Spor 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Stoperde kim oynarsa oynasın Cim-bom’a gol atmak çok zor!

Stoper ikilisi sürekli değişen Galatasaray, buna karşın kalesine duvar örüp ligin en az gol yiyen takımı olmayı başardı. Dört savunmacısından da yeterli verimi alan sarı-kırmızılılar, şampiyonluk yürüyüşünde defansıyla fark yaratıyor.

Süper Lig’de en iyi savunma yapan takım olarak öne çıkan Galatasaray, 28 maçın 15’inde kalesini gole kapatmayı başardı. Filelerinde toplam 15 gol görüp ligin en az gol yiyen takımı konumunda bulunan sarı-kırmızılılar, bu başarıyı elde ederken alışılagelmişin aksine düzenli bir stoper ikilisiyle oynamadı. Sakatlıklar ve Okan Buruk’un tercihleri sonucu dört stoperinden çıkabilecek altı farklı kombinasyonla da sahaya çıkan Galatasaray, savunma ikilisi kim olursa olsun etkili defansif futbolunu sürdürmeyi başardı.

Ligin ilk yarısında Sacha Boey, tamamında ise Fernando Muslera ve Lucas Torreira’nın da işin savunma kısmında verdiği katkıları göz ardı etmek haksızlık olur. Ancak buna karşın takımların genelde en az değişen ve birbirine uyumlarının en çok önemsendiği mevkisi olan stoper ikilisinde bu kadar farklı denemeler sonucu yine de başarılı olan Galatasaray’ın şimdiye kadar oynadığı 28 lig maçında kullandığı stoper ikililerini ve bu ikililerden aldıkları sonuçları 10Haber olarak inceledik.

Tabloda sadece Süper Lig maçları değerlendirmeye alınmış, istatistiklere Türkiye Kupası ve Avrupa’da oynanan karşılaşmalar dahil edilmemiştir.
İkili Maç Sayısı Galibiyet Beraberlik Mağlubiyet Yenilen Gol Gol Yenmeyen Maç
Abdülkerim – Nelsson 11 8 3 0 6 6
Nelsson – Davinson 8 8 0 0 4 4
Abdülkerim – Davinson 5 4 0 1 4 2
Kaan Ayhan – Davinson 2 2 0 0 1 1
Abdülkerim – Kaan Ayhan 1 1 0 0 0 1
Kaan Ayhan – Nelsson 1 1 0 0 0 1
Toplam 28 24 3 1 15 15

Abdülkerim Bardakçı – Victor Nelsson(%72 galibiyet)

Geçtiğimiz sezon şampiyon kadronun değişmez stoper ikilisi olan Abdülkerim Bardakçı ve Victor Nelsson ikilisi bu sezon da Galatasaray’ın tandemini oluşturan isimler olarak lige başladı. Transferin son günü takıma katılıp ligin beşinci haftasından itibaren kadroya dahil olan Davinson Sanchez sonrası bozulan bu ikili, yine de 11 farklı lig maçına ilk 11’de çıkarak Okan Buruk’un şimdiye kadar en çok görev verdiği stoper tandemi olarak öne çıktı. Galatasaray bu tandemle çıktığı 11 maçın sekizini kazanırken hiçbirini kaybetmedi. Ligde üç kez berabere kalan sarı-kırmızılılar, bu beraberliklerin tamamını Abdülkerim ve Nelsson’un ilk 11 çıktığı maçlarda aldı.

  • 1’inci hafta – Kayserispor(D) 0-0
  • 18’inci hafta – Fenerbahçe(D) 0-0
  • 16’ncı hafta(erteleme maçı) – Sivasspor(D) 1-1

Abdülkerim – Nelsson ikilisiyle Galatasaray, 11 maçın altısında kalesini gole kapamayı başarırken altı kez de gol yeme hüznü yaşadı.

Victor Nelsson – Davinson Sanchez(%100 galibiyet)

Son olarak Dolmabahçe’de oynanan Beşiktaş maçında görev alan Victor Nelsson – Davinson Sanchez ikilisi, derbi maçıyla birlikte bu sezon oynadıkları sekiz karşılaşmanın tamamında son düdüğün ardından galibiyet sevinci yaşadı. Davinson’un gelmesiyle bir dönem yedek kulübesine hapsolup sıkıntılı günler geçiren Nelsson da formunu yükseltmeye başlayıp tekrar ilk 11’e yerleştiği dönemin çoğunda Davinson’un partneriyken kendisini toparladı. Danimarka – Kolombiya ortaklığında çıkılan sekiz maçın dördünde kalesini gole kapatan Galatasaray sadece dört gol yedi. Yüzde yüz galibiyet oranı tutturan Nelsson – Davinson ikilisi, Cim-bom’un liderlik koltuğunda kalmasına büyük katkı sağladı.

