Galatasaray şampiyon oldu, sezona damga vuran isimler konuştu

Kadın futbolunda lig Galatasaray’ın şampiyonluğu ile bitti. Sarı kırmızılıların oyuncusu Berna Yeniçeri, Fomget takımında gol kraliçesi olan Armisa Kuc ve Kadın A Milli Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası sezonu 10Haber’e değerlendirdi.

16 Mayıs 2024
Son haftaya kadar büyük heyecana sahne olan ligde mutlu sona ulaşan Galatasaray oldu.

Kadın Futbol Süper Ligi’nde 2023-2024 sezonu Galatasaray’ın şampiyonluğuyla noktalandı. Sarı-kırmızlılar böylelikle üç büyükler içinde Beşiktaş’ın ardından kadınlarda mutlu sona ulaşan ikinci takım oldu.

Kadın Futbol Süper Ligi bu sezon farklı bir formatta oynandı. Geçen seneki play – off sistemi yerini klasik çift devreli lig usulüne bıraktı. 16 takımın mücadele ettiği ligde heyecan son haftaya kadar sürdü. İlk yarı sona erdiğinde Galatasaray ve Fenerbahçe şampiyonluğa yakın takımlardı. Ancak bu iki ekip ilerleyen haftalarda sürpriz puan kayıpları yaşayınca son şampiyon Ankara Fomget de işin içine girdi. Son hafta maçları öncesi Galatasaray, Fomget’in iki puan önündeydi. İki takımın da şampiyonluk şansı vardı. Teknik direktörlüğünü Metin Ülgen’in yaptığı Galatasaray sahasında ALG’yi yenince mutlu sona ulaştı. 2021’de kurulan sarı-kırmızılılar üç yıl içinde zirveye çıktı. Galatasaray erkeklerde de şampiyonluğu kazanırsa duble yapmış olacak. Bunu daha önce 2020-2021 sezonunda Beşiktaş başarmıştı.

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye transfer olan Yağmur Uraz gol kraliçesi unvanını paylaştı

Üç şampiyonluğu bulunan Ataşehir Belediye ile 1207 Antalyaspor ve Adana İdmanyurduspor lige veda ettiler. Ünye Gücü Futbol Kulübü ve Bornova Hitab Spor ise lige çıkan takımlar oldu. Fomget forması giyen Karadağlı Armisa Kuc ve Fenerbahçe’de oynayan Yağmur Uraz, attıkları 25 golle sezonun gol kraliçesi unvanını paylaştılar.

Kadın Futbol Süper Ligi’ne Beşiktaş’ın ardından Fenerbahçe ve Galatasaray’ın katılımıyla yönelen ilgi bu sezon da artarak devam etti. Şampiyonluk yarışının son haftaya kadar sürmesi lige olumlu tesir etti. Bu gelişmeler Milli Takım’a da pozitif yansıdı. Kadın A Milliler Uluslar C Ligi’nde altıda altı yaparak grubunu lider tamamladı. Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi’nde Macaristan karşısında alınan galibiyet de büyük moral oldu. Şimdiki hedef Avrupa Şampiyonası elemelerinde play-off oynayabilmek. Genç milli takımlar geçmişe göre daha iyi sonuçlar aldı son dönemde. Federasyonun kadın futbolu için bir stratejik plan hazırlaması da iyi bir adım.

Tabii bu olumlu gelişmelere karşın daha kat edilecek çok yol var. Öncelikle kadınların daha iyi sahalarda oynaması gerekli. Bu hem futbol kalitesini hem de yayınların izlenirliğini artıracak. Kulüplerin oyuncu kaynağı yaratacak altyapı organizasyonların geliştirmesi de atılması gereken önemli adımlardan.
Şampiyon Galatasaray’dan Berna Yeniçeri, Fomget’in gol kraliçesi Armisa Kuc ve Kadın A Milli Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, Kadın Futbol Süper Ligi’nde geride kalan sezonu ve kadın futbolunda gelinen noktayı 10 Haber için değerlendirdiler.

Berna Yeniçeri,kadın futbolunda Galatasaray tarihinin ilk şampiyonluğunu kazandıkları için mutlu.

Berna Yeniçeri (Galatasaray): Geçen sezon aynı bu sezon olduğu gibi lige çok hızlı giriş yapmıştık ve normal sezonu kendi grubumuzda lider olarak tamamlamıştık. Ancak yarı finalde elenmiştik. Bu sezon ise mevcut kadromuzu koruduk ve güçlendirdik. Tarihimizin ilk şampiyonluğunu çok istiyorduk ve bu inançla yola çıktık. Belirttiğim gibi yine lige çok iyi başladık. Sezon içerisinde iç sahada oynadığımız Fomget ve Beşiktaş maçlarında bulduğumuz son dakika golleriyle galibiyete uzandık. Bu galibiyetler şampiyonluk yolunda çok kritikti ve o son dakika golleriyle elde ettiğimiz puanlar şampiyonluk yarışında bize çok büyük avantaj sağladı. İstikrarlı bir kadroyla iki sezondur istikrarlı bir futbol ortaya koyuyoruz. Nihayetinde de o çok istediğimiz ilk şampiyonluğumuza ulaştık. Kulübümüzün kupalarla dolu müzesine yeni bir kupa daha kattığımız için çok mutluyuz. Diğer yandan ben de final niteliği taşıyan son haftadaki ALG karşılaşmasında kullandığım iki korner atışının, takım arkadaşlarımın vuruşlarıyla gole dönüşmesiyle ayrı bir sevinç yaşadım.

