Olimpiyat bilet rekoruyla başlıyor… Türkiye kafilesi Paris’e uçtu

Paris Olimpiyatları bugün futbol ve ragbi maçlarıyla başlıyor. Oyunlar şimdiden en fazla biletin satıldığı olimpiyat olarak tarihe geçti. 18 branşta 102 sporcu ile madalya arayacak olan Türkiye sporcularını Paris'e uğurladı.

Spor 24 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Olimpik kafile, Türk Hava Yollarına ait özel uçakla Paris'e gitti.

Dünyanın gözü üç hafta boyuncu Fransa’nın başkenti Paris’te olacak. 204 ülkeden 10 bin 500 sporcu 32 branşta toplam 329 etkinlikte madalya almak için mücadele verecek. Oyunlar bugün futbol ve ragbi maçlarıyla başlayacak. Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda yer alan karate ve beyzbol organizasyondan çıkarılırken Paris 2024 Olimpiyatları’nda ilk kez breakdans branşında mücadele verilecek.

Tarihteki 33. olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Paris’te hazırlıklar son aşamasına geldi. 100 yıl sonra yeniden Paris’in ev sahipliğinde yapılacak olimpiyat oyunları için kentte hazırlık çalışmalarında son rötuşlar yapılıyor. 26 Temmuz Cuma günü yapılacak açılış seremonisiyle start alacak Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 11 Ağustos’ta tamamlanacak. Çeşitli branşlarda şehrin tarihi ve simge noktalarında yapılacak müsabakalar için yarışma alanları hazır. En çok ilgi gören Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi, Versay Sarayı gibi müsabakaların yapılacağı noktalar ziyarete kapatıldı.

Paris’te güvenlik önlemleri üst düzeyde.

Oyunlar için Paris’te güvenlik önlemleri de ön planda. Fransa’nın Spor Büyükelçisi Samuel Ducroquet “Olimpiyat Oyunları boyunca 24 bin özel kuvvet, günde 35 bin polis, 18 bin asker belli noktalarda görev yapacak. Havadan güvenlik kontrolleri de yapılacak. En üst düzey koruma sağlanacak. Cumhurbaşkanı Macron’un da söylediği gibi, ‘Oyunlar boyunca Paris dünyanın en güvenli yeri olacak’. Hatta açılış töreninde polis sayısı 45 bini bulacak” demişti. Paris’te temizlik ekipleri de yoğun mesai yapıyor. Oyunların oynanacağı tesislere giden yollar, tarihi ve simge yapıların etrafı sürekli temizleniyor.

Sen Nehri’nde temizlik çalışmaları bitti.

Açılış seremonisinin yanı sıra maraton yüzme, triatlon ve paratriatlon müsabakalarının yapılacağı Sen Nehri boyunca da hazırlıklar tamamlanıyor. Nehir boyunca açılış töreninin izlenebilmesi için Tolbiac Köprüsü’nün altından itibaren Eyfel Kulesi’nin olduğu noktaya, Diena Köprüsü’ne kadar 6,2 kilometrelik mesafede farklı noktalarda tribünler kuruldu. Olimpiyatlar öncesi Sen Nehri kirlilik nedeniyle tartışmaların gündeminde yer almıştı. 1923 yılında resmi olarak yüzmenin yasaklandığı, 2021 yılından itibaren temizleme çalışmalarının yapıldığı Sen Nehri’nin olimpiyat yüzmelerine elverişli olmadığı iddialarına karşı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera nehrin temiz ve müsabakalara hazır olduğunu kanıtlamak için verdikleri sözü tutarak olimpiyatlara günler kala nehirde yüzmüştü. Sen Nehri 26 Temmuz’da olimpiyatların açılış seremonisi, 8-9 Ağustos’ta maraton yüzme, 30-31 Temmuz ve 5 Ağustos’ta triatlon ve 1-2 Eylül’de paratriatlon yarışmalarına sahne olacak.

Paris’in farklı noktalarına olimpiyatı simgeleyen fotoğraflar yerleştirildi.

