Rıza Çalımbay: Beşiktaş’ta bize yeterli fırsat verilmedi

Geçen sezon bir dönem Beşiktaş'ı çalıştıran Rıza Çalımbay'la siyah-beyazlı ekipte istediği sonuçları alamadığı için yollar ayrılmıştı. Çalımbay kendilerine yeterli fırsatın verilmediğini söyledi.

Spor 5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Rıza Çalımbay değerlendirmelerde bulundu.

Beşiktaş geçen sezonu lig özelinde çok kötü geçirdi. Tam beş teknik direktör değişikliği yaşandı. Takım 56 puanla liderin 46 puan gerisinde kaldı. Negatif anlamda tarihe geçen sezonda kulübede yer alan isimlerden biri de futbolculuk döneminde yaptıklarıyla kulüp efsanelerinden olan Rıza Çalımbay’dı. Çalımbay Kasım 2023’te Ahmet Nur Çebi yönetimi tarafından getirildiği görevden Aralık 2023’te Hasan Arat yönetiminin kararıyla ayrıldı.

Çalımbay Beşiktaş döneminden de söz ettiği açıklamalarına “Ben isteseydim Beşiktaş’tan sonra başka bir takıma gidebilirdim. Ondan sonra ben Mustafa Denizli hoca ile milli takıma başladım. Dört yıl milli takımda çalıştım. İki sene Ümit Milli Takım, iki sene de A Milli Futbol Takımı’nda çalıştım. Orada da Avrupa Şampiyonası’na gittik. İlk sekizde bitirdik. Daha sonra İngiltere’ye gittim. Dili öğrenmek ve takımları incelemek için. Ondan sonra Türkiye’ye döndüm. Daum, Beşiktaş’a gelmişti. O beni yardımcı olarak istedi. Ben altı ay çalışabilirim dedim. Altı aydan sonra benim ilk takımım Süper Lig’deki Göztepe’ydi. Göztepe ile iyi gittik. Daha sonra ben oradan ayrıldım. Düşme potasındaki Denizlispor’a gittik ve takımı kurtardık. Hem kurtardık, hem beşinci olduk ve Avrupa’ya gittik. Avrupa’da güzel şeyler yaptık. Çeklerin şampiyonu Sparta Prag’ı eledik, Fransa’nın kupa şampiyonu Lorient’i eledik. Arkasından Lyon çıktı. Onları da Lyon’da yenerek eledik. Ondan sonra karşımıza Porto çıktı. Bizim fazla bütçemiz yoktu. Kendi sahamızda hiç yenilmeden bitirdik. Bizden sonra Porto takımı Avrupa şampiyonu oldu. Futbolda nasıl istikrarlı gittiysem teknik direktörlükte de öyle gidiyorum” diyerek başladı.

'Süper' Beşiktaş, Galatasaray'ı perişan etti: Tarihe geçen skor‘Süper’ Beşiktaş, Galatasaray’ı perişan etti: Tarihe geçen skor

Birçok takımda kısıtlı bütçe ile çalışması hakkında da konuşan deneyimli teknik adam “Ben hiçbir takıma yok demedim. Gittiğim hiçbir takımı da düşürmedim. Gittiğimiz her yerden beyaz sayfa bırakarak ayrıldık. Bizim hakkımızda biri bir şey söylüyorsa yalan söylüyordur. Biz işimizi temiz yapıyoruz. Ben en son zor takımlardan iki puanı olan Antalyaspor’u aldım. Beşinci bitirdik. Trabzon’a gittim. Trabzon da alt sıralardaydı. Orada da beşinci bitirdik. Yeter ki benim çalışma imkanım olsun. Anadolu’ya gidiyorsanız belli bir bütçe ile çalışırsınız. Biz hem oyuncu aldık hem de Sivasspor’da üst üste Avrupa’ya gittik, Türkiye Kupası’nı kazandık. Anadolu takımında zordur” sözlerini sarf etti.

‘Son olanlar Beşiktaş’a yakışmadı’

Çalımbay Denizlispor günlerini unutamadığını ifade ederken kendisi için Beşiktaş’ın bambaşka olduğunu aktarıp “Ben 17 yaşında A takıma çıktım. Oynadıkça seni seven oluyor, istemeyen de oluyor. Ben hiçbir zaman işimden kopmadım. Kimseyle ters düşme gibi bir şeyim olmadı. Büyük takımlar antrenör değiştireceği zaman hemen Lucescu’ya bakıyordu. Biz futbolun içinden gelen insanlarız. Sergen hoca, Mehmet hoca, diğer arkadaşlarımız olsun hepimiz Beşiktaş’ı seven insanlarız. Benim için Beşiktaş bambaşka. Benim hayatım orada geçti. Beşiktaş’ın forması bana çok kutsal geliyor. Onu başka bir takımla eşleştirmek istemedim. İyi bir şekilde de bıraktım. Bu sene hariç hiç kimseyle sıkıntılı şekilde ayrılmadım” ifadelerini kullandı.

