Paralimpik Oyunları’nda harika gece: İntihar girişiminden altın madalyaya

2018'de intihar girişiminde bulunan Umut Ünlü, Paralimpik Oyunları'nda S3 50m serbest finalinde  altın madalya kazanarak tarih yazdı. Türkiye, bu altınla Paris 2024'te rekor kırdı. 

Spor 7 Eylül 2024
Umut Ünlü, 44.83'lük derecesiyle altın madalyanın sahibi oldu.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 2024 Paralimpik Oyunları’nda yüzme branşında milli sporcu Umut Ünlü, erkekler S3 50m serbest finalinde yarıştı. Paris La Defense Arena’da düzenlenen yüzme yarışlarında Umut Ünlü, 44.83’lük derecesiyle altın madalya kazandı. Milli sporcu, Türk yüzme tarihinin olimpiyat ve paralimpik oyunlardaki ilk altın madalyasını kazanmış oldu.

2001 yılında Van’ın Gevaş ilçesinde dünyana gelen Umut Ünlü, iki kol, iki bacak yarım ve ses telleri yapışık olarak dünyaya geldi. Ailesi sağlık sorunları nedeniyle Umut iki yaşındayken İstanbul’a göç etti. İlkokul ve liseyi İstanbul Esenyurt ilçesinde tamamlamayan milli sporcu, Kültür Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu ve aynı zamanda Rumeli Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nü okudu. 2020 yılında yüzmeye başlamadan önce Umut Ünlü, 2018 yılında intihara kalkıştı. O günleri unutamadığını hep dile getiren Umut Ünlü, o dönem hayatta hiçbir şey elde edemeyeceğini düşündüğünü ve insanlardan kendini soyutladığını söylemişti.

Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda dördüncü altın madalyasını alarak, oyunlar tarihindeki en fazla altın madalya sayısına ulaştı. Daha önce Rio 2016’da üç altın alan Türkiye, Paris 2024’te bu rekoru kırdı. Türkiye’ye diğer altın madalyaları Golbol Kadın Milli Takımı, para tekvandoda Mahmut Bozteke ile para okçulukta Öznur Cüre kazandırdı.

Sevilay Öztürk üçüncü oldu

Milli para yüzücü Sevilay Öztürk, yüzmede Türkiye’ye madalya getiren bir başka isim oldu. Kadınlar 50 metre kelebek S5 sınıfında milli sporcular Sevilay Öztürk ve Sümeyye Boyacı yarıştı. Sevilay Öztürk üçüncü olarak bronz madalya kazanırken; Sümeyye Boyacı ise yedinci oldu.

Eskrimde Türkiye tarihindeki ilk madalyayı kazandı

Tekerlekli sandalye eskrimde mücadele eden milli sporcu Hakan Akkaya, erkekler epe A kategorisinde bronz madalyanın sahibi oldu. Rakibini 15-13 mağlup eden Hakan Akkaya, bu dalda Türkiye’ye tarihindeki ilk madalyayı kazandırdı.

Fatma Damla Altın bronza atladı

Atletizm branşında özel milli sporcu Fatma Damla Altın, kadınlar uzun atlama T20 sınıfında bronz madalya kazandı. Stade de France’da düzenlenen atletizm yarışlarında kadınlar uzun atlama T20 sınıfında milli sporcular Fatma Damla Altın, Reyhan Taşdelen ve Esra Bayrak finalde mücadele etti. Toplam 15 sporcunun yer aldığı finalde Fatma Damla, 5,73 metrelik atlayışıyla bronz madalya kazanarak büyük bir başarı elde etti. Daha önce dünya üçüncülüğü bulunan 21 yaşındaki milli sporcu, kariyerinin en iyi atışını yaparak madalya kazanmayı başardı. Türkiye, atlama sınıfında ilk madalyasını da Fatma Damla Altın’la elde etti. Diğer milli sporculardan Esra Bayrak kariyerinin en iyi atlayışını 5,64 metreyle yaparak dördüncü oldu. Reyhan Taşdelen ise 5,11 metreyle finali 12. sırada bitirdi. Altın madalyayı Polonya’dan Karolina Kucharczyk, gümüş madalyayı ise Brezilya’dan Zileide Cassiano da Silva aldı.

Merve Uslu Hajabipour beşinci bitirdi

Milli para judocumuz Merve Uslu Hajabipour, kadınlar J1 70kg bronz madalya karşılaşmasında İsveç’ten Nicolina Pernheim Goodrich’e mağlup oldu ve oyunları beşinci sırada tamamladı. Aynı şekilde Döndü Yeşilyurt da kadınlar J2 kategorisi 57 kg üçüncülük maçında Kazak rakibine mağlup oldu. Yeşilyurt da turnuvayı beşinci sırada bitirdi.

Türkiye Golbol Kadın Milli Takımı üst üste üçüncü kez Paralimpik Oyunları’nda altın kazandı.

Golbol takımına Ankara’da karşılama

Öte yandan İsrail’i yenerek üçüncü kez üst üste altın madalyayı kazanan Türkiye Golbol Kadın Milli Takımı Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda bayraklar ve çiçeklerle karşılandı. Törende açıklamalarda bulunan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Ayhan Yıldırım, yaşanan şampiyonluk dolayısıyla çok onurlu olduklarını söyleyerek, “Golbol takımı olarak 3’üncü kez şampiyonluk yaşattık. Beklentimiz de bu yöndeydi. Şimdi inşallah 2028 diyoruz” diye konuştu.

Golbol Kadın Milli Takım Antrenörü Gültekin Karasu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sporcularımız üstün gayret gösterdiler. Geçen Avrupa Şampiyonası’nda da finalde karşılaşmıştık İsrail’le. O zaman da üstümüzde sorumluluk iki katken, bu kez dört kat fazla arttı. Çocuklarımız nefes bile aldırmadılar İsrail’e. Buradan bir kez daha size tekrar teşekkür ediyorum.”

Paris Olimpiyatları’nda gol kraliçesi olan Sevda Altunoluk ise “Öncelikle böyle bir karşılama için gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Ülkemize gururlu bir şekilde dönmek çok güzel. Üçüncü kez şampiyonlukla dönmek daha da güzel. Herkese nasip olmaz. Yani ilki başarmıştık şimdi tarih yazdık tekrardan. Bizler bu şampiyonluk için çok çalıştık. Emeğimizin karşılığını aldık. Altın kızlar bir daha tarih yazdı, yine yazacak” diye konuştu.

'Bizim Çocuklar' direne direne Galler'den puanı çıkardı‘Bizim Çocuklar’ direne direne Galler’den puanı çıkardı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.