Spor iyileştirir! Depremden sonra Kahramanmaraş’ta ilk santra

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta peşi sıra yaşanan iki büyük deprem sonrası meydana gelen yıkımın etkisiyle bölgede hayat resmen durmuştu. Acı günün üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçtikten sonra Maraş'ta ilk resmi futbol maçı yapıldı.

Spor 7 Eylül 2024
Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından futbol şehre yeniden döndü.

6 Şubat 2023 sabahı Türkiye acı bir güne uyandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gece saat dört sularında büyüklüğü 7.7 ölçülen ve yaklaşık 100 saniye süren depremden 11 ilde yaşayan binlerce kişi etkilendi. Bölgeye uzak olup yaşananları güne uyandıktan sonra takip etmeye başlayanlar ikinci felakete anbean tanık oldu. Yayın kuruluşları bölgeden canlı görüntüleri ekrana yansıtırken saat öğle bir buçuk civarı ikinci bir deprem daha meydana geldi. Bu kez merkez üssü Elbistan olarak açıklanan sarsıntının büyüklüğü 7.6’ydı. İlk depreme dayanan binaların birçoğu ikinci büyük sarsıntıda yerle bir oldu.

Kahramanmaraş’ta aynı gün içerisine yaşanan iki büyük deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları uzun süreler devam etse de 62 binin üzerinde insan hayatını kaybetti, on binlercesi ise yaralandı. Kahramanmaraş başta olmak üzere Türkiye’de 11 ilde yıkıma neden olan depremler bölgede hayatın durmasına sebep oldu. Yaşanan afet sebebiyle Hatayspor ve Gaziantep FK Süper Lig’den çekilmek zorunda kaldı. Tesisleri ve stadyumu yapısal hasar alan Hatayspor o tarihten bu yana maçlarını hala Mersin’de oynuyor. En üst seviye ligdeki bu iki takımın yanı sıra alt lig ve amatör kümelerde de deprem bölgesinin takımlarının tamamına yakını faaliyetlerine ara verdi. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş ise yaşanan afetten en çok etkilenen şehirlerden biriydi. Unutulmak istenen günün üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçti ve şehirde futbol topu ilk kez 7 Eylül 2024 Cumertesi günü dönmeye başladı.

Şehre aylar sonra dönen futbol, stadyumu tıka basa dolduran taraftarlar tarafından yaşanan özlemi anlatır biçimde büyük bir ilgiyle takip edildi. Depremin ardından oynanan ilk resmi maç öncesi Kahramanmaraş temsilcisinin başkanı Gaffar Akarca, 6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybeden futbolcuların ailelerine forma hediye etti. Bu esnada duygusal anlar yaşanırken yaşama veda eden futbolcuların fotoğrafları da sahanın kenarına asıldı. Renkleri kırmızı-beyaz olan Kahramanmaraş İstiklal Spor futbolcuları maça siyah formayla ve ellerinde depreme kurban verdikleri arkadaşlarının fotoğraflarının bulunduğu ‘Rahmetle anıyoruz’ yazılı pankartla çıktı.

Maraşlı futbolcular maça ellerinde hayatını kaybeden arkadaşlarını andıkları bir pankartla çıktı.

Deprem felaketi sonrası kurtarma çalışmalarında enkaz altından duyulan bir düdük sesine o günlerde nasıl sevinildiyse, TFF 3’üncü Lig 4’üncü Grup’ta mücadele eden Kahramanmaraş İstiklal Spor’un sezonun ilk maçında sahasında Ağrı 1970 Spor’u ağırladığı karşılaşmanın ilk düdüğüne de tribünler tarafından öyle sevinildi. Mücadeleyi ev sahibi Kahramanmaraş İstiklal Spor 32’nci dakikada Sadık Baş’ın ayağından bulduğu golle 1-0 kazanmayı başardı.

TFF kararıyla lig yükseltilmişti

Kahramanmaraş İstiklal Spor, 2022-23 Bölgesel Amatör Lig 2’nci Grup’ta mücadele ederken oynadığı 15 maçta 14 galibiyet ve bir beraberlik almış, attığı 45 gole karşılık sadece üç gol yemişti. 6 Şubat depremlerinde kulüp tesisleri çöken ve beş futbolcusunu kaybeden takım depremler öncesinde ligde ilk sırada yer aldığı için TFF tarafından 3’üncü Lig’e çıkartılmıştı.

Yılanlar döndü ve İngiltere formasıyla İrlanda'yı zehirlediYılanlar döndü ve İngiltere formasıyla İrlanda’yı zehirledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.