Yabusele de gidiyor, Real Madrid kazanmaya devam ediyor

Avrupa basketbolunun önde gelen ekibi Real Madrid oyuncularının NBA çıkışlarından aldığı paralarla dikkat çekti. Madrid son olarak Guerschon Yabusele'nin çıkışıyla 2.5 milyon dolar kazanacak. Son 10 senedeki toplam kazanç 20 milyon doları aşacak.

Spor 19 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Yabusele de NBA'in yolunu tutuyor.

NBA takımlarından Philadelphia 76ers, Real Madrid forması giyen Guerschon Yabusele ile anlaşma sağladı. Fransız oyuncu 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda göz dolduran bir performans sergilemişti. Oyuncu oyunlardaki performansının ardından “NBA’e haber yollayın beni geri alsınlar” tarzında esprili cümlelerle amacını adeta belli ediyordu.

28 yaşındaki forvet 2017 ve 2019 yılları arasında Boston Celtics forması giymiş, ancak NBA’de kalıcı olamamıştı. Önce Çin’e uğrayan yıldız ardından EuroLeague sahnesine Asvel formasıyla adım atmış, Real Madrid’le başarıdan başarıya koşmuştu. 2023’teki tartışmalı Partizan serisinde rakibi Dante Exum’a yaptığı adeta künde hareketiyle beş maç ceza alan Yabusele serinin kalanı ve final four maçları için ceza almış ancak o kavga seri için adeta dönüm noktası olmuştu. Partizan forması giyen Kevin Punter da ceza alınca Sırp ekibi hücumda yetersiz kalmış, ilk iki maçı kaybeden Madrid üç maç üst üste kazanarak seriyi kazanmıştı.

Ergin Ataman: NBA hayalim yok, onlar beni hayal etsinErgin Ataman: NBA hayalim yok, onlar beni hayal etsin

Sert ve atletik oyun tarzıyla dikkat çeken Yabusele sırf bu kavga nedeniyle şampiyonluğu Real’e kazandıran isim olarak bile değerlendirilmişti. Olimpiyatlarda adeta kariyer zirvesini gören Guerschon bu yükselen formunun karşılığını aldı. Yaz başında Paul George’u kadrosuna katarak dikkat çeken ve Tyrese Maxey, Joel Embiid gibi isimleri muhafaza eden 76ers şampiyonluk için iddialı ekiplerden biri olacak. Yabusele de ekipte rotasyonun değerli parçalarından biri olmak için mücadele edecek.

Fransız basketbolcunun ikinci NBA macerası nasıl şekillenir bilinmez ancak Real Madrid’in NBA’e gönderdiği bir başka oyuncu sayesinde yine kasasını doldurduğu kesin. 2014’ten beri NBA çıkış maddesiyle beraber yedinci oyuncusunu okyanus ötesine yollayan Madrid bu oyunculardan toplam 20 milyon dolar üstünde para kazandı. 2014’te Nikola Mirotic Chicago Bulls forması giymek üzere Madrid’den ayrılmış ve 2.5 milyon dolar karşılığında NBA’e gitmişti. 2016’da Sergio Rodriguez yine Philadelphia’ya transfer olmak üzere 3 milyon dolar karşılığında çıkışını yapmıştı. 2018’de Luka Doncic 2 milyon dolar karşılığında Dallas’a giderken 2020’de Facundo Campazzo 6 milyon dolar karşılığında Denver’a gitmişti.

Bu noktada bir kuralı hatırlatmakta fayda var. Bu paraların büyük kısımları oyuncuların maaşlarından düşüyor. Zira NBA takımları bu bedellerin yaklaşın 800 bin ila 1 milyon dolarını ödüyor. Campazzo Real Madrid’e 5 milyon dolar civarı borçlanmış ve hala kazandığı maaşın bir kısmını kulübün kasasında bırakıyor. 2021’de Oklahoma’nın yolunu tutan Gabriel Deck de 1.3 milyon dolar karşılığında Madrid’den ayrılmıştı. Aynı sene Usman Garuba’nın çıkışı için 3 milyon dolar ödendi. Son olarak Yabusele için Madrid 2.5 milyon dolar kazandı.

Refik Anadol NBA takımının 11 milyon dolarlık projesindeRefik Anadol NBA takımının 11 milyon dolarlık projesinde

Sonuç olarak eflatun beyazlı kulüp 10 sezon boyunca toplam 20.3 milyon dolar kazandı. Bu kazancı yıldız oyuncularını göndererek elde ettiler. Üstelik bu oyuncuların büyük kısmı Avrupa’ya döndükten sonra yeniden Real Madrid formasını sırtına geçirdi. Sergio Rodriguez, Facundo Campazzo, Gabriel Deck bu örnekler. Usman Garuba da önümüzdeki sezon Madrid formasını sırtına geçirerek. Kısacası Madrid para kazandığı oyuncular sayesinde gelecek yıllarda kupa kazanmaya da devam etti, böyle giderse devam edecek gibi de duruyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.