Ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları resmen sona erdi

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın kapanış töreni Stade De France'ta yapıldı. Bayrak 2028 için Los Angeles'a devredilirken tarihin en ilginç olimpiyat ateşlerinden biri söndürüldü, oyunlar resmi olarak sona erdi.

Spor 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
2024 Paris Olimpiyat Oyunları sona erdi.

Paris’in büyülü sokakları ve bir türlü temizlenemeyen Seine Nehri’nin suları üstünde başlayan 2024 Olimpiyat Oyunları görkemli Stade de France’ta sona erdi. Kapanış töreni Türkiye saatiyle 22.00’de başladı, kapanış törenini IOC Başkanı Thomas Bach ve Emmanuel Macron açtı. Fransız yüzücü Leon Marchand Tuileries Bahçeleri’nde yanan meşaleyi bir fenere hapsetti.

Törenin açılışının ardından yarışan ülkelerin bayrakları ikişer sporcu tarafından sahaya getirildi. Ardından kafilelerde hala Paris’te bulunan sporcular da bayrakların ardından sahaya geldi. Türkiye kafilesinde bayrağı taşıyan isimler bronz madalya kazanarak spor kariyerini noktalayan Taha Akgül ve gümüş madalyalı boksör Buse Naz Çakıroğlu oldu. Sporcular DJ’in seçtiği şarkılarla eğlendi. Onlara 70 binden fazla taraftar eşlik etti.

Buse Naz ve Taha Türk bayrağını taşıdı.

Ardından kadınlar maraton yarışının madalya töreni yapıldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach madalyaları vermek üzere yerini aldı. Tarihi bir olimpiyat geçirerek 5 bin, 10 bin ve maratonda madalya alan Sifan Hassan altın madalya için kürsünün tepesine çıktı. Kenyalı Hellen Obiri bronz madalyayı alırken Etiyopyalı Tigst Assefa gümüş madalyayı boynuna taktı. Kadın ve erkek eşitliğinin somut olarak rakamlara yansıdığı, aynı sayıda kadın ve erkeğin katıldığı Paris Olimpiyatları’nın son madalya seremonisi böyle yapıldı.

Sifan Hassan oyunların son altın madalyasını taktı.

Yeni Zelandalı tenisçi Markus Daniel, Avustralyalı kanocu Jessica Fox, ABD’li efsane atlet Alyson Felix ve Alman sporcu Kim Buijs IOC’nin seçimi sonrası atlet komitesine katılan yeni dört sporcu olarak tanıtıldılar. Daha sonra orkestra sahne aldı. Bilim kurgu ögeleri içeren açılış töreninde olduğu gibi Fransız bilim kurgu sinemasından ögeler kapanışta da yerini almıştı. Bu bölümle beş olimpiyat halkası sahanın üstünde dünya haritasının resmedildiği platformun üst kısmında yerini aldı. İsviçreli piyanist Alain Roche “Hymn to Apollo” performansını havada asılı şekilde sergileyerek izleyenleri büyüledi.

Alain Roche’un inanılmaz görüntüsü.

