Önceden ilan edilen oldu; Fenerbahçe sahadan çekildi… ‘Süper’ fiyasko!

Yılan hikayesine dönen 'Süper Kupa' finali, tam da önceden ilan edildiği gibi yine oynanamadı. U19'la sahaya çıkan Fenerbahçe, 1 dakika sonra sahadan çekildi, maç yarım kaldı. Futbol Federasyonu'nun kararı beklenecek, maç sahada değil masada bitecek.

Spor 7 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, Süper Kupa maçından çekildi.

Yaz aylarında oynanmayan, 29 Aralık 2023 akşamı Riyad’da  Atatürk krizi sonrası takımların sahaya çıkmadığı, TFF’nin son olarak 7 Nisan’da oynatmaya karar kıldığı Süper Kupa  finali bir kez daha oynanamadı. Haflardır artan gerilimin ve olağanüstü toplanan Fenerbahçe Genel Kurulu’nun aldığı karar sonrası, Fenerbahçe, Şanlıurfa’da oynanacak maça daha dün sabah başka bir maç oynayan U19 takımıyla son dakikada geldi; takım sahada sadece 1 dakika kaldıktan sonra oyundan çekildi.

Fenerbahçe’nin günler önceden ilan ettiği protestosunu yapması ve takımı sahadan çekmesi sonrası kararı tartışmaların odağındaki Futbol Federasyonu verecek. 18 Temmuzda seçimli genel kurul yapma kararı alan Futbol Federasyonu’nun bu kupayla ilgili disiplin yönetmeliği, takımlardan birinin maç sırasında sahadan çekilmesi halinde ne olacağını açıkça düzenlemiyor. O yüzden Federasyon’un ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun alacağı karar yorumla verilecek ve büyük olasılıkla yeni büyük tartışmaların da kapısını açacak.

Dünkü ‘final maçı’ yalnızca bir dakika sürdü. Karşılaşmaya 19 yaş altı takımıyla çıkan Fenerbahçe’ye karşı santrayı yapan Galatasaray, 55. saniyede Mauro Icardi’nin ayağından bulduğu golle öne geçti. Golün ardından santra yapılmadı ve Fenerbahçe takımı, antrenör Murat Zeki Göle’nin talimatıyla sahadan çekildi. Hakem Volkan Bayarslan maçı tatil etti.

İşte Süper Kupa günü…

Fenerbahçe, 2 Nisan Olağanüstü Genel Kurul’da kongre üyelerinin yönetim kuruluna verdiği yetkiyle beraber karşılaşmaya 19 yaş altı takımıyla çıkma kararı aldı. Bu kararın gerekçesi karşılaşmaya yabancı hakem atamasının yapılmaması ve Fenerbahçe’nin aslında dünkü maçın perşembe günü Pire’de Olympiakos’a karşı oynayacağı UEFA Konferans Ligi maçı sebebiyle ertelenmesi isteminin reddedilmiş olmasıydı.

Yönetici Erol Bilecik hafta içi yaptığı açıklamada karşılaşmaya genç takımla çıkacaklarını ve maçın 90 dakika sürmeyeceğini ifade ediyordu. Yani maçın tamamlanmayacağı ve Fenerbahçeli genç oyuncuların sahadan çekileceği aslında baştan ilan edilmişti.

Belirsizlikler içinde bir Süper Kupa!Belirsizlikler içinde bir Süper Kupa!

Galatasaray maça hazırdı

Maç hakkında Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk “Maçın tam ne olacağını bilmesek de biz burada karşılaşma için hazırız. Kupayı kazanıp burada taraftarımızla kutlamak istiyoruz” yorumunu yaparken başkan Dursun Özbek de “Keşke Fenerbahçe’yi de burada görseydik” yorumunu yapıyordu.

Fenerbahçe’nin sahaya U19 takımından genç oyuncularla çıkacak olması ve maçın tamamlanmama ihtimali nedeniyle Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa karşılaşması iddaa bültenine dahil edilmedi. Bahis Türkiye’ye girdiğinden beri ilk kez bir Galatasaray-Fenerbahçe maçı bültende yer almadı.

Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında centilmenlik rüzgarı!Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında centilmenlik rüzgarı!

U19 takımı sabah bir maç oynadı

Fenerbahçe, Süper Kupa finaline U19 takımıyla çıkacağını önceden ilan etmişti ama bir sorun vardı: U19 takımının aynı gün Giresunspor ile ‘Elit Lig’de maçı vardı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a göre Federasyon bütün Elit Lig maçlarını cumartesi günü oynatmış, bir tek Fenerbahçe-Giresunspor maçını pazar gününe bırakmıştı. Ali Koç’a göre bu ‘kasıtlıydı’.