Abdülkerim Bardakçı – Davinson Sanchez(%80 galibiyet)

Pek çokları için Galatasaray’ın ideal stoper ikilisi olarak görülen Abdülkerim Bardakçı – Davinson Sanchez ikilisi, bu sezon ligde yalnızca beş maça ilk 11 tandemini oluşturabildi. Şampiyonlar Ligi gruplarında oynanan altı maçın dördünde Okan Buruk’un tercih ettiği ikili, ligde sakatlıklar sebebiyle istenildiği kadar sahaya sürülemedi. Abdülkerim ve Davinson’un birlikte oynadığı beş maçın dördünü kazanan Galatasaray, ligde 28 hafta sonucu gelen tek yenilgisini de bu ikili sahadayken aldı. Hatayspor deplasmanında 2-1 kaybedilen maça ilk 11’de başlayan iki oyuncu da 90 dakika sahada kalmıştı.

Kaan Ayhan – Davinson Sanchez(%100 galibiyet)

Tıpkı Barış Alper Yılmaz gibi Galatasaray’ın pek çok mevkide oynayabilmesiyle elini rahatlatan ve taraftarından ‘Joker’ lakabını alan Kaan Ayhan, her ne kadar Sacha Boey’in ayrılığı sonrası son dönemde takımın ana sağ bekine dönüşmüş olsa da ligin ilk yarısında stoper rotasyonuna da dahil olmuştu. Toplamda dört lig maçına stoper mevkiinde başlayan Kaan’a bu karşılaşmaların ikisinde Davinson partnerlik etti. Kaan – Davinson ikilisiyle Rams Park’ta çıktığı Ankaragücü maçını 2-1, Alanyaspor mücadelesini ise 4-0 kazanan Galatasaray, en arkada bu ikili varken de savunmadaki güçlü oyununu sürdürdü ve puan kaybetmedi.

Abdülkerim Bardakçı – Kaan Ayhan(%100 galibiyet)

Sezona orta saha rotasyonunda Lucas Torreira’nın partneri olarak başlayan Kaan Ayhan, ilk kez takımının ligde oynadığı altıncı maç olan İstanbulspor karşılaşmasında stoper olarak ilk 11’de başladı. Kerem ve Icardi’nin paslaşarak kullanıp kaçırdığı penaltı ve boyanan çimler sonucu yeşile dönen futbolcularla akıllara kazınan mücadelede Kaan’ın partneri Abdülkerim Bardakçı’ydı. İki yerli stoperle çıktığı maçı gol yemeden 1-0 kazanan taraf yine Galatasaray’dı.

Kaan Ayhan – Victor Nelsson(%100 galibiyet)

Galatasaray’ın dört kişiden oluşan stoper rotasyonu ve Okan Buruk’un hiçbir zaman üçlü savunmayı tercih etmemesi dolayısıyla dördün ikili kombinasyonundan oluşabilecek maksimum stoper tandemi sayısı altı olarak öne çıkıyor. Sarı-kırmızılıların değişken stoper ikilileri çarkının altıncı dişlisini de Kaan Ayhan – Victor Nelsson birlikteliği oluşturuyor. Abdülkerim Bardakçı ve Davinson Sanchez’in sakatlıkları sebebiyle kadroda bulunmadığı Süper Lig’in 14’üncü haftasında oynanan Pendikspor maçına Cim-bom, Kaan – Nelsson ikilisiyle çıktı. Barış Alper Yılmaz’ın da ilk kez sol bekte denendiği karşılaşmada stoper tandemini oluşturan ikili, tek maçlık serüvenlerini 2-0’la gelen galibiyet sonucu gol yenmeyen bir maç ve kazanılan üç puanla kapatmış oldu.

TFF'den Süper Kupa'ya yarım saatlik ertelemeTFF’den Süper Kupa’ya yarım saatlik erteleme

Dursun Özbek: O fotoğraf gayrı ihtiyariDursun Özbek: O fotoğraf gayrı ihtiyari

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.