Siyasette en çok yükselen futbol adamıydı: Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti

Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor'un eski başkanlarından 78 yaşındaki Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu. Trabzonspor tesislerine adını veren Yılmaz, özerk TFF ve havuz sistemini Türk futboluna getirmişti.

Spor 24 Nisan 2024
Mehmet Ali Yılmaz farklı zamanlarda üç dönemde Trabzonspor başkanlığı yaptı.

Eski bakan ve Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Beşiktaş’taki evine gelen kızı tarafından ölü olarak bulundu. Mehmet Ali Yılmaz’ın ailesi ölümün kalp krizi sebebiyle gerçekleştiğini açıkladı. Yılmaz’ın ailesinin açıklaması şu şekilde: “En değerli varlığımız, aile büyüğümüz, sevgili babamız, canımız, Tek-Art Holding Yönetim Kurulu Başkanımız, eski Devlet Bakanı, Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ı Beşiktaş’taki evinde ailesinin yanında dinlendiği odasında saat 13.00 sıralarında geçirdiği kalp krizi sonucu maalesef kaybettik. Cenazesi, 26 Nisan 2024 Cuma günü Altunizade Marmara İlahiyat  Fakültesi Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet aile kabristanlığına defnedilecektir. Bütün sevenlerinin, yakınlarının, dostlarının ve Trabzonspor camiasının başı sağ olsun.”

Aile yakınlarından edinilen bilgiye göre, kısa süre önce fıtık operasyonu geçiren Yılmaz’a doktorları anjiyo da önerdi. Yılmaz, önümüzdeki hafta anjiyoya girecekti. Mehmet Ali Yılmaz’ın evine gelen Erol Köse, “Son güne kadar yanındaydık. Gayet iyiydi. Bel sorunu vardı. Fıtık tedavisi teşhisi için 2.5 gün hastanede kalmıştı. Ama genel durumu gayet yerindeydi. Ben de şok içindeyim” diye konuştu.

Mehmet Ali Yılmaz, 21 Ekim 1948’de Trabzon’un Of ilçesi Gülderen Köyü’nde doğdu. İstanbul’a taşındıkları için ortaokulu Kadıköy Kemal Atatürk Ortaokulu’nda okudu. 2008’de Habertürk’e verdiği bir söyleşide 16 yaşında görücü usulü evlendirildiğini söyledi. Evlendirilince okula ara verdi. Bir yıl vekil öğretmenlik yaptı. 17 yaşında baba oldu. Bu peş peşe doğacak beş çocuğun ilkiydi. Eşi Nazmiye Yılmaz’dan hiç boşanmadı. 1965’te İstanbul’a geri döndü. Haydarpaşa Lisesi’nde eğitimine devam etti. Başarılı bir öğrenciydi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni kazandı. 1971’de artık üniversite mezunu bir gençti. İş hayatına atıldı. İki yıl çeşitli yerlerde çalıştıktan sonra 1973 yılında ‘TEK-ART’ adlı inşaat şirketini kurdu. 1978-1988 yılları arasında 10 defa vergi rekortmeni oldu. 1979 yılında Türkiye İthalat İhracat Bankası’nın (Titibank–İmpexbank) sahibiydi.

Trabzonspor'a Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri müjdesiTrabzonspor’a Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri müjdesi

Her Trabzonlu gibi futbol onun en büyük sevdalarından biriydi. 1982 yılında Trabzonspor başkanlığına seçildi. Trabzonspor’un bugün kullandığı Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri, temeli 1983 yılı mayıs ayında atıladı. 1985 temmuzunda hizmete girdi. Trabzonspor Başkanı’yken basın sektörüne girdi, 1983-1989 yılları arasında Güneş gazetesinin sahibi oldu. 1988’e kadar Trabzonspor başkanlığı koltuğunda oturan Yılmaz, 1989’da tekrar adaylığını koyduğu kongrede oyların çoğunu almayı başardı. Kulüpte 1988’de yapılan Divan Başkanlık Kurulu’nda verilen önergeyle Mehmet Ali Yılmaz, kulübün onursal başkanlığı ünvanını elde etti.

Futbolu özerk yaptı, havuz sistemini getirdi

1991-1995 yılları arasında DYP’den Trabzon milletvekili oldu. Siyasete girmişti, artık kulübe daha az zaman ayırabiliyordu. 1992’de Trabzonspor Başkanlığı görevini Sadri Şener’e devretti. 49. ve 50. Dönem hükümetlerinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı. Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonu’na özerklik getirdi. Futbolda havuz sistemini oluşturulmasına önderlik yaptı.

Mehmet Ali Yılmaz ile Sibel Bilgiç’in sekiz yıl birlikte yaşadı.

