Olimpiyatların altıncı gününde Türkiye: Boksta üçte üç geldi, Hatice madalyayı garantiledi

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda heyecan sürerken Türk sporcular da madalya arayışına devam etti. İşte yoğun altıncı günde Türk atletlerin yaptıkları...

Spor 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye, bir madalyayı daha cebe koydu.

Olimpiyat Oyunları’nda son olimpiyat şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli kadınlar 66kg son 16 turunda Polonya’dan Aneta Rygielska’yı 4-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Busenaz’ın çeyrek final mücadelesi 3 Ağustos Cumartesi günü yapılacak.

2021’in gümüş madalyalı ismi Buse Naz Çakıroğlu ise 50 kg son 16 turu karşılaşmasında Meksikalı Fatima Herrea ile mücadele etti. Buse Naz ilk raundu rakibine karşı 4-1 önde tamamlamayı başardı. Buse Naz ikinci raundda da üstün oyununu sürdürdü ve özellikle sol direklerle rakibini zorladı. 5-0’lık sonuç Buse Naz’ı çeyrek final biletine bir adım daha yaklaştırdı. Buse Naz çeyrek final biletini almayı başardı ve Busenaz Sürmeneli’den sonra o da madalya yolundaki yürüyüşünü sürdürdü.

Boksta Türkiye adına günün son karşılaşmasına Hatice Akbaş çıktı. Milli boksör kadınlar 54kg çeyrek finalinde Moğol rakibi Enkhjargal Munguntsetseg’i mağlup ederek adını yarı finale yazdırdı ve madalyayı garantiledi. Hatice 4 Ağustos Pazar akşamı 17.30’da Marcela Yeni Castaneda Arias-Aeji Im eşleşmesinin galibiyle final bileti almak için mücadele edecek. Böylelikle Türkiye boksta günü üçte üçle kapadı. Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu çeyrek final bileti alırken Hatice Akbaş yarı finale kaldı ve madalya almayı garantiledi.

Berke yarı finali kıl payı kaçırdı

Yüzmedeyse eleme seansında Berke Saka sahne aldı. 200 metre bireysel karışıkta mücadele eden Berke kendi serisini 2.01.99’luk derecesiyle dördüncü bitirdi. Diğer serilerdeki sonuçları bekleyen Berke ilk 16 sporcu arasına giremedi ve 17. olarak olimpiyata veda etti.

Yüzmede tarihi bir başarıya imza atarak 4×200 kadınlar serbestte mücadele etmeye hak kazanan Gizem Güvenç, Ela Naz Özdemir, Ecem Dönmez ve Zehra Bilgin’den oluşan milli takım 08:05.18’le kendi serisini 8. sırada tamamlayabildi. Milliler 16 takım arasında 16. sırayı alarak finalin uzağında kaldı. 

Milli atlet Salih Korkmaz, 20 kilometre yürüyüş yarışını 45’inci bitirdi. Fransa’nın başkenti Paris’teki Trocadero Meydanı’nda atletizm branşında erkekler 20 kilometre yürüyüş yarışı yapıldı. Milli atlet Salih Korkmaz 1.29:05’lik derecesiyle 45’inci oldu ve organizasyona veda etti. Bu disiplinde altın madalyayı 1.18.55’lik derecesiyle Ekvadorlu Brian Daniel Pintado kazanırken Brezilyalı Caio Bonfim 1.19:09 ile ikinci, İspanyol Alvaro Martin ise 1.19.11 ile üçüncü oldu.

Kadınlar 20 km yürüyüşte ise Meryem Bekmez 1:38.06’lık derecesiyle 40. sırayı aldı. Çinli Jiayu Yang altın madalya kazanırken İspanyol Maria Perez ikinci, Avustralyalı Jemima Montag üçüncü oldu. 

Filenin Sultanları tam yol ileriFilenin Sultanları tam yol ileri

Abdullah’tan erken veda

Okçulukta erkekler takımda bronz madalya alan ekibin bir parçası olan Abdullah Yıldırmış, bireyselde sahne aldı. Dünya yedincisi ABD’li Brady Ellison’la karşı karşıya gelen Abdullah, güçlü rakibine 6-2 yenildi ve ilk turda organizasyona veda etti.