Olimpiyatlarda bilet batış rekoru

Paris 2024 Olimpiyatları tarihin en fazla bilet satılan oyunları oldu. 10 milyon biletin 9.3 milyonu satıldı. Bilet fiyatları 90, 250, 500, 900, 1600 ve 2700 euro olarak belirlendi. 2700 avroluk bilet sahipleri yemek servisi de olan paket için 3850 euro ödeme yaptı. ABD’nin Atlanta kentinde 1996 yılındaki oyunlarda 8.3 milyon bilet satılırken bu rekor 28 yıl sonra Paris’te kırıldı. Paris’te satışa çıkarılan biletlerden 90, 250 ve 500 euro’luk olanlar tükendi. 900, 1600 ve 2700 euro fiyatla satılan biletler de tükenmek üzere. Bilet fiyatlarının 3850 euro’ya kadar çıktığı Paris 2024 Olimpiyatları’nda Sen Nehri’ni gören evlerin sahipleri bu durumu finansal fırsata çevirdi. Açılış töreni için evlerini kiralamak isteyen ev sahipleri 26 Temmuz için 20 bin euro’nun üstünde kiralama bedeli istiyor.

Olimpik kafile Paris’e THY tarafından tahsis edilen özel uçakla gitti.

Türkiye kafilesi uğurlandı

Paris 2024 Olimpiyatları’nda mücadele edecek ‘Team Türkiye’ kafilesi Fransa’ya uğurlandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak İstanbul Havalimanı VIP Salonu’nda, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na katılan sporcuların yer aldığı Team Türkiye kafilesini uğurlama törenine katıldı.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya kazanan ve Pariste Türkiye bayrağı taşıyacak boksör Busenaz Sürmeneli “Heyecanlıyız. hazırız. Gidip elimizden gelen her şeyi yapıp güzel sonuçlarla dönmek istiyoruz” dedi. Paris’te mücadele edecek milli boksör Buse Naz Çakıroğlu da olimpiyatlara katılan sporcuların başarılı olacağına inandığını belirterek şunları söyledi: “Yaklaşık üç yıldır bugünü bekliyorduk. Tokyo Olimpiyatları’na giderken küçüktük ve bizi nelerin beklediğini bilmiyorduk. Şu anda daha tecrübeli ama daha heyecanlı ve istekliyiz. Her branşta daha başarılı olacağımızı düşünüyorum. Tüm branşlarda madalya kazabilecek sporculara sahibiz.”

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek oyunlara giden sporcuları yolcu eden isimler arasındaydı.

Bu arada Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek de sarı-kırmızılı takımdan olimpiyatlara katılmaya hak kazanan sporcularını İstanbul Havalimanı VIP Salonu’nu önünde uğurladı.

Türkiye törende 191. sırada

Olimpiyat tarihinde ilk kez Paris’te açılış töreni şehrin içinde yapılacak ve halka açık olacak. Açılış törenini bilet alarak takip etmek isteyenler için tribün kurulurken halka açık bölümler de olacak. Sen Nehri üzerinde 6.5 kilometrelik hat boyunca kafileler teknelerle açılış töreninde yer alacak. Tören Trocadero Meydanı’nda son bulacak. Türkiye törende 191. sırada geçiş yapacak. Olimpiyatların doğuş yeri olarak adlandırılan Yunanistan kafilede ilk sırada yer alacak. İkinci sırada mültecilerin takımı olacak. Fransızcaya göre alfabetik olarak sıralama yapılacak. 2032 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak Avustralya 203. sırada, 2028 Olimpiyatları’nın ev sahibi ABD 204. sırada yer alacak. Oyunların ev sahibi Fransa ise son sırada açılış törenine katılacak.

Avrupa şampiyonu Fenerbahçeli boksörler Busenaz Sürmeneli, Samet Gümüş ve Buse Naz Çakıroğlu Paris’te iddialı.

Kafileye Fenerbahçe damgası

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye, 102 sporcuyla temsil edilecek. Bu sporcular Türkiye’den 30 ve Rusya’dan bir kulübün formasını terletiyor. Rusya’nın Lokomotiv Kaliningrad ekibinde mücadele eden milli voleybolcu Ebrar Karakurt Türkiye dışında bir kulüpte yer alan tek isim. Fenerbahçe toplam 27 kişiyle Türkiye adına olimpiyat oyunlarına sporcu gönderen kulüplerin başında geliyor. Sarı-lacivertli kulübü 11 sporcuyla İstanbul Büyükşehir Belediyespor, 10 sporcuyla da ENKA takip ediyor.

