Olimpiyatların üçüncü gününde Türkiye: İlk iki madalya cepte

Milli sporcular Paris 2024'te madalya mücadelesini sürdürüyor. 10m havalı tabanca takım elemelerinde Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç'ten oluşan milli takım 582 puanla birinci oldu ve finalde Sırbistan'la mücadele hakkı elde etti.

Spor 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye, olimpiyatlarda ilk madalyasını tabancada aldı.

Türkiye, ilk iki gününü madalyasız tamamladığı 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda üçüncü güne son derece iyi başladı. 10m havalı tabanca takım elemelerinde Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç’ten oluşan milli takım elemelerde olağanüstü bir performans sergiledi. 582 puan toplayan milliler birinci sırada yer aldı. 582 puan aynı zamanda eleme aşaması için olimpiyat rekorunu egale etme anlamı taşıdı.

Bu sonuçla Türkiye Sırbistan’la altın madalya mücadelesi yapmaya hak kazandı. Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç ikilisi Türk spor tarihinde ilk takım sporu madalyasını garantilemiş oldu. 17 takım arasında liderliği rakiplerine bırakmayan Türk ekibi yarın (30 Temmuz) saat 10.45’te Sırbistan’a karşı altın mücadelesi verecek. Bronz madalya mücadelesi ise Hindistan ve Güney Kore arasında. Aynı yarışmada mücadele eden İsmail Keleş & Şimal Yılmaz ikilisi ise 569 puanla olimpiyat 15’ncisi oldu ve madalya şansını yitirdi.

Mehmet Akif Üstündağ: Bizim olduğumuz yerde ne lobi olabilir ne adamcılıkMehmet Akif Üstündağ: Bizim olduğumuz yerde ne lobi olabilir ne adamcılık

Nisanur tarihi galibiyeti aldı, Balzer’e diş geçiremedi

21 yaşındaki milli sporcu Nisanur Erbil, eskrim kılıçta mücadelesine ABD’den Magda Skarbonkiewicz karşısında başladı. İlk turu seribaşı olarak maç yapmadan geçtikten sonra son 32 turunda sahne alan Nisanur rakibini 15-11 mağlup etti ve adını son 16 turuna yazdırmayı başardı. Nisanur Erbil’in galibiyeti, Türkiye Olimpiyat tarihinde eskrimde 15 puanlık tam maç oynanan ana tabloda elde edilen ilk galibiyet oldu. Önceki sistemde Türk eskrimcilerin sadece beşer tuşluk havuz maçlarında mini galibiyetleri vardı. Nisanur son 16 turunda saat 15.05’te Fransız Sara Balzer ile karşılaştı.

Nisanur Erbil’in rakibi Sarah Balzer’in Tokyo 2020’de takım müsabakalarında gümüşü vardı. Yine takımda Dünya Şampiyonası’nda iki gümüş bir bronz madalya kazanmıştı. Bireyselde ise geçen sene Dünya 5.’si olmuştu. Nisanur bu denli zorlu bir rakibe karşı çeyrek final bileti almak için çıktı. Olimpiyata bir numaralı seribaşı olarak devam eden Balzer ve Nisanur Grand Palais’te saat 15.05’te mücadele etti. Balzer karşılaşmaya iyi başladı ve ilk kısmı 8-1 önde tamamladı. Nisanur ikinci kısımda oyunu dengelemeye çalışsa da çabaları yeterli olmadı ve Sara Balzer karşılaşmayı 15-5 kazanarak adını çeyrek finale yazdırdı. Nisanur, son 16 turunda olimpiyata veda etti.

Okçulukta tarihi madalya

Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış’tan oluşan okçuluk takımı son 16 mücadelesinde Kolombiya ile karşılaştı. Latin Amerika ekibi mücadeleye daha iyi başlayıp ilk seti kazanmayı başardı. Ancak daha sonra toparlanan milliler iki set üst üste kazanarak durumu 4-2’ye getirmeyi başardı. Milliler üstünlüğü rakibine kaptırmadı ve adını olimpiyat çeyrek finaline yazdırmayı başardı. Okçuluk erkek takımı çeyrek finalde saat 16.00’da Hindistan’la karşılaşacak.

Milli takımdaki sporcuların dünya sıralamaları; Mete Gazoz 4 Abdullah Yıldırmış 27 Berkim Tümer 44 şeklindeydi. Hintlerde ise Dhiraj Bommadevara 12. Pravin Ramesh Jadhav 114. Tarundeep Rai 31. sırada mücadeleye çıktılar. Milliler çeyrek final mücadelesine gayet iyi başladı. Yalnızca bir atışı 8 vuran ve geri kalanın 10 ile 9 puanı bulmayı başaran milli sporcular 57-53’le rakibine karşı 2-0 öne geçti. İkinci sette rakibine 55-52 üstünlük kuran milliler durumu 4-0’a getirmeyi başardı. Milliler üçüncü sete çok iyi girdi ve 29-27 ile ikinci kısma önde girdi. Ancak Ulaş’tan gelen 7 sonrası Mete’nin galibiyet için 10 atması gerekti. İki atış 9 ile 10 arasında çizgiye çok yakın konumlanınca hakemler inceleme yaptı. 55-54 Türkiye aleyhine olan skor inceleme sonrası değişmedi, mücadele 4-2’ye geldi. Dördüncü sette Hintler iyi başladı. Ancak milliler rakibini takibi bırakmadı ilk kısım berabere bitti. İkinci kısımda aynı başarıyı sürdüremeyen Hintlilere karşı Türkiye 57-54’le üstünlük kurdu ve 6-2’lik skorla yarı finale adını yazdırdı. Milli takım, saat 17.10’da Fransa ile karşılaştı.

