‘Özel biri’ gittiği takımlarda özel harcıyor

Yapılan bir araştırmaya göre Jose Mourinho'nun daha önceki kulüplerinde yaptığı toplam bonservis harcaması Fenerbahçe'nin tarihi boyunca yaptığı toplam bonservis harcamasının yaklaşık dört katı. Yani 'Özel biri' çok para harcatan bir hoca.

Spor 14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Mourinho'nun kariyeri boyunca çalıştığı kulüplerdeki bonservis harcamaları dikkat çekti.

Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho 21. yüzyılda futbola en fazla etki etmiş teknik patronlardan biri. Tarihin en ikonik teknik direktörlerinden kabul edilen isim olabilecek en güzel lakabı kendi kendine takmıştı: Özel biri…

Porto ile önce UEFA Kupası ardından UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Mourinho Chelsea’ye geçmiş, buradaki ilk basın toplantısında “İsterseniz kendini beğenmiş deyin ama ben özel biriyim” demişti. Kimsenin elinde bu söyleme karşı koyabileceği bir veri yoktu. Öyle ki üç senelik Porto kariyerinde yalnızca 17.5 milyon euro’luk, o dönem için bile düşük bir transfer harcamasıyla iki Avrupa kupası elde etmişti. O tarihten bu yana Avrupa futbol hiç o denli mucizevi bir şampiyonluğa şahit olmadı. Kaldı ki Mourinho da daha sonra Inter’le kaldırdığı Şampiyonlar Ligi kupasında her ne kadar bunu daha az favori gösterilen bir takımla başarmış olsa da elinde son derece yetenekli bir kadro bulunduruyordu.

Jose Mourinho ilk dersi futbol basınına verdi Jose Mourinho ilk dersi futbol basınına verdi 

İşte bu özel başarıları elde edip özel biri olduğunu kıtanın dört bir yanında ispatlayan Mourinho kurduğu kadrolara harcadığı paralarla hep dikkat çekti. Öyle ya, Mou olmayan bir parayı harcamıyordu. Hatta Porto döneminde kıtanın önde gelen futbolcuları yerine Portekiz’in mütevazı takımlarında oynayan keşfedilmemiş özel isimleri kadrosuna cüzi miktarlarda bonservis ödeyerek kazandırmıştı. Ancak daha sonra Rus oligark Roman Abramovich’in yatırım yaptığı Chelsea’ye gidince işler değişti. 2004-05 sezonunda Mourinho ile 50 yıl sonra şampiyon olan ekibin Portekizlinin çalıştırdığı 2004-2007 arası dönemde toplam harcaması 367.4 milyon euro olacaktı. Mourinho Serie A’ya damga vurup Şampiyonlar Ligi’ni de kazandığı Inter’le bonservise 172.3 milyon euro harcadı. Bu başarılı süreç bonservis konusunda en bonkör takımlardan Real Madrid’in kapılarını açtı. Barcelona’nın yükselen hegemonyasını yıkmaya uğraşan ve bunu Mourinho yönetiminde başaran Real Portekizli yönetimindeki süreçte 187.5 milyon euro bonservis harcaması yaptı. Bu harcamaların üç yıla yayıldığı düşünülürse Real Madrid standartlarında düşük kaldığı yorumu dahi yapılabilir.

Mou Real macerası sonrası rotayı tekrar İngiltere’ye çevirip Chelsea ile anlaştı. Burada kaldığı iki yılda bonservise 360 milyon euro harcandı. Gelen Premier Lig şampiyonluğu mavilerin dönmeyi umduğu zirveyi işaret ediyordu. Fakat Jose Mourinho’nun kariyerindeki en yüksek bonservis harcamaları iki Chelsea döneminde de değildi. 2016-18 arasında Manchester United’da görev alan Portekizlinin bu döneminde Kırmızı Şeytanlar 466.1 milyon euro gibi uçuk bir bedeli gözden çıkardı. O günlerde kadroya dahil edilen isimlerden Paul Pogba şimdilerde uzun süreli doping cezasını çekiyor, bir başka orta saha Fred ise Mourinho ile Fenerbahçe’de yeniden buluştu. Manchester United ise Mourinho üstüne değiştirdiği üçüncü teknik direktörü Erik Ten Hag ile istikrar yakalamaya uğraşıyor.

2019-2021 döneminde Tottenham’da çalışan Mourinho’nun o dönemki harcaması 145 milyon euro olarak dikkat çekiyor. Daha sonra rotayı 10 sene sonra İtalya’ya kıran Portekizli nispeten mütevazı bütçeye sahip denebilecek Roma’da 2021 ve 2024 arasında 150.8 milyon euro’yu gördü.

Potanın rengi sarı lacivert... Fenerbahçe şampiyonPotanın rengi sarı lacivert… Fenerbahçe şampiyon

Kariyerindeki diğer takımları düşününce Fenerbahçe’nin bütçesi çok daha düşük kalıyor. Ancak “özel biri” kariyerinin farklı dönemlerinde işin transfer bütçesinde bitmediğini gösterdi. Sarı-lacivertlilerin bütçesi Süper Lig için fazlasıyla yeterli ve 11 senelik şampiyonluk hasretini dindirmek için elbette ikna edici. Ancak Avrupa’da başarı hedefleyen Mourinho’nun, Mario Branco ve Acun Ilıcalı’nın başını çektiği transfer süreci yönetim ekibiyle nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Öyle ki Fenerbahçe’nin tarihi boyunca transfere yaptığı harcama Football Benchmark verilerine göre toplam 481.1 milyon euro. Portekizlinin yalnızca Manchester United döneminde kulübünün harcadığı para 466 milyon euro’dan fazlaydı. Fenerbahçe son dönemde finansal fair play prangasından kurtulup durumu düzeltti belki, ancak Porto dönemi dışındaki Mourinho takımlarının seviyelerine çıkması pek mümkün değil. Hoş, Süper Lig hedefi için bu seviyelere çıkması da gerekmiyor. Ancak daha önce de vurgulandığı gibi özellikle Mourinho’nun hedeflediği “Avrupa’da başarı” hadisesinin gerçekleşmesi için Fenerbahçe’nin sınırları ne kadar zorlayabileceği önem kazanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.