Sporda cuma ateşi! Dallas Mavericks finalist, Dortmund karıştı

NBA'de finalin ismi belli oldu. Şampiyonlar Ligi kupasını almak için sahaya çıkacak Dortmund'da sponsor krizi yaşanıyor. Tekvandocu Merve Dinçel'in hayatı belgesel oldu. İşte cuma günü spor dünyasında yaşananlar...

Spor 31 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İşte spor dünyasında cuma günü öne çıkan gelişmeler.

Sporda hareketli bir cuma günü yaşanıyor, NBA finalinde Boston Celtics’in rakibi Dallas Maverics oldu. Dallas ekibinde toplam 72 sayı atan Luca Doncic ve Kyrie Irving Minnesota Timberwolves’u deviren isimler oldu. Şampiyonlar Ligi finali oynayacak Borussia Dortmund’da Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall ile sponsorluk anlaşması imzalanması kriz çıkardı. Dünya ve Avrupa Şampiyonu Milli Taekwondocu Merve Dinçel’in kariyeri ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na uzanan yolculuğu belgesel oldu. İşte spor dünyasında cuma günü yaşananlar…

NBA’de Dallas Mavericks, Minnesota Timberwolves’u 124-103 yenerek 2011’den sonra ilk kez finale kaldı. 4-1 ile konferans şampiyonu olan Dallas ekibi, maçı domine ederken ilk yarıda 44 sayı atan Luka Doncic ile Kyrie Irving, takımını soyunma odasına 29 sayı üstün götürdü. İlk 153 saniyede 12 sayı atan ve ilk çeyrekte 20 sayı bulan Doncic, 36 sayı 10 ribaunt, beş asist iki top çalma ile maçı tamamladı. Irving ise 36 sayı dört ribaunt 5 asistle katkı verdi ve galibiyeti getirdi. İkilinin 72 sayısı Dallas’ı NBA finaline götürdü.

Son beş deplasman maçını kazanan Dallas’ta PJ Washington 12 sayı 7 ribaund 2 asist ile oynarken Daniel Gafford 11 sayı 9 ribaund üretti. Seriyi uzatma maçında evinde varlık gösteremeyen Minnesota’da Anthony Edwards 28 sayı dokuz ribaunt, 6 asist, Karl Anthony-Towns 28 sayı 12 ribaunt ile mücadele etti.

Ankaragücü, teknik direktör Emre Belözoğlu ile yollarını ayırdı


2023-2024 sezonunu 17. sırada tamamlayarak 1. Lig’e düşen Ankaragücü, teknik direktör Emre Belözoğlu kararını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duyurdu. Sarı-lacivertli kulübün açıklamasında, “Teknik direktörümüz Emre Belözoğlu ile yapılan görüşmelerin ardından karşılıklı anlaşılarak yollarımızın ayrılması konusunda mutabakata varılmıştır. Emre Belözoğlu’na emekleri için teşekkür eder bundan sonraki kariyerinde başarılar dileriz” denildi. Teknik direktörlük kariyerinde daha önce Fenerbahçe ve Başakşehir takımlarında da görev alan Belözoğlu, Ankaragücü ile küme düşme üzüntüsü yaşadı. Başkent ekbinde göreve sezonun 8. haftasında getirilen Belözoğlu yönetimindeki sarı-lacivertli ekip, ikinci yarıda başarılı sonuçlar elde edemedi. Belözoğlu idaresinde Türkiye Kupası’nda yarı final oynayan Ankaragücü, 43 yaşındaki çalıştırıcıyla ligde 31 maçta 7 galibiyet, 13 beraberlik, 11 yenilgi yaşadı. Ligin ikinci yarısındaki 19 haftada sadece dört galibiyet elde edip, 19 puan toplayabilen Ankaragücü, altıncı kez Süper Lig’e veda etti.

