Fragmanlı Vizyon Raporu: Cem Karaca söyler biz dinleriz

Dokuz filmlik vizyon menüsünde herkese hitap edecek filmler var. Listebaşı olanlar: 'Cem Karaca'nın Gözyaşları', Oscar adayı 'Kaptan Benim' ve 'Rüya Senaryo'... Çocuklar için sömestr filmi 'Haydi Tut Elimi', taraftarlar için 'İnadıyla Şampiyon'...

26 Ocak 2024

VE İŞTE ARTA KALAN BİR GÜZEL FİLM ŞİMDİ

CEM KARACA’NIN GÖZYAŞLARI

Ve Cem Karaca beyazperdede karşımızda. Pek fazla görünmedi Karaca sinemada. ‘Kralların Öfkesi’nde oynadı bir de birkaç filmde konuk oyuncu oldu. Ama hikayesi sinemacıları hep cezbetti. Kısmet ilk gençliğinden beri Karaca’yı dinleyen Yüksel Aksu’yaymış. Karaca’nın hayatını geniş bir çerçeveden anlatan filmde İsmail Hacıoğlu rahmetliyi karşımızdaymışcasına canlandırıyor. Alkışı da hak ediyor tabii… Cem Karaca’nın annesi  Toto Karaca’yı Yasemin Yalçın, baba Mehmet Karaca’yı Fikret Kuşkan’ın canlandırdığı filmde Buçe Buse Kahraman, Melisa Aslı Pamuk ve Erkan Can da rol alıyor. Kaç zamandır merakla beklenen, Karaca’nın birçok şarkısını da yeniden hatırlatan film, usta müzisyenin sevenlerini muhtemel memnun edecektir.

BU SEYİR DEFTERİNDE İNSANLIK SINIFTA KALIYOR

KAPTAN BENİM /THE CAPTAIN

Geçen salı günü açıklanan Oscar adaylıklarında ‘Kaptan Benim’ Uluslararası Film kategorinde Oscar’a aday olan beş filmden biri olarak karşımıza çıktı. Ama öncesinde hatırlanırsa Filmekimi’nde Türkiye’de gösterilmişti.  ‘Gomorra’, ‘Dogman’ ve ‘Pinocchio’ filmlerinin yönetmeni Matteo Garrone’ye Venedik’te En İyi Yönetmen dahil 12 ödül kazandıran yeni filmi, dünyayı görüp rap yıldızı olmayı hayal eden iki delikanlının Senegal’den Avrupa’ya gidiş çabalarını anlatıyor.

Giriştikleri öyle zorlu bir yolculuk ki, tıpkı çağdaş bir Odisseia gibi amansız çölden Libya’daki işkence dolu ceza kamplarına, oradan da uçsuz bucaksız açık denize uzanıyor. Venedik’teki ödül töreninde Matteo Garrone mikrofonu hikâyenin esin kaynağı aktivist Kouassi Pli Adama Mamadou’ya verdi; Mamadou ödülü ‘ulaşamayanlara’ adadı. İtalya’nın Oscar adayı olan filmin senaryosu, bu çileyi çekmiş göçmenlerle görüşerek oluşturuldu ve film yol boyu başlarına gelenleri onların bakış açısıyla yansıtıyor.

RÜYALARDA BULUŞURUZ

RÜYA SENARYO / DREAM SCENARIO

Zeki Müren’in ‘Rüyalarda Buluşuruz’ şarkısındaki dileği Paul Matthews için gerçek oluyor. Her gece insanların rüyalarında gördüğü bir insan oluyor. Kendi halinde bir insanken birden önemli bir insan oluveriyor. Yani günümüz tabiriyle fenomene dönüşüyor. Peki bu durumla başa çıkmak kolay mı? İnsan kendine yabancılaşmaz mı? Geçen yıl ‘İlgi Manyağı’ filmini izlediğimiz Kristoffer Borgli de bu soruların peşine düşüyor biraz da… İlginç bir günümüz haleti ruhiyesinin alogorisi ‘Rüya Senaryo’. İzlemesi keyifli, ki bunda başroldeki Nicolas Cage’in performansının katkısı da yadsınamaz.

