Sultanlar’ın harika yazı… Boşuna çekilmedi bunca acılar

Filenin Sultanları yaz sezonunu olağanüstü geçirdi. Milli Takım takvimini Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu olarak bitiren Sultanlar, Olimpiyat Elemeleri sonucu Paris biletini alırken çıktığı 31 karşılaşmanın 28'ini kazandı.

Spor 25 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Tarihi yaza tarihi damga, Filenin Sultanları!

Türkiye, bu yaza “Biz voleybol ülkesiyiz” mottosuyla girdi. Söz konusu slogan fazlasıyla konuşuldu ve altının doldurulabilir olup olmadığı dönem dönem sorgulandı. Filenin Sultanları geçtiğimiz yaz aylarında hem Milletler Ligi hem kıta hem de dünya şampiyonalarında rekabetçi oluyor ancak sonuca bir türlü ulaşamıyordu. Bu yaza İtalyan antrenör Daniele Santarelli yönetiminde giren, Küba asıllı Melissa Vargas’ın ilk kez ay-yıldızlı formayı sırtına geçireceği takım; Milletler Ligi, Avrupa Voleybol Şampiyonası ve olimpiyat bileti hedefleriyle maratona başladı.

Yeni döneme erken başlangıç

Kulüp seviyesinde de takımlarının vazgeçilmezi olan birçok yıldız sporcu milli takıma geldi. Giovanni Guidetti döneminde kırmızı-beyaz formadan uzak kalan Aslı Kalaç, Gizem Örge gibi isimler de milli takımda yerini aldı.

Kulüp sezonu CEV Şampiyonlar Ligi finalinin oynandığı 20 Mayıs 2023 tarihinde bitti. Vakıfbank, rakibi Eczacıbaşı’nı 3-1 yenerek zafere uzandı. Bu iki takımın kadrosunda olan birçok oyuncunun da aralarında bulunduğu grup, kampa girecekti. Filenin Sultanları sezonu 18 Mayıs’ta açtı. İki Türk devinin oyuncuları Şampiyonlar Ligi finali sonrası yaptıkları kısa iznin ardından söz konusu kampa geldiler. Zira Milletler Ligi macerası 31 Mayıs tarihinde Antalya’da başlayacaktı.

Her yerde sampiyon! Fırtınaya Belçika da dayanamadıHer yerde sampiyon! Fırtınaya Belçika da dayanamadı

Kısa süren, oyuncuların hocaya hocanın oyunculara uyum sürecinin ardından Sultanlar Sırbistan maçıyla ilk turnuva macerasına başladılar. Milletler Ligi’nin Türkiye ayağı, 4 maçta 3 galibiyetle bitti. Son maç dünya devi ABD’ye karşıydı ve 2-0 geri düşülen maçta 2-2’ye gelen skor umut vermiş, maç ABD üstünlüğüyle 3-2 bitmişti.

Milletler Ligi’nin ikinci ayağı 14 Haziran’da başladı. Hong Kong’da oynanan maçlarda Polonya’ya 3-0 mağlup olundu. Bunun dışında Hollanda, Kanada ve Dominik Cumhuriyeti alt edildi. Organizasyonun grup aşamasının üçüncü ayağı için 28 Haziran’da Bangkok’a geçildi. Buradaki ilk maçta Japonya’ya kaybeden milliler, uzun sürecek galibiyet serisi öncesi son mağlubiyetlerini aldılar. Bundan sonra Tayland, Brezilya ve Hırvatistan’ı geçen milliler, ABD’deki finallere avantajla gittiler. Çeyrek finalde İtalya, yarı finalde ABD geride bırakıldı. Finaldeyse Çin’e karşı üstün performans devam etti ve 3-1’lik galibiyetle tarihte bir ilk yaşandı.

Filenin Sultanları Milletler Ligi’nde şampiyon oldu.

Filenin Sultanları şampiyonluğu kutlarken aynı zamanda dünya sıralamasında zirveye çıkmanın da mutluluğunu yaşadı. 16 Temmuz’u 17 Temmuz’a bağlayan gece oynanan finalin ardından milliler hak ettikleri tatile çıktılar. Ancak bu süre çok uzun değildi. 26 Temmuz tarihinde bu kez CEV Avrupa Voleybol Şampiyonası için kampa girdiler. Arada Polonya’ya giderek hazırlık maçlarına çıkan Sultanlar, daha sonra grup aşaması için Düsseldorf’a geçtiler. Almanya’daki grubu 5’te 5 yaparak bitiren Sultanlar, Belçika’daki son 16’da önce ev sahibini ardından hazırlık maçlarında diş geçiremediği Polonya’yı, sonra son şampiyon İtalya’yı ve son olarak 2019’da finalde kaybettiği Sırbistan’ı mağlup etti. Böylece ilk Avrupa şampiyonluğu başarısına imza atılmış oldu.

Filenin Sultanları Belçika’da Avrupa’nın en büyüğü oldu.

Şampiyonların mesaisi bu zaferle bitmedi. Galataport’ta yapılan görkemli kutlama üstüne yine kısa süreli tatile çıkan Sultanlar, 3 Eylül tarihinde biten turnuvanın hemen 7 Eylül Perşembe günü toplanarak Japonya’nın başkenti Tokyo’ya hareket ettiler. Burada hedef 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na katılmaktı. İlk maçtan itibaren nispeten düşük profilli rakiplerine karşı ağırlığını hissettiren milliler, 5. karşılaşma olan Brezilya mücadelesine kadar yalnızca 2 set verdiler. Brezilya maçıysa yaz boyu takımın nasıl birbirini yükselttiğinin ve ne seviyeye geldiğinin kanıtı oldu. 3-0’lık galibiyet gövde gösterisiydi. Bir gün sonra ev sahibi Japonya karşısında ilk set kaybedildikten sonra ikinci sette 20-15’ten yapılan geri dönüş de psikolojik kuvvetin ne aşamaya çıktığını gösteriyordu. Belçika maçı artık Dünya Kupası’nı kazanma maçı haline gelmişti. Zira 3-1’lik Japonya zaferiyle Paris bileti cebe konmuştu. 3-0’lık Belçika maçıyla beraber 4 senede bir olimpiyat elemesi niteliğinde Japonya’nın Tokyo kentinde düzenlenen turnuvada birinci olan takıma FIVB tarafından takdim edilen Dünya Kupası, millilerin 2023 yazında kazandığı 3. kupa olarak tarihe geçti. Aynı zamanda Belçika maçı Milletler Ligi’ndeki Japonya mağlubiyeti sonrası alınan üst üste 22. galibiyetti.

Kaptan Eda Erdem ve Daniele Santarelli Dünya Kupası’yla beraber.

Sultanlar sezon sonuyla beraber neredeyse hiç dinlenmeden başladıkları kamp sürecinde toplamda 2 hafta (Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası arasında 10 gün, Avrupa Şampiyonası ve Olimpiyat Elemeleri arasında 4 gün) tatil yapabildiler. Bu yoğun fikstürden bir Milletler Ligi şampiyonluğu, bir Avrupa şampiyonluğu, bir olimpiyat bileti ve bir Dünya Kupası çıktı. Sultanlar dünya sıralamasında 299 puanla 7. sırada başladığı yaz aylarını 397.5 puanla 1. sırada en yakın rakibi Sırbistan’ın yaklaşık olarak 37 puan önünde tamamladı. Söz konusu yaz sezonunda ilk kez ay-yıldızlı formayı giyerek Türk voleybol severlerin sevgilisi haline gelen Melissa Vargas, toplamda ürettiği 545 sayıyla bu tarihi başarılarda önemli pay sahibi oldu. Vargas, süreç hem Milletler Ligi hem de Avrupa şampiyonasının en iyi oyuncusu seçilirken, kariyerinde ilk kez Olimpiyat Oyunları bileti kazandığı yazı yaşadı.

Filenin Sultanları Kaptan Eda Erdem Dündar, Zehra Güneş, Elif Şahin, Cansu Özbay, Kübra Akman, İlkin Aydın, Hande Baladın, Simge Aköz, Ayça Aykaç gibi isimlerle bu zafere uzanırken Ebrar Karakurt da hem smaçları hem söylemleri hem de neşesiyle söz konusu başarıların gülen yüzü oldu. Filenin Sultanları yorulmadan, bıkmadan, usanmadan mücadele etti. Bunca acı boşuna çekilmedi, yazın sonunda tarih onları yazdı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.