Ali Koç’un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübü

Ali Koç, 6 yıldır Fenerbahçe başkanlığı görevini yürütüyor. Bu dönem boyunca her sezona teknik direktör tarifleriyle ve kaosla girildi, camia her seferinde bölündü.

20 Haziran 2023
Fenerbahçe başkanları arasında en çok teknik direktörsüz gün geçirme rekoru Ali Koç'a ait.

2018-19 sezonu… Ali Koç Fenerbahçe kongre üyelerinin ezici bir çoğunluğuyla Aziz Yıldırım’ı geçerek kulüp başkan oldu. Aykut Kocaman görevden alındı. Fenerbahçe Başkanı, yeni çalıştırıcın tarifini verdi: 40-50 yaşlarında başarıya aç, Avrupalı… Basın bir sürü ismi gündeme getirdi. Fenerbahçe taraftarı teknik direktörler arasında bölündü. Kocaman’ın ayrılığından 33 gün sonra Hollandalı Phillipe Cocu açıklandı.
Cocu yönetiminde işler yolunda gitmedi. Sarı lacivertliler ilk yarıda küme düşme bölgesinde kaldı. Hollandalı çalıştırıcının görevine son verildi. Fenerbahçe 48 gün boyunca teknik direktör aradı. Günde çeşitli isimler geldi. Takımı son şampiyon yapan Ersun Yanal’da karar kılındı.

2019-20 sezonuna Ersun Yanal ile başlandı. İkinci yarının ikinci maçında Başakşehir’i 2-0 yenen Fenerbahçe şampiyonlukta favori gösteriliyordu. Trabzonspor deplasmanında alınan yenilgiden sonra takım dağıldı. Art arda kaybedilen maçlardan sonra Ersun Yanal istifa etti. Sezon sonuna kadar Bu süreçte önce Zeki Murat Göle, ardından Tahir Karapınar geçici hocalık yaptı.

Türk futbolundan 77 numara geçti: Oğlan olursa Gökhan kız olursa GönülTürk futbolundan 77 numara geçti: Oğlan olursa Gökhan kız olursa Gönül

2020-21 sezonu… Ersun Yanal’ın istifasının ardından Fenerbahçe tarihinde ilk defa takım 149 gün yani 5 ay teknik direktörsüz kaldı. Bu süreç boyunca birçok isim gündeme geldi. Taraftar teknik direktör adayları konusunda bölündü. Ali Koç, Erol Bulut isminde karar kıldı. 5 ay boyunca beklenen Bulut’a ise 8 ay sabır gösterildi. Mart ayında Beşiktaş ile 1-1 berabere kalınan maç sonrası göreve Emre Belözoğlu getirildi. Belözoğlu yönetimindeki Fenerbahçe kendi sahasında Sivasspor’a 2-1 yenilerek şampiyonluğu kaçırdı.

2021-22 sezonu… Fenerbahçe taraftarları yine bölündü. Bir grup Emre Belözoğlu’nun devam etmesini istiyordu. Başkan Ali Koç, Emre Belözoğlu ile yollarını ayırdığını açıklarken yine bir teknik direktör tarifi verdi: Ya Alman ya Portekizli olacak… Basın yine isimleri gündeme getirdi. Medya önünde adaylar tartışıldı. Kimsenin aklına getirmediği Vitor Pereira teknik direktör olarak açıklandı. Yine bir Trabzonspor maçından sora ipler koptu. Pereira ile yollar ayrıldı. 23 gün boyunca takım yine teknik direktörsüz kaldı. Daha sonra ise göreve İsmail Kartal getirildi. Kartal, umulmayan şekilde takımı topladı.

Fenerbahçe 5 yıldızlı armayı tescil ettirdi, kombinelerde devrim gibi karar... İşte borçFenerbahçe 5 yıldızlı armayı tescil ettirdi, kombinelerde devrim gibi karar… İşte borç

2022-23 sezonu… Ali Koç, taraftarı yine ikilemde bıraktı. İsmail Kartal ile devam mı edilecek yoksa dünyaca ünlü teknik direktör mü gelecek? Başkan Koç’un tercihi ikinci seçenekten yana oldu. Portekizli Jorge Jesus ile anlaşıldı, İsmail Kartal’a şampiyon hocalara bile nasip olmayan şekilde veda edildi. Jesus, Fenerbahçe’nin göreve gelmeden en az eleştirilen teknik direktörüydü. Aynı zamanda Koç döneminde bir sezonu tamamlayan ve ona kupa kazandıran tek isim oldu.

