İmamoğlu AK Parti’nin kazandığı beş ilçede Kurum’dan fazla oy almış
İBB başkanlık yarışında Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum kültür sanatla ilgili vaatleri kampanyalarının neredeyse ana unsuru. Vaatler arasında neler neler var. Müzeler, kütüphaneler, kültür merkezleri, tiyatrolar...
Farkında mısın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında adaylar kültür sanat dünyasıyla ilgili öyle vaatlerde bulunuyor ki insan şaşırıyor. Çünkü daha önceki seçimlerde başkan adayları kerhen kültür sanatla ilgili konuşurlardı. Oysa şimdi neredeyse kampanyalarının ana unsuru haline geldi. Biri “Müze açacağım” diyor diğeri “Ben daha fazla açacağım” diyor. Kültür merkezleri, kütüphaneler, sergi alanları anladığımız kim kazanırsa kazansın İstanbul’un kültür sanat hayatı coşacak!
Öyle mi? Siyasetçiler vadederler sonra koltuğa oturunca da o vaatlerini unuturlar. Eee bunu biliyoruz. Dolayısıyla bu yazıda hem başkan adayları ne vaat ediyor onu anlatayım hem de vaatlerini kayıt altına alayım dedim.
Ak Parti’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum’dan başlıyorum.
🔴 Kurum’un beş müze vaadi var. İstanbul Kent Müzesi, Yenikapı Arkeoloji Müzesi, İstanbul Biyografi Müzesi, İstanbul Gastronomi Müzesi, İstanbul Gravür Müzesi. Hepsi çok güzel ama aklım şu biyografi müzesine takıldı. İstanbul’da biyografi müzeleri var. Orhan Kemal’in Sait Faik’in yeni açılan Kemal Sunal’ın… Acaba Kurum kimin biyografi müzesini açacak derseniz. Efendim belli değil. Bu müzelerin nerede nasıl açılacağı açıklanmadı. Sadece isimleri var.
🔴 Kurum’un müzeler dışında ikinci iddialı kültür sanat vaadi kütüphanelerle ilgili. İstanbul’un 39 ilçesine hem çocuk kütüphanesi hem de normal kütüphane açmayı vaat ediyor. Bu kütüphanelerin de nerede açılacağı belli değil. Sadece çocuk kütüphanelerinde güncel kitapların bulunacağını, normal kütüphanelerde ücretsiz internetin olacağını ve kütüphanelerde kitap kafelerin yer alacağını biliyoruz. Ayrıca Rami Kütüphanesi’ne benzer üç şehir kütüphanesi de Kurum’un vaatleri arasında. Buralarda internet ücretsiz mi olacak mesela bu belli değil! Bir de hem Avrupa hem de Anadolu yakasında sahaf ve antikacılar çarşısı acacakmış Kurum.
🔴 Kurum’un sitesinde insanı heyecanlandıran bir vaat daha var. Anadolu Yakası’na yeni kültür merkezi yapılacak diye ilan etmiş. Görselde ise AKM’nin resmi var. Yani Kurum Anadolu Yakası’nda AKM benzeri bir kültür merkezi açacak diye düşünüyor insan. AKM’yi açmak yıllar sürdü. Kurum seçilirse beş yıl içinde AKM gibi bir kültür merkezini açabilir herhalde! Tabii siz nerede açılacakmış diye soruyorsunuz. Ha orası belli değil!
🔴 Bir başka vaat ise şöyle: “İstanbul’a iki yeni tiyatro kazandırılacak, yeni oyunlarla repertuvarı genişleteceğiz.” Vaat bu kadar. Galiba şehir tiyatroları bünyesinde iki yeni tiyatro mekanı açmak istiyor Kurum ama bu vaadini detaylandırmadığı için galiba deyip niyet okumak zorunda kalıyoruz.
İBB Başkanı olarak yarışa giren Ekrem İmamoğlu’nun vaatlerine gelince… Önce şunu belirtelim. Eğriye eğri doğruya doğru, İmamoğlu beş yıllık performansıyla kültür sanat dünyasına ilişkin yapıcı bir performans ortaya koydu.
Mesela İstanbul 2010 Avrupa Başkenti projelerinden olan Kadıköy’deki Hasanpaşa Gazhane’yi Müze Gazhane adıyla hayata geçirdi. Yine Yedikule Gazhane’yi kültür sanat hayatına kazandırdı. İktidar yanlısı kesimin hedefe koyduğu Artİstanbul Feshane’yi açtı ve bir modern müze daha kazandırdı İstanbul’a.
Haliç Tersanesi’nde İstanbul Sanat Müzesi açtı. Bulgurlu Palas’ı kurtardı ve orayı da bir sergi alanı haline getirdi. Kurtardığı bir başka mekan Beyoğlu Sineması. Yine Botter Apartmanı, Metrohan kültür sanat hayatımıza giren diğer mekanlar oldu. İstanbul’da Boğaz kıyısında yıllardır atıl vaziyette bulunan Çubuklu Silolar’ını kültür mekanına dönüştürdü. Burada bir doğa müzesi açtı.
Yine Mimar Sinan’ın inşa ettiği Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan sıra dükkanları İstanbul Tasarım Müzesi’ne dönüştürdü. İstanbul’un 120 yıllık tarihi sanayi yapılarından Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, İBB Miras tarafından restore edilerek Cendere Sanat adıyla bir kültür sanat mekanı haline getirildi. Yerebatan Sarnıcını restore ettirdi. Bu tarihi yapının kapılarını tekrar açtı. Yani İmamoğlu İstanbul’da kültür sanat mekanı açma konusunda önemli adımlar attı.
Gelelim vaatlerine.
🔴 Kurum’un müze vaatlerine İmamoğlu da müze vaadiyle karşılık veriyor. Hatta İmamoğlu el artırıp “Şehri müzelerle kuşatacağız” diyor. Tarihi Haliç Tersanesi, Kirmasti Sarnıcı, Beyazıt Sarnıçları, Altınkapı, Bozdoğan Su Kemeri, Yenikapı Kültür Parkı, İstanbul Kent Müzesi, Yedikule Panorama Müzesi ve Bozdoğan Kemeri Ziyaretçi Merkezi kültür sanatın yeni merkezleri olacakmış!
🔴 Kurum, “39 kütüphane açacağız” diyor ya İmamoğlu 40 kütüphane açacak! Tabii bu kütüphaneler nerede açılacak yine belli değil. Ama 300 bin kitaplı İstanbul Kitapçısı’nı da açacağını vaat ediyor İmamoğlu. Böylece İstanbul kütüphanelere ve kitaplara doyacak!
🔴 Kurum iki tiyatro mekanı açacağını vaat ederken İmamoğlu isim vererek dört tiyatro mekanını hayata geçireceğini söylüyor: Kadıköy İskele Meydanı’nın simgelerinden Haldun Taner Sahnesi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Fatih Tiyatrosu (Reşat Nuri Güntekin Sahnesi) ve Kenter Tiyatrosu (bunlar şu an yeniden yapılıyor) sanat hayatımızın aktif parçası olacak.