Bu bölümün tamamlanmasının ardından konserlere geçildi. Birçok sanatçı sahneye çıkarak izleyenlere ve sporculara unutulmaz anlar yaşattı. Konserin ardından meşalenin yolculuğu ekranlara getirildi. Paris Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi Başkanı Tony Estanguet beraberlerinde Fransız judocu Teddy Riner, Çinli masa tenisçi Sun Yingsha, Mülteci Takımı’nı boksör Cindy Ngamba, Kenyalı Eliud Kipchoge, Kübalı güreşçi Mijain Lopez Nunez, Avustralyalı yüzücü Emma McKeon kıtaların temsilcileri olarak yerlerini aldı. Başkan Tony Estanguet “23 Haziran 2015’ten beri hazırlandık. Sporcular Seine Nehri’nde geçtiğinde, olimpiyat kazanı Paris’e yükseldiğinde, Celine Dion kuleden şarkısını söylediğinde bir dalga başladı ve hayalimizin ötesine geçti. Dünyanın daha önce görmediği oyunları gerçekleştirdik. Bütün ülkenin tüyleri diken diken oldu. Tahiti’de sörf müsabakalarına balina bile katıldı. Paris bir oldu ve oyunlara katıldı. Bütün bunlar hepinizin ortaya çıkmasıyla milyonlarca izleyiciyle mümkün oldu. Her madalya ulusal bir bayram oldu. Paris 2024’ün partnerleri hepinize çok teşekkür ederiz. Güvenliğimizi sağlayanlara teşekkürler. İsimsiz kahramanlara teşekkür ederim. Bu oyunları oyunlarımız yaptınız. Fransa kendini gösterdi, kendimizi her şeyden şikayet eden bir halk olarak biliyorduk, bir anda her şey için tezahürat yapan bir halka dönüştük. Sevgili sporcular harika olacağınızı biliyorduk ancak siz büyüleyiciydiniz. Daha önce isimlerini bilmediğimiz pek çok kişiyi şimdi ön adlarıyla anıyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum. Oyunlar Los Angeles’ta büyümeye devam edecek. Onlara en iyisini diliyorum” dedi. Estanguet oyunların henüz bitmediğini ve Paralimpik Oyunları’nın başlayacağını da hatırlattı.

Thomas Bach “Dünyadaki tüm gerilimlere rağmen 206 Olimpiyat Komitesi ve IOC Mülteci takımıyla ışık takımının daha parlak parlaması için buraya geldiniz. Performanslarınız muhteşemdi, kıyasıya yarıştınız, her yarışma mükemmelliğin sınırında. Her performans heyecan uyandırdı. Bize insanların ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu gösterdiniz. Bunca zaman boyunca olimpiyat köyünde huzur içinde yaşadınız, birbirinize saygı duydunuz, ülkeleriniz savaş ve çatışmalarla bölünmüş olsa bile barış kültürü oluşturdunuz. Dünya çapında milyarlarca insana ilham verdi. Bize hayaller yaşattığınız için teşekkür ederiz. Daha iyi bir dünyaya inanmamızı sağladığınız için teşekkür ederiz” dedi.

Açıklamaların ardından Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo olimpiyat bayrağını 2028 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak şehir Los Angeles’ın Belediye Başkanı Bass’a emanet etti. Bass sahaya ABD’li cimanstikçi Simone Biles ile geldi. İlk defa iki kadın belediye başkanı bayrak değişimi yaptı. Oyunları madalya sıralamasında lider bitirerek evinde organizasyon düzenlemek üzere bayrağı devralan ABD’nin milli marşı okundu ve oyunlar resmi olarak Los Angeles’a geçti. Marşın ardından Hollywood yıldızı Tom Cruise stadyumun tepesinden atlayarak sahaya indi.

Cruise bayrağı aldı, motora bindi ve stadyumu terk ederek ABD’ye doğru yola çıktı. Red Hot Chili Peppers Los Angeles’ta plajda sahnedeydi ve izleyicilerin kulaklarının pasını sildi. Daha sonra Billie Eilish sahne aldı. Eilish’in ardından sahne sırası Snoop Dogg’daydı. Dogg’a Dr Dre katıldı. Konserler böylece sona erdi. Leon Marchand törenin başında fenere hapsettiği meşale ateşini stadyuma getirdi. Bach Olimpiyat Oyunları’nın bittiğini ilan edip meşaleyi söndürdü. Ardından sporseverleri 34. Olimpiyat Oyunları için Los Angeles’a davet etti. Son olarak Fransız atletler oyunların sonunda bayrağı paralimpik atletlere teslim etti. Bu tarz bir devir teslim töreni tarihte ilk defa gerçekleşti. Paralimpik Oyunları 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında yine Paris’te.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.