Abdullah’ın rövanşı Ulaş’a kaldı

Ulaş saat 16.43’te Meksikalı rakibi Rojas karşısına çıktı. İlk seti 28-26 kazanan Ulaş 2-0 öne geçti. Ulaş ikinci sette istediği performansı ortaya koyamadı ve 26-24’le durum 2-2’ye geldi. Ulaş üçüncü sette 25’te kaldı, Rojas yine 26’yı buldu ve 4-2 öne geçti. Ulaş dördüncü setle beraber toparlandı ve 29-27 ile durumu 4-4’e getirdi. Ulaş Berkim son sette 28 puana ulaştı, Rojas 26’da kaldı. Son altı atışında dört kez 10 atan Ulaş Berkim Tümer böylece Meksikalı rakibini eleyerek adını ikinci tura yazdırmayı başardı.

Ulaş ikinci turda Hollanda’dan Steve Wijler ile karşılaştı. Maç saat 17.25’te başladı. İlk iki sette inanılmaz çekişme yaşandı ve önce 28-28 sonra 27-27 ile durum 2-2’ye geldi. Ulaş üçüncü sette fark yarattı ve 28-24’le öne geçti. Ulaş dördüncü sette soğukkanlılığını korudu. Wijler üçüncü ve son atışında yedide kalarak 26 puana gelebildi. Ulaş bu baremi geçti ve 6-2’yle rakibini saf dışı bıraktı. Ulaş böylece tıpkı Mete gibi son 16’ya kaldı. 22 yaşındaki sporcunun son 16 turundaki rakibi Abdullah’ı saf dışı bırakan ABD’li Brady Ellison. Ulaş “Takımdan sonra hep kendimi tutmaya çalıştım daha bitmedi bireyseller var dedim. Bugün bizim güzel sonuçlandı. Umarım Mete’yle finalde karşılaşacağız bu olimpiyatta. Bunu umuyorum. Maç maç gideceğiz, adım adım gideceğiz” dedi. Türk sporcular 4 Ağustos’taki final gününde ok atacaklar.

Elif Berra sahnede

Kadınlar bireyselde yarışan 17 yaşındaki genç sporcu Elif Berra Gökkır, fırtına nedeniyle ertelenen maçına sonunda çıkabildi ve Paris’te sahne aldı. Elif Berra’nın rakibi Malezyalı Mohamed Fazil’dı. Elif Berra ilk seti 29-27 ile önde tamamladı. Malezyalı sporcu düşük skorlar alabilirken Elif Berra daha az hata yaparak mücadele etti ve 6-0’la adını son 32 sporcu arasına yazdırdı. 17 yaşındaki sporcu İranlı Mobina Fallah ile eşleşti. Elif Berra İranlı rakibine de aynı şekilde üç sette üstünlük kurup 6-0’la adını son 16 arasına yazdırmayı başardı.

Yelkende Merve’den veda

Olimpiyat Oyunları’nda milli sporcu Merve Vatan’ın mücadele ettiği kadınlar IQ Foil’de (Rüzgar Sörfü) bugün 3 yarış yapıldı. Milli sporcu, on ikinci yarışı 14, on üçüncü yarışı 21 ve on dördüncü yarışı 18. sırada tamamladı. 20 yarış olarak planlanan IQ Foil müsabakası sürekli yinelenen hava koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle 14. yarış sonunda bitirildi. İlk 10 sporcunun madalya yarışlarına katılmaya hak kazanacağı müsabakada genel sıralamada 18. sırada yer alan Merve Vatan’ın olimpiyat mücadelesi sona erdi. Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde ilk yarışı 9. sırada tamamlarken ikinci yarış olumsuz koşullar nedeniyle yarına ertelendi. 43 sporcunun mücadele ettiği ILCA 6’da toplam 10 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor. Milli sporcu Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde ilk yarışı 18, ikinci yarışı 13. sırada bitirdi. Genel sıralamada ise 43 sporcu arasından 15. sırada. 10 yarış sonunda ilk 10’da yer alan sporcular madalya yarışına katılacaklar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.