Cumartesi gündemi… Futbol, basketbol, haberler

Spor dünyasından öne çıkan haberler 10Haber'le beraber sizle. Hem dünyada hem Türkiye'de haberler peş peşe geliyor. İşte futbol, basketbol ve diğer spor dallarında yaşanan gelişmeler...

Spor 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İşte spor dünyasında pazartesi gününün öne çıkanları.

Cumartesi günün spor gündemi yoğun. Süper Lig, TFF 1.Lig, Premier Lig, Bundesliga, La Liga, Serie A’da heyecan devam ediyor. Sadece futbol da değil NBA ve Türkiye Basketbol Ligi’nde de birbirinden çekişmeli maçlar yapıldı. Sadece müsabakalar değil Türkiye ve dünyada bir çok gelişme de var. İşte haber turu…

Başkentte korkutan görüntü.. İstanbulspor Ankaragücü’ne geçit vermedi

Süper Lig’in 28. haftasında son sırada bulunan ve küme düşmesine kesin gözüyle bakılan İstanbulspor, hafta içinde Fenerbahçe’yi 3-0 gibi net bir skorla yenerek Türkiye Kupası’nın dışına iten Ankaragücü’ne konuk oldu. Maça 38. dakikada yaşanan pozisyon damga vurdu. Savunma arkasına atılan topta kalesini terk eden Ankaragücü kalecisi Ertaç Özbir ile İstanbulsporlu Emir Kaan Gültekin çarpıştı.Pozisyon sonrası iki oyuncu da yerden kalkamadı. Yerde hareketsiz yatan Ertaç için iki takım oyuncuları da hemen sağlık ekiplerini sahaya davet etti. Saha içinde müdahale edilen Ertaç Özbir bir süre sonra kendine geldi. Deneyimli file bekçisi sedyeyle kenara alındı ve ambulansla hastaneye götürüldü. Omzundan sakatlanan Emir Kaan da sedyeyle kenara alındı ve maça devam edemedi.

Ertaç Özbir ve Emir Kaan maça devam edemedi.

Maçın hakemi Muhammet Ali Metoğlu, kaleci Ertaç’a kırmızı kart gösterdi. Ertaç’ın kırmızı kart görmesiyle Ankaragücü’nde Pedrinho’nun yerine Bahadır Güngördü oyuna dahil olurken İstanbulspor’da Emir Kaan’ın yerine Emrehan Gedikli oyuna girdi.

Sakatlık nedeniyle oynanamayan dakikalar ilk yarının sonuna eklendi. 45+8’de İstanbulspor öne geçti. Loshaj’ın ceza sahası dışından çektiği şutta top savunma oyuncusu Mert Çetin’e de çarparak ağlara gitti. İstanbulspor karşılaşmanın ilk yarısını 1-0 önde tamamladı. 53. dakikada 10 kişi oynayan Ankaragücü beraberliği yakaladı. Ceza sahasının solunda topla buluşan Bassogog, düzgün bir vuruşla topu uzak köşeden ağlara yolladı. İki takımın bundan sonraki çabası sonuç vermedi ve karşılaşma 1-1 bitti. Bu sonuçla Ankaragücü 30, İstanbulspor 13 puana yükseldi.

Rizespor seri kırdı, Burak Yılmaz atıldı

Rizespor ikinci yarıda bulduğu gollerle üç puanı aldı.

