Fenerbahçe ve Galatasaray yine karşı karşıya: VAR kayıtları açıklansın

Fenerbahçe ve Karagümrük'ün karşı karşıya geldiği mücadelenin 35. ve 52. dakikasındaki pozisyonlarda penaltı verilmemesi olay oldu. Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma aynı gece konuşurken Fenerbahçe VAR kayıtlarının açıklanmasını istedi.

Spor 27 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Haftanın tartışılan maçıyla alakalı açıklama geldi: Yeniden oynayabiliriz.

Fenerbahçe ve Karagümrük Süper Lig 13. hafta maçında Kadıköy’de karşılaştı. Maç 2-1 Fenerbahçe üstünlüğüyle biterken Sarı Kanaryalar 3 resmi maç sonra galibiyetle tanıştı. Fenerbahçe’nin liderliğini koruduğu maçın ardından verilmeyen penaltı pozisyonları tartışma yarattı.

Yayıncı kuruluş BeIn Sports’ta yayınlanan Trio programında eski hakemler ve hakem hocaları Deniz Çoban, Bülent Yıldırım, Bahattin Duran 35. dakikada Sebastian Szymanski’ye yapılan faulde Fenerbahçe lehine; 52. dakikada Samet Akaydin’in eline çarpan topta Karagümrük lehine penaltı kararının çıkması gerektiği yönünde kanaat belirttiler.

Özellikle Samet Akaydin’in eline çarpan ve Karagümrük lehine çıkması gerektiği söylenen penaltı kararının çıkmaması, VAR odasının sınıfta kaldığı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Sosyal medyada birçok etiket oluşturuldu ve konu tartışıldı. Pozisyonun ardından Galatasaray’ın saat 13.00’te olağanüstü toplanarak hakem konusu hakkında görüşeceği haberleri yayıldı. Yorumu merak edilen isim Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma Beyaz TV’ye çıktı ve “alatasaray, bizim üzerimizden prim yapmaya çalışıyor. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin benimle ve bizimle problemi var” şeklinde konuştu.

Fenerbahçe'nin tadı Tadic'le yerine geldiFenerbahçe’nin tadı Tadic’le yerine geldi

Fenerbahçe, maçı yeniden oynamaya hazır

Galatasaray’dan henüz açıklama gelmediği saatlerde Fenerbahçe Spor Kulübü Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan bir açıklama yayınladı. Kulübün resmi kanallarından da yayınlanan açıklamada “Karşılaşmada yaşanan kritik pozisyonlara dair spor kamuoyunun yorumlarına saygı duymakla birlikte Galatasaray Spor Kulübü’nün dün maçımıza dair aldığı pozisyonu ‘gülümseyerek’ izledik.” sözleri yer aldı. Gündemi yakınen takip ettiklerini belirten Kızılhan “Sezonun ilk haftasından itibaren hemen hemen tüm kritik anlarda ve gri pozisyonların neredeyse tamamında aleyhimize kararlar verildiği kamuoyunun malumudur. Bu durum dün akşam oynanan VavaCars Fatih Karagümrük maçımızın 33. dakikasında da değişmemiş, penaltı verilmesi gereken pozisyonumuz serbest vuruş şeklinde değerlendirilmiştir.” dedi.

Kızılhan Fenerbahçe lehine net bir penaltının verilmediğinin atlandığını, Karagümrük’ün haklı penaltı beklentisinin maçtaki tek hakem hatası gibi lanse edildiğini açıkladı. Kızılhan sözlerine “Galatasaray Spor Kulübü’nün DNA’sından kaynaklanan bu gündemi kullanma refleksine, haftalardır Fenerbahçe aleyhine kendileri lehine atılan tüm adımları yok sayarak şark kurnazlığı ile algı yaratmasına izin vermeyeceğiz.” diyerek devam etti.

Arda Kardeşler haftanın tartışılan isimlerinden oldu.

Kızılhan geçtiğimiz sezon Galatasaray’ın Sivasspor deplasmanında yaşanan bir ofsayt pozisyonu sonrası VAR kayıtlarının açıklamasıyla ortaya çıkan ofsaytımsı kavramını hatırlattı. Kızılhan Fenerbahçe’nin 9 sezondur şampiyon olamamasına rağmen “Şampiyon yapılacak” algısı yaratıldığını belirterek “Takımımızın oynadığı son maçtaki pozisyondan biri olan 52.dakikadaki penaltı pozisyonunun ve istenirse tüm maçın VAR kayıtlarının açıklanmasını bekliyoruz.” dedi.