Milli okçular olimpiyatta madalya arayışında.

Yarı final mücadelelerinin ilkinde Kore, Çin’i 5-1 mağlup ederek adını finale yazdıran ilk takım oldu. Milliler, çeyrek finalde İtalya’yı geçen ev sahibi takım Fransa’yla yarı finalde kozlarını paylaşmak üzere 17.10’da sahne aldı. Fransa Milli Takımı’nda sporcular Jean Charles Valladot 15, Thomas Chirault 16, Addis Baptiste 17. sırada yer alıyordu. İlk sette son atışa kadar iyi gelen milliler Mete’yle 7’yi vurabilse de 56-54’le Fransızlara üstünlük sağladı ve 2-0 öne geçti. İkinci sete Fransa üç tane 10 atışıyla başladı. Türkiye ilk üçlüden 25 puan çıkarabildi, Fransızlar ikinci üçlüsüyle 57’ye çıkınca Fransa durumu 2-2’ye getirdi. Fransızlar üçüncü sette de ilk üç atışta 30 puan çıkardı. Milliler 58 puanla seti bitirdi, Fransa Milli Takımı 57 puanda kalınca Türkiye durumu 4-2’ye getirdi ve öne geçti. Fransızlar dördüncü sete 27 puanla başladı. Türkiye de 27 puanla karşılık verdi. İkinci üçlüsünde 29 puanla 56’ya ulaşan Fransa millileri baskı altına aldı. Milliler 28 puan çıkarabildi ve 56-55’le durum 4-4’e geldi. Final setine Fransızlar 10’a 8 önde başladı. Milliler kalan iki atışta durumu eşitledi ancak merkeze uzaklık olarak Fransızlar daha iyi ok atınca milimetrelerle adını finale yazdırdı. Milliler Çin’le bronz madalya karşılaşmasına çıktı.

Milliler saat 17.48’te bronz madalya için Çin’le karşı karşıya geldi. Çin ekibinde Wenchao Kao 67, Zhongyuan Li 45, Yan Wang ise 102. sırada Paris’e geldi. Bronz madalya mücadelesine milliler 29-26 ile iyi başladı. İkinci kısımda üstünlüğü elinden bırakmayan milliler 55-54’le 2-0 öne geçti. Milliler ikinci sette 29-28 ile ilk üç atışı önde bitirdi. Çin ikinci kısımda da istikrarlı performansını sürdürdü ve 57-56 ile ikinci seti kazanarak durumu 2-2’ye getirdi. Üçüncü set dengeli başladı. 28-28’in ardından Çin iki kez 8 atınca durum 54-28’e geldi. Milliler 55-54’le durumu 4-2’ye getirdi ve bronz madalyaya bir adım daha yaklaştı. Dördüncü set 28-28 başladı. Çin ikinci kısma 7 atarak başlayabildi. Asya ekibi 54’le seti tamamladı. Millilerde Abdullah 10 atarak başladı, Ulaş da 9’u buldu, Mete ise 9 atarak millileri 56 puana taşıdı ve Türkiye karşılaşmayı 6-2 kazanarak bronz madalyaya uzandı. 

Kuzey’den Türkiye rekoru

Olimpiyat Oyunları’nda milli yüzücü Kuzey Tunçelli, erkekler 800m serbest stil elemelerinde yarıştığı ikinci seriyi 7:47.29’luk derecesi ile Türkiye rekoru kırarak 2. sırada tamamladı. Toplam 4 seride 31 sporcu arasında en iyi 8 dereceyi yapan sporcular final yüzmeye hak kazanacaktı. Kuzey, son derece hızlı k0şulan üçüncü eleme serisinin ardından sekizinci sıraya geriledi. Son seride temponun daha da yüksek olmasıyla beraber Kuzey en iyi derece yapan sekiz sporcu arasında yer alamadı ve 800 metrede madalya yolculuğuna elemelerde veda etti. 16 yaşındaki sporcu ilk olimpiyatında 800 metrede 11. oldu.

Bir şampiyon kolay yetişmiyor: Kuzey TunçelliBir şampiyon kolay yetişmiyor: Kuzey Tunçelli

Oğuzhan’dan iyi başlangıç

Milli atıcı Oğuzhan Tüzün, mücadele ettiği trap kategorisinde ilk gün elemelerini başarıyla tamamladı. Chateauroux Atıcılık Merkezi’nde gerçekleştirilen elemelerde Oğuzhan Tüzün, yaptığı 75 atışın 73’ünde isabet kaydetti. Sporcular, yarınki elemelerde 50 atış daha yapacak ve toplam isabette ilk 6 sırada yer alanlar finale katılmaya hak kazanacak.

Milli sporcu Merve Vatan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın yelken branşı IQ Foil (Rüzgar Sörfü) kategorisinin birinci yarışında 22’nci, ikinci yarışında 23’üncü oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.