2023-24 sezonu… Jorge Jesus, 11 Haziran’daki Türkiye Kupası’nın kazanılmasından sonra haftalar önce Ali Koç’a ayrılma kararını ilettiğini belirterek veda etti. Başkan Koç’un kafasında yine bir teknik direktör tarifi vardı: Camiayı bilen bir yerli çalıştırıcı…

Koç’un açıklamasından sonra adaylar yine masada. Camia yine bölünmüş durumda… Kulüpte kaos hakim… Herkes kendi teknik direktörünü övüyor diğer isimleri yerden yere vuruyor.

Fenerbahçe'de olaylı gün! Yerli teknik direktör, istifa, kavga...Fenerbahçe’de olaylı gün! Yerli teknik direktör, istifa, kavga…

Başkan Koç’un yoğurt yiyişi böyle…

Fenerbahçe Başkanı Koç’un en çok kullandığı deyimlerden biri “Bizim yoğurt yiyişimiz böyle…”

Ali Koç, teknik direktör tarifi vererek camiayı tartıştırmayı çok seviyor. Her seçiminde bunu yaptı. Ancak Koç’un karar verme sürecinde bir yandan basın bir yandan sosyal medyada çıkan haber ve yorumlarla Fenerbahçe’de kaos hep büyüdü. Bu ortamda görev alan hiçbir teknik direktör sezonu tamamlayamadı. İlk defa Jesus konsensusla görev getirildi. O da Ali Koç’a ilk kupasını kazandırdı.

Montella iddiasındaki acı verici durum

Sar lacivertlilerin yeni teknik patronunun kim olacağı ile ilgili tartışmalar sürerken gazeteci Enver Aysever, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un İtalyan çalıştırıcı Montella ile anlaştığını ancak mali kongrede kızarak yerli teknik direktörle çalışma kararı aldığını iddia etti. Fenerbahçe, açıklama yaparak bu iddiayı yalanladı.

Esas acı olansa birçok aklıselim Fenerbahçe taraftarının bu iddia için “Gerçek olabilir” diye düşünmesi… Bu da Koç’un ‘yoğurt yeme’ şeklinden kaynaklanıyor.

Fenerbahçe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tartışmasıFenerbahçe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tartışması

Fenerbahçe Başkanı ikna etmek zorunda…

İş teknik direktör seçmekle de bitmiyor. Ali Koç, yerli hocanın nasıl başarı getireceği konusunda camiasını ikna etmek zorunda. Mesela İsmail Kartal’ı seçerse “Geçen yıldan bu yana ne değişti?” sorusunun muhattabı olacak. Ya da “Fenerbahçe için kendimi şu an için hazır hissetmiyorum” diyen Volkan Demirel için nasıl bir söylemde bulunacak? Yumurtadan aynı Vitor Pereira gibi bir sürpriz isim çıkabilir. Ama esas konu Jesus’un ayrıldığı gün teknik direktörün neden açıklanmadığı? Camia içinde yetişmiş bir çalıştırıcının Fenerbahçe’ye ‘hayır’ demesi olasılığı sıfır. Siz ‘yerli teknik direktör’ konusunda haftalardır ikna olup bir karar vermemişken camia o kişiye nasıl güvenecek? Ryan Kent transferi hangi kıstasa göre yapıldı? Transfer çalışması neye göre sürdürülüyor? Teknik olarak takımın ne oynayacağı belli mi? Kadro planlaması nasıl olacak? Fenerbahçe’nin yıldızı Arda Güler’le Ferdi Kadıoğlu gidecek mi? Sorular çok yanıtlar belli değil… Ali Koç, karar verme sürecini uzattıkça hem sorular çoğalıyor hem kaos büyüyor. Tıpkı geçmiş sezonlarda olduğu gibi…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.