1997 yılında Mehmet Ali Yılmaz’ın ismi bu kez magazin sayfalarındaydı. Boşanmamasına karşın dönemin ünlü şarkıcılarından Sibel Bilgiç ile birlikte olmaya başladı. Bu ilişki 2005’e kadar sürdü. Ayrıldıktan sonra Sibel Bilgiç, bid televizyon kanalında geçirdiği hastalık sonrasında Mehmet Ali Yılmaz’ın aramadığını belirterek ondan yakındı. Yılmaz’ın yanıtı şöyle oldu: “Şimdi bizde Karadenizlilik var ilişki bittikten sonra başka bir hanımla birlikteyken, başka bir aşk yaşarken biten bir konuya bakmıyoruz. Şemdi 26 yaşında bir hanımla birlikteyim.”

Yamyam gafı

1997’de bir kez daha Trabzonspor başkanlığına adaylığını koydu ve 2000 yılına kadar kulübün başında kaldı. Üçüncü başkanlık döneminde en büyük gaflarından birini yaptı. 1999’da İngiliz futbolcu Kevin Campbell’i ırkçı sözlerle eleştirdi. Yılmaz, “Biz de buluyoruz bir yamyam alıyoruz işte. Yani rengi bozuk. Alıyoruz ama atmıyor anasını satıyım. Ben mi atacağım golleri?” dedi. Campbell’in menaceri sözleşmenin feshi için FIFA’ya başvurdu. Mehmet Ali Yılmaz, Campbell konusunda sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtirken “Barışalım diye davet ettik gelmedi. Eğer gitmek istiyorsa, aldığı parayı getirir gider” diye konuştu. Yılmaz, kendisini ırkçılıkla suçlayanlara karşı ise şunları söyledi: “Bu sinirle söylenmiş bir söz. Bizim Türkçemizde ‘‘yamyam gibi üşüşmek deyimi var. Biz ona bir şey demedik ki. Hem ben ‘Arap’ demek istedim.”

Oyuncu Everton’a transfer olurken Yılmaz, onun için “Gol makinesi diye aldık çamaşır makinesi çıktı” dedi.

Olaylı Fenerbahçe maçı için konuşmuştu: Hiç yakışmadı bize

Üç kez başkanlık görevini yürüten Mehmet Ali Yılmaz, Trabzonspor camiasının en önemli isimlerinden biriydi. Yılmaz, en son holiganların sahaya indiği Trabzonspor- Fenerbahçe karşılaşması için Karadeniz Gazetesi’ne şunları söylemişti: “Bu bize hiç yakışmadı, hazır şekilde stada gelmek bir organizasyondur. Bunu yapanlar cezasız kalmamalı. Trabzon’da niye böyle provokasyon için sahaya geliyorlar? Her dakika şişe doldurdular sahayı! Güvenlik zafiyeti bir, giriş zafiyeti iki, önceden planlanma üç. Ne yapmaya çalıştılar? Fenerbahçe bir şey yapmadı ki! Kim oynarsa o kazanır, maçta ufak tefek hatalar olabilir. Sorumluların acilen cezalandırılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, Zaten 30 puan fark var, böyle abartmanın alemi ne? Trabzonspor’un iyiliğini isteyenler böyle tribünleri dolduracak hıyarlarsa, daha önceden yapmaları gerekirdi. 30 puan fark olmadan… Çok bozuldum, çok üzüldüm. Hiç yakışmadı bize. 30 puan gerideyiz be, hiç böyle olmadık! Niye bunu kompleks yapıyoruz?”

1992 mayısında dönemin bakanı Yılmaz, Federasyon Kupası`nı kazanan Trabzonspor`u makamında kabul etmişti.

Trabzonspor’dan başsağlığı mesajı

Trabzonspor, Yılmaz’ın başkanlığı döneminde 1982-1983 sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1983-1984 sezonunda lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası, 1984-1985 sezonunda Başbakanlık Kupası olmak üzere dört kupa kazandı. Bordo mavililer, Yılmaz için başsağlığı mesajı yayımladı. ‘Onursal Başkanımız Mehmet Ali Yılmaz’ı kaybettik’ başlıklı mesaj şöyle: “Kulübümüze 1 Lig Şampiyonluğu, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası ve 1 de Türkiye Kupası’nın yanı sıra sayısız başarılar kazandıran Onursal Başkanımız Mehmet Ali Yılmaz’ı kaybettik. Yakınlarının, sevenlerinin, camiamızın ve futbol ailesinin başı sağ olsun.”

Türkiye Futbol Federasyonu ile Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray da Ali Yılmaz için taziye mesajı yayımladı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.