Potanın rengi sarı lacivert… Fenerbahçe şampiyon

Fenerbahçe, bir ara 20 sayı öne geçtiği maçta Anadolu Efes'e yakalandı. Mücadele 64-64 berabere gitti. Uzatmada Nigel Hayes Davis yıldızlaştı. Karşılaşmayı 80 -72 kazanan sarı lacivertliler seriyi 3-1 kazandı ve şampiyon oldu.

Spor 12 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe, lig şampiyonluğuyla birlikte sezonu çifte kupayla tamamladı.

Fenerbahçe, Türkiye Kupası şampiyonluğunun ardından ligi de şampiyonlukla tamamladı ve duble yaptı. Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off final serisi dördüncü maçında sarı lacivertliler Anadolu Efes’i konuk etti. Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda Fenerbahçeli taraftarlar salonu tıklım tıklım doldurdu. Oyuna Fenerbahçe fırtına gibi başladı. Üç sayı çizgisinin gerisinden Pierre ve Wilbekin ile yüksek yüzdeyle başlayan Kanarya, ilk 10 dakikayı 22-8 önde kapadı.

İkinci periyodda Fenerbahçe 32-12’lik skorla farkı 20 sayıya çıkardıktan sonra işler tersine döndü. Anadolu Efes, Beaubois ve Bryant’ın sayılarıyla büyük ve seri yakaladı. Devre arasına 36-33 ev sahibi takımın üstünlüğüyle gidildi. Üçüncü periyoda iki takım da hücumda tutuk başladı. 41-41’de skoru eşitleyen Efes, Ercanan Osmani’nin basket faulüyle skoru 48-47 yaptı ve maçta ilk kez öne geçti. Final periyoduna konuk takım 52-51 önde başladı.

Son 10 dakika tam bir heyecan fırtınası şeklinde geçti. Fenerbahçe, Calathes ve Pierre’den bulduğu üç sayılık isabetlerle farkı bitime 5:42 kala 61-55’le altıya kadar çıkardı. Bu dakikanın ardından sarı-lacivertli ekip, yaklaşık üç dakika sayı üretemeyince Efes farkı kapattı 64-62 önde girdi. Hayes-Davis’in bitime 1:11 kala bulduğu sayıyla Fenerbahçe skoru eşitledi. Kalan bölümde iki takım da skor üretemeyince mücadelenin normal süresi 64-64 sona erdi.

Uzatmaya Nigel Hayes Davis damgası

Uzatmaya damga vuran isimse maç boyu etkisiz bir görüntü sergileyen Nigel Hayes Davis oldu. Ardı ardına 12 sayı bulan ABD’li basketbolcu takımını öne taşımayı başardı. Son dakikalarda Tarık Biberovic kendisine yapılan taktik faulleri iyi değerlendirince sarı lacivertiler karşılaşmadan 80-72 galip ayrıldı.

11. şampiyonluk geldi

Bu sonuçla Kanarya, Basketbol Süper Ligi Final serisinde Anadolu Efes’i 3-1 ile geçerek 2023-2024 sezonu şampiyonu oldu. Sarı-lacivertliler, bu sonucun ardından tarihinde 11’inci Türkiye Ligi şampiyonluğunu yaşadı. Fenerbahçe daha önce 1990-1991, 2006-2007, 2007-2008, 2009-2010, 2010-2011, 2013-2014, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018, 2021-2022 sezonlarında da kupayı müzesine götürdü. Bu sezon Türkiye Kupası’nı da kazanan sarı lacivertliler EuroLeague’de de Final Four oynadı ve dördüncü oldu.

Nigel Hayes Davis karşılaşma sonrası MVP ödülünü aldı.

MVP Nigel Hayes Davis oldu

Final serisinin MVP’si Fenerbahçeli Nigel Hayes Davis seçildi. Takım arkadaşı Nick Calathes ile birlikte eşit verimlilik puanına ulaşan ABD’li basketbolcu daha çok sayı attığı için ödülü kazandı.

