Scuderia Ferrari, rüya takımı kurmaya hazırlanıyor

Formula 1 ekiplerinden Scuderia Ferrari'ye yakınlığıyla bilinen İtalyan medya organı Formu1a.uno'ya göre Adrian Newey, gelecek yıldan itibaren 'Şahlanan At'a katılacak.

Spor 3 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Scuderia Ferrari, Adrian Newey&Lewis Hamilton birlikteliğine hazırlanıyor.

Formula 1’in efsane tasarımcılarından Adrian Newey’in geçtiğimiz günlerde uzun yıllardır çalıştığı Red Bull’dan ayrılacağı açıklanmıştı. Milton Keynes merkezli takımdan Adrian Newey’in odağını Red Bull’un hypercar projesine aktaracağı, gelecek yılın ilk çeyreğinde bitecek birlikteliğe kadar da İngiliz mühendisin bazı yarışları padoktan takip edeceği belirtilmişti.

Aston Martin’den gelen teklifi reddettiği öğrenilen Adrian Newey’in Mercedes ve McLaren’la da ilgilenmediği düşünülüyor. İtalyan basınında çıkan iddialara göre ise Newey’in aklını çelen tek teklif Ferrari’den. Şahlanan At’a yakınlığıyla bilinen Formu1a.uno’ya göre İngiliz mühendisin İtalyan takımıyla söz kesmesi an meselesi.

Haberde iki tarafın anlaşmaya çok yakın olduğu, Newey’in görev tanımının ise ‘Süper Danışmanlık’ olacağı belirtildi. Bu görevin rol tanımı tam olarak bilinmese de Newey’in Ferrari’ye katılacak olması büyük heyecan yarattı.

Hamilton da imzalamıştı

Formula 1’de sezonun başlamasından önce ortaya çıkan en büyük haber Lewis Hamilton’ın Scuderia Ferrari’ye imza atmasıydı. 7 kez dünya şampiyonu İngiliz pilotun çocuk yaştan beri içinde bulunduğu Mercedes akademisinden tamamen kopup kariyerinin son yıllarında karşı cepheye, yani Ferrari’ye geçişi kırmızı tulumun cazibesini bir kez daha ortaya koymuştu. Geçmişte Williams, McLaren ve Red Bull gibi Ferrari’nin en büyük rakiplerinde çalışıp şampiyon otomobiller üreten Newey’in de kırmızının cazibesine tutulduğu düşünülüyor.

Lewis Hamilton: Ferrari’de Newey’le çalışmak harika bir ayrıcalık olur

Miami Grand Prix için padokta bulunan Lewis Hamilton da Newey’in geleceği hakkında fikir beyan etti. Adrian Newey’yle Ferrari’de birlikte çalışmayı çok isteyeceğinden bahseden Hamilton, “Adrian geçmişiyle bilinen ve kariyerinde bulunduğu her takımda başarılı olan bir isim. Ferrari için muhteşem bir ekleme olur. Bence Ferrari zaten hali hazırda çok iyi bir ekibe sahip ve bu sene çok iyi bir gelişim kaydettiler, ancak Newey’le 2025 çalışmak harika bir ayrıcalık olur” dedi.

Hamilton’ın 2007’de McLaren’la Formula 1 kariyerine başlamasından kısa bir süre önce Newey İngiliz takımından ayrılıp Red Bull’a geçmişti. Tarihin istatistiksel açıdan en başarılı pilotuyla gelmiş geçmiş en sükseli mühendisinin aynı takımda buluşma ihtimali Tifosi’yi heyecanlandırıyor.

Red Bull’da Newey sonrası dönemin çalışmaları başlıyor

Red Bull’da takımın kurulduğu günden beri araç tasarımlarını el çizimiyle yapan Adrian Newey sonrası dönem için düşüş yaşamamak adına çalışmalar başladı. Söylentilere göre tartışmalı takım patronu Christian Horner, 2018’den bu yana takımın teknik direktörü olan Pierre Wache’yle zamlı bir yeni sözleşme imzaladı. Aerodinami şefi Enrico Balbo, Craig Skinner, Ben Waterhouse ve Paul Monaghan’dan oluşan beyin takımıyla da Milton-Keynes merkezli takımın kısa süre içerisinde nikah tazelemesi bekleniyor.

Mika Hakkinen: Newey’in ayrılığı dengeleri sarsacak

Mika Hakkinen: Max, Newey’nin başka bir takıma geçme olasılığı konusunda endişeli olacak.

Formula 1’de iki kez dünya şampiyonu olan ve o şampiyonluklara Adrian Newey’in kaleminden çıkan McLaren araçlarıyla ulaşan Mika Hakkinen konu hakkında görüş verdi. Fin pilota göre Newey’in ayrılığı Formula 1’deki dengeleri derinden etkileyecek. Newey’le ilgili konuşan Hakkinen:

“Adrian Newey’nin Red Bull’dan ayrılma kararı çok önemli bir gelişme. Kendisi için olduğu kadar hem Red Bull hem de Formula 1 için çok ciddi bir adım. Unutmamalıyız ki Williams, McLaren ve Red Bull gibi takımlar bu adam ve onun tasarım zekası sayesinde şampiyon oldular, dolayısıyla bu kararın çok önemli sonuçları olacak. Formula 1 çok karmaşık bir endüstri ve bugünlerde araçlar tek bir mühendis tarafından üretilmiyor. Ancak mühendislerin ve tasarımcıların çalışmalarına ilham veren ve onları yönlendiren liderin rolü artık her zamankinden daha önemli. Böylece onlar aracı daha hızlı hale getiren unsurlara odaklanırken, sürücüler de pist üstünde fark yaratabilir. Adrian tüm bunları nasıl yapacağını, bir aracı neyin hızlandıracağını ve harika bir şasi yaratan mühendisleri nasıl yönlendireceğini biliyor. Formula 1’deki iki şampiyonluğumu da Adrian Newey tarafından tasarlanan araçlarla kazandım. Adrian o zamanlar bile tek başına hareket etmedi: takımda Neil Outley, Steve Nicholls ve Henri Durand gibi mühendisler vardı. Ancak Newey’nin tüm ekibi yönlendirdiği apaçık ortadaydı. Red Bull Racing’e geçtiğinde takımın gelişimine yön veren kişi oldu ve 2010-2013 yılları arasında inanılmaz başarılar elde etti. Şaşırtıcı olan ise şu: Adrian, RB20 aracının ve Max Verstappen’in dünya şampiyonasını domine ettiği bir dönemde takımdan ayrılmaya karar verdi. Tüm bunların Max Verstappen’i nasıl etkilediğini göreceğiz. Bir yandan RB20 yavaşlamayacak  ve 2025 aracı muhtemelen onun geliştirilmiş versiyonu olacak, diğer yandan 2026 tamamen yeni bir düzenleme altında oluşturulacak. Büyük olasılıkla Adrian gelecekteki araç hakkında bazı fikirler üretmeye başladı bile, ancak bunları sonuçlandırıp uygulamaya koyamayacak. Daha da önemlisi Max, Newey’nin başka bir takıma geçme olasılığı konusunda endişeli olacak. Lewis Hamilton Ferrari ile sözleşme imzaladığı için Mercedes’te boşluk var ve Max bu takımı yöneten Toto Wolff’un, takımı zirveye taşımakta kararlı olduğunu biliyor…”

Formula 1'de taşlar yerinden oynuyor: Red Bull, Newey'in ayrılığını duyurduFormula 1’de taşlar yerinden oynuyor: Red Bull, Newey’in ayrılığını duyurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.