UEFA Avrupa Ligi’nin Sefiri Sevilla, 7. kez şampiyon!

UEFA Avrupa Ligi finalinde Sevilla ve Roma karşı karşıya geldi. son 16 turunda temsilcimiz Fenerbahçe’yi de saf dışı bırakan Sevilla, 7. kez çıktığı Avrupa Ligi finalinde 7. kez şampiyon oldu.

Spor 1 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla!

Eski adıyla UEFA Kupası, şimdiki adıyla UEFA Avrupa Ligi’nde en fazla şampiyonluğu bulunan takım Sevilla, finalde Roma’yla karşılaştı. İspanyol temsilcisi, Budapeşte’de 7. kez bu seviyede boy gösterdi. Daha önceki 6 finalden kayıpsız çıkan takımın karşısında, daha önce 5 kez Avrupa kupaları finali görüp hepsinde ipi göğüsleyen Jose Mourinho ve Mou’nun Roma’sı vardı. Kıran kırana bir mücadele olacağını tahmin etmek zor değildi. Sonuç olarak ucunda iki takım için de kupa zaferinin de ötesinde gelecek sezon için Şampiyonlar Ligi bileti vardı.

Galatasaray'da 194 milyon TL kasada gözler Avrupa'da..Galatasaray’da 194 milyon TL kasada gözler Avrupa’da..

Ancak maç, tahmin edilenden de hararetli başladı. Oyuncuların hakem Anthony Taylor’a itirazları, adeta bir Güney Amerika derbisi izliyormuş hissi verdi. Bu sertliğe rağmen maçta pozisyonlar yok değildi. 12. dakikada Zeki Çelik’in pasıyla topla buluşan Spinazzola şutu attı, 2020 şampiyonluğunda payı bulunan isimlerden Faslı kaleci Bounou gole izin vermedi.

35. dakikada Cristante orta sahada topu takımına kazandırdı, pozisyonun devamında Mancini’nin pasında topla buluşan Paolo Dybala bu kez Bounou’yu geçen vuruşu yaptı. Roma, daha az topla oynadığı devrede öne geçti. Sevilla, bu golden sonra baskısını artırdı fakat sonuç çıkmadı. 45+6’da Ivan Rakitic’in şutu direkten döndü.

İkinci yarının başında Sevilla Roma üzerindeki baskısını iyice artırdı. Sağlı sollu atakların ardından 37 yaşındaki Jesus Navas, 55. dakikada orta yaptı. Sağ kanattan gelen top Roma’dan Mancini’ye çarptı ve ağlara gitti. Sevilla bu golle skoru eşitledi.

Çoğunlukla Roma yarı alanında oynanan oyunda iki takım da net pozisyonlar üretmekte zorlandığı bir bölüm yaşadı. 67’de Sevilla ceza alanı içinde yaşanan karambolle gole yaklaşan Roma’da Ibanez’in şutu isabetsiz oldu. 75. dakikada ise aynı Ibanez’in Ocampos’la girdiği ikili mücadele sonrası hakem penaltı noktasını gösterdi. Fakat VAR incelemesi sonrasında Ibanez’in müdahalesinin topa olduğu anlaşıldı.

Kalan sürede Sevilla Suso’yla rakip kaleyi tehlikeli şekilde yoklasa da sonuç çıkmadı. 90 dakika 1-1 tamamlandı. 90 dakika sahada kalan temsilcimiz Zeki Çelik, uzatmaların başında yerini Nicola Zalewski’ye bıraktı. Uzatma devrelerinde oyun temposu giderek düştü. Ara ara gerginliğin arttığı maçta sadece sahada sarı kart görenlerin sayısı 9’u buldu. İlk 15 dakikanın ardından Jose Mourinho, yedek oyuncularını taraftarları ateşlemeleri için tribünlerin önüne yolladı. Yedek kulübelerinin bazen hakeme itiraz bazen de heyecanla yerinden fırladığı karşılaşmada 120 dakikanın sonuna tam 6 dakika eklendi. Maçın son anlarında iki yedek kulübesi arasında gerilimin yükseldiği anlar da yaşandı. Söz konusu gerginlikler dolayısıyla ikinci uzatma devresi 12 dakika sürdü ve maç yaklaşık olarak 132 dakika oynandıktan sonra penaltılara gitti.

Sevilla’da ilk penaltıyı Ocampos gole çevirdi. Roma’da Cristante hata yapmadı. Eric Lamela, İspanyol ekip lehine skoru 2-1 yaptı. Roma’nın ikinci penaltısında topun başına geçen Mancini, Bounou’ya takıldı. İtalyan, 90 dakikalık bölümde topu kendi ağlarına göndermiş ve skor 1-1’e gelmişti. Sevilla’da büyük tecrübe Rakitic skoru 3-1 yaptı. Roma’da Ibanez de hata yaptı ve 3. penaltılar sonunda skor 3-1 olarak kaldı. Ancak 4. penaltılarda Montiel kaçırdı, Rui Patricio çizgiyi terk ettiği için vuruş tekrar edildi. Montiel ikinci denemesinde hata yapmadı ve Sevilla, 7. kez Avrupa Ligi şampiyonu oldu. Arjantinli, Dünya Kupası finalinde de ülkesine kupayı getiren penaltı golüne imza atmıştı.

Son 16’da temsilcimiz Fenerbahçe’yi saf dışı bırakan, çeyrek finalde Manchester United’ı, yarı finalde Juventus’u geçen ve kupada daha önce hiç final kaybetmeden 6 kez şampiyon olan İspanyol temsilcisi, tarihindeki 7. Avrupa Ligi zaferine uzandı. Bu sonuçla Jose Mourinho, 6. Avrupa kupaları finalinde ilk kez kaybetti. Sevilla teknik direktörü Jose Luis Mendilibar ise Jorge Sampaoli’nin gidişinden sonra Sevilla’nın başına geçmeden evvel, en son 2005’te Intertoto Kupası’nda yaşadığı Avrupa kupaları heyecanında unutulmaz bir yolculuk sonunda zafere uzandı. Jose Mourinho ise maç sonunda takımıyla yaptığı toplantı sonrası tüm stadı gezip Sevilla taraftarı dahil alkışladı ve takımına alkışlattı. Daha sonra ikincilik madalyasını alan Jose, madalyayı bir taraftara vererek alanı terk etti.

Bu sonuçla beraber Sevilla, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmeye hak kazandı. LaLiga, 2023-24 sezonunda devler liginde 5 takımla birden temsil edilecek.

Süper Lig'de her yer 'Premier'... Bir tek alkış eksik!Süper Lig’de her yer ‘Premier’… Bir tek alkış eksik!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.