Süper Lig’in 28. haftasında Rizespor, Kayserispor’u konuk etti. Karşılaşmanın ilk yarısında karşılıklı ataklar vardı. İlk dakikada Kayserispor atağında Hasan Ali’nin ortasında Morte kafa vurdu. Top üstten dışarı gitti. 13’te Rizesporlu Olawoyin’in şutunu kaleci Bilal kornere çeldi. 23’te konuk takım atağında Cardoso’nun şutu üstten dışarı gitti. 25’te Rizespor gole yaklaştı. Çaykur Varesanovic’in şutunda top savunmanın müdahalesine rağmen kaleye yöneldi. Direğe çarpan top dışarı gitti. 41 ve 45’te ev sahibi Akintola ve Shelvey’nin denemelerinden sonuç çıkmadı. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 berabere tamamlandı. Rizespor, 62’de öne geçti. Minchev’in yerde kalmasıyla mazanılan frikiği Shelvey kullandı. Onun sert vuruşu ağlara gitti. 81’de Rizespor’da Taha’nın pasında ceza sahası içerisinde topla buluşan Zeqiri’nin dokunduğu topla farkı ikiye çıkardı. 90’da yeşil-mavili ekipte orta sahadan topla buluşan Varesanovic’in ceza sahası içerisine kadar sürüp kaleye gönderdiği top ağlarla buluştu.Maçın son anlarında Kayserispor Teknik Direktörü Burak Yılmaz kırmızı kartla sahadan ihraç edildi. Sahayı terk ederken Rizespor tribünleriyle gerilim yaşayan Yılmaz’ı yardımcıları zor da olsa sakinleştirdi.  Karşılaşma Rizespor’un 3-0 üstünlüğü ile sona erdi. Böylece İlpan Palut’un takımı beş haftadır süren kazanamama serisini bitirdi ve puanını 40’a çıkardı. Burak Yılmaz yönetiminde ilk yenilgisini alan Kayserispor ise 35 puanda kaldı.

Liverpool son dakika golüyle güldü

İngiltere Premier Lig’in 27. haftasında lider Liverpool, Nottingham Forest deplasmanında son dakika golüyle 1-0 galip geldi. The City Ground’da Nottingham Forest’a konuk olan Liverpool, 90+9. dakikada Uruguaylı futbolcu Darwin Nunez’in attığı golle galibiyete ulaştı. Üst üste dördüncü galibiyetini alan kırmızılar, puanını 63 yaptı ve maç eksiği bulunan Manchester City ile arasındaki farkı 4’e çıkararak liderliğini korudu. Nottingham Forest ise 24 puanla 17. sırada yer aldı.Premier Lig’de alınan diğer sonuçlar şöyle…

Brentford – Chelsea 2-2

Newcastle United – Wolverhampton 3-0

Fulham – Brighton 3-0

Tottenham – Crystal Palace 3-1

West Ham United – Everton 3-1

Dortmund, Union Berlin’in serisini bozdu

Bundesliga’nın 24. haftasında Borussia Dortmund, deplasmanda Union Berlin’i 2-0 mağlup etti ve ligde iki maç sonra kazandı.Dortmund’a galibiyeti getiren golleri 41’de Karim Adeyemi ve 90. dakikada Ian Maatsen attı. Konuk takımda milli oyuncu Salih Özcan, 66. dakikada oyuna dahil oldu. Bu sonucun ardından Dortmund 44 puana yükseldi. Dört maç sonra kaybeden Union Berlin ise 25 puanda kaldı. Bundesliga’da alınan diğer sonuçlar şöyle…

Mainz – Mönchengladbach 1-1

Heidenheim – Eintracht Frankfurt 1-2

Darmstadt – Ausburg 0-6

Bochum – Leipzig 1-4

Wolfsburg – Stuttgart 2-3

Roma, Monza’yı dörtledi!

Serie A’nın 27’nci haftasında Monza, başkent temsilcisi Roma’yı ağırladı. Roma Avrupa kupalarına katılım hakkı iddiasını sürdürmek, Monza ise Milan sonrası bir büyük takıma daha kendi sahasını dar etmek için sahaya çıktı. Karşılaşmaya iyi başlayan başkent temsilcisi, ilk yarıyı Lorenzo Pellegrini ve Romelu Lukaku’nun golleriyle 2-0 önde kapadı. İkinci yarıda da etkin oyununu sürdüren sarı-kırmızılılar, yıldızı Paolo Dybala’nın ayağından bulduğu golle farkı üçe çıkardı. 82’de kazanılan penaltı sonucu topun başına Leandro Paredes, takımı adına skoru 4-0’a getiren golü attı. 87’nci dakikada Monza’nın teselli golü Andrea Carboni’nin ayağından geldi. Mücadele Roma’nın 4-1’lik üstünlüğüyle sona erdi. Bu galibiyetle Roma puanını 47’ye yükseltip maç fazlasıyla beşinci sıraya geldi, Monza ise 36 puanda kaldı. 