Beşiktaş'tan Türk futboluna gözdağıBeşiktaş’tan Türk futboluna gözdağı

Beşiktaş’tan ayrıldığı dönemde yaşananların Beşiktaş’a yakışmadığını ifade eden deneyimli teknik adam “Benim kimseye kırgınlığım yok. Tabii ki son olan şeyler Beşiktaş’a yakışmadı. Her antrenör gelir, gider. Söz verip yapmazlarsa o kötü. Feyyaz benim yanımda çalışırken ayrılıp gitmişti. Oradaki önemli olan yaşananların Beşiktaş’a yakışmaması. Başkan beni çağırıp konuşabilirdi, Samet abi çağırıp konuşabilirdi. Feyyaz’ı saymıyorum zaten. Bize yakışmadı. Daha iyi ayrılabilirdik. Santos giderken veda töreni yapıyorlar. İnsan ona üzülüyor. Ben buraya çok şeyini vermiş bir insanım. Ama Beşiktaş’ın sayesinde çok şeyler kazanmış da biriyim. Öyle ya da böyle yine Beşiktaş’ın içerisinde olacağım. Bundan çok eminim. Yollarımız tabii ki kesişecek. Biz Beşiktaşlıyız” değerlendirmesi yaptı. Beşiktaş kariyerini herkese teşekkür ederek sonlandırdığını belirten Rıza Çalımbay şöyle dedi: “Bir yerde efsane olacaksan tam olacaksın. Benimki zaten o. Ben Beşiktaş’a gol atmadım. Sadece güzelce jübilemi yaptım, herkese teşekkür ederek bıraktım.”

‘Yedi teklif aldım’

Rıza Çalımbay Beşiktaş ile yollarını ayırdıktan sonra Türkiye, İran ve Arabistan’dan teklifler aldığını söyledi. Deneyimli teknik adam “Beşiktaş’tan sonra teklifler geldi. Lugano maçını kazandık. O maçtan sonra İstanbul’a geldim. Kardeşim ve annem rahatsızlık yaşadığı için gelen teklifleri kabul etmedim. İstanbul’dan ayrılamam dedim. Samsunspor, Konyaspor, Gaziantep FK, Pendikspor istedi. İran’dan İstiklal ve Persepolis takımından teklif geldi. Sonra Arabistan’dan geldi” sözlerini sarf etti.

Beşiktaş’ta teknik direktör olarak yeterli zamanı bulamadığını ve yeterli zaman bulsaydı başarılı olacaklarını belirten Çalımbay “Bize zaman vermediler, olay bu. 7-8 maça çıktık. Gelirken Beşiktaş’ı Beşiktaşlılar yönetecek diye geldiler. Ama verdikleri şans bu. Lugano’yu yendik burada Alanya maçımız kötü geçti. Ben adım attığımda 10 sakatla başlamıştık. Takımdaki sıkıntıları düzeltmeye çalıştık. Ben başkanla bir kere bile görüşmedim. Başkanın ‘Hocam var mı sıkıntı’ dediğini hiç görmedim. Biz oranın çocuğuyuz başarı için gidiyoruz. Parayı pulu düşünen biri değilim. Hiçbir zaman para yüzünden anlaşmadığım kulüp yok. Biz orada başarılı olurduk ama yeterli zamanı bulamadık” dedi.

Uçar - Çalımbay polemiği sürüyor: Artık geriye bakmak istemiyoruzUçar – Çalımbay polemiği sürüyor: Artık geriye bakmak istemiyoruz

Milli takımdan teklif gelmedi halinde hiç düşünmeden gideceğini aktaran Rıza Çalımbay “Milli takım benim en çok istediğim şey. Milli takıma hiç düşünmeden giderim. Ben milli takımın her kategorisinde oynadım. A Milli Takım’da kaptanlık yaptım. Olursa seve seve iyi bir şekilde yaparız. Futbolun içinden gelen arkadaşlarımızın federasyonun yönetiminde olması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Jose Mourinho’nun Fenerbahçe’ye gelmesiyle gözlerin Türkiye’de olacağına değinen Çalımbay “Mourinho çok kaliteli bir antrenör. Kendine göre taktiği var. Onunla ilk maçı ben yaptığım için buraya gelmesine sevindim. Mourinho’nun Türkiye’ye gelmesi güzel bir şey. Bütün dünya Mourinho’yu takip edecek. Gözler Türkiye’de olacak. Dikkat etmek lazım. Türkiye kolay değil. Bence bilmesi gereken bir şey var o da Fenerbahçe’nin şampiyonluğu. Fenerbahçe şampiyonluğa aç. Onun için Mourinho’nun agresifliğini bırakıp devam etmesi lazım. Ama hırsından dolayı yapılan bir şey bu. Mourinho’yu alıyorsa onun istediği oyuncuyu alıyorsun. Yabancının elini dolduruyorlar. Onun için onların başarılı olması normal” yorumu yaptı.

Geçen sezon yaşanan şampiyonluk yarışını değerlendiren deneyimli teknik direktör “Bu sene kesin öyle bir şey olmayacak. Çünkü geçen sene bu işin içinde Beşiktaş yoktu, Trabzonspor yoktu, Anadolu takımlarından gelen yoktu. Adana Demirspor’un geleceğine inanıyordum. Avrupa kupalarından elenene kadar iyiydiler. Sonra dağıldılar. Sadece iki takım kaldı. Onun için rekorlar kırılabilir. Diğer takımlar da işin içinde olsaydı daha farklı olabilirdi. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş iyi transferler yapıyor. Galatasaray şampiyon kadrosunu bozmadı. Fenerbahçe teknik direktör değişikliği ve transferler yaptı. Bu sene en favorilerden biri olacaklar” şeklinde konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.