Tarihi Kırkpınar’da Başpehlivan belli oldu: Yusuf Can Zeybek bir kez daha kazandı

663'üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde son gün geride kaldı. Başcazgırın değiştiği ve ağalığın 35 milyon liraya kazanıldığı günde rakiplerine üstün gelen Yusuf Can Zeybek üst üste ikinci yılda da başpehlivan oldu.

Spor 7 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Kırkpınar'da Yusuf Can Zeybek Başpehlivan oldu.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 663’üncüsü Sarayiçi Er Meydanı’nda yapıldı. Gündüz saatlerindeki karşılaşmalarla başlayan dev etkinlikte gün içinde pehlivanlar birbirlerine üstünlük sağlayarak başpehlivan olma mücadelesini sürdürdü.

Başcazgır veda etti

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başcazgırı Şükrü Kayabaş er meydanlarına veda etti.

Kırkpınar’da bayrak değişimi de yaşandı. Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan başcazgır Şükrü Kayabaş 42 yıldır er meydanlarında cazgırlık yaptığını ve bugün bu görevini sonlandırdığını söyledi. Kırkpınar’da birçok müsabakalara tanıklık ettiğini aktaran Kayabaş birlikte çalıştığı herkese teşekkür etti.

Yeni başcazgır Emin Ger ise duygu dolu anlar yaşadığını belirtti. Kayabaş’ın izinden yürümeye devam edeceklerini anlatan Ger “Ustalıktan ziyade manevi babam, 60 yıl Kırkpınar’a emek vermiş. Cazgırlık sadece spikerlik, iyi konuşmayla değil; seyircilerle olan diyaloğuyla her zaman bize liderlik yaptı. Ben onun ayak izlerini takip ettim. Her zaman ona fikrini soracağım. Ondan öğreneceğimiz daha çok şey var” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kayabaş’a Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim tarafından altın kemer hediye edildi.

Güreş Ağalığı ihalesini Ufuk Özünlü kazandı

Ufuk Özünlü’ye CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da eşlik etti.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde gelecek yılın güreş ağalığı ihalesini düzenlendi. Ağalık sembolü koçu almak için dört altın kemerli ve 15 yıldır güreş ağalığı yapan Seyfettin Selim, Ufuk Özünlü ve Ömür Bodenstaff ihaleye katıldı.

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ağalığın cesaret, mertlik, yürek, vatana, millete bağlılık istediğini belirterek bugüne kadar ağalık yapan tüm ağalara teşekkür edip ihaleyi 23 milyon liradan açtı. Ağa adaylarından Selim ve Bodenstaff bir süre pey yükselttikten sonra yarıştan çekildi. Ufuk Özünlü verdiği 31 milyon 571 bin 952 liranın sembolik anlamı olduğunu, 57’nin Sinop’un plakası, 1952’nin de babasının doğum yılı olduğunu belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Özünlü’ye verdiği peyin memleketi Manisa’nın plakasını simgelemesi açısından 45 milyon 571 bin 952 liraya çıkarması halinde ağalığa iyi bir giriş yapacağı yönünde teklifi oldu. Özünlü de “Doğduğumuz yer değil ama doyduğumuz yerin, İstanbul’un plakasını vererek peyi 34 milyon 571 bin 952 liraya yükseltiyorum” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Bereketi bol olsun, hayırlı olsun” diye konuştu. 664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağalığını kazanan Ufuk Özünlü daha sonra er meydanına inerek davul zurna eşliğinde tribünleri selamladı.

Sıcak hava pehlivanı bayılttı

Murat Gonca baygınlık geçirdi.

Sarayiçi Er Meydanı’nda heyecan çeşitli boylarda yapılan güreşlerle sürdü. Hava sıcaklığının 36 derece ölçüldüğü kentte yağlı şekilde zorlu müsabakalar gerçekleştiren pehlivanları sıcak hava etkiliyor. Küçük orta büyük boy kategorisinde pehlivanlar Sinan Yıldız ve Murat Gonca karşılaştı. Müsabakada rakibine yenilen Murat Gonca bu sırada baygınlık geçirdi. Hakem Murat Orman sağlık ekiplerini çayıra davet etti. Bayılan pehlivana sağlık ekipleri müdahale etti. Er meydanından sedyeyle çıkarılan pehlivan ambulansla Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesine götürüldü.

