MHK 4 hakemi isim vermeden kızağa çekti, Fenerbahçe’den soru geldi

MHK, isim vermeden bazı hakemlere ikinci bir değerlendirmeye kadar görev verilmeyeceğini açıkladı. Kızağa çekilen hakemlerin kim olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Fenerbahçe bir açıklama yaparak "Hakemlerin VAR konuşmalarında ‘ofsaytımsı’ örneğinin benzerlerine rastlanmış mıdır?" diye sordu.

Spor 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yiğit Arslan, Arda Kardeşler, Sarper Barış Saka ve Alper Çetin kızağa çekildi.

Son haftalarda hakkında yapılan eleştiriler fazlasıyla artan Merkez Hakem Kurulu şok bir açıklama ve karar yayınladı. Buna göre son hafta maçlarında görev verilen bazı hakemlerin performansları göz önüne alınarak ikinci bir değerlendirmeye kadar görev alamayacakları söylendi.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi sitesinden yayınlanan açıklamanın tamamı şu şekilde: “Son hafta müsabakaları için yapılan teknik değerlendirme ve VAR kayıtları incelemesi sonucunda; ikinci bir değerlendirmeye kadar bazı hakem ve VAR hakemlerine görev verilmemesi yönünde karar alınmıştır. Bu süre içerisinde hakemlerimiz teknik ve mental olarak müsabaka alacak gibi hazırlıklarına devam edecektir. Makul bir dinlenme süresinin ardından yeniden değerlendirme yapılacaktır. Hakemlerin de bir insan olduğu, hata yapabileceklerini bilmekle beraber, tüm çabamız hakemlerimizin müsabaka neticesine veya oyunun akışına tesir edecek büyük hatalar yapmamaları içindir.”

Kalecin babanın golcü oğlu... QPR'a imza attıKalecin babanın golcü oğlu… QPR’a imza attı

Kızağa çekilen 4 hakem

Hakem yorumcusu Murat Fevzi Tanırlı, sosyal medya hesabından MHK’nın kızacağa çektiği hakemlerin isimlerini ve yönettiği maçları yazdı. Tanırlı’ya göre söz konusu hakemler Yiğit Arslan, Arda Kardeşler, Sarper Barış Saka ve Alper Çetin. Yiğit Arslan, 3-3 biten İstanbulspor-Fraport TAV Antalyaspor maçında düdük çaldı. Arda Kardeşler de müsabakada VAR’da görev yaptı. Karşılaşmada İstanbulsporlu 8 futbolcu sarı kart gördü. İstanbul yönetimi hakem yönetiminde memnun kalmamıştı. Sarper Barış Saka Konyaspor’un evinde Adana Demirspor’a 2-1 yenildiği maçı yönetirken Alper Çetin de VAR’da görev yaptı. Maç sonunda Konyaspor yönetimi, hakemlerin Adana Demirspor lehine verdiği penaltıyı sert bir dille eleştirmişti.

'Raconsuzluk'la başladı, FIFA ve mahkemede bitecek!  Fenerbahçe Erden Timur'u şikâyet etti‘Raconsuzluk’la başladı, FIFA ve mahkemede bitecek!  Fenerbahçe Erden Timur’u şikâyet etti

Fenerbahçe: Ofsaytımsı örneğinin benzeri var mıdır?

MHK’nın yaptığı ve gündeme bomba gibi düşen açıklamaya ilk tepkiyi verenlerden biri Fenerbahçe oldu. Sarı lacivertliler, kulübün resmi sosyal medya hesapları ve sitesinden yaptığı açıklamada Türk futbolu adına duydukları endişeyi hatırlatırken öte yandan açıklamada bahsedilen maçların, hakemlerin ve kararların hangileri olduğunun açıklığa kavuşması gerektiğine vurgu yaptı. Fenerbahçe, MHK’ya kızağa aldığı hakemler için “VAR konuşmalarında nelerden bahsedilmiştir, ‘ofsaytımsı’ örneğinin benzerlerine rastlanmış mıdır, VAR konuşmaları belli bazı kulüplere servis edilmiş midir?” diye sordu. Sivasspor- Galatasaray maçında ev sahibi takımın attığı nizami gol ofsayt gerekçesiyle geçerli sayılmamıştı. TFF, karşılaşmanın VAR kayıtlarını açıklamıştı. Kayıtlarda maçın VAR hakemi, monitöre çağırdığı hakem Erkan Özdamar’a “Ofsaytımsı bir şeyler olabilir” demesi, büyük tartışma yaratmıştı.

Ankaragücü: Geleceğe yönelik kaygılarımızı daha da artırdı

Geçtiğimiz hafta içi Ankaragücü’nün düzenlediği basın toplantısı hem üç büyükleri hem de MHK, TFF gibi kurumları hedef alıyordu. Basın toplantısının üstüne MHK’nın bu tarz bir açıklama yayınlaması sürecin adeta tuzu biberi oldu. Anadolu Ajansı’na konuşan kulübün basın sözcüsü Hüseyin Aytekin şöyle konuştu: “22 senede 16 kez MHK yönetiminin değiştiği bir sistemde, bazı hakemlerin dinlendirilmesi sadece bugünü kurtarmaya yarar. Hakemlerin ismini dahi hiçbir kulübün merak ettiğini düşünmüyorum. MHK tarafından da zaten isimlerin açıklanma gereği duyulmamış. Umarım güven kaybının boyutundan ilgili kurumlar haberdardır. Açıkçası bu karar kulüp olarak geleceğe yönelik kaygılarımızı daha da arttırdı. Sorunun çözümü hala kişilerde aranıyor. Sorun ciddi bir sistem problemi. Kulüplerimize çağrıda bulunduk. Ortak bir akılla futbolda adaletin temellerinin atılması gerektiğine inanıyoruz.”

Ankaragücü üç büyükleri hedef aldı, Erden Timur'a çağrı yaptıAnkaragücü üç büyükleri hedef aldı, Erden Timur’a çağrı yaptı

Neden MHK böyle bir açıklama yaptı?

Lale Orta başkanlığındaki MHK’nın hakemleri kızağa çektiğini duyurması başka bir tartışma yarattı. Geçmişte de başarısız bulunan hakemler belli bir süre dinlendirildi ama bu kamuoyuna duyurulmadı. Bazı hakem yorumcuları, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan gelen baskıyla bu açıklamanın yapıldığını iddia etti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.