Paris Olimpiyatları Premier Lig’i solladı: En değerli ikinci organizasyon

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın raporuna göre 11,4 milyar dolarlık marka değerine ulaşan Paris Olimpiyat Oyunları, 9,9 milyar dolarlık Premier Lig'i geçerek spor organizasyonları arasında ikinciliğe yükseldi.

Spor 9 Eylül 2024
Olimpiyat Oyunlarının marka değeri rakiplerini bir bir geride bıraktı.

Spor dünyasının kalbi 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te attı. Olimpiyat Oyunları tüm dünyanın ilgisini çekti. 10 binden fazla sporcu madalya hayali için çalıştı ve mücadele etti. Bu mücadeleye şahitlik eden milyonlar organizasyonun en değerli ikinci spor organizasyonu olmasından ön ayak oldu.

Brand Finance’ten derlenen bilgiye göre 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın marka değeri 11.4 milyarı aştı. Covid-19 pandemisi nedeniyle 2021’e sarkan ve seyircisiz yapılan Tokyo Olimpiyatları’nın marka değeri 8.3 milyar dolar seviyesindeydi. Paris’in marka değeri yüzde 37.3 daha yüksek olarak kayıtlara geçti.

Sporda pazartesi: Paralimpik Oyunları'nda kapanış töreni yapıldıSporda pazartesi: Paralimpik Oyunları’nda kapanış töreni yapıldı

Paris Olimpiyat Oyunları böylece dünyanın en fazla izlenen futbol ligi olan Premier Lig’i geride bırakarak ikinci sıraya çıktı. Premier Lig’in marka değeri 9.9 milyar dolar olarak dikkat çekiyor. Dördüncü sırada da ABD’nin basketbol ligi NBA var. NBA’in marka değeri 8.9 milyar dolar. Olimpiyatın geçemediği dev ise Amerikan Futbolu Ligi NFL. NFL’in marka değeri 24 milyar dolar.

Paris Olimpiyatları’nın marka değerinde 4.3 milyar dolarlık kısım ulusal olimpiyat komitelerinden kaynaklanırken 7.1 milyar dolarlık dilim Olimpiyat Komitesi’nin kendisinden kaynaklanıyor. Yayın hakları ve sponsorluklar marka değerine en fazla katkı sağlayan unsurlar olarak dikkat çekiyor. Bilet gelirleri ise en az gelir üreten alan olarak dikkat çekti. Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan resmi açıklamada 9.53 milyon bilet satıldı ve bu alanda rekor kırıldı.

Paralimpik Oyunları sona erdi: Türkiye dünya 23'üncüsüParalimpik Oyunları sona erdi: Türkiye dünya 23’üncüsü

ABD’nin Atlanta kentinde 1996 yılında düzenlene Olimpiyat Oyunlarında 8.3 milyon bilet satılmış bu alanda rekor kırılmıştı. Söz konusu miktar Paris’te 9 milyonun üstüne taşındı. 2028 yılında yine ABD’de bu kez Los Angeles kentinin ev sahipliği yapacağı olimpiyat organizasyonunda mali açıdan yeni rekorların kırılması bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.