Dortmund’u karşıtıran sponsor! Silah firmasıyla üç yıllık imza

Rheinmetall, üç yıl boyunca Dortmund’a sponsor olacak.

Şampiyonlar Ligi finalinde Real Madrid ile karşılaşacak Borussia Dortmund’da sponsor kirizi yaşanıyor. Kulübün yeni sponsoru, üç yıl boyunca Almanya’nın en büyük silah üreticisi Rheinmetall oldu. Ancak yapılan anlaşma, savaş karşıtı taraftarları kızdırdı. Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında açılan ‘Savaşı durdur’ pankartını hatırlatan taraftarlar anlaşmanın iptal edimesi için imza kampanası başlattı. Dortmund’un ezeli rakibi Schalke 04, Rusya’nın en büyük şirketi Gazprom ile olan anlaşmasını tepkilerin ardından iptal etmişti.

Fenerbahçe’den sakatlık açıklaması: Marko Guduric

Fenerbahçe, Marko Guduric’in sakatlığını duyurdu.

Perşembe akşamı Süper Lig yarı final serisi ilk maçında Beşiktaş’ı 96-88 yenen Fenerbahçe, seride 1-0 öne geçti. Sarı-lacivertlilerde Sırp oyuncu Marko Guduric sakatlık yaşadı. Oyuncunun sakatlığıyla alakalı kulüpten “Oyuncumuz Marko Guduric, 30 Mayıs Perşembe günü (dün) oynanan Beşiktaş Emlakjet karşılaşmasında kasık bölgesinde sakatlık yaşamıştır. Sporcumuzun Acıbadem Ataşehir Hastanesi’nde yapılan kontrollerinin ardından birinci evre kas yaralanması tespit edilmiş olup tedavisine başlanmıştır. Marko Guduric’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, en kısa sürede takıma katılmasını temenni ediyoruz.” açıklaması geldi.

Çukurova Basket’in yeni hocası Victor Lapena oldu

Kadınlar Basketbol Süper Ligi ekibi Çukurova Basket’te başantrenörlüğe Victor Lapena getirildi. Kulüpten yapılan açıklamada, Kanada Kadın Milli Takımı’nı çalıştıran İspanyol başantrenör Victor Lapena ile üç yıllık anlaşma sağlandığı belirtilerek, “Yeni başantrenörümüz Victor Lapena’ya hoş geldin diyor, kendisine ve kulübümüze başarılarla dolu bir sezon diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Tekvandocu Merve Dinçel’in ‘mücadelesi’ begesel oldu

Merve Dinçel, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya almak istiyor.

Dünya ve Avrupa Şampiyonu tekvandocu Merve Dinçel’in kariyeri ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na uzanan yolculuğu belgesel oldu. Allianz Türkiye tarafından hazırlanan ‘Mücadele’ isimli belgeselde hayatı anlatılan Merve Dinçel, “Hedeflerim de hayallerim de hayatım devam ettiği sürece bitmeyecek” derken olimpiyatlarda kadınlar tekvandoda Türkiye’ye ilk altın madalyayı getirmekte kararlı olduğunu belirtiyor.

Vargas Hava Yolları'nda 'ekonomi' yok! Son kurban SırbistanVargas Hava Yolları’nda ‘ekonomi’ yok! Son kurban Sırbistan

Cavani’den milli takıma veda

Cavani Uruguay Milli Takımı’ndan emekli oldu.

