TFF, Süper Lig’in kritik maçlarında yabancı VAR hakemi görevlendirecek

Bu sezonun başından beri yabancı hakem taleplerine kulağını kapatan Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'de sezon sonuna kadar oynanacak kritik öneme sahip maçlarda VAR odasını yabancı hakemlere emanet edeceğini açıkladı.

Spor 12 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Yabancı hakem geliyor, ama VAR'a.

Türk futbolunda uzun zamandır hakemler ekseninden tartışmalar sürerken Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bu konuda yeni bir karar aldı. Federasyondan yapılan açıklamada Süper Lig’in kalan haftalarındaki kritik maçlarda yabancı VAR hakemlerinin görev alacağı açıklandı.

TFF’den yapılan açıklamada yabancı hakemlerin Avrupa’nın üst düzey liglerine ev sahipliği yapan İtalya, İspanya, Almanya, Hollanda ve Portekiz’den geleceğini, bu ülkelerin federasyonlarının da TFF’nin talebini kabul ettiği belirtildi.

Değişim sürüyor

Türk futbolunda sezon içinde alınan kararlarla gemiyi limana yanaştırabilme çabası sürüyor. İlk olarak geçtiğimiz yıl Mehmet Büyükekşi tarafından dillendirilen ‘Yabancı VAR hakemi gelecek’ söylemi sezonun son düzlüğüne girildiğinde hayata geçti. Bundan önceki süreçte tartışmaları azaltmak için sezon ortasında alınan kararlarla ‘Yarı otomatik ofsayt teknolojisi’, ‘Yabancı hakem gözlemcisi’ ve ‘VAR kayıtlarının açıklanması’ gibi önlemler hayata geçirilmişti. Bu yenilikler memnuniyetsizlikleri çözmeyince federasyon son düzlükte en çok tartışmanın yaşandığı VAR odasını yabancı hakemlere bırakmaya karar verdi.

İki dil birden konuşulacak

Yabancı VAR hakeminin görev yapacağı müsabakalarda iletişim dili Türkçe ve İngilizce olacak. Bu nedenle Video Yardımcı Hakem’in yanında İngilizce iletişim kurabilen AVAR, AVAR 2 ve VAR Destekçisi (VAR Support) görev yapacak.

Süper Lig’in 32’nci haftasında biri kümede kalma hattını, ikisi de şampiyonluk yarışını ilgilendiren toplam üç maçta yabancı VAR hakeminin görev alacağı açıklandı. İşte o maçlar:

Ankaragücü-Gaziantep FK
Fatih Karagümrük-Fenerbahçe
Alanyaspor-Galatasaray

Fenerbahçe Pire'de ortadan çöktü: Akıllara Zajc-Krunic ikilisinin geçmişi geldiFenerbahçe Pire’de ortadan çöktü: Akıllara Zajc-Krunic ikilisinin geçmişi geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.