Organizasyonun son günü başpehlivanlık çeyrek final müsabakaları için güreşçiler Sarayiçi Er Meydanı’na çağrıldı. Serhat Gökmen, Mustafa Arslan, Yusuf Can Zeybek, Hüseyin Gümüşalan, Enes Doğan, Ali Gürbüz, Hamza Özkaradeniz ve Mustafa Taş, kuralarını çekerek eşleşti. Başpehlivanlar eşleşmelerin belli olmasının ardından kol bağlayıp salavatlanmaları sonrası peşreve çıktı ve güreşe başladı. En dikkati çeken güreş “Asların karşılaşması” olarak değerlendirilen Ali Gürbüz ile Hüseyin Gümüşalan arasındaki müsabaka oldu. İki favori başpehlivanın güreşi birbirlerini tartma şeklinde başladı. Müsabakanın normal süresi ayakta ve pasif geçti. Bu duruma tribünlerden tepki geldi. Normal sürede yenişme olmadı ve puanlama bölümüne geçildi. Bu bölümde de boy ve cüsse olarak eşit olan iki başpehlivan birbirine oyun kurmakta zorlandı. Bu bölümün de pasif geçtiği güreşte iki pehlivan da iki ihtarla mücadele etti. Karşılaşmanın 52. dakikasında kasnaktan çekerek çangalla rakibini düşüren Hüseyin Gümüşalan puan alarak yarı finale yükseldi.

Heyecan dolu müsabakalardan biri de Serhat Gökmen ile Hamza Özkaradeniz arasındaydı. Müsabakanın ikinci dakikasında çaprazla bastıran Hamza Özkaradeniz tribünleri coşturdu. Güreşi kazandığını iddia eden Hamza Özkaradeniz kule hakemliğinin kararıyla güreşe devam etti. Bu dakikadan sonra da güreş yine aktif geçti. Müsabakanın 15. dakikasında Serhat Gökmen paçalarından yakalayıp bastırdığı rakibini yendi.
Rakiplerini yenen Serhat Gökmen, Yusuf Can Zeybek, Mustafa Taş ve Hüseyin Gümüşalan, adlarını yarı finale yazdırdı.

Yarı finalde rakiplerine üstünlük kuran 2023 Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek ve 2022 Başpehlivanı Mustafa Taş yeniden başpehlivan olabilmek için finalde karşılaştı.

Final nefes kesti

Başpehlivanın belli olacağı karşılaşma öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Edirne Valisi Yunus Sezer, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş er meydanına inerek başpehlivanlara başarı diledi, grup daha sonra müsabakayı izlemek için protokol tribününe geçti.

Başcazgır Şükrü Kayabaş’ın salavatı sonrası peşreve çıkan başpehlivanları tribünler coşkuyla selamladı. Boy ve cüsse olarak denk olan başpehlivanlar müsabakaya hareketli başladı. Yusuf Can kasnaktan çift dalma yapmak için çokça hamle yaptı, Mustafa ise bu hamleleri bertaraf etmek için yoğun çaba harcadı. Pasif güreştiği gerekçesiyle karşılaşmanın 20’nci dakikasında Mustafa Taş’a ihtar verildi. Bu karardan sonra biraz hareketlenen güreşte Yusuf Can Zeybek’in tek daldığı atağı tribünleri heyecanlandırdı ancak bu hamleden sonuç çıkmadı. Normal sürede risk almak istemeyen iki pehlivan güreşi “puan alanın kazanacağı” puanlama bölümüne taşımak üzere temposuz güreşti. Galibin çıkmaması üzerine puanlama bölümüne geçildi. Puanlama bölümünde Mustafa Taş’a bir ihtar daha verildi.
Yusuf Can Zeybek karşılaşmanın 52. dakikasında Mustafa Taş’ın kasnak ve paçasından yakaladı, rakibini sürerek dengesini bozan Yusuf Can çangalla müsabakayı kazandı.

