Sekssiz evlilikler: Ayıbı yorgan altından çıkarın

İki çiftin boşanma söylentileri İrem Hattat'a sekssiz evlilikleri hatırlattı. Yazarımız "İyi seks yapmak için - ve zaman içinde iyi seks yapmaya devam etmek için - çiftlerin bu konuda konuşmaya istekli olmaları şart" diyor.

26 Mayıs 2024
Jennifer Lopez-Ben Affleck ile Zeynep-Volkan Demirel çifti bu hafta boşanma söylentileriyle gündeme geldi

Bu hafta yine gündemde ayrılık dedikoduları ile iki çift vardı. Biri ilk nişanlarından yıllar sonra barışıp 2022’de evlenen Ben Affleck ile Jennifer Lopez, diğeri 2010 yılından beri mutlu bir tablo çizen Zeynep-Volkan Demirel çifti. Bu hafta her iki çiftin de boşanmanın eşiğinde olduğu iddia edildi ve yüzüklü-yüzüksüz fotolarından anlam çıkartılıp fallar tutuldu.

Bence bu “yok ayrıldık, yok ayrılmadık, yok yüzüklü görüntülendik, yok yüzüksüz görüntülendik” git-gellerinin ardında cinsellik ve ilişkinin gidişatı üzerine iletişim kurulamaması yatıyor. Bazı çiftler bu konuşmaları yapmaktansa ilişkilerini terk etmeyi seçebiliyor, özellikle de yatak odasında işler pek de iyi gitmiyorsa.

Sekssiz evlilik: Türkiye’de yüzde 10, Japonya’da yüzde 47

Türkiye’de Prof. Dr. Halim Hattat her 10 evlilikten birinin seks olmadan-aseksüel- devam ettiğini belirtiyor. Amerika’da durum daha da vahim. 2022 verilerine göre baby boomers (1946-1964 doğumlular) nesli evlilerinin yüzde 33,1’i, X jenerasyonunun (1965-1980 doğumlular) yüzde 22,9’unun sekssiz bir evlilik yaşadığı belirtiliyor.

Benzer verilere göre dünya çapında bu sorun büyüyor. Mesela Britanya’da evliliklerin yüzde 20’si, Japonya’da yüzde 47,2’si cinsellik yaşanmadan devam ediyormuş.

Yatak odası sorunlarını konuşmak ne zaman ‘garip’ olur

Yatak odası sorunları ile ilgili konuşmaların ne kadar stresli olabileceğini, bazen suçlamaya, küçümsemeye veya taşlamaya dönüşebileceğini kabul ediyorum. Yine de iyi seks yapmak için – ve zaman içinde iyi seks yapmaya devam etmek için – çiftlerin bu konuda konuşmaya istekli olmaları şart. Sık sık çevremde seks hakkında konuşmanın “garip” olduğunu söyleyenler oluyor. Tabii bir çift bu konuşmadan kaçınarak aylar veya yıllar geçirdiyse bu konuşmanın “garip” gelmesi çok normal. Yani yıllardır seks yapmamış bir çiftin oturup “haydi bakalım bugün konumuz seks olsun, hatta niye yapmadığımız” diyebildiklerini düşünemiyorum. Bunun yerine çiftin bu konu dışında her şeyi didik didik etmesi, her konuştuklarında en ufak bir konudan kavga çıkartması, bu şekilde utançlarını ve öfkelerini aşmaya çalışmaları daha normalleştirilmiş gözüküyor.

İş, spor, hobi seksin yerini alabilir mi?

Journal of Marriage and Family de yayınlanan bir araştırma bu sorun hakkında konuşamayan çiftlerin depresyon, reddedilme duyguları ile başa çıkmaya çalışırken, kariyerlerinin dahi etkilenmesinin önüne geçemezken, ayrılmakla kaybedecekleri çok şey olduğunu düşündükleri, sosyal olarak birlikte kalmaya mecbur hissettikleri için, daha iyi seçenekleri olmadığını düşündükleri veya ayrılmaktan korktukları için ilişkide kalmaya devam ettiklerini ortaya koyuyor. Aynı araştırmada sekssiz bir evlilikte kalmaya karar veren insanların kendilerini işe, spora veya hobilere adayarak başka yerlere odaklamaya çalıştıkları da ortaya konuyor.

Ancak çiftler kariyerlerine odaklandıkça bir kısırdöngüye girerek gerçek yakınlık ve şefkati unutuyorlar. Seks denildiğinde sadece cinsel ilişkinin gidiş gelişine odaklanıyorlar. Oysa her “kucaklamak ” üzerine atlayıp “şaapmak” olmadığında birbirlerine karşı çok daha istekli ve meraklı olabiliyor çifler.

Gina Senarighi ‘Love More, Fight Less’ adlı kitabında diğer yakınlık biçimlerini keşfetmenin çiftlerin cinsel arzularını yeniden kazanmalarına yardımcı olabildiğini anlatıyor. Duygusal yakınlığı hatırlamak için bazen beraber gidilen bir konser, bazen ev işlerini paylaşmak veya birlikte tatil planlamak gibi hayatın doğal akışındaki rutin çabalar dahi yeterli olabiliyor. Hatta bazen samimiyet seksten daha kıymetli olabiliyor.

Seks hayatınızdan memnun değil misiniz? Sekse bakış açınızı değiştirin. Fotoğraf: Shutterstock

Sonuç olarak, ister Jennifer Lopez ev sahipliğini yaptığı ünlü Met Gala’yı ilişki sorunlarını unutmak için kullanmış olsun, ister Met Gala nedeniyle kocasına vakit ayıramamış olsun, ilişkisi bir kısır döngüye girmiş gibi görünüyor. Benzer şekilde 19 yaşındayken Volkan’la çıkmaya başlayan, beraber büyüdüklerini ve her evlilikte olduğu gibi tartışmalar ve fikir ayrılıkları yaşadıklarını söyleyen Zeynep Demirel de bir kısır döngüde gibi. Sessiz ve sekssiz çiftlere önerim dürüst iletişim. Aşkı bakışlar, jestler ve emojilerle yaşamayı bırakın, kelimelerle yaşayın. Ayıbın artık yorganın üstüne çıkma zamanı geldi!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.