Uruguay’ın yetiştirdiği en özel golcülerden biri olan Edinson Cavani ülkesi milli takım formasına veda etti. 37 yaşındaki futbolcu 136 kez terlettiği ve 58 gol sevinci yaşadığı formayı bir daha sırtına geçirmeyeceğini kişisel sosyal medya hesabından açıkladı. 14 senelik milli takım kariyerini sonlandıran yıldız “Bugün kelimelerim az ama derin. Yıllar boyunca bu yolun bir parçası olan herkese tek tek teşekkür ederim. Bu dünyada en çok sevdiğim şeyi, ülkemi temsil eden bu formayı giydiğim için kutsandım ve her zaman da öyle kalacağım. Hiç şüphesiz çok güzel yıllardı. Söyleyecek, anlatacak ve hatırlayacak binlerce şeyim var ama bugünü kariyerimin bu yeni aşamasına adamak ve şu anda olmam gereken yere sahip olduğum her şeyi vermek istiyorum. Bu güzel formayı giyerek sahaya çıkma sırası bana geldiğinde olduğu gibi, kalbim hala atıyor olsa da kenara çekilmeye karar verdim. Tüm taraftarlarıma güçlü bir kucaklaşma gönderiyorum.” dedi.

Cavani bu yaz düzenlenecek Copa America’da da yer almayacak. 2022’den beri milli takım formasını giymeyen oyuncu milli takım tarihinde Luis Suarez’in ardından en fazla gol atan Uruguaylı oyuncu konumunda. Oyuncu 2010’da Dünya Kupası yarı finali oynayan ve 2011’de Copa America kazanan kadroların parçasıydı.

LGBTQ logosunu kapatan Camara’ya dört maç ceza

Camara’ya Ligue 1’den ceza.

Ligue 1’de Monaco forması giyen Mohamed Camara son haftada Nantes’a karşı oynanan mücadelede LGBTQ bireylere destek amacıyla formada yer alan logoyu kapatmasından ötürü dört maç ceza aldı. Takımının 4-0 kazandığı karşılaşmada bir de penaltı golü atan Camara iki ekibin oyuncularının toplu olarak homofobi, bifobi, interfobi ve transfobiye karşı uluslararası günü destekleyen bir pankartın önünde çektirdiği fotoğrafta da yer almamıştı. Ligden yapılan açıklamada “Oyuncu Mohamed Camara’yı dinleyen Komisyon, Camara’nın toplantı sırasında homofobiyle mücadele konusunda farkındalık yaratmak için bir veya daha fazla eylemde bulunmayı reddettiğini belirterek dört maç men cezası verdi.” dendi.

Ligue 1’in son yıllarda yürüttüğü kampanya daha önce de bazı direnişlerle karşılaşmıştı. Geçtiğimiz sezon Toulouse, kulübün homofobi karşıtı kampanyaya katılmasına karşı çıkan bazı oyuncuları Nantes ile oynanacak maçın kadrosundan çıkarmıştı. Idrissa Gueye, Paris Saint-Germain’in Mayıs 2022’de Montpellier ile oynadığı maçta oyunculardan gökkuşağı figürlü formalar giymelerinin istenmesi üzerine maça çıkmamış, bir önceki sezon da benzer durumdaki karşılaşmada forma giymemişti. Fransa’da bir dizi siyasi figür tarafından eleştirilen Gueye, eşcinselliğin yasadışı olduğu Senegal’de destek gördü.

Sivasspor’da iç transfer harekâtı

Murat Paluli iki sezon daha Sivas’ta.

Süper Lig ekiplerinden Sivasspor’un yaptığı açılamaya göre Murat Paluli’yle iki yıllık sözleşme uzatıldı. Kulüpten yapılan açıklamada “2023-2024 sezonu sonunda kulübümüzle olan sözleşmesi sona eren futbolcumuz Murat Paluli’nin sözleşmesinin yenilenmesi konusunda sporcumuz ile anlaşmaya varıldı. Paluli, Başkan vekilimiz Bahattin Eken’in katıldığı imza töreninde 2025-2026 sezonunun sonuna kadar kendisini EMS Yapı Sivasspor’umuza bağlayan sözleşmeye imza attı. Murat Paluli’ye formamız altında nice başarılar diliyoruz.” dendi.

