Hilmi Ok’tan Halil Umut Meler’e… Avrupa’nın Türk hakemleri

1960 yılından beri yapılan Avrupa Şampiyonası'nda şu ana kadar üç Türk hakem düdük çalma şansı yakaladı. Halil Umut Meler, Belçika - Slovenya maçıyla ismini bu listeye yazdıracak. İşte Türk hakemlerin Avrupa şampiyonası macerası...

17 Haziran 2024
Halil Umut Meler Euro 2024'te düdük çalacak.

Euro 2024’te A Milli Futbol Takımı’ndan önce hakemlerimiz sahne alıyor. Halil Umut Meler yardımcıları Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy ile E Grubu’ndaki Belçika – Slovenya karşılaşmasını yönetecek.

Maçın dördüncü hakemliği ise Hollanda Futbol Federasyonu’ndan Türk asıllı Serdar Gözübüyük tarafından yapılacak. Karşılaşmada VAR hakemliği görevini Alman Bastian Dankert üstlenecek. Alper Ulusoy ve Alman Marco Fritz ise AVAR hakemleri olarak görev alacak.

Hilmi Ok, Avrupa Şampiyonası’nda görev yapan ilk Türk hakem oldu.

İlk olarak 1960 yılında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bugünde dek üç hakemimiz düdük çaldı. 1980 yılında turnuvanın adresi İtalya’ydı. Milano’nun ünlü San Siro Stadı’nda 17 Haziran’da Hollanda ile Çekoslovakya arasında oynanan 1.Grup karşılaşmasında görev alan Hilmi Ok şampiyonada maç yöneten ilk Türk hakemi oldu. Mücadelede Ok’un yardımcılıklarını Talat Tokat ile Erkan Göksel yaptı. Müsabaka 1-1 sonuçlandı. Halil Umut Meler de tıpkı Hilmi Ok gibi 17 Haziran’da sahaya çıkacak.

Dönemin A Milli Takım Teknik Teknik Direktörü Fatih Terim, kaptan Oğuz Çetin ve Ahmet Çakar beraber poz vermişti.

1996 yılında Türkiye tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası finallerinde yer alırken, hakemlerimiz de turnuvadaydı. İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı şampiyonada Ahmet Çakar yardımcıları Akif Uğurdur, Turgay Güdü ve dördüncü hakem Oğuz Sarvan ile İspanya’nın Romanya’yı 2-1 yendiği grup müsabakasını yönetti. İspanya karşılaşmayı 2-1 kazanırken mücadelede Romanya formasını giyen Hagi, Popescu ve Adrian Ilıe ile Ahmat Çakar’ın yolları Euro 1996 sonrası Türkiye’de de kesişti.

Cüneyt Çakır Avrupa Şampiyonası’nda İspanya -Portekiz karşılaşmasını yönetti.

Avrupa Şampiyonası finallerinde en çok maç yöneten hakemimiz tahmin edeceğiniz üzere Cüneyt Çakır. Toplamda 9 karşılaşmada görev alan ve Hollandalı Björn Kuipers ile beraber Avrupa Şampiyonası tarihinde en çok düdük çalan isim olan Çakır’ın turnuva mesaisi 2012’de başladı. Ukrayna ve Polonya’nın birlikte düzenlediği şampiyonada Cüneyt Çakır yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun’un yanı sıra ilave yardımcı hakemler Bülent Yıldırım ve Hüseyin Göçek ile beraber ilk olarak 11 Haziran’da ev sahiplerinden Ukrayna’nın İsveç’i 2-1 yendiği maçı yönetti. Aynı ekip daha sonra 18 Haziran’da İtalya’nın İrlanda Cumhuriyeti’ni 2-0 ile geçtiği grup müsabakasında sahadaydı. Çakır, İrlanda’dan Keith Andrews’u kırmızı kartla oyun dışında bıraktı. 27 Haziran 2012’ye dek Avrupa Şampiyonası’ndaki Türk hakemleri sadece grup müsabakalarında düdük çalmıştı. O tarihte ise bir ilk yaşandı. Cüneyt Çakır ekibiyle birlikte Portekiz – İspanya yarı final karşılaşmasını idare etti. İspanya, normal süresi ve uzatmaları golsüz eşitlikle tamamlanan mücadelenin ardından seri penaltı vuruşlarıyla rakibine üstünlük sağladı. Cüneyt Çakır maçta toplam dokuz oyuncuya sarı kart gösterdi. Çakır, Euro 2012’de İspanya ile İtalya arasındaki finalin dördüncü hakemi olarak da görev yaptı.

Millilerin ilk sınavına Arjantinli hakemMillilerin ilk sınavına Arjantinli hakem

 

2016’da Cüneyt Çakır ile Bahattin Duran, Tarık Ongun, Mustafa Emre Eyisoy ve ilave yardımcı hakemler Hüseyin Göçek ile Barış Şimşek’ten kurulu hakem kadromuz bu kez Avrupa Şampiyonası için Fransa’daydı. Çakır ve arkadaşları 1-1 sona eren Portekiz – İzlanda ve Belçika’nın İrlanda’yı 3-1 yendiği grup karşılamalarında görev yaptı. Ekibimiz İtalya’nın İspanya’yı 2-0 mağlup ettiği son 16 turu mücadelesinde de sahadaydı. Pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen Euro 2021’de Cüneyt Çakır yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile iş başındaydı. Hakem triomuz grup aşamasında Portekiz’in Macaristan’ı 3-0 mağlup ettiği maç ile Avusturya’nın Ukrayna’yı 1-0 yendiği müsabakayı yönetti. Çakır ve arkadaşları turnuvada son olarak İspanya’nın uzatmalar sonunda Hırvatistan’ı 5-3 ile geçtiği unutulmaz son 16 turu maçında görev aldı.

Murat Sancak'tan çete iddiası: Cüneyt Çakır yönetiyorMurat Sancak’tan çete iddiası: Cüneyt Çakır yönetiyor

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.