BÖYLE KADER OLUR MU!

ÇIKIŞ YOK / NO WAP UP

Uçakla yolculuk yapmayalım diye mi çekilmiş bu film diye düşünmeden edemiyor insan. Çünkü Yönetmen Claudio Fäh böyle düşünmemiz için her şeyi yapmış! Film düşen bir uçağın içerisinde yaşam mücadelesi veren bir grup insanın yaşadıklarını anlatıyor. Düştükleri yer de Pasifik Okyanusu… Yani denizin dibinde verilen bir mücadele bu. Takdir edersiniz ki hayatta kalmak için süreleri sınırlı. Ama dışarda bir de köpekbalığı tehlikesi beliriyor. Kapalı mekanda kalma kaygınız varsa, naçizane uzak durun derim…

UCUZ KARANLIK BİR DÜNYA

RUHLAR BÖLGESİ KARANLIK TAFAF / FROM THE SHADOWS

Kağıt üzerinde iyi duran bir hikayesi var filmin. Gizli Bilgelik Tarikatı’nın kurucusu olan Doktor Joseph Cawl, nedeni anlaşılmayan bir yangında ölür. Doktorun ölümü gizemini korurken, yaşananların sorumlusu olarak görülen beş tarikat üyesi, gerçeklerin ortaya çıkması için paranormal araştırmacı Amara Rowan ile iletişime geçerler. Yapılan araştırma derinleştikçe, olayın doğaüstü varlıklarla ilişkili olduğu ortaya çıkar. Çok geçmeden doğaüstü varlıklar tüm tarikat üyelerini öldürmeye başlar… Lakin bu gizemli ve sürükleyici gibi görünen senaryo bekletileri karşılıyor mu derseniz orası biraz tartışmalı. Mike Sargent’in yönettiği senaryosunu ise Mike Kuciak’ın yazdığı filmde Keith David, Bruce Davison, Rachel True gibi oyuncular rol alıyor. Fragman yukarıda izleyip kendiniz karar verin derim!

AMAN FOTOĞRAFLARINIZA DİKKAT EDİN

ŞEYTAN1

Korku gerilim demişken bizim cephede de ‘Şeytan 1’ var! Özlem Yiğit’in yönettiği Emine Söyler, Fatih Tazeoğlu, Büşra Şuraz’ın rol aldığı filmde bir fotoğrafçının can alıcı karelerinin ardında yatan korkunç gerçekleri konu ediyor. Hem konusunu hem de fragmanını birlikte düşününce niye çekilmiş bu film diye düşünebilirsiniz vardır elbet bir cevabı. Sinemacının derdinden sual olunmaz!

BİZ ELELE GÖNÜL GÖNÜLE BİZ BERABERİZ

HAYDİ TUT ELİMİ

Güldüy Güldüy ekibinin elinden çıkma torunlarla dedeleri ve nineleri bir araya getiren bir yapım diyebilirim ‘Haydi Tut Elimi’ için. Çoşkun Demir sürprizi bile gayet iyi… Bu haftanın teması malum mücadele etme. İpek ve Kaan da hayallerine ulaşmak için mücadele veriyor. İkisi de dans tutkunu ve istedikleri okula gitmek için çabalıyorlar. Tuğçe Soysop’un yönettiği film tam bir sömestr filmi. Işıl Yücesoy gibi bir usta da filmin hikayesinin tam ortasında…

TRABZONSPOR’UN ÖYKÜSÜ 

İNADIYLA ŞAMPİYON

Trabzonspor’un şampiyonluğunun üzerinden biraz zaman geçti. Ama sinema büyülü bir şey işte. Bedran Güzel’in belgeseli ancak gösterime girebiliyor. ‘İnadıyla Şampiyon’, bir spor kulübünün yani Trabzonspor’un üç farklı dönemde hikayesini anlatan bir belgesel. Bir hafıza tazeleme, şampiyon takımın tarihe farklı bir perspektiften bakma…  Trabzonspor efsanelerinin anlatımı, şampiyonluk kutlamalarında yaşananlar yolculuklar, taraftalar… Tüm Trabzonsporlular bu hafta sinema yolcusu!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.