Herkesin androjeni kendine!

Saatte 100 küsür km hızla topa vurabilen voleybolcular evde sevgililerine karşı nasıldır acaba? Maçları izlerken kendime bu soruyı sormadan duramıyorum. Mesleki deformasyon diyelim.

5 Haziran 2024
Filenin sultanları sahada çelik gibi

Voleybolcu sultanlarımız sahalarda fırtına gibi esmeye devam ediyor. Şahsen ABD maçı unutulmaz bir gece yaşattı. Maçı seyrederken bir yandan da meslek deformasyonu nedeniyle bu 1.90’lık, saatte 100 küsür km hızla topa vurabilen kızlar evde sevgililerine karşı da eli maşalı mıdır diye.

Peki ya androjen hormonları? Sevgililerinden daha yüksek testosteron seviyeleri varsa hem evde hem yatakta kimin sözünün geçtiği belli diyebilir miyiz? Tenis dünyasının efsanevi ismi Serena Williams, güçlü ve atletik yapısıyla tanınıyor. Korttaki üstün performansı ve fiziksel gücü dikkat çekiyor. Sadece spor dünyası da değil, iş ve eğlence dünyasında da bazı kadınlar var ki enerjisi, kararlılığı ve liderlik yetenekleri hemen dikkat çekiyor. Pop müziğin kraliçesi olarak bilinen Madonna, kariyeri boyunca gösterdiği özgüven, bağımsızlık ve dominant sahne performansları ile tanınıyor. Fiziksel olarak fit ve kaslı bir yapıya sahip. ‘Wonder Woman’ rolüyle tanınan aktris Gal Gadot, atletik yapısı ve güçlü karakteri ile biliniyor. Eski bir İsrail Savunma Kuvvetleri askeri olan Gadot fiziksel güç ve dayanıklılık gerektiren rollerde başarılı oluyor.

Androjenler, vücutta doğal olarak bulunan hormonlar ve genellikle erkek hormonları olarak biliniyor. Ancak kadınlarda da bulunuyorlar ve bazı kadınlarda bu hormonlar daha yüksek seviyelerde olabiliyor. Androjen hormonları, kas kütlesinin artmasına ve güç kazanımına katkıda bulunuyor, fiziksel dayanıklılığı ve performansı artırarak özellikle sporcuların daha iyi sonuçlar elde etmelerine yardımcı olabiliyor. Yüksek androjen baskınlığına sahip kadınlar ekiplerini motive ediyor ve yönlendiriyor. Kendinden emin, karar verme süreçlerinde hızlı ve etkililer. Rekabetçiler. Zorluklarla başa çıkma ve hedeflerine ulaşma konusunda kararlılar.

Elbette, bu özellikler bazen zorluklar da getirebiliyor. Her şeyden önce tıbbi olarak yüksek androjen seviyeleri, yumurtalıkların yumurta salmasını engelleyerek düzensiz adet döngülerine neden oluyor. Kadınlarda biyolojik olarak aktif androjenler dehidroepiandrosteron sülfat (DHEA-S), dehidroepiandrosteron (DHEA), androstenedion, testosteron ve dihidrotestosteron. Kadınlarda androjen üretiminin kabaca yüzde 25’i adrenal bezlerde, yüzde 25’i yumurtalıklarda ve geri kalanı periferik bezlerde meydana geliyor. Yüksek androjen ayrıca kadınlarda sivilce, akne ve aşırı kıllanma gibi belirtilere neden oluyor. Sebebi polikistik over sendromu ve androjen salgılayan tümörler olabiliyor.

Diğer taraftan yüksek androjen baskınlığına sahip kadınlar hem evde hem de işte kontrolcü olarak algılanabiliyor. Ekip arkadaşları veya eşleri bu kadınların kontrolcü tavırlarından rahatsız olabiliyor. İş yerinde veya evde rekabetçi doğaları zaman zaman çatışmalara yol açabiliyor. Bağımsızlıkları, yakın ilişkilerde denge kurmayı zorlaştırabiliyor. Araştırmalar, yüksek androjen seviyelerine sahip kadınların daha dominant davranışlar sergileyebileceğini öne sürüyor. Örneğin, baskınlık ve liderlik özellikleriyle ilişkili olan androjenler, bu kadınların ilişkilerde daha yönlendirici ve kararlı olmasına yol açabiliyor. Yüksek testosteron seviyelerine sahip kadınlar daha agresif ve rekabetçi olabiliyor, daha riskli kararlar alabiliyor. Bu durum, evde ve romantik ilişkilerde daha dominant bir rol oynamalarına neden olabiliyor.

Yine de kabul edelim, günümüzde “Androjen seviyesi yüksek kadınlar” moda. Son yıllarda, aksiyon ve süper kahraman filmlerinde güçlü ve atletik kadın karakterlerin popülaritesi artıyor. Bu tür rollerde yer alan kadın oyuncular, fiziksel olarak fit ve kaslı bir yapıya sahip. İlk akla gelenler, Gal Gadot (Wonder Woman) ve Scarlett Johansson (Black Widow). Fitness ve sağlıklı yaşam trendlerinin yükselişi, daha fit ve kaslı vücut tiplerine sahip kadınların popülerliğini artırıyor. Sosyal medyada fitness modelleri ve influencer’lar, bu trendin önemli temsilcileri. Yasemin Özilhan, Gökçen Arıkan, Şeyda Coşkun ilk aklıma gelen isimler. Resmen fitness influencer’ları olarak güçlü ve sağlıklı bir vücut imajını teşvik ediyorlar. Hatta artık moda dünyasında da güçlü ve maskülen özelliklere sahip kadın imajları ön plana çıkıyor. Takım elbiseler ve yelekler altın çağını yaşıyor. Amerikalı oyuncu Kristen Stewart gibi ünlü kadınlar özellikle son yıllarda maskülen moda seçimleriyle dikkat çekiyor. Kırmızı halıda sıkça takım elbise tercih ediyor, androjen tarzı benimsiyorlar.

Demek ki devir sportif, güçlü, kendine güvenen kadınların devri. Beyler dikkat, kodumu oturtan kadınların sırası😉 da denilebilir. İsterseniz evlenmeden önce tam teşekküllü hastaneden androjen raporu alın.. Kadınlara karışmıyoruz herkesin andojeni kendine😃

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.