Şampiyonlar Ligi kazanan Türkler

Real Madrid'in Şampiyonlar Ligi'nde zafere ulaşmasının ardından Arda Güler, A Milli olup Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayan tarihteki ilk Türk futbolcu oldu. Ancak Arda'dan önce şampiyon olan bir Türk ve üç Türk asıllı Alman da var.

Spor 2 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Arda Güler, Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan ilk Türk A Milli futbolcu oldu.

Real Madrid’in Borussia Dortmund’u 2-0 mağlup edip tarihinin 15’inci Devler Ligi şampiyonluğuna ulaştığı maçın ardından kupa Arda Güler’in elinde yükseldi. Bu sezon takımının Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı sekiz maçta yedek kulübesinde bulunan Arda tıpkı final maçında olduğu gibi diğer maçlarda da süre alamadı. Buna karşın geniş kadronun değişmez bir parçasına dönüşen genç yıldız kariyerine Şampiyonlar Ligi şampiyonu unvanını henüz 19 yaşındayken ekledi. Bu büyük başarının ardından Arda Güler için çoğu haber sitesi ‘Tarihteki ilk Türk Şampiyonlar Ligi kazananı” bilgisini geçti ancak işin aslı biraz farklı.

Berkant Göktan – 2001 şampiyonu

Berkant Göktan 2000-01’de şampiyon olan Bayern’in kadrosundaydı.

Tarihteki ilk Türk Şampiyonlar Ligi şampiyonu için Erdal Eraslan’ı gösteren kaynaklar var ancak bu bilgiler doğru değil. Erdal, 1996-97 sezonunda Devler Ligi’ni kazanan Borussia Dortmund’la yıla başladı ancak devre arasında Trabzonspor’a kiralandığı için takımının Juventus’u 3-1 mağlup ettiği finali Karadeniz kıyısından takip edebildi.

2001 finalinde ise ilk Türk Şampiyonlar Ligi Şampiyonu futbolcu olan Berkant Göktan sahneye çıktı. Bayern altyapısından yetişen Berkant o sezon takımının yalnızca bir maçında kadroda yer almasına ve tıpkı Arda Güler gibi Şampiyonlar Ligi’nde hiç süre almamasına karşın kulübede oturduğu PSG maçı sayesinde Şampiyonlar Ligi şampiyonu madalyasına sahip oldu. Alt yaş kategorilerinde Türkiye formasını 29 kez terleten Berkant hiç A Milli Takım daveti alamadı. Bayern sonrası Galatasaray ve Beşiktaş formalarıyla Süper Lig’de de top koşturan hücum oyuncusu futbola başladığı yer olan Almanya’da futbolu bıraktı. Berkant ilk Türk kökenli Devler Ligi şampiyonu futbolcu, fakat bir de Türk asıllı Almanlar var…

Mehmet Scholl – 2001 şampiyonu

Mehmet Scholl Bavyera’daki şampiyonluk kutlamalarında.

Türk bir baba ve Alman bir annenin çocuğu olarak 1970 yılında Mehmet Tobias Yüksel adıyla dünyaya gelen futbolcu, henüz beş yaşındayken ebeveynlerinin boşanıp annesinin Hermann Scholl adlı bir Almanla hayatını birleştirmesinin ardından Mehmet Scholl adını aldı. Futbola Karlsruher altyapısında başlayan Mehmet yeteneğiyle kısa sürede dikkatleri üzerine çekip ülkenin en büyüğü olan Bayern’e geçiş yaptı. Kesintisiz 16 sezon terlettiği Bayern Münih formasıyla 469 maça çıkan Mehmet Scholl sekiz Bundesliga, beş Almanya Kupası, bir UEFA Kupası ve 2001 yılında Berkant Göktan’ın da geniş kadrosunda bulunduğu takımda ilk 11’in vazgeçilmez isimlerinden biriyken bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazandı. 30 bin dakikanın üzerinde terlettiği Bavyera ekibinin formasını 2007’de emekli olduğunda çıkaran Mehmet Scholl kulüben efsaneleri arasında gösteriliyor.

Emre Can – 2013 şampiyonu

Emre Can, 2013’te şampiyon olan Bayern’in kadrosundaydı.

Bir gün önce Wembley’de Real Madrid’e karşı oynadıkları finale Dortmund’un kaptanı olarak çıkan Emre Can maç sonu kaybeden taraftaydı. Borussia Dortmund bundan 11 yıl önce yine Wembley’de kaybetmişti ancak Emre Can takvim yaprakları 2013’ü gösterirken kazanan tarafın bir parçasıydı. Bayern’in sarı-siyahlıları 2-1 mağlup ederek kupaya uzandığı maçta Emre Can kadroda yoktu fakat o sezon Şampiyonlar Ligi’nde tıpkı Arda Güler gibi hiç süre alamasa da kulübede bulunduğu maçlar olduğundan madalya kürsüsüne çıkmaya hak kazanmıştı.

İlkay Gündoğan – 2023 şampiyonu

İlkay Gündoğan tarihinde ilk kez Devler Ligi’nde zafere uzanan Manchester City takımının kaptanıydı.

Şampiyonlar Ligi’nde zafere uzanan son Türk asıllı Alman futbolcu ise İlkay Gündoğan. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan finalde Inter’i mağlup ederek kulübe tarihinin ilk Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu getiren takımın kaptanı olan İlkay, o yıl takımının zafer yürüyüşünde yeşil sahaya çıktığı 13 maçın tamamında forma giymişti. Bosna-Hersekli olup sonradan Türk vatandaşlığına geçen Elvir Baljic’in de tıpkı Arda Güler gibi Real Madrid’de Devler Ligi şampiyonluğuna ulaştığını dipnot olarak eklemek gerek.

Kazanan Türklerin yanı sıra finale kadar gelip son anda hüznü yaşayanlara da değinmek lazım. Son olarak Arda Güler’in zafere uzandığı günde Borussia Dortmund forması giyen milli futbolcu Salih Özcan kaybeden tarafta yer aldı. Geçmişte Yıldıray Baştürk, Hamit Altıntop, Nuri Şahin, Arda Turan ve Hakan Çalhanoğlu gibi milli takım tarihinde önemli yerler edinen yıldız futbolcular Devler Ligi finalinde hep kaybeden tarafta olmuşlardı. Real Madridli Arda Güler, Türk A Milli futbolcuların üzerindeki bu kötü şansı kırmış oldu.

Avrupa futbolunun sefiri: Don CarloAvrupa futbolunun sefiri: Don Carlo

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.