Türkiye, voleybolda Dünya Şampiyonu… Onlar artık dünyanın da Sultanları

Milletler Ligi final maçında Çin’le karşılaşan Filenin Sultanları, rakibini 25-22, 22-25, 25-19 ve 25-16'lık setlerle 3-1 mağlup ederek şampiyon oldu. Sultanlar bu sonuçla tarihinde ilk defa dünya sıralamasında zirveye çıktı.

Spor 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türkiye, voleybol tarihinin en büyük başarısını elde etti. ‘Filenin Sultanları’ Milletler Ligi’nde final maçında Çin’i yenerek Dünya Şampiyonu oldu. Böylece Türkiye tarihinde ilk kez dünya sıralamasında birinci sıraya yükseldi.

Filenin Sultanları, beşincisi düzenlenen Milletler Ligi organizasyonunda beşinci kez son dörde kalmayı başardı. Sultanlar, cumartesi gecesi final etabının ev sahibi ABD’yi dört set sonunda eledi. Senelerdir birçok farklı turnuvada süregelen altın madalya/şampiyonluk hasretini sonlandırmanın yolu Asya’nın lokomotiflerinden Çin’i geçmekti.

Sultanlar final mücadelesine son derece iyi başladı ve 7-3’le öne geçti. Bu kısımda Çin’in servis hataları ve Derya Cebecioğlu’nun etkili oyunu dikkat çekti. Çin, 12-9’dan sonra 6-1’lik bir seri yakalayarak 15-13 öne geçti. Fakat bu andan itibaren Melissa Vargas, Ebrar Karakurt ve Eda Erdem Dündar oyuna ağırlığını koydu. Önce 5 sayılık seriyle öne fırlayan ekibimiz rakibin molasına rağmen dirençli kaldı. Ardından da seti bitirme konusunda ABD’ye karşı yaşanan sıkıntıları yaşamayıp 25-22 ile 1-0 öne geçti.

Sultanlar ikinci sete de daha konsantre ve az hata yaparak başlayan taraf oldu. İlk kısmın sonunda 10-6’lık skor meydana geldi. Bu andan sonra Çin yine bir seri yakaladı ve 11-10’la fark bire indi. Melissa Vargas’ın aceleriyle fark yeniden 4’e kadar çıktı, 14-10.

Li Ying Ying’in etkili performansı skorun 15’te eşitlenmesine neden oldu. Li’nin etkili oyunu sürdü ve skorun 16-19’a gelmesi sonrası Daniele Santarelli molaya başvurdu. Dönüşte fark 1’e kadar düşmüş olsa Çin 4 sayılık seriyle yanıt verdi, durum 23-18’e geldi. 24-20 ardından 2 kez set sayısı çeviren milliler Li Ying Ying’in set sayısını önleyemedi ve 25-22’yle durum 1-1’e geldi.

İlk iki seti yüzde 28 gibi kendi standartlarında düşük bir hücum yüzdesiyle geçen Ebrar Karakurt, üçüncü sete fırtına gibi girdi. Ebrar’ın 1 hücum ve 2 blok sayısı sonrası milliler 6-4 öne geçti ve Çin mola aldı. Ancak bu mola Ebrar’ın hızını kesmedi. Millilerde Karakurt’a Eda ve Vargas da eşlik etmeye başladılar. Hal böyle olunca skor 15-9’a kadar geldi. Bu andan itibaren Çin dengeyi sağladı. Sultanlar Melissa Vargas’la farkı korudu. 21-17’den sonra servis serisine başlayan Vargas, skorun 24-17’ye gelmesinde başrolü oynadı. Çin iki kez set sayısını çevirse de servis hatası sonucu set 25-19 bitti ve Sultanlar 2-1 öne geçti.

Dördüncü sete Çin daha iyi başladı. Milliler Melissa Vargas’la hücumda etkili oldu. Sultanlar’ın setteki ilk 5 sayısının tamamı Vargas’tan geldi. 6-3 geri düşen milliler Vargas’ın yaktığı ateşle 8-6 öne fırladı. Vargas’ın ardından devreye giren isim Zehra Güneş oldu ve skor 14-8’e geldi ve Çin mola aldı.

Ancak bu mola da çare olmadı. Vargas’ın hızını kesmeye hiçbir şey yetmiyordu. Fark 20-11’le 9 sayıya kadar çıkardık. Bundan sonra 4 sayılık seri yakalayan Çin’e Eda’dan cevap geldi. Milliler blok sayısıyla beraber skoru 25-16’ya getirdi ve şampiyon oldu!

Milliler bu sonuçla beraber tarihindeki ilk Milletler Ligi şampiyonluğunu kazandı. Filenin Sultanları, FIVB bünyesinde düzenlenen turnuvalar arasında ilk en üst düzey (Olimpiyat Oyunları, Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası, Milletler Ligi, Dünya Grand Prix) turnuva zaferini yaşadı.

Maçın ardından konuşan Kaptan Eda Erdem Dündar “Sanırım bir rüyanın içerisindeyim. Şuan inanamıyorum. 2005’ten beri milli takımı temsil ediyorum. Çok fazla şey feda ettik, çok fazla üzüntü çok fazla sevinç gördük. Bu sene Daniele bizi şampiyon olabileceğimizi inandırdı” ifadelerini kullandı. Şampiyonlukla beraber Türkiye, dünya sıralamasında tarihinde ilk kez zirveye çıktı ve bir başka açıdan daha olağanüstü bir başarıya imza attı.

Türkiye dünyanın zirvesinde!

Milletler Ligi’nde rüya takımsa şöyle şekillendi:

En iyi smaçör: Ying Ying Li

En iyi 2. smaçör: Martyna Lukasik

En iyi orta oyuncu: Zehra Güneş

En iyi 2. orta oyuncu: Yuan Xinyue

En iyi libero: Gizem Örge

En iyi pasör: Diao

En iyi pasör çaprazı: Melissa Vargas

En değerli oyuncu: Melissa Vargas

Bireysel ödüllerin ardından sıra takım ödüllerine geldi. Turnuvada fair play ödülünün sahibi dördüncü sırayı alan Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD böylece 30 bin Amerikan Dolarının sahibi oldu. Çin, gümüş madalyanın sahibi olurken Çin’in ardından kürsüye gelen takımımız altın madalyalarını boyunlarına geçirdiler. Ardından kupa seremonisi gerçekleşti ve uzun yıllardır verilen emeğin karşılığı Sultanlarımızın elinde böyle yükseldi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.