Türkiye’den bir yıldız geçti: Gabi Guimaraes

Beş sezon süren VakıfBank kariyerinde kazanmadık kupa bırakmayan Gabi'nin sarı-siyahlılarla olan serüveni sona erdi. Türk voleybolunda büyük izler bırakan Brezilyalı, bu topraklarda her zaman çok özel anılacak.

Spor 14 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Gabi Guimaraes'in başarılarla dolu VakıfBank serüveni beş yılın ardından noktalandı.

Gabi Guimaraes, voleybol sahalarında adeta bir yıldız gibi parlayan Brezilyalı bir sporcu. Yetenekleri, liderlik becerileri ve oyun içindeki zarafetiyle tanınan Gabi, sadece sahadaki performansıyla değil, aynı zamanda dışarıdaki duruşuyla da hayranlık uyandırıyor.

Gabi, 19 Mayıs 1994’te Brezilya’nın Belo Horizonte şehrinde doğdu. Sporla ilgilenmeye başladığı günden itibaren olağanüstü bir yetenek olduğu hemen fark edildi. Önceleri şansını her Brezilyalı gibi futbolda deneyen Gabi, genç yaşta yüzmeyle de uğraştı. 14 yaşına geldiğinde ise hayatını şekillendirecek ve kendisi için bir tutkuya dönüşecek voleybolla tanıştı.

Okuduğu kolejde voleybol oynamaya başlayan Gabi, önceden ilgilendiği diğer sporlar gibi voleybolda da hemen sivrildi. İki yıl sonra 16 yaşına geldiğinde Mackenzie’ye imza atan genç yıldız adayının dillere destan profesyonel kariyeri bu takımda başladı. Kısa sürede Brezilya’nın en yetenekli genç oyuncularından biri olarak kabul edildi. O zamandan beri, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok önemli başarı elde etti.

VakıfBank, Şampiyonlar Ligi biletini kaptı, Gabi'ye veda ettiVakıfBank, Şampiyonlar Ligi biletini kaptı, Gabi’ye veda etti

Mackenzie’de geçen emekleme yıllarının ardından 2012/13 sezonunun başında Rio de Janeiro’ya transfer olan Gabi, beş yıl boyunca bu kulübün formasını giyerek genç yaşta takımının vazgeçilmezi oldu. Oyun stili, hızı, smaçlarındaki gücü, insan üstü sıçrama yeteneği ve olağanüstü refleksleriyle dikkat çeken Gabi için 24 yaşına geldiğinde ülkesinin en büyük takımının kapıları açıldı.

Gio’nun aklına ona karşı oynarken girdi

2018 yılında Minas’a transfer olan Gabi, yeni takımıyla sezonu Brezilya Ligi ve Brezilya Kupası’nda şampiyon olarak tamamladı. Güney Amerika’nın Şampiyonlar Ligi’nde de takımıyla zafere ulaşan Gabi’nin hüsrana uğradığı tek sahne Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda yaşandı. Yarı finalde Eczacıbaşı’nı 3-2 geçip finale yükselen Minas’ta Gabi’nin oyunu dikkat çekti. Final maçında ise rakip Giovanni Guidetti’nin yönetimindeki VakıfBank’tan başkası değildi. Finalde VakıfBank’a 3-0 yenilen Minas, belki de her kulvarda şampiyon olarak tamamlayabileceği bir sezonu tek bir maçla kaçırmıştı ancak o maçın kazananı Gabi’den başkası değildi. Turnuvanın rüya takımına seçilen Brezilyalı, VakıfBank’ın ‘Mastermind’ lakaplı başantrenörü Giovanni Guidetti’den kancayı yemişti. Çalıştığı oyunculara seviye atlatmasıyla meşhur olan ve bu açıdan birçok voleybolcu için tercih sebebine dönüşen Giovanni için oynamak Gabi’ye de cazip gelmiş olsa gerek ki Minas macerasını bir yılda sonlandırıp deniz aşırı hikayeye yelken açma içgüdüsüne karşı koyamadı. Gabi, o sezonun sonunda bir efsaneye dönüşeceği Türkiye’ye, VakıfBank’a transfer oldu.

2018 Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası rüya takımı (En solda Gabi)

Beş yıl süren VakıfBank kariyerinde 2 Şampiyonlar Ligi, 1 Dünya Kulüpler Şampiyonası 2 Sultanlar Ligi, 3 Kupa Voley ve 2 kez de Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan Gabi 2022 CEV Şampiyonlar Ligi’nde de MVP seçildi. Melis Gürkaynak’ın emekliliği sonrası takım kaptanlığı görevini de devralan Brezilyalı, bu süreçte milli takımıyla 1 Olimpiyat gümüş madalyası, 1 Dünya Şampiyonası ikinciliği, 3 VNL ikinciliği, 2 kez de Güney Amerika Şampiyonası zaferi yaşadı.

Voleybol parkesinde her bir hareketiyle adeta bir sanat eseri sergilercesine rakiplerine karşı üstünlük sağlayan Gabi’nin sihri sadece yetenekleriyle kısıtlı değil. Takım arkadaşlarına ilham veren bir kaptan olarak, saha içinde birleştirici bir rol oynamasına sebep olan liderliği de onu özel bir sporcu olarak öne çıkarıyor. Fakat belirtmek gerek ki Gabi’nin etkisi sadece saha içiyle sınırlı da değil. Sporun gücünü kullanarak gençleri ve kadınları cesaretlendirip eğitim fırsatlarına erişim için mücadele eden Gabi, sadece bir voleybolcu olarak değil, aynı zamanda bir rol model olarak da hem Türkiye hem de Brezilya’daki genç kızlar için özel bir figür olarak öne çıkıyor.

VakıfBank yoluna Gabi olmadan devam edecek

VakıfBank’ın efsane kadrosundan dökülen son yaprak Gabi oldu.

Gabi Guimaraes, voleybol dünyasının parlayan yıldızlarından biri olarak yükselmeye İtalya’da devam edecek. Brezilyalı yıldız gelecek sezondan itibaren Filenin Sultanları’nın da başantrenörü olan Daniele Santarelli’nin çalıştırdığı Imoco için ter dökecek. VakıfBank’la son sezonunu hiç alışık olmadığı şekilde kupasız kapatan Gabi, buradaki aidiyetinin başarıya odaklı olmadığını gösterir şekilde gözyaşları içerisinde takımına veda etti. Parkedeki duygusal vedasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden de buradaki sevenlerine ‘Hoşçakal’ diyen yıldız isim, el salladığı hayranlarına şu sözlerle seslendi:

2019 yılında VakıfBank formasını giymek gibi büyük bir misyonla Türkiye’ye gelen Gabi’yi çok iyi hatırlıyorum. Zaten profesyonel bir sporcu olan Gabi, daha fazlasını arıyordu ve buna ihtiyacı vardı. Kafasında birçok rüya vardı, en iyilerden öğrenmeye ve aynı zamanda bazı korkulara da karşı büyük bir istek vardı.

Bugün geriye dönüp baktığımda, yaşadığım ve hissettiğim her şeyi, ne kadar büyüdüğümü, olgunlaştığımı ve geliştiğimi hala tam olarak anlayamıyorum. İlk günden beri beni kucakladılar, yolumdan geçen birçok önemli sporcu ve teknik heyet üyesi oldu.

VakıfBank bir aile gibidir, tüm çalışanlar bu takımı sevdikleri için oradadırlar. Saha içinde en iyimizi yapabilmemiz için her şeyi, her şeyi yaparlar, her şeyle ilgilenirler, bizi her gün yüzlerinde bir gülümsemeyle karşılarlar. Bunun bir fiyatı yok.

Yetenekleri, liderlik becerileri ve topluma olan katkılarıyla sadece spor dünyasında değil, genel anlamda geniş bir kitle tarafından takdir edilip çokça sevilen Gabi, voleybolun sadece bir spor değil, aynı zamanda bir tutku ve ilham kaynağı olduğunun yaşayan kanıtı…

Eczacıbaşı, Fenerbahçe karşısında şeytanın bacağını kırdıEczacıbaşı, Fenerbahçe karşısında şeytanın bacağını kırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.