Yusuf Can Zeybek’in zaferinin ardından ödül töreni düzenlendi. Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, ikinci olan Mustafa Taş ve üçüncülüğü paylaşan Hüseyin Gümüşalan ile Serhat Gökmen düzenlenen törenle kupalarını aldı. Başpehlivan Yusuf Can Zeybek’in altın kemerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz taktı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da dereceye giren başpehlivanların madalyalarını ve kupalarını verdi. 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 2023’ün başpehlivanı Yusuf Can Zeybek’in cuma günü resmi açılış töreninde göndere çektiği Türk bayrağını İstiklal Marşı eşliğinde yine gönderden indirmesiyle sona erdi.

Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek altın kemeri kuşandı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde boylarına göre dereceye giren güreşçiler şöyle:

Minik -1
1. Ahmet Tığlı (Balıkesir)
2. İbrahim Armutlu (Antalya)
3. Doğukan Karakuş (İstanbul)
3. İlker Şahin (Bursa)

Minik- 2
1. Süleyman Tufan (Antalya)
2. Egehan Katrancı (Muğla)
3. Ahmet Kaan Başkurt (Balıkesir)
3. Mustafa Şeref Özgül (Çanakkale)

Teşvik -1
1. Poyraz Bilgin (Tokat)
2. Muhammed Ragıp Acı (Çorum)
3. Kadir Buğra Dikik (Muğla)
3. Rüstem Öztürk (Bursa)

Teşvik -2
1. Volkan Bilgin (Tokat)
2. Fırat Bozca (Balıkesir)
3. Muhammet Özer (Yalova)
3. Mustafa Yanmaz (Yalova)

Tozkoparan
1. Oğuzhan Süleyman Sunar (Antalya)
2. Cengiz Han Dikme (Balıkesir)
3. Ferhat Duman( Sakarya)
3. Can Ergen (İstanbul)

Ayak
1. Ebul Faruk Çakır (Antalya)
2. Selahattin Can (Balıkesir)
3. Mücteba Bera Koç (Tokat)
3. Ramazan Torun (Antalya)

Deste Küçük
1 Osman Gökçen (Antalya)
2. Mahmut Aksungur (Denizli)
3. Uğurcan Humar (Bursa
3. Arda Özmutlu (İstanbul)

Deste Orta Boy
1. Özer Özgür Aslan (Ankara)
2. Abdullah Başar (Balıkesir)
3. Can Osman Sarı (Amasya)
3. Mustafa Naz (Antalya)

Deste Büyük Boy
1. Beytullah Uludağ (Ankara)
2. Bayram Berk Karacan (Antalya)
3. Mustafa Can Erdem (Antalya)
3. Onur Keskin (Bursa)

Küçük Orta Küçük Boy
1. Yusuf İslam Taş (İstanbul)
2. Eren Kalkan (Ankara)
3. Serhat Tekin (Çanakkale)
3. Alper Önal (Antalya)

Küçük Orta Büyük Boy
1. Kutluhan Avşar (Balıkesir)
2. Sinan Yıldız (Kocaeli)
3. Abdulvasi Balta (Kocaeli)
3. Murat Gonca (İstanbul)

Büyük Orta
1. Celal Bayar Çilenker (Antalya)
2. Batuhan Güzel (Antalya)
3. Bekircan Özturgut (Bursa)
3. İlker Durmuş (Antalya)

Başaltı
1. Erkan Taş (İstanbul)
2. Kemal Şahin (Samsun)
3. Onur Susuz (Antalya)
3. Uğur Şimşek (Antalya)

Baş
1. Yusuf Can Zeybek (Antalya)
2. Mustafa Taş (İstanbul)
3. Hüseyin Gümüşalan (Kocaeli)
3. Serhat Gökmen (Kocaeli)

En iyi peşrev
1. Atakan Makas (Edirne)
2. Muzaffer Caner Koşum (Edirne)
3. Yiğit Kartal (Edirne)

Dört şampiyondan Kırkpınar'a vedaDört şampiyondan Kırkpınar’a veda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.