Nitekim Fenerbahçe-Giresunspor Elit Lig maçı dün saat 12.00’de oynandı. Fenerbahçe takımı bu maçı 4-1 kazandı. Ardından Fenerbahçeli oyuncular, maç sonrası apar topar havaalanına gitti ve Fenerbahçe uçağıyla Şanlıurfa’ya uçtu.

Protesto haktır sonrasını sonra konuşuruzProtesto haktır sonrasını sonra konuşuruz

U19 takımı maçını yeni bitirmişti ki, Fenerbahçe resmi sosyal medya hesaplarından “Günün antrenmanı” başlığıyla A takımının idmandaki fotoğrafları yayınlandı. A takım Olympiakos maçının hazırlıklarını İstanbul’da sürdürüyordu, Şanlıurfa’ya gitmeyeceği belliydi.

Fenerbahçe U19 takımını taşıyan uçak saat 18.00 sularında Şanlıurfa’ya indi. Kafilede Başkan Ali Koç da vardı ve Koç maç öncesinde Urfa’da gazetecilere oldukça uzun ve ayrıntılı açıklamalar yaptı. Ali Koç’un açıklamalarıyla ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Fenerbahçe Şanlıurfa’ya geldi.

Programa göre maç 21.30’da başlayacaktı. Saat 21.20’de Fenerbahçe Başkanı Ali Koç stadyuma geldi, tribünlere çıktı. Tribünlerin Galatasaray’a ayrılan kısmı tamamen doluyken Fenerbahçeli taraftarlara ayrılan kısmında boşluklar dikkat çekti. Galatasaray’dan Kerem Demirbay’ın Süper Kupa’yı yerinden alıp biraz gezdirdikten sonra yerine bırakması dikkat çekti. Tribünlerden “Ali Koç dışarı” tezahüratları yükseldi.

Birkaç dakika sonra takımlar sahaya çıktı, seremoni yapıldı. Maç, Galatasaraylı oyuncuların başlama vuruşuyla başladı. Daha maç başlar başlamaz Galatasaraylı Icardi gol attı ve Galatasaray 1-0 öne geçti, Galatasaray A Takımı futbolcuları bu gole çok sevindi ama bu golün santrası yapılmayacaktı. Fenerbahçeli genç oyuncular gol sonrası Teknik Direktör Murat Zeki Göle’nin talimatıyla sahadan çekildi.

Futbol 22 kişinin oynadığı ve Türkiye’de sürekli kaosa neden olan bir oyundur…Futbol 22 kişinin oynadığı ve Türkiye’de sürekli kaosa neden olan bir oyundur…

Birkaç dakika sahada bekleyen hakem Volkan Bayarslan, daha yardımcılarıyla birlikte soyunma odasına gitti. Bu sırada Galatasaraylı futbolcular sahada  sevinmeye başladılar. Biraz sonra hakem Volkan Bayarslan karşılaşmayı tatil etti. Bu karar sonrası Galatasaraylı futbolcular kendi aralarında çift kale maç yapmaya başladılar.

Fenerbahçe kafilesinin takım sahadan çekildikten hemen sonra stadyumu terk ettiği ve havaalanına gitmek üzere yola çıktığı görüldü. O sırada Galatasaray takımı yedekler ve ilk 11 oyuncuları kendi aralarında maç yapmaya devam ediyordu.

Fenerbahçe kafilesi İstanbul’a dönmek için Şanlıurfa Havaalanına doğru giderken Fenerbahçe kulübünden bir sosyal medya paylaşımı geldi. Paylaşımda “Kazanmak için değil doğruları savunmak için sahaya çıktığımız bugünde, tavrımızı özetlemek adına vurgulamak istediğimiz şey şudur ki; “Sadece futbolda değil yarıştığımız her branşta 117 yıllık mazisiyle Türk sporuna hizmet eden, müzesinde alınterinin, emeğin izlerini taşıyan binlerce kupası olan, 30 milyon taraftarıyla ülkesinin milli değerlerini benliğinde hisseden Dünyanın En Büyük Spor Kulübü olarak Dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da dik durmaya devam edeceğiz.” sözleri yer aldı.

Dursun Özbek: Ortam daha da gerilecek…

Saat 22.45 sularında açıklamalarda bulunan Dursun Özbek ” Üzülerek söylüyorum ki bunu beklemiyorduk. Bu derbiyi seyrettirmenin keyfini yaşamaktansa, saçma sapan garip bir durum yaşadık. Akıl tutulması yaşandı. Çok önemli, 100. yıl kupası. Buranın insanlarına bu derbiyi izlettirmek varken ummadık bir şeyle karşılaştık. Bu maçın geliri depremzede kardeşlerimize gidecekti. Tribünde bir taraf dolu, bir taraf boş. U19 takımındaki çocuklara yazık değil mi? Kendi amaçlarınıza bu çocukları neden alet ediyorsunuz? Tarihe kötü geçecek bir kupa finali. Cumhuriyetin 100. yılına yakışmayan bir final oldu. Önümüzdeki günler daha da gerginleşecek. Ben Türk futbolundan bu gerginliğin gitmesi taraftarıyım. Türk futboluna yakışacak davranışlar içinde olunmasını diliyorum. Böyle bir final, yakışmadı. Akşam eve gittikten sonra ‘Ne yaptık?’ diye düşünmelerini istiyorum” dedi.