Fransa’da Türkiye’yi temsil edecek sporcuların kulüplere göre dağılımı şu şekilde…

Fenerbahçe (27): Ersus Şaşma, Alperen Acet, Kayhan Özer, Özkan Baltacı, Eda Tuğsuz (Atletizm), Buse Naz Çakıroğlu, Busenaz Sürmeneli, Hatice Akbaş, Samet Gümüş (Boks), Elis Özbay (Kürek), Sibel Altınkaya (Masa tenisi), Eda Erdem Dündar, Aslı Kalaç, Melissa Vargas, Meliha Diken, Gizem Örge (Voleybol), Kuzey Tunçelli, Ecem Dönmez, Gizem Güvenç, Zehra Duru Bilgin (Yüzme), Yiğit Yalçın Çitak, Merve Vatan, Derin Atakan, Beste Kaynakçı, Alican Kaynar, Deniz Çınar, Lara Nalbantoğlu (Yelken).

İstanbul Büyükşehir Belediyespor (11): Neslihan Yiğit Arın (Badminton), Zeynep Yetgil, Buse Tosun Çavuşoğlu, Burhan Akbudak (Güreş), Salih Yıldız, Vedat Albayrak, Mihael Zgank (Judo), Merve Dinçel Kavurat, Nafia Kuş Aydın, Hakan Reçber, Emre Kutalmış Ateşli (Tekvando).

ENKA (10): Kaan Kigen Özbilen, Salih Korkmaz, Yasmani Copello Escobar, Tuğba Danışmaz, Berke Akçam, Ayşe Tekdal, Buse Savaşkan, Emel Dereli, Meryem Bekmez, Necati Er (Atletizm).

ASKİ (9): Tuğrulhan Erdemir, Kaan Aykutsun (Boks), İbrahim Çiftçi, Taha Akgül, Evin Demirhan Yavuz, Enes Başar, Ali Cengiz, Hamza Bakır (Güreş), Furkan Özbek (Halter).

Galatasaray (6): Fidan Ögel, Kayra Özdemir (Judo), Berkay Ömer Öğretir, Ela Naz Özdemir, Berke Saka (Yüzme), Ecem Güzel (Yelken).

Eczacıbaşı (3): Hande Baladın, Elif Şahin, Beyza Arıcı (Voleybol).

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor (3): Oğuzhan Tüzün (Atıcılık), Tuğçe Beder, Muhammed Demirel (Judo).

Şavkar Cimnastik (3): Adem Asil, Ahmet Önder, İbrahim Çolak (Cimnastik).

VakıfBank (3): Zehra Güneş, Derya Cebecioğlu, Cansu Özbay (Voleybol).

Jandarma Gücü (2): İsmail Keleş, Yusuf Dikeç (Atıcılık).

Ottoman Shooting (2): Şimal Yılmaz, Şevval İlayda Tarhan (Atıcılık).

İstanbul Karaburun Su ve Doğa (2): İlke Özyüksel Mihrioğlu, Buğra Ünal (Modern Pentatlon).

İstanbul Okçular Vakfı (2): Elif Berra Gökkır, Muhammed Abdullah Yıldırmış (Okçuluk).

Balıkesir Büyükşehir Belediyespor (2): Esra Yıldız Kahraman (Boks), Yasemin Adar Yiğit (Güreş).

Bilgin Atıcılık (1): Sena Can (Atıcılık).

Kahramanmaraş Gençlikspor (1): Rümeysa Pelin Kaya (Atıcılık).

Sakarya BB Pro Team (1): Burak Abay (Bisiklet).

Elazığ Belediyespor (1): Gizem Özer (Boks).

Göztepe (1): Ferhat Arıcan (Cimnastik).

Olympia Fencing (1): Enver Yıldırım (Eskrim).

Samsun Büyükşehir Belediyespor (1): Nisanur Erbil (Eskrim).

Beşiktaş (1): Nesrin Baş (Güreş).

İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor (1): Mete Gazoz (Okçuluk).

İstanbul Avcılık, Atıcılık ve Gençlik Spor (1): Ulaş Berkim Tümer (Okçuluk).

Bursa Büyükşehir Belediyespor (1): Hatice Kübra İlgün (Tekvando).

Zafer Koleji (1): Emir Batur Albayrak (Yüzme).

Kocaeli Büyükşehir Belediyespor (1): İbrahim Tataroğlu (Judo).

Türk Hava Yolları (1): Tuğba Şenoğlu İvegin (Voleybol).

Petrolspor Atletizm (1): Mazlum Demir (Atletizm).

Bolu Cimnastik (1): Emre Dodanlı (Cimnastik).

Lokomotiv Kaliningrad (1): Ebrar Karakurt (Voleybol).

Paris Olimpiyatları'na doğru... IŞİD endişesi büyüyorParis Olimpiyatları’na doğru… IŞİD endişesi büyüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.