Yeni TFF işe hakemlere operasyonla başladı; Büyükekşi’nin gözde hakemine düdük astırdı

Daha önce 8 Mart'ta birçok hakemin görevine son veren Ferhat Gündoğdu, Halil Umut Meler'den sonra Türkiye'nin iki numaralı hakemi olarak bilinen Abdulkadir Bitigen'i sildi. Hakem seminerine çağrılmayan birçok isim de yeni sezonda olmayacak.

Spor 25 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yeni MHK ilk olarak Abdulkadir Bitigen'in ipini çekti.

Türkiye Futbol Federasyonu yönetiminin yenilenmesinden sonra Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun ilk çağrısı tüm kurulların istifasını istemek olmuştu. Merkez Hakem Kurulu’ndaki görev değişiminin ardından geçmişte Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus gibi Türk hakemliğinin önemli isimlerinin klasmanını düşüren Ferhat Gündoğdu yeniden kurulun başkanlığına gelmişti. Gündoğdu’nun MHK Başkanı olmasının ardından beklenen hamle geldi. Abdulkadir Bitigen listeden  çıkarıldı. Birçok isim de hakem seminerine çağrılmadı. Hakem Akademisi’nde VAR Eğitim Sorumlusu Mete Kalkavan’la da yollar ayrıldı.

İbanoğlu’nun listesi ile sezon başlayacak

TFF Süper Lig’in 2024-25 sezonunda görev alacak hakemleri açıkladı. Ahmet İbanoğlu başkanlığındaki MHK, klasmanda düzenleme yapmayıp yeni sezonda görev alacak hakemlerin listesini bırakarak görevden ayrıldı. Yeni göreve başlayan ekip mecburen bu listeyle sezona başlayacak. Listede bulunan isimler şöyle…

Süper Lig hakemleri: Zorbay Küçük (Adana), Alper Akarsu, Burak Pakkan, Kadir Sağlam (Ankara), Burak Şeker, Murat Erdoğan, Ömer Faruk Turtay (Antalya), Bahattin Şimşek (Aydın), Oğuzhan Çakır (Balıkesir), Arda Kardeşler, Cihan Aydın (Bursa), Ali Şansalan (Çanakkale), Ümit Öztürk (Denizli), Turgut Dorman (Eskişehir), Abdullah Buğra Taşkınsoy, Çağdaş Altay, Mehmet Türkmen, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Volkan Bayarslan (İstanbul), Direnç Tosunluoğlu, Emre Kargın, Halil Umut Meler (İzmir), Muhammet Ali Metoğlu (Rize), Atilla Karaoğlan (Sakarya).

VAR hakemleri: Mustafa İlker Coşkun, Serkan Tokat (Ankara), Mustafa Öğretmenoğlu (Antalya), Özgür Yankaya (Edirne), Emre Malok, Neslihan Muratdağı, Onur Öztoprak (İstanbul), Hakan Ceylan, Kutluhan Bilgiç (İzmir), Alper Çetin (Kocaeli), Koray Gençerler (Manisa), Erkan Engin (Sakarya), Bülent Birincioğlu (Trabzon).

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu oldu: Hakemlikte taşlar yerinden oynayacakMHK Başkanı Ferhat Gündoğdu oldu: Hakemlikte taşlar yerinden oynayacak

Gündoğdu, Bitigen’in ismini listeden sildi

Yeni MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun  ilk hamlesi Mehmet Büyükekşi döneminin prenslerinden Abdulkadir Bitigen’i listeden çıkarmak oldu. Abdulkadir Bitigen bir önceki sezon Riyad’da Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanamayan Süper Kupa maçına atanmıştı. Türkiye’nin bir numaralı hakemi Halil Umut Meler, saldırıya uğradığı için ö dönem görev yapamaz durumdaydı. Yani, Türkiye’nin en prestijli karşılaşmasında görev alacaktı. Atamanın yapılmasından sonra Fenerbahçe yönetimi maça yabancı hakem atanması konusunda federasyonla arasında konuşmalar geçtiğini belirterek Bitigen ismine tepki göstermişti.

Seminere çağrılmayan hakemler

MHK’nin Bitigen’in Türkiye’deki hakemliğini bitirmesinden iki gün önce, yani 23 Temmuz’da Midtjylland ve Santa Coloma arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu maçında düdük çalmıştı. Bitigen’in son maçı Avrupa sahnesinde oldu. Abdulkadir Bitigen’in Andorra’da düdük çaldığı maçta VAR’da görev yapan Hakan Ceylan ve Koray Gençerler ikilisi de yeni MHK tarafından  26 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında Riva Tesisleri’nde yapılacak, ‘Süper lig hakem/gözlemci-A Klasman hakem/gözlemci Semineri’ne çağrılmadı. Ceylan ve Gencerler’ın yanı sıra seminere çağrılmayan diğer isimler şöyle:  Mustafa Öğretmenoğlu, Serkan Tokat, Serkan Ok, Erdem Bayık. Bu isimlere de yeni sezonda görev verilmeyeceği belirtiliyor.

Mete Kalkavan gitti

Ferhat Gündoğdu’nun yaptığı 8 Mart operasyonuna tepki gösteren ve hakemliğini askıya aldığını açıklayan Mete Kalkavan da işine son verilenlerden biri oldu. Hakem Akademisi’nde VAR Eğitim Sorumlusu olarak görev yapan Kalkavan koltuğunu kaybetti.

Abdulkadir Bitigen Tahkim Kurulu’na başvurabilir

Kendisine yeni sezonun hakem listesinde yer bulamayan Bitigen’in Tahkim Kurulu’na itiraz hakkı var. Ferhat Gündoğdu’nun önceki MHK Başkanlığı döneminde görevden aldığı 13 hakem Tahkim Kurulu’na başvurup göreve iade edilmişti. O dönem tahkimden gelen karardan sonra hakemliğe dönen isimlerden biri Abdulkadir Bitigen’di.

8 Mart operasyonu nedir?

Mart 2022’de dönemin Merkez Hakem Komitesi Başkanı Ferhat Gündoğdu tarihin en büyük operasyonuyla başta hakemler Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Tugay Kaan Numanoğlu, Mert Güzenge, Halis Özkahya, Alper Ulusoy olmak üzere birçok hakem ve gözlemcinin görevine son verdi. Özgür Yankaya’ya da sadece VAR’da görev verileceği açıklandı. Dönemin Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi operasyonu desteklerken Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ karşı çıktı. Galatasaray ve Fenerbahçe temkinli yaklaştı. Bu hakemler Tahkim Kurulu’nda açtıkları davaları kazandı, 1.5 ay aradan sonra sahalara döndü. Dönemin Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir istifa etmek zorunda kaldı, yerine Mehmet Büyükekşi geldi. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu da ayrılmak zorunda kaldı.

TFF hızlı başladı: Hamit Altıntop'un yerine Ceyhun Kazancı geldi, yabancı kuralı değiştiTFF hızlı başladı: Hamit Altıntop’un yerine Ceyhun Kazancı geldi, yabancı kuralı değişti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.