UEFA, tuvaletlere kıstas getirdi

UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na dair çevresel stratejiyi açıkladı. Almanya'da yapılacak turnuvada kadın ve erkeklerin ortaklaşa kullanacağı tuvaletler olması zorunlu tutuldu.

Spor 20 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
UEFA, Avrupa Şampiyonası'nda stadyumda cinsiyetsiz tuvalet istiyor.

Futbolun Avrupa’daki çatı kurumu UEFA, 2024 Avrupa Şampiyonası’na 1 yıldan az bir süre kala 17 Temmuz günü Almanya’daki turnuvanın Çevresel, Sosyal ve Yönetişim stratejisini (The Environmental, Social and Governance strategy) kamuoyu ile paylaştı. Ajansspor’un haberine göre, kısaca ESG stratejisi olarak adlandırılan plan 28 konu, 48 hedef ve 83 temel performans göstergesi tarafından desteklenen 11 eylem alanını birbirine bağlayan üç temele sahip.

UEFA'nın gazabından bir takım kaçtı, üç takım yakalandıUEFA’nın gazabından bir takım kaçtı, üç takım yakalandı

Ayrımcılığa karşı mücadele

Stratejinin odak noktası en belirgin şekilde şu noktalardan oluşuyor:

• İklim koruma ve atık yönetimi alanları da dahil olmak üzere çevre üzerindeki etkinin azaltılması
• Turnuvayla ilgili kaçınılmaz emisyonları azaltmaya odaklanan projelere adanmış bir iklim fonuna yatırım yapmak
• Her türlü ayrımcılığı önlemek ve bunlarla mücadele etmek, herkesin haklarına saygı gösterilmesini ve korunmasını sağlamak
• Stadyumlar ve turnuva mekânlarında fiziksel aktiviteyi savunmak ve sağlıklı yiyecek ve içecek seçenekleri sunmak
• Taban futboluyla bağları güçlendirerek ve destekleyerek Alman ve Avrupa toplumu içinde dayanışmayı teşvik etmek
• Etkinlik operasyonlarında şeffaf, sorumlu ve hesap verebilir davranış biçimlerini benimsemek
• Paydaşlarla sürekli tartışmalarda bilgi ve iyi uygulamaları paylaşmak
• Sürdürülebilir bir miras oluşturmak için ev sahibi şehirler, ortaklar ve diğer futbol paydaşlarıyla işbirliği ve yenilikçi geliştirmeler yapmak.

TFF'den UEFA'ya final başvurusu: 2026 ve 2027 için üçer stadyum adayTFF’den UEFA’ya final başvurusu: 2026 ve 2027 için üçer stadyum aday

Tartışma yaratacak tuvalet maddesi

Yayınlanan strateji planının yirminci sayfasında “Hakların Korunması Ayrımcılıkla Mücadele” (Rights Protection Anti-Discrimination) başlığı altında yayınlanan maddelerde özellikle Türkiye’de tartışma yaratacak bir konu göze çarpıyor. Cinsiyet ayrımı olmayan tuvaletlerin stadyumlarda yer alması. UEFA’nın bu stratejiyi yayınlamasının hemen ardından Schalke kulübü bu konudaki ilk adımı attığını internet sitesinden duyurdu. Alman kulübü Twente ile 22 Temmuz günü Veltins Arena’da oynanacak hazırlık karşılaşmasında stadın belirlenen 4 bölümünde cinsiyet ayrımı yapılmayan tuvaletlerin de sunulacağını duyurdu.

İki dudağın arasında, bir kulübün kaderi: Sportif direktörlerİki dudağın arasında, bir kulübün kaderi: Sportif direktörler

Uniseks tuvaletlerde ayrım yok

Uniseks denilen tuvateletler Batı’da giderek yaygınlaşıyor. Uniseks umumi tuvaletlerde herhangi bir cinsiyet veya cinsiyet kimliği kısıtlaması yapılmıyor. Bu tür tuvaletleri erkek, kadın, transseksüel, interseks gibi kendisini farklı cinsel kimliklerde tanımlayan herkes kullanma hakkına sahip.

Oysa onlar da insan…Oysa onlar da insan…

Türkiye 2028 veya 2032’yi alırsa ne olur?

Türkiye, 2028 ve 2032 Avrupa şampiyonalarından birini almak için adaylık başvurusu yaptı. Eğer turnuvalardan biri Türkiye’ye gelirse statlarda uniseks tuvalet kurmak mecburi olacak.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.