’ya karşı oynanacak mücadele İzmir’deki Gürsel Aksel Stadyumu’nda sahne alacak. Gürsel Aksel Stadyumu, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünde Ay-Yıldızlılar’ın bir başka maçına ev sahipliği yapacak.

EuroLeague’den Ergin Ataman ve Panathinaikos’a yanıt

EuroLeague’den Ataman’a yanıt.

Panathinaikos, EuroLeague çeyrek final eşleşmesi ilk maçında Maccabi Tel-Aviv’e 93-89 mağlup oldu. Maçın ardından hem Panathinaikos kulübünden hem de koç Ergin Ataman’dan hakem kararlarını eleştiren açıklamalar geldi. EuroLeague yönetimi bu açıklamalara resmi hesabından yayınladığı açıklamayla yanıt verdi. Buna göre ligin soruşturma açıldığını belirttiği açıklamasında “Euroleague Basketball, Panathinaikos AKTOR Atina başantrenörü Sayın Ergin Ataman’ın ve kulübün kendisi tarafından yapılan basın açıklamalarının yanı sıra, Turkish Airlines EuroLeague Playoffları 1. Maçı sonrasında meydana gelen diğer olaylarla ilgili hayal kırıklığını ifade etmek ister. Bu tür eylem ve açıklamalar, gereksiz ve haksız çatışma yarattığı için Euroleague Basketball, EuroLeague Baş Antrenörler Kurulu, EuroLeague Oyuncular Birliği ve Euroleague Basketbol Yetkilileri Birliği tarafından 15 Nisan 2024 tarihinde yapılan ortak açıklamayla tamamen çelişmektedir. Üye kulüplerini, antrenörlerini, oyuncularını ve yetkililerini temsil eden dört kuruluşun tamamı bunu engellemeye kararlıdır” dendi.

Fenerbahçeli Derin’den olimpiyata kota

Fenerbahçe Doğuş’un milli yelkencisi Derin Atakan, kadınlar “formula kite” sınıfında 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na kota aldı. Türkiye Yelken Federasyonunun açıklamasına göre, Fransa’nın Hyeres kentinde düzenlenen “Last Chance Regatta” yarışlarında kadınlar “formula kite” kategorisinde mücadele eden Derin Atakan, Paris 2024’e katılmaya hak kazandı. Fenerbahçe Doğuş’un bir diğer milli yelkencisi Merve Vatan da dün olimpiyat kotası elde etmişti. Yelkende Fransa’da düzenlenen Tüm Sınıflar Olimpiyat Eleme Yarışmaları’nda Nacra 17 sınıfında mücadele eden milli sporcular Alican Kaynar ve Beste Kaynakçı, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları kotası kazandı. Böylece Türkiye’nin yelken branşındaki Paris 2024 kotası 4’e yükseldi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.