Cimbom mayıs ayını açtı: Kadın futbolunda şampiyon Galatasaray!Cimbom mayıs ayını açtı: Kadın futbolunda şampiyon Galatasaray!

Kadınlar 2. Ligi’nde ilk kez 13 yaşındayken 2008-09 sezonunda forma giymiştim. Şimdiki adıyla Turkcell Kadın Futbolu Süper Ligi olan Kadınlar 1. Ligi’nde ise ilk kez 2011-12 sezonunda oynamıştım. O tarihten beri bu ligde forma giyiyorum. Bu ligin gelişimine en başından beri şahit olan birkaç oyuncudan biriyim. Nerelerden nerelere gelindi diyebilirim. İlk kez 16 takımla çifte devreli lig usulüne göre oynanan formatla da tam bir sezonu geride bırakmış olduk. Eskiden, sezon ortasında maç aralarımız olurdu ve yeterli maç sayısına ulaşamadığımızdan ötürü Milli Takım’da da çok zorluk çekerdik. Ancak kadın futbolunda son yıllardaki atılımla birlikte bu sorun ortadan kalktı ve bu da hem ligin kalitesine hem de Milli Takım’ın gelişimine son derece olumlu etki etti.

Armisa Kuc (9 numara) şampiyonluğu kaçırdıkları için üzgün olduğunu söyledi.

Armisa Kuc (Fomget): Bu sezon performansımdan memnunum ancak önemli olan takım olarak lig şampiyonluğuna ulaşmamızdı. Bunu gerçekleştiremediğimiz için son derece üzgünüz. 1-2 haftadaki son dakika golleri şampiyonlukta belirleyici oldu. Son haftalarda, seri galibiyetler alıp puan farkını ikiye indirdik ancak ligi ikinci olarak tamamlayabildik. Her şeye rağmen takım olarak bu sezon gerçekleştirdiğimiz şeylerle övünüyoruz ve ben de takım arkadaşlarımla birlikte oynamaktan gurur duyuyorum.

Gol kraliçeliği ödülünü arkadaşlarımın ve teknik, idari heyetimizin gayretleri olmasa kazanamazdım. Öncelikle onlara teşekkür ediyorum. Geçen sezon, final maçında hat-trick yapmıştım. Bu sezon da 25 gol atarak gol kraliçeliği sıralamasında zirvede yer alan iki oyuncudan biri oldum. Bunlar son derece gurur verici gelişmeler. İki sezondur Türkiye’de top oynuyorum. Bu sezonun, yeni formatıyla birlikte geçen sezona oranla çok daha rekabetçi ve kıyasıya geçtiğini söyleyebilirim. Gerçekten çok çekişmeli maçlar oynandı ve şampiyon da son hafta belli oldu. Gelecek sezon bu mücadelenin daha da gelişeceğini düşünüyorum. Ben de takımımla olan sözleşmemi 1 sene daha uzattım Gelecek sezon da buradayım ve bu sene elimizden kaçırdığımız şampiyonluğu kazanmak için mücadele vereceğim.

Necla Güngör Kıragası rekabetin A Milli Takım’a olumlu yansıdığını söylüyor.

Necla Güngör Kıragası (Kadın A Milli Takımı Teknik Direktörü): Her geçen sene artan ilgi ve yatırımla kadın futbolu büyüyor. Çok heyecanlı bir sezonu geride bıraktık. Öncelikle tüm sezon boyunca sahada mücadele eden kulüplerimizi, oyuncularımızı ve teknik heyetlerimizi tebrik ediyorum. Şampiyon olan Galatasaray’ı ayrıca kutluyor, Şampiyonlar Ligi’nde başarılar diliyorum.

Erkekler Süper Lig kulüplerinin kadın şubesi açması ve son 4 senedir Kadınlar Süper Ligi’nde yer almasıyla artan ilgi devam ediyor. Ligimizin tek grupta çift devreli lig usulüne geçmesi ile birlikte her hafta kıyasıya mücadeleleri görmeye başladık. Kulüplerimizin kadın futboluna yapmış oldukları yatırım, yeni sponsorların bu alanı fırsat olarak görüp bilinirlik çalışmaları yapmaları, gerek görsel basında gerekse sosyal medyada kadın futbolu adına özel çalışmaların yapılması kadın futbolu üzerinde ciddi olumlu etki yarattı. Her sene ideal kadın futbol ligine doğru ilerlemeye çalışıyoruz. Yeterli finansal destek, medya ilgisi ve altyapıya sahip lig oluşumu ile Türkiye’ deki kadın futbolu daha da büyüyecektir. Ligimizin kalitesi ve oyunun gelişmesi Milli Takımımızı olumlu etkilemekte, özellikle alt yaş gruplarımız için havuzun genişlemesini sağlamakta. Eminim yeni sezonda bu sezonun da üstünde performanslar göreceğiz.

14 yıl sonra Galatasaray için İkitelli yollarında... Olimpiyat'a medeniyet gelmiş14 yıl sonra Galatasaray için İkitelli yollarında… Olimpiyat’a medeniyet gelmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.