Öte yandan deneyimli kaleci Ali Şaşal Vural’la da sözleşme uzatan Anadolu ekibinden “Ali Şaşal Vural’ın Sivasspor forması altında büyük başarılara imza atmaya devam etmesini temenni ediyoruz.” açıklaması geldi. Ali Şaşal 2016’dan kırmızı-beyazlı formayı giyiyor. Ali Şaşal iki sezon daha Sivas forması giyecek. Öte yandan Alaaddin Okumuş, Sivasspor Kulübü Başkan Vekili Bahattin Eken’in katıldığı törende 2025-2026 sezonunun sonuna kadar kendisini Sivasspor’a bağlayan sözleşmeye imza attı.

Gençlerbirliği’nde Recep Karatepe dönemi

Gençlerbirliği, teknik direktör Recep Karatepe ile anlaştı. Kırmızı-siyahlı kulüp, Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal’ın yardımcılığını yapan Recep Karatepe ile 1+1 yıllık sözleşme imzaladı. Teknik direktörlük kariyerinin ilk dönemlerinde Ersun Yanal’ın ekibinde yer alan ve Fenerbahçe ile Trabzonspor’da görev alan 46 yaşındaki Karatepe, 2020-2021 sezonunda ise Gençlerbirliği’nde Özcan Bizati ile çalıştı. Başkent ekibinin Süper Lig’den küme düşmesinin ardından İsmail Kartal’ın ekibine giren UEFA Pro Lisans sahibi Karatepe, Kartal’ın sarı lacivertli kulüpte görev yaptığı ikinci ve üçüncü dönemlerinde kulübede yer aldı. Gençlerbirliği Kulübü Başkanı Osman Sungur, değerli bir teknik adama takımı emanet ettiklerini dile getirdi.

Aston Villa bir kez daha logo değiştirdi

Yedi sezon kullandığı logoyu geçen sezonun başında değiştirdiğini duyuran ve dairesel yeni logosuna geçen Aston Villa bir kez daha değişikliğe gitti. İngiltere Premier Lig ekibi şekil olarak eski logosuna döndüğü tasarımda yukarıdaki “AVFC” yazısı yerine alt kısımda kulübün tam adı ve kuruluş yılına yer vermeyi seçti. Geçtiğimiz sezon kullanılan logo ilk aşamada Chelsea’nin logosuna çok benzemesinden ötürü eleştiri toplamıştı.

Beşiktaş Nika Mühl’ü duyurdu

Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, 23 yaşındaki oyun kurucuyla sözleşme imzalandığı belirtildi. NCAA’de UConn Huskies forması giyen 1,80 metre boyundaki Mühl, Doğu Konferansı’nda iki kez yılın savunma oyuncusu seçildi. UConn tarihinin en çok asist yapan (686) oyuncusu ünvanına sahip Mühl, WNBA 2024 draftında Seattle Storm tarafından draft edildi.

Tofaş Orhun Ene ile devam etti

Basketbol Süper Lig ekiplerinden Tofaş, başantrenör Orhun Ene ile sözleşme uzatıldığını açıkladı. Bursa ekibi bu sezon FIBA Şampiyonlar Ligi’nde son sekize kadar yükselmeyi başarmış, Süper Lig’de ise play-off yarışının dışında kalmıştı. Kulüpten yapılan açıklamada “”Yeni sezonda yeni hedeflere birlikte yürüyeceğimiz değerli koçumuz Orhun Ene’ye görevinde başarılar diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Denver Nuggets’ın yıldızı Aaron Gordon’ın acı günü

Aaron Gordon’ın 33 yaşındaki kardeşi Drew Gordon, geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybetti. Kendisi de kardeşi gibi basketbolcu olan Gordon, UCLA ve New Mexico gibi üniversitelerde oynadıktan sonra profesyonel basketbola adım atmış aralarında Banvit’in de olduğu birçok farklı takımda forma giymişti. 33 yaşında hayatını kaybeden basketbolcu 2014-15 sezonunda dokuz maçlığına Philadelphia 76ers formasını da sırtına geçirmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.