Özbek, Ali Koç’la görüşüp görüşmedikleri sorusuna “Normalde protokole gelmeleri lazımdı, gelmediler. Neyi protesto ediyorlar bilmiyorum” yanıtını verdi. Galatasaray Başkanı, TFF’nin seçim kararı hakkında “Kulüpler Birliği bunu istiyordu. TFF de gerekeni yaptı, erken seçim kararını aldı. Yeni yönetimin seçilmesi için de bir süreye ihtiyaç var. Aradaki zaman makul. Hayırlı olsun. Herkesin şunu anlaması lazım. Akıl tutulması içinde bunlar var. Erken seçim kararını TFF almış ve açıklamış. 20 gün çok mu önemi seçim kararı için? Federasyonun kararına da saygı duymak lazım. Kulüpler Birliği’nin erken seçim kararına da uydular. Bu tepkilerin altında maksat olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Erden Timur: Geceleri rahat uyuyorum

Erden Timur Süper Kupa sonrası açıklamalarda bulundu.

Timur “Gerginlik devam ederse farklı şeylerin olmasından endişe ediyoruz. Hepimiz kendimize haksızlıklar olduğunu iddia ediyoruz. Bunun vuku bulduğu yer saha. Ne yaşanırsa yaşansın, anlatılanların vuku bulduğu yer saha. Toplumun her kesimin gerçekten de bu haksızlıkların olup olmadığına dair bilgi sahibi olması için veri, şeffaflık. Yarından tezi yok şu yabancı hakemleri seçip gerçekten öncelikle bu sene, sonra geçmiş senelerin hepsinin bakılması gerekiyor. Tekrar tekrar iletiyorum. Bu şekilde olursa şu şekilde haksızlık yapıldı, ortaya çıksın. Baştan bunların hepsinin sonucunu herkes kabul etsin, biz ediyoruz nitekim, toplumun fanatik kesimi hariç herkes gerçeği görsün ki soru işaretleri azalsın. Bu kaosun kimseye faydası yok” dedi. 

Timur şeffaflık vurgusu yaparken Ali Koç’un kendisi için “Rahat uyuyor mu?” sözüne “Rahat uyuyorum, sorun yok. İnsanın rahat uyuması iç huzuruna bağlı. Kime ne derse desin rahat uyuyoruz. Karşıtlık olması toplumu gerecek. Çok fazla söylenen laf var. Bana herhalde 20’ye yakın hakaret edildi. Ben kimseye hakaret etmedim. Ben yönetici konumundaki birçok insandan daha gencim. Herhalde en tecrübesiz bir şekilde böyle şeylere karşılık verebilme ihtimali olan yaştayım. Ki karşılık versem kendi camiamdan çok daha olumlu şeyler alırım. Karşılık vermemek, farklı türlü de algılanıyor. Öyle algılamaya rağmen toplumun gerilmemesi için gerekeni yapmak lazım. Gerekeni yapmak bu. Ne denirse densin karşılık vermemek, çözüm önerisi sunmak. Bir an önce bu çözüm önerileri hayata geçirilmeli” diyerek yanıt verdi.

Dünya basını Süper Kupa'yı böyle gördü: Türkiye'de kaosDünya basını Süper Kupa’yı böyle gördü: Türkiye’de kaos

TFF’nin seçim kararı hakkında da değerlendirmede bulunan Timur “Kulüpler Birliği, seçime gidilmesi için imza toplamaya başlıyordu. İmzaya başlandı. Pazartesi imza toplanacak dendi. TFF, temmuzda seçime gidiyoruz dedi. Kulüpler Birliği’nin tavrıyla amaç hasıl oldu. Doğru bir TFF, doğru kurullar olsun. Rekabet edecek insanlar şimdiden çalışmaya başlayacak. 1 ayda olsun dersek, toplam listeler, kurullar 100’e yakın isimden oluşuyor. Bir insan 100’e yakın insan toplayacak falan bunlar mümkün değil. TFF bu kararı vermiş, temmuzda seçime gidilecek. Mevcut federasyon yerine yeni TFF seçilecek. Bizim kulübümüz de seçim istiyor. İmzayla seçime götürülsün dendi, o imzalara gerek kalmadan seçim açıklandı. Durum bu şekilde” dedi.

Timur, temiz eller operasyonunun yapılması gerektiğini söyleyip gerginliğin azalması için Fenerbahçe’yle aynı masaya oturmayı kabul edeceklerini belirterek sözlerini noktaladı.

Sen en güzel duyguların katilisin!Sen en güzel duyguların katilisin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.