Kızılhan açıklamalarının devamında “Takımımızın oynadığı son maçtaki pozisyondan biri olan 52.dakikadaki penaltı pozisyonunun ve istenirse tüm maçın VAR kayıtlarının açıklanmasını bekliyoruz. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak; rakibimiz Vavacars Fatih Karagümrük Takımı’nın da onay vermesi halinde dün akşam oynadığımız müsabakayı yeniden oynamaya da hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

Verilerle savundu

Kızılhan’ın açıkalamaları “üper Lig yayıncı kuruluş beIN SPORTs’ta yer alan TRIO programının verilerine göre 13 hafta itibarıyla Fenerbahçe’nin 5 (beş) aleyhine, Galatasaray’ın 1 (bir) lehine hakem kararı verilmiştir. (Penaltı, kırmızı kart ve gol kararları üzerinden hazırlanan verilerdir.)” sözleriyle noktalandı.

Fenerbahçe tarafından istatistikli anlatım.

Galatasaray’dan Ali Koç ve Fenerbahçe’ye tepki

Akşam saatlerinde Galatasaray cephesinden bu açıklamalara yanıt gecikmedi. Sarı-kırmızılı camia Ali Koç’un hakemler ve MHK hakkındaki açıklamalarına da değinerek “Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sayın Ali Koç’un suç unsuru içeren konuşmasında hakemleri açık bir şekilde tehdit etmesiyle başlayan süreç, dün gece bu kulübün oyuncularının bağırarak hakemin üzerine yürümeleri, aleyhine verilmeyen kırmızı kartlar ve penaltı kararıyla son noktasına ulaşmıştır. En basit futbol kurallarını bilenlerin bile penaltı diyeceği bir pozisyonu, sahip olunan tüm teknoloji ve tecrübeye rağmen görememek, amacın ve planın ne olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir. Türkiye Futbol Federasyonunun, toplumsal kaosu önlemek ve Türk futboluna adaleti getirmek adına başta dünkü tartışmalı pozisyonlar olmak üzere tüm VAR kayıtlarını açıklamadan, bu karmaşadan kurtulması mümkün değildir. Federasyonun bugün göstereceği tutum, Türk futbolunun geleceğine dair niyeti açısından belirleyici olacaktır.” dedi.

Galatasaray Manchester United karşısında 'dalya' deme peşindeGalatasaray Manchester United karşısında ‘dalya’ deme peşinde

“Kazanmak için her yolu mübah sanan zihniyet”

Açıklamanın devamında haksızlık vurgusu yapılarak “Haksızlığı kendi hakkı kabul eden, kazanmak için her yolu mübah sayan bir zihniyetle mücadele ettiğimizi biliyoruz. Bu zihniyetin tek amacı vardır: Zalimin haklı olacağına herkesi inandırmak… Sadece kendilerine ayrıcalık isteyen bu zalimlerin Türk futboluna zerre kadar faydası yoktur. Bugün, Türk futbolunda görev alan hakemler, temsilciler ve görevliler, kirli eller tarafından beslenen sosyal medya hesapları tarafından organize bir şekilde baskı altına alınmıştır. Bunun yanında, medya kuruluşlarındaki yöneticiler ve çalışanlar da sindirilerek bu baskı düzenine boyun eğmek zorunda bırakılmaktadır. Türkiye Futbol Federasyonu, 26.10.2023 tarihli dilekçemizde belirttiğimiz şekilde ve güncel gelişmeleri de dikkate alarak, futbolumuzun tüm pisliklerden arındırılması için gereken adımları derhal atmalıdır. Tüm bu iyi niyetimize rağmen, federasyondaki yetkililer, oluşturulmaya çalışılan bu tehdit, zorbalık ve sosyal medya terörü karşısında anlayamadığımız bir korku ve kaygıyla sessiz kalmaktadır. Buradan kendilerine soruyoruz: Neden korkuyor ve çekiniyorsunuz? Yöneticilerinize, kurul başkanlarınıza, çalışanlarınıza sahip çıkmayarak neyi amaçlıyorsunuz? Neden sorunu temelden çözecek herhangi bir aksiyon almıyorsunuz?” denildi.

MHK bazı hakemlerin fişini çekiyorMHK bazı hakemlerin fişini çekiyor

“Ahlaksızlar, zorbalar”

Galatasaray’ın açıklamasında son olarak taraftarlara seslenildi ve “Buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz ki kulübümüz, tüm bu kirli planları, masa başında yapılan hesapları boşa çıkarmaya, sahada kalmaya ve orada kazanmaya devam edecektir. Son olarak taraftarlarımıza sesleniyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar biz hep birlikte buradayız. Kardeşi kardeşe kırdırmaya çalışan bir ortamın içine bizi çekmeye çalışanların farkında olarak, sağduyulu davranacağız. Yine aynısını yapacağız. Ahlaksızları, zorbaları, parasının ve ilişkilerinin gücüyle zalim olanları teker teker hüsrana uğratacağız! Herkesin alkışladığı şampiyon, yine biz olacağız!” denildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.