Türk futbol tarihinin altın sayfalarındandı: Christoph Daum

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta başardıklarıyla Türk futbol tarihine geçen Alman teknik direktör Christoph Daum uzun süredir mücadele ettiği kansere yenik düştü ve yaşamını yitirdi.

Spor 25 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Christoph Daum yaşamını yitirdi.

Türk futbolu 24 Ağustos’u 25 Ağustos’a bağlayan gece acı bir haber aldı. Teknik direktörlük kariyerinde Fenerbahçe, Beşiktaş ve Bursaspor’u da çalıştıran Alman teknik direktör Christoph Daum 70 yaşında yaşamını yitirdi. Daum bir süredir kanserle boğuşuyordu. Alman teknik direktör bu savaşı kaybetti. Arkasında onu seven binlerce futbolsever ve Türk futboluna onlarca anı bıraktı. Ölüm haberini Alman futbol insanının ailesi duyurdu. Birçok Türk futbolsever sosyal medyadan 2000’lerin ortasına damga vuran takımı yaratan Alman hocaya veda paylaşımları yaptılar.

Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinden yapılan resmi açıklamada “Eski teknik direktörümüz Christoph Daum’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Daum ailesine, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye bir dostunu, futbol bir değerini kaybetti: Christoph Daum öldüTürkiye bir dostunu, futbol bir değerini kaybetti: Christoph Daum öldü

Futbola Hamborn’da başlayan Daum burada profesyonel olduktan sonra Duisburg ve FC Köln’de orta saha oyuncusu olarak görev yaptı. Bir süre Köln II takımında çalıştıktan sonra 1986 yılında FC Köln’de teknik direktörlük kariyerine adım atan Daum kısa sürede adını duyurdu. Bundesliga’da 1991-92 sezonunda Stuttgart’ı şampiyonluğa taşıyarak ilk büyük başarısını elde eden Daum dikkatleri üzerine çekti. 1993-94 sezonunun ortasında Süper Lig ekibi Beşiktaş’ın başına geçen Alman çalıştırıcı, ilk sezonunda Türkiye Kupası’nı kazanırken bir sonraki sezon lig şampiyonluğuna ulaştı. Bu başarılar Daum’un Türk futboluna attığı ilk imzalar değildi.

Ülkesine dönen çalıştırıcı burada kalburüstü ekiplerden Bayer Leverkusen’in başına geçti. Her ne kadar kupa alma başarısı gösteremese de burada iyi bir yapının başında yer aldı. 2000-01’e kadar görev yaptığı yerden ayrılıp yeniden Beşiktaş’ın başına geçti. Burada bir buçuk sezon çalışan Daum Austuria Wien’le Avusturya şampiyonu olduktan sonra dümeni yeniden Türkiye’ye kıracaktı. Daum’un adresi bu kez İstanbul’un Anadolu yakasıydı. Başarılı teknik direktör “Fenerbahçe yeniden uyanacak” diyerek Aziz Yıldırım başkanlığında üst üste şampiyonluklar hedefleyen Fenerbahçe’nin başına geçti. İlk iki sezon yıldızlarla dolu kadroları başarıdan başarıya koşturup üst üste şampiyonluklar elde etti. Üçüncü sezonun son haftasına da lider girdi. Ancak takım Denizli faciası olarak adlandırılan, taraftarın travma yaşamasına yol açacak 1-1’lik beraberliği yaşadı. Şampiyonluk ezeli rakip Galatasaray’a kaptırıldı. Daum’un görevine son verildi. Alman iki sezon boyunca Köln’ü çalıştırmak üzere ülkesine döndü.

Metin Kurt'u bir de Metin Hoca'dan dinleyinMetin Kurt’u bir de Metin Hoca’dan dinleyin

2009 yazı geldiğinde üç senelik aranın ardından Fenerbahçe yine onun kapısını çaldı. Luis Aragones ile beklediğini bulamayan ekip yine şampiyonluk iddiasıyla bir kadro kurmuştu. Sezonun ilk sekiz maçını kazanan Kanarya bu anlamda dönemin lig rekorunu kırdı. Sezon boyunca Bursaspor’la çekişen ekip son haftaya daha önceki üç Daum sezonunda olduğu gibi yine lider girdi. Ancak son hafta bu kez Kadıköy’de facia yaşandı. Fenerbahçe, rakip kaleye 30’dan fazla şut attığı Trabzonspor maçında 1-1 berabere kalarak şampiyonluğu Bursaspor’a bıraktı. Daum yıllar sonra yaptığı açıklamada “2006’da Appiah o golü atabilseydi ve 2010’da 23 gol pozisyonundan birini gol yapabilseydik karşınızda şuan bir Fenerbahçe imparatoru görüyor olacaktınız” diyecekti.

Bu son, görev süresinin bu kez bir yılla sınırlı kalmasına neden oldu. Bir daha hiç Fenerbahçe’ye dönmemek üzere sarı-lacivertli kulübeden ayrıldı. Ancak bir nesle belki de tarihin en şaşaalı Fenerbahçelerinden birini hediye ederek bu görevi bırakıyordu. Sırasıyla Frankfurt ve Club Brugge’u çalıştıran Christoph Daum’un Türkiye’deki son durağı ise 2013-14 sezonunda Bursaspor oldu. Yeşil-beyazlı ekiple iki yıllık sözleşme imzalayan Daum, kötü sonuçlar nedeniyle ilk yıl dolmadan görevden ayrıldı. Alman, Türk futboluna Süper Lig tarihinde en az 150 maçta görev yapan 72 teknik direktör arasında galibiyet yüzdesi (%65) ve puan ortalaması (2.11) en yüksek isim olarak veda etti. Daum son olarak 2017’de Romanya Milli Takımı’nın başında yer aldıktan sonra teknik direktörlük kariyerini noktaladı.

Doğu ve Batı Almanya'nın madalyalar için doping dolu 'Soğuk Savaş'ıDoğu ve Batı Almanya’nın madalyalar için doping dolu ‘Soğuk Savaş’ı

Alman teknik direktörlerin bir kısmının gelişiminde rol oynayan, Türk futboluna üç lig şampiyonluğuyla damga vurmuş, klas kişiliği ve karizmatik duruşuyla dikkat çeken, verdiği röportajlarla Türk spor basınının en sevdiği figürlerinden “Herr Daum” 2022 Ekim’de yaptığı açıklamada kansere yakalandığını ve tedavi olduğunu duyurdu. Ne kadar özel bir insan olduğunu ülkesi Almanya’da tedavi gördüğü sırada yöneltilen “Neden ben diye sordunuz mu” sorusuna verdiği yanıtla bir kez daha kanıtlıyordu: ““Hayır, asla. Neden ben olmayayım? Milyonlarca insan yaşıyor bu durumu. Ve ben dayanıklılık hakkında konferanslarda ders veren bir insanım, bu aslında içinizde bulunan ve sizi tekrar yerin dibinden ayağa kaldıracak şey. Ve eğer bir kere çocuk kliniğine gittiyseniz, gerçekten kötü kaderin ne olduğunu öğreniyorsunuz. Benim çok güzel bir hayatım vardı ve hemen yarın mutlu bir şekilde ölebilirim.”

Yaklaşık iki senedir tedavisi devam eden, bu süreçte Türkiye’yi ziyaret etmeyi de ihmal etmeyen Daum 25 Ağustos gecesi verdiği mücadeleyi kaybetti ve hayata gözlerini yumdu. Geride üç farklı ülkede şampiyonluklar, sayısız kupa, eşsiz anılar ve kendisine hayran birçok insan bıraktı.

İşte Daum’un kariyer özeti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.