Serie A’da alınan diğer sonuçlar şöyle… 

Udinese – Salernitana, 1-1 

Torino – Fiorentina, 0-0

Real Madrid’in zaferi son saniyede hakemin düdüğüne takıldı

La Liga’nın 27’nci haftasında lider Real Madrid, Valencia’ya konuk oldu. Milli futbolcular Arda Güler ve Cenk Özkaçar’ın yedek kulübesinde başladığı karşılaşmaya Valencia üstün girdi. 27’nci dakikada Hugo Duro’nun golüyle öne geçen Valencia, tribünlerde ilk golün sevinci hala sürerken 30’da Roman Yaremchuk’un golüyle farkı ikiye çıkardı. İlk yarının son saniyesinde Vinicius’la golü bulan Real Madrid skoru 2-1’e getirip soyunma odasına en azından daha umutlu gitmeyi başardı. İkinci yarıda da hücum futbolunu sürdüren eflatun-beyazlılar, 76’ncı dakikada yine Vinicius’un ayağından bulduğu golle skoru eşitledi. Real Madrid öne geçmek için tüm hatlarıyla yüklenirken, 89’uncu dakikada Cenk Özkaçar Valencia’nın savunma hamlesi olarak oyuna dahil oldu. Valencia’nın 90+1’de kazandığı penaltı, iki dakika süren VAR incelemesinin ardından iptal edildi. Karşılaşmanın son saniyesi ise inanılmaz anlara sahne oldu. Sağ kanattan Brahim Diaz içeri ortaladığı an hakem mücadeleyi bitiren son düdüğü çaldı. Top havadayken gelen düdüğün yankısı hala sürerken Jude Bellingham kafayı vurup fileleri sarstı. Karşılaşmayı bitirdiğini söyleyen hakem golü geçerli saymadı. Real Madrid oyuncuları yoğun itirazla hakemi çember içine alırken o kargaşada itirazlarda bulunan Jude Bellingham kırmızı kart gördü.

Arda Güler’in süre almayıp 2-2 biten maç sonucu iki takım da sahadan birer puanla ayrıldı. Real Madrid puanını 66’ya yükseltip liderliğini sürdürdü. Valencia ise 37 puana geldi. La Liga’da aynı gün oynanan diğer maçlarda şu sonuçlar alındı…

Sevilla – Real Sociedad, 3-2

Rayo Vallecano – Cadiz, 1-1

Getafe – Las Palmas, 3-3

Beşiktaş, Manisa’da kayıp

Beşiktaş, zirve yarışında büyük yara aldı.

Basketbol Süper Ligi’nin 21’inci haftasında liderlik yarışı veren Beşiktaş, play-off’ta konumunu rahatlatmaya çalışan Manisa Büyükşehir Belediyespor’a konuk oldu. Karşılaşmaya yedi maçlık galibiyet serisiyle gelen Kara Kartal, ilk çeyreği 19-15 geride kapadı. İkinci periyotta da istediği oyunu parkeye yansıtamayan siyah-beyazlılar soyunma odasına 40-31 geride girdi. İkinci yarı Beşiktaş geri dönüş sinyalleri verip farkı azaltsa da Manisa’da devreye giren James Anderson takımını sırtlamayı başardı. Son periyottaki etkili oyunuyla takımına maçı 78-70  kazandıran ABD’li forvet, karşılaşmayı 15 sayıyla tamamladı. Beşiktaş’ta Derek Needham’ın 17 sayı dört asistlik performansı yenilgiyi engelleyemedi. Bu sonuçla siyah-beyazlılar ligdeki beşinci yenilgisini alıp Fenerbahçe ve Anadolu Efes’in gerisine düştü. Manisa ise galibiyet sayısını 14’e yükseltip çıkışını sürdürdü.

Galatasaray geri döndü, Telekom karşısında son nefeste güldü

Galatasaray’da Yakup Sekizkök siftah yaptı.

Potada Türk Telekom’la Ankara’da karşılaşan Galatasaray, çok kötü başladığı karşılaşmanın ilk çeyreğinde 21-5 geri düştü. Devamında toparlayan sarı-kırmızılılar farkı tek haneye indirse de ilk 10 dakikayı 30-21 yenik kapadı. İkinci periyotta geri dönüşünü sonuçlandıran sarı-kırmızılılar, çok yüksek hücum performanslarına sahne olan maçta devre arasına 51-49 önde girmeyi başardı. İkinci yarıda da etkinliğini sürdüren Cim-bom, son çeyreğe girerken 70-65 önde olmayı başaran taraftı. Son 10 dakika Telekom direnç gösterip maçı kazanma noktasına getirmeyi başardı fakat Tyrone Wallace’la son toptan yararlanamadı. Böylelikle Galatasaray, Ankara deplasmanından 92-90’lık skorla galip ayrılan taraf oldu. Yakup Sekizkök yönetiminde ilk galibiyetine ulaşan Cim-bom, ligdeki 10’uncu galibiyetini alırken Türk Telekom 12’nci kez parkeden üzgün ayrılan taraf oldu. Sarı-kırmızlılarda David McCormack 21 sayı, 12 ribaunt’la ile double-double yaparken Klemen Prepelic 21 sayı, 8 asist üretti.

Fenerbahçe’nin bileğini Kayseri de bükemedi

Fenerbahçe, namağlup unvanını korudu.

Hafta içerisinde EuroLeague Women’da final-four’a yükselen, ligde de ilerleyişini namağlup sürdüren Fenerbahçe, evinde Kayseri Basket’i ağırladı. Maça çok hızlı giren sarı-lacivertliler, ilk çeyreği 31-19 önde kapadı. İkinci çeyrekte Sevgi Uzun’dan çok iyi katkı alan Fenerbahçe, soyunma odasına 52-37 üstün girdi. Mücadelenin devamında bu üstünlüğünü sürdüren Fenerbahçe, karşılaşmadan 97-87’lik zaferle ayrılıp ligdeki 26’ncı maçında 26’ncı galibiyetine uzandı. Sarı-lacivertlilerde 5 oyuncu birden çift haneli rakamlara ulaştı. McBride 24 sayıyla karşılaşmanın en skoreri olurken, Collier 23 sayı, 10 ribauntla, Sevgi Uzun da 13 asist 10 sayıyla double double yaptı. Howard 20, Laksa da 15 sayıyla oynadı.

Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde aynı gün oynanan diğer maçlarda şu sonuçlar alındı…

Uludağ Basket – Nesibe Aydın, 70-67

Ormanspor – Emlak Konut, 78-76(Uzatmalarda)

Antetokounmpo, Onuralp Bitim’i üzdü

NBA’e dokuz maçla devam edildi. All-star yıldızı Giannis Antetokounmpo’nun 46 sayı, 16 ribaunt, 6 asistlik performans sergilediği maçta Milwaukee Bucks, deplasmanda Chicago Bulls’u 113-97 yendi. Bucks, üst üste 5, bu sezon ise 40. galibiyetini elde etti. Bucks’ta Damian Lillard 16 sayı, 3 ribaunt, 7 asist, Patrick Beverley 14 sayı, 4 ribaunt, Brook Lopez 12 sayı, 3 ribaunt, Bobby Portis 11 sayı, 9 ribauntla oynadı. Bulls’ta 16 dakika süre alan milli basketbolcu Onuralp Bitim, 6 sayı, 4 ribaunt ve 1 asistle maçı tamamladı. Coby White 22 sayı, 3 ribaunt, Nikola Vucevic 17 sayı, 9 ribaunt, Ayo Dosunmu 15 sayı, 5 ribaunt, 6 asist, DeMar DeRozan 12 sayı, 9 asistle salondan ayrıldı. Doğu Konferansı lideri Boston Celtics, sahasında ağırladığı Dallas Mavericks’i 138-110 mağlup ederek bu sezon 47. galibiyetini aldı. Ev sahibi ekipte Jayson Tatum 32 sayı, 8 ribaunt, 3 asist, Jaylen Brown 25 sayı, 7 ribaunt, 5 asist, Kristaps Porzingis 24 sayı, 6 ribaunt, 2 asistle galibiyete katkıda bulundu. Konuk takımda ise Luka Doncic’in 37 sayı, 12 ribaunt, 11 asistlik triple double’ı mağlubiyeti engellemeye yetmedi. Kyrie Irving 19, P.J. Washington 17 sayı attı. NBA’de alınan diğer sonuçlar şöyle…

Philadelphia 76ers-Charlotte Hornets: 121-114

Detroit Pistons-Cleveland Cavaliers: 100-110

Toronto Raptors-Golden State Warriors: 105-120

Memphis Grizzlies-Portland Trail Blazers: 92-122

New Orleans Pelicans-Indiana Pacers: 129-102

Minnesota Timberwolves-Sacramento Kings: 120-124 (uzatmada)

Los Angeles Clippers-Washington Wizards: 140-115

Hull City evinde puan kaybı yaptı

İngiltere Championship’in 35. haftasında Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Hull City, Abdülkadir Ömür ve Ozan Tufan’ın ikinci yarıda oyuna dahil olduğu maçta Preston ile 0-0 berabere kaldı. Hull City bu sonuçla puanını 56’ya yükseltti ve altıncı sıradaki yerini korudu. Hull City, Championship’in 36. haftasında sahasında Birmingham’ı ağırlayacak.

Schalke’yi Türkler ayağa kaldırdı! Lideri devirdiler

Yusuf Kabadayı ve Kenan Karaman geceye damga vurdu.

Bundesliga 2’de mücadele eden Schalke 04, ligin lideri St. Pauli’yi kendi sahasında konuk etti. Mavi Beyazlılar, kendi taraftarı önünde karşılaşmayı 3-1 kazanırken goller eski Beşiktaşlı Kenan Karaman ve Türk kökenli Yusuf Kabadayı’dan geldi. 20 yaşındaki Yusuf Kabadayı, 44 ve 73’te iki kez ağları havalandırdı. Bu sezon 13. maçına çıkan futbolcu, dört gol atmayı başardı. Kenan Karaman ise St. Pauli’ye karşı 90+2’de gol atarak skoru 3-1’e getiren isim oldu. Karaman bu sezon çıktığı 19 maçta dokuz gol atarken beş asist yaptı. -Schalke 04, bu galibiyetle puanını 38 yaparak 11. sıraya yerleşti ve küme düşme bölgesinden uzaklaştı.

400 metrede yeni dünya rekoru!

Hollandalı atlet klasikleşen pozu vermeyi ihmal etmedi.

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda kadınlar 400 metrede Hollandalı Femke Bol, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı. İskoçya’nın Glasgow kentindeki organizasyonda kadınlar 400 metre finali koşuldu. Müsabakayı 49.17 saniyeyle birinci sırada bitiren Bol, ilk dünya salon şampiyonluğunu yaşadı. Hollandalı atlet, kendisine ait dünya salon rekorunu da geliştirdi. Hollandalı Lieke Klaver 50.16 saniyeyle gümüş, ABD’li Alexis Holmes ise 50.24’lük derecesiyle bronz madalya aldı.

FIFA’dan ‘mavi kart’a kırmızı kart

FIFA Başkanı Gianni Infantino, mavi kart önerisine kapıyı kapattı.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, futbolcuları kısa süreli oyundan ihraç edecek mavi kart önerisine karşı olduklarını söyledi. Infantino, Uluslararası Futbol Birliği Kurulunun (IFAB) İskoçya’daki 138. Yıllık Genel Kurul Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Hakeme itirazda bulunan veya aldatmaya yönelik hareket yapan oyuncuların 10 dakika süreyle ihraç edileceği yönündeki haberler hakkında konuşan Infantino, “Elit seviyede herhangi bir mavi kart olmayacak. Bu bizim için gündemde olmayan bir konudur” dedi. FIFA olarak mavi karta tamamen karşı olduklarını vurgulayan Infantino, “Bu konudan haberim yoktu. Ben FIFA başkanıyım ve FIFA’nın IFAB’da söz sahibi olduğunu düşünüyorum. Başlık ister misiniz bilmiyorum, mavi karta kırmızı kart” diye konuştu. Futbolda yeni önerilere saygıyla yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Infantino şunları söyledi: “Ancak bir kere baktığınızda oyunu, oyunun özünü ve geleneğini de korumak zorundasınız. Mavi kart diye bir şey yok.”

IFAB’ın mavi kart önerisinin yer aldığı raporu 9 Şubat’ta yayımlamayı planladığı, ancak teklifin basına yansımasının ardından gelen tepkiler üzerine vazgeçtiği öne sürülmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.