Calathes ayrılığı açıkladı

Fenerbahçe’nin Yunan guardı Nick Calathes, maç sonrası yaptığı açıklamada sarı laciverli takımdan ayrıldığını açıkladı. Nigel Hayes “Calathes benim ağbım.Ayrıldığı için üzgünüm. Biz oreo ikilisi gibiyiz. Siyah ve bayaz” dedi. Calathes ise “Arkadaşlarım benim için işleri kolaylaştırdılar, şutları soktular. Etrafımda böyle takım arkadaşları olduğu için şanslıyım. Biz tam bir aileyiz. Fenerbahçe formasını giydiğim son maçtı. Biraz hayal kırıklığına uğradım. Buu formayı giymekten çok mutluyum. Ama en azından iyi şekilde ayrıldığımı düşünüyorum.Fenerbahçe’nin bana burada oynamam için verdiği fırsattan dolayı minettarım.”

Calathes’in Fransa’nın Monaco takımıyla anlaştığı öğrenildi.

Kupa töreninde özlenen görüntüler

Karşılaşmanın ardından ödül töreni düzenlendi. Fenerbahçe’nin kaptanı Melih Mahmutoğlu şampiyonluk kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Bak’ın elinden aldı.

Anadolu Efes oyuncuları Fenerbahçe kupayı kaldırana kadar kenarda bekledi.

Fenerbahçe tribünleri Anadolu Efes’i alkışlarken konuk takım oyuncuları da sarı lacivertliler kupayı kaldırana kadar soyunma odasına gitmedi. Karşılaşmadan sonra lacivert beyazlılar sosyal medya hesabından Fenerbahçe’nin şampiyonluğunu kutladı.

Sarunas Jasikevicius’tan tarihi başarı

Fenerbahçe Başantrenörü Sarunas Jasikevicius, Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunun ardından önemli bir başarıyı daha elde etti. Sarı-lacivertli ekibin Litvanyalı koçu, hem oyuncu hem de başantrenör olarak sarı-lacivertli takımla Türkiye Kupası ve Türkiye Ligi şampiyonlukları yaşamayı başardı. 2011 yılında oyuncu olarak sarı-lacivertli ekibin formasını giyen Jasikevicius, o yıl Türkiye Ligi ve Türkiye Kupası şampiyonluğu elde etmişti. 14 Aralık 2023’te sarı-lacivertli ekibe başantrenör olarak gelen Litvanyalı koç, Türkiye Kupası’nın ardından Türkiye Ligi şampiyonluğu da yaşadı. Jasikevicius, maç sonu yaptığı açıklamada “Bu tür durumlar bazı kahramanlar yaratır. Papagiannis bloğu bizi uzatmaya götürdü. Nigel Hayes’den de bir Kobe Bryant performansı. O bölüme kadar iyi antrenörlük yapamadım. Nigel’ı bulamadım, onu oyuna sokmayı başaramadım. O yüzden kendime biraz kızgınım. Şampiyon biziz. Mutlu olmamız gerek.”

 

Ali Koç yönetimi mazbatasını aldı, görev dağılımı belli olduAli Koç yönetimi mazbatasını aldı, görev dağılımı belli oldu

Aziz Yıldırım’dan Ali Koç ve takıma kutlama

Geçen hafta sonu Ali Koç’la başkanlık için yarışan Aziz Yıldırım’dan karşılaşma sonrası açıklama geldi. Yıldırım’ın mesajı şöyle: “Türkiye Basketbol Süper Ligi Play-off serisinin 4. maçında, Anadolu Efes’i 80-72 mağlup edip seride 3-1 öne geçerek şampiyon olan Fenerbahçe Erkek Basketbol takımımızı, sahada formamızı başarıyla terleten oyuncularımızı, baş antrenörümüz Sarunas Jasikevicius başta olmak üzere tüm teknik kadromuz ve idari personelimizi, yönetim kurulumuzu ve Ülker Arena’da tüm sezon boyunca takımızı destekleyen eşsiz taraftarımızı tebrik ederim. Şampiyonluğumuz tüm camiamıza hayırlı olsun.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.