Ergenlik geldi çattı duygular dünyası karıştı

Bayram haftasında dokuz filmlik bir vizyon menüsü var karşımızda. Dokuz yıl sonra gelen devam filmiyle 'Ters Yüz 2' haftanın iddialı yapımı. 'Kötü Oyuncu', 'Daha İyi Bir Yarın' ise öne çıkan diğer filmler.

14 Haziran 2024

ERGENLİK GELDİ KAYGI YÖNETİMİ ELE GEÇİRDİ

TERS YÜZ 2 / Inside Out 2

2015 yılında gösterime giren ‘Ters Yüz’ özellikle çocuklar arasında bir fenomene dönüştü. Eee bu da normal çünkü bir çocuğun, Riley’nin duygularının macerasını anlatıyordu. Başrolde Neşe vardı ama o aslında Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti’den oluşan bir takımın lideriydi.

Aradan dokuz geçti. Ve maceranın ikincisi karşımızda. (Ki zaten böylesi bir maceranın ikincisinin gelmemesi Hollywood’un olağan işleyişine aykırıdır!) Riley bir ergen olarak karşımıza çıkıyor. Bedeni de ruhu da büyüdüğü için yeni duygular dahil oluyor takıma: Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç. Lakin bu yeni duygulardan Kaygı bir atak yapıp ilk temel duygulara işten el çektiriyor. Kumanda odasını ele geçiriyor. Bizimkileri bilinç altına göndermek istiyor. Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti ise Riley mücadele ediyor.

Filmin kamera arkasında animasyon dünyasında çalışıp birçok filmin ortaya çıkmasında rol alan Kelsey Mann var. Mann ilk yönetmenliğinde iyi bir iş çıkarıyor. Bayram haftasının en iddialı filmi olan ‘Ters Yüz 2’ animasyon olarak yazın hit filmlerinden biri olabilecek gibi görünüyor.


ORMANLAR KRALI MAYMUN İŞBAŞINDA

SÜPER MAYMUN SHIMMY /Shimmy: The First Monkey King

Haftanın ikinci animasyonu ‘Süper Maymun Shimmy’nin ‘Ters Yüz 2’ karşısında ne kadar şansı var bilemiyorum! Dick Zondag, Ralph Zondag’ın yönettiği animasyon uzaktan Kungfu Panda’yı hatırlatıyor. Bu sefer kahramanımız süper güçlerinin yeni yeni farkında olan bir maymun. O da Panda gibi biraz sakar, tam olarak gücünün farkında olamayan ama yeri ve zamanı gelince de üzerine düşeni yapan bir dostumuz. Üzerine düşen dediğim de maymun kral olarak dünyayı kötülerden kurtarmak.


SETTE İSTİSMAR VAR!

KÖTÜ AKTÖR / Bad Actor

Porto Riko’lu yönetmen Jorge Cuchi’nin çektiği ‘Kötü Aktör’ sinema dünyasında birçok oyuncunun adının karıştığı ve yargılandığı cinsel istismar meselesini ele alan bir yapım. Hikaye şöyle: Bir fiilm çekimi sırasında Sandra Navarro, rol arkadaşı Daniel Zavala’nın kendisine tecavüz ettiğini iddia eder. Daniel ise bu iddaları reddeder. Sonrası ise çok tanıdık. Zavala dava açmak ister. Ama yapım ekibi bu skandalın duyulup filmin çekimlerinin duracağını düşürdüğü için olayı örtbas etmek ister. Program olarak zayıf bir haftanın öne çıkan yapımlarından…


GELECEĞİN DÜNYASINDA ŞİMDİKİ ZAMAN MESELELERİ

DAHA İYİ BİR YARIN

2011’de Antalya Film Festivali’nde En İyi Film seçilen ‘Güzel Günler Göreceğiz’ filminin senaristiydi Emre Kavuk. Sonra ‘Dalgalar ve İzler’, ‘Dijital Esaret’ ve ‘Arap Kadri’yi çekti. ‘Daha İyi Bir Yarın’ Kavuk’un son filmi. Fantastik romantik drama denilebilecek bir film.

Kahramanımız Ozan. Fena aşık sevgilisine ama kadın ansızın Ozan’ı terk ediyor ve o da bu durumla başa çıkamayıp intihar etmek istiyor. Tabii geleceğin dünyasındayız. Bunun için Ozan’ın şöyle bir şansı var. Eğer hiç kimse Ozan’a aşık değilse Yaşam Sonlandırma Merkezi bu isteğini yerine getirebiliyor. Lakin yapılan araştırma sonrası Ozan’a Ekin diye bir kadının aşık olduğu ortaya çıkıyor. Ozan o kadar karamsar ki tek çare olarak Ekin’i aşkından vazgeçirmeye çalışıyor.

Filmde Yağızcan Konyalı, Hande Doğandemir, Nur Fettahoğlu, Hüseyin Avni Danyal, Zeynep Eronat’ın rol alıyor.


BU NE DÜNYA KARDEŞİM VURAN VURANA

SEKİZ1

Bir ara AK Parti Maltepe İlçe Başkanlığı’na aday olan Vural Eyikan’ın yönettiği filmde Enes Kurt, Sinan Çelik, Cihan Dönmez gibi oyuncular rol alıyor! Silahların konuştuğu erkekler arasında iktidar mücadelesinin yaşandığı mafyatik bir dünyadan bir hikaye anlatıyor yönetmen Eyikan. Hiç uzatmıyor filmle ilgili fikir sahibi olmanız için fragmanı izlemenizi tavsiye ediyorum…


BEKARLIĞA YA DA SİYASETE VEDA

VEDA PARTİSİ

Bir siyasi partinin genel başkanının eşi bir skandala karışırsa ne olur? Ufuk Cebeci’nin yönettiği ‘Veda Partisi’ bir komedi ama konusu gereği bir siyasi taşlama olarak da okunabilir.

Toygan Avanoğlu, Aslı Bekiroğlu, Seda Akman, Altan Erkekli, Goncagül Sunar gibi oyuncuların rol aldığı film aslında bir bekarlığa veda partisi etrafında dönen olayları anlatıyor. Siyasi bir partinin genel başkanı olan İbrahim’in eşi Hülya arkadaşı Yonca için bekarlığa veda partesi düzenlemek iste ve kocasından bir havuzlu villa kiralamasını ister. O da eşini kırmaz kiralar ama villanın ev sahibi Açelya ilginç bir karakterdir ve partinin odağına gelir yerleşir. Sonrası biraz gerilim bolca komedi!


KORKU RUHU KEMİRİR

SİCCİN 7

Türk usulü korku gerilim filmlerini sona sakladım. ‘Siccin’ efsanesi geri döndü! 2014’te başlayan bir seri. Bugüne kadar altı film yaklaşık 2 milyon gişe yaptı. Yani öyle es geçilecek bir seri değil. Alper Mestçi klasiği olan seri bir başka gözle ele alınsa Türkiye’nin bilinçaltının da ne kadar dolu ve tuhaf olduğunu da ortaya çıkabilir.

Serinin yedinci filminde kızını bir hastalıktan kurtarmak isteyen bir doktor baba var karşımızda. Tuhaf dünyaların kapası bu arayış sonrası açılıyor. Bayram haftasında özellikle türü seven gençlerin ilgi göstermesi muhtemel yapımlardan.


BIRAK GİRMESİN İÇERİ GÜN IŞIĞI

IŞIKLARI KAPAT / Dreaded Light

Türk usulu korku gerilimden yabancılara geçiyorum. Sırada Mark MacNicol imzalı  ‘Işıkları Kapat’ var. Adam Robertson, Kirsty Strain, Rachel Flynn gibi oyuncuların rol aldığı film yine bir babanın kızının derdine çare bulma hikayesi. Bu sefer babamız eşini kaybettikten sonra kızında neden gün ışığı fobisi geliştiğini anlamak istiyor. Çareyi de bir medyuma gitmekte arıyor. Ama işler tuhaflaşıyor.


MAHZENDEKİ YARATIK

MAHZEN / Baghead

Babanızdan bir bar miras kalıyor. Lakin barın mahzeninde bir yaratık var ve onun da özel bir yeteneği. Ölmüş sevdiklerini görmek isteyenlen bara geliyor ve bu mahzendeki yaratık sayesinde iki dakika onları görebiliyorlar. İşte Iris’e babasından böyle bir bar kalıyor miras olarak. Meğer babası yıllardır bu şekilde para kazanmış. Tabii işler yolunda gitmiyor. Iris için miras bir kabusa dönüşüyor. Alberto Corredor imzalı film türün sevenlerini tatmin edecek cinsten bir yapım.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.