Rıza Kayaalp, ‘Rus Ayı’sını yakaladı! 12. altın ve rekor geldi

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kiloda altın madalyaya uzandı ve 12. kez Avrupa şampiyonu olarak 'Rus Ayısı' lakaplı Aleksandr Karelin’in rekorunu egale etti. Türkiye'ye ikinci altını 55 kiloda Burak Uzun getirdi.

Spor 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rıza Kayaalp'ten tarihi başarı geldi.

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda mücadele eden Rıza Kayaalp, finalde sakatlanmasına rağmen altın madalyaya uzandı. Finalde Azeri Sabah Saleh Shariati’yle karşılaşan Rıza, sakatlandığı için zorlanmasına karşın karşılaşmayı 2-1 kazanıp 12. Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Rıza Kayaalp, bu sonuçla beraber Rus Aleksandr Karelin’in 12 Avrupa şampiyonluğu rekoruna ortak oldu. Karşılaşma sonrası açıklamalarda bulunan Kayaalp şöyle konuştu: “Buraya bu rekoru kırmak ve halkımıza hediye etmek için gelmiştim. Ayrı bir hedef için buradaydık. 12 Avrupa şampiyonluğu bulunan Rus Aleksandr Karelin gibi büyük bir şampiyonun rekorunu egale etmek de bize nasip oldu. İnşallah seneye de kırarız. Dile kolay grekoromen gibi zorlu bir branşta 13 tane final yapmak. Söylemesi çok kolay geliyor ama onu bir de bana sorun.”

Tarih yazarı Taha Akgül... 1,2,3 yetmez 9,10,11 olsunTarih yazarı Taha Akgül… 1,2,3 yetmez 9,10,11 olsun

Rus ayısı Aleksandr Karelin sadece 2 maç kaybetti

Sovyetler Birliği ve Rusya adına güreşen Aleksandr Karelin, tüm zamanların en büyük grekoromen güreşçilerinden biri olarak kabul ediliyor. Lakabı ‘Rus Ayısı’ olan Karelin’in 3 olimpiyat, 9 dünya ve 12 Avrupa şampiyonluğu bulunuyor. Güreş kariyeri boyunca 887 maça çıkan Karelin bunlardan sadece ikisinde minderden boynu bükük ayrıldı. 2000 Olimpiyatları finalini kaybettikten sonra güreşi bıraktı.

 

 

Bu başarıya en az Rıza Kayaalp kadar sevinen ailesi de tarihi anların ardından duygularını aktardı. Anne Sevgi Kayaalp, “Duadan başka elimizden bir şey gelmiyor. Allah gücünü kuvvetini artırsın. Allah olimpiyat birinciliği nasip etsin. Sadece olimpiyat şampiyonluğu kaldı” dedi. Baba Kelami Kayaalp ise şöyle konuştu: “Nice dünya ve olimpiyat şampiyonu olmasını istiyoruz. Oğlumuzla gurur duyuyoruz. İnşallah olimpiyat şampiyonu olur. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Çok heyecanlıydık.”

Rıza Kayaalp’in ailesi büyük gururu böyle yaşadı.

Burak Uzun Avrupa şampiyonu oldu

Türkiye adına ikinci altın grekoromen stil 55 kiloda geldi. Altın madalya için mindere çıkan Burak Uzun, finalde karşılaştığı son dünya ve Avrupa şampiyonu Azerbaycanlı Eldaniz Azizli’yi teknik üstünlükle mağlup etti ve kariyerindeki ilk Avrupa şampiyonluğuna uzandı.

Adem Burak Uzun, kariyerinin ilk altınına Zagreb’de uzandı

Erkekler 77 kiloda mindere çıkan Yunus Emre Başar ise Danimarkalı rakibini alt ederek bronz madalyaya aldı. Günün bir diğer madalyası da Ali Cengiz’den geldi. Finalde Macar Istvan Takacs’a 5-2 yenilen Ali Cengiz,  gümüş madalyayı kazandı.

Kadınların 5 madalyası Avrupa'da gümüş getirdiKadınların 5 madalyası Avrupa’da gümüş getirdi

Final heyecanı sürecek

Günün yarı final seansından da iyi haberler geldi. Erkekler 82 kiloda Burhan Akbudak, yarı finalde Azeri rakibini mağlup ederek finalde mindere çıktı. Erkekler 72 kiloda ise Selçuk Can, Azeri Ganizade’ye mağlup oldu ve final şansını kaçırdı. Selçuk Can, bronz madalya maçına çıkacak. Erkekler 67 kiloda Murat Fırat, Azeri Jafarow engelini aşamadı, Murat da bronz madalya mücadelesi vermek için minderde olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.