Paris düşerken… ‘Sarı duvar’ın zaferi

Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş maçında Paris Saint-Germain'e konuk olan Borussia Dortmund ilk maçta evinde tek golle geçtiği rakibini deplasmanda da 1-0 mağlup ederek devler liginde adını finale yazdırdı.

Spor 8 Mayıs 2024
Paris Saint-Germain'i eleyen Borussia Dortmund, Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale yükseldi.

Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçında Paris Saint-Germain sarı duvar önünde 1-0 yenildiği Borussia Dortmund’u bu kez Parc de Princes’te ağırladı. Kylian Mbappe’nin ilk 11’de başladığı maça baskılı giren taraf ev sahibi oldu.

Maçın henüz yedinci dakikasında Dembele’nin kullandığı köşe vuruşu sonrası ters tarafa açılan topa Mbappe vurdu ancak iyi yer tutan kaleci Kobel topa hakim olmayı başardı. Oldukça tempolu başlayan maçta iki takım da pozisyonlar üretip taraftarlarını heyecanlandırdı. 19’da Dortmund etkili geldi. Ryerson’un kale sahasına uzun gönderdiği taç atışıyla etkili olan Almanlar Füllkrug’un pası sonrası yine Ryerson’la pozisyona girdi, ancak Norveçlinin şutu yan ağlarda kaldı. Mücadelenin ilk yarım saatlik dilimi golsüz eşitlikle geçildi. 35’inci dakikada PSG rakip kaleye çok adamla geldi. Rakip 18’i içinde Ramos’tan topu alan Vitinha’nın içeri çevirdiği topa Mbappe vurmak istedi, ancak Fransız yıldızın ayağına oturmayan topu savunma uzaklaştırdı. Bu pozisyonun hemen ardından Dortmund bir kontratak şansı yakaladı. Süratle rakip kaleye akın eden Adayemi sol ayağıyla kaleyi yokladı ancak kaleci Donnaruma rakibine izin vermedi. İlk yarının son anlarında Vitinha uzaklardan etkili bir şut çıkarsa da kaleci Kobel topu iki hamlede kontrol etmeyi başardı. Fransa’da soyunma odasına golsüz eşitlikle gidildi.

Yarı final maçının ikinci yarısı inanılmaz bir pozisyonla başladı. PSG’nin kullandığı köşe vuruşunda savunmadan seken topu kontrol etmek isteyen Ramos’un dokunuşu Zaire Emery’ye pas oldu. Kaleye çok yakın mesafede topla buluşan Zaire Emery ise şutunu çıkardığı pozisyonda zoru başarıp topu direğin dışından auta nişanladı. Bu çok net fırsatın ardından futbolun en basit kuralı devreye girdi. “Atamayana atarlar” diyen Borussia Dortmund, Brandt’ın kullandığı kornerde Hummels’in kafa vuruşuyla fileleri sarsıp deplasmanda 1-0 öne geçti. İlk maçtan da kalan dezavantajıyla artık tur için yemeden atılacak üç gole ihtiyaç duyan PSG maçın kalan diliminde baskının dozunu artırdı. Bu süreçte Ramos’la gole yaklaşan PSG’nin 62’nci dakikada Nuno Mendes’le giriştiği bir pozisyonda da top direkten döndü. 65’te kale sahası çizgisi üzerinde Hummels’in Dembele’ye yaptığı müdahale sonrası hakem Daniel Orsato önce penaltı noktasını gösterip Fransız taraftarları mutlu etti, ancak devamında herkesten özür dileyip faulün dışarıda olduğuna kanaat getirip ev sahibi lehine frikik verdi. Dakikalar azaldıkça gol bulamayan PSG’de kırılmalar yaşandı. 77’de yine bir köşe vuruşu sonrası Hummels tekrar ağları havalandırdı, ancak fileleri bulan top ofsayt gerekçesiyle gol değeri kazanmadı. 80’inci dakikada ev sahibi ekip önce Mbappe, ardından da Marquinhos’la eşitlik sayısına yaklaştı, ancak top resmen fileleri bulmak istemedi. Bu pozisyonların ardından saha içinde gerginlik yaşandı. Zaman geçirmeye çalışan Schlotterbeck’e Hakimi tepki gösterince ortam gerildi. Bu sekansın ardından Orsato iki futbolcuya da sarı kart gösterdi ve mücadele kaldığı yerden devam etti. 87’de Mbappe’yle mutlak bir pozisyondan yararlanamayan PSG’nin bir dakika sonra Vitinha’yla girdiği pozisyonda da top üst direkten döndü. Fransız temsilcisinin korkunç baskısına karşın Dortmund kalesine örülen etten duvar sonrası mücadeleden başka gol sesi çıkmadı. Rakibini deplasmanda tek golle geçen Borussia Dortmund adını çeyrek finale yazdırdı.

Bu sonucun ardından 11 yıl sonra devler liginde finale yükselen sarı-siyahlılar şampiyonluk maçında Real Madrid – Bayern Münih eşleşmesinin galibiyle oynayacak. Borussia Dortmund’un finaldeki rakibinin belli olacağı Real Madrid – Bayern Münih maçı ise 8 Mayıs Çarşamba gübü saat 22.00’de Santiago Bernabeu’da oynanacak.

Ergin Ataman sözünü tuttu... Panathinaikos son dörtteErgin Ataman sözünü tuttu… Panathinaikos son dörtte

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.