Beşiktaş -Pendikspor maçı tekrar edilir mi? İşte yanıtı
Usta gazeteci Şansal Büyüka Tolga Özkalfa'nın MHK'den istifası sonrası şok edici iddialar ortaya attı. Büyüka 12 VAR hakeminden altısının bir kulüp ambargosu altında olduğunu belirtirken Özkalfa'nın istifa nedenini de anlattı.
Türk futbolunun en fazla tartışılan unsurlarından biri hakemler. Bu müessese bu denli tartışma konusuyken MHK’den Tolga Özkalfa’nın istifası farklı bir gündem maddesi oluşturdu. Geçen aylarda Özkalfa’nın memleketindeki muayenehanesinde zaman geçirdiği ve MHK’deki göreviyle fazla ilgilenmediği iddia edilmişti. Eski hakem MHK’deki görevinden geçenlerde istifa etti.
Bu istifanın nedenlerini ve daha fazlasını açıklayan Şansal Büyüka “VAR bu kadar konuşulurken, bu kadar gündemimizi meşgul ederken, manşetlerden hiç inmezken iki dönemdir VAR’dan sorumlu MHK üyesinin istifa etmesi önemli olmalı. Duyduklarım şu; 12 VAR hakeminin altısı bir kulüp tarafından ambargoluymuş. Duyduklarımın yanlış olma şansı yok. Kulübün adını söylemeyeyim. Tolga Özkalfa bunun sıkıntısını yaşıyormuş” diye konuştu.
Fenerbahçe-Kasımpaşa karşılaşmasında Fenerbahçe lehine verilen penaltı kararı tartışma konusu olmuştu. Maçın 90+5. dakikasında orta hakem Cihan Aydın maçın VAR hakemi Erkan Engin tarafından ekrana davet edildi. Aydın daha sonra Kasımpaşalı futbolcunun topa elle temas ettiğine hükmedip penaltı kararı verdi. Fenerbahçe Michy Batshuayi’nin golüyle şampiyonluk yarışında kritik üç puana uzandı.
Büyüka o maçın hakemi hakkında soruşturma başlatılmak istendiği hakkında “TFF’yi yönetenlerden biri, en tepedekilerden biri hakem için disiplin soruşturması açalım demiş. Ya VAR hakemi için ya orta hakem için… Tolga Özkalfa da ‘Ne disiplin soruşturması. Eğer bu penaltıyı doğru verdiyse sorun yok. Yanlış verdiyse hakem hatasına girer. Nereden çıktı disiplin soruşturması. Hakem utanç verici bir şey mi yaptı. Yüz kızartıcı bir suç mu işledi. Niye disiplin cezası veriyoruz. Olsa olsa hakem hatasından ceza alır’ diyor. Buradan biraz geriliyor. Hep baskılar var çeşitli kulüplerden ‘onu ver, bunu verme’ diye. Bölgesel bir baskı da var” bilgisini aktardı.
Büyüka söz konusu penaltı kararının TFF’nin evi Riva’da büyük etki yarattığını da belirterek “Kasımpaşa maçında verilen penaltı yüzünden Futbol Federasyonu’nun en güçlü üyelerinden biri ‘Bu penaltı nasıl verilir’ diye iki gün Riva’da terör estiriyor. Resmen terör estiriyor. Buradan şunu anlıyoruz, kulüpçülük, kulüp tutma, kulüp kayırma, bir kulübe karşı olma TFF’nin iliğine kemiğine işlemiş. Adam da illallah demiş basmış istifayı gitmiş” açıklamasını yaptı.
Büyüka VAR kayıtlarının açıklanması sonucu ortaya çıkan bir gerçeği de dile getirdi. Deneyimli gazeteci “VAR kayıtları büyük bir şeyi ortaya çıkardı. Kendi kendini ifşa etti, ihbar etti. Biz sadece VAR çağırıyor, uyarıyor ama karışmıyor sanıyorduk. VAR konuşmalarından gördük ki VAR hakemi direkt etkiliyor. Sanki sahadaki hakemler kukla, maçı VAR’dakiler yönetiyor. Hakemi çağırıyor ‘bu kola vuruyor’ diyor, ‘bu oluyor’ diyor. Hakemler de ona uyuyor. Hakemler sahada misafir sanatçı gibi, kukla gibi. VAR hakemleri yönetiyor maçı. Baktığında VAR hakemi sahada başarılı olamadığı için VAR’a verilmiş üçüncü sınıf hakem. Sahadakileri birinci sınıf hakem kabul ediyoruz. Ama üçüncü sınıf hakem birinci sınıf hakemi yönetiyor. Hep söylüyoruz ya nereden tutsan elinde kalır diye. Lime lime olmuş” dedi.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç sezon başında bazı açıklamalarında Özkalfa’yı eleştirmişti. Koç “Şu anda VAR koordinatörü Tolga Özkalfa maaşlı profesyonel olmasına rağmen aynı zamanda diş hekimi. İşlerinden dolayı beş hakem seminerinin üçüne katılamıyor” demişti.
MHK: İddiaların gerçekle ilgisi yok
Merkez Hakem Kurulu’ndan söz konusu iddialara yanıt geldi. Yapılan açıklamada “Bir YouTube kanalında yer verilen “kulüplerden ambargolu hakemler varmış, disiplin soruşturması açılan hakemler varmış, TFF’nin güçlü üyeleri hakem yönetimleri ile ilgili kulüpçülük yapıyormuş” gibi ifadelerin gerçekle ilgisi yoktur.
“Disiplin sevkleri, disiplin talimatlarına aykırı olan durumlarla ilgili yapılır. Hakem ve VAR hakemi performansları ile ilgili iyileştirme, geliştirme, eğitim ve gerekirse yaptırım (örneğin belirli bir süre maç verilmemesi) uygulamaları yapılır.
“Bu bağlamda kamuoyunu yanıltmaya yönelik dedikodulara itibar edilmemesini rica eder, kişi haklarına yönelik iftira içeren söylemlere yönelik hukuki haklarımızı saklı